Na dvorku se mi objevil dlouho očekávaný kamion palivového dřeva a tak jsem si začal hrát na dřevaře. Zakoupil jsem pár řetězů do pily a krabici pilníků, vytahl jsem domácí kuželovou štípačku a cirkulárku a hrdě jsem nastoupil. Vše fungovalo do té doby, než jsem zjistil, že kuželová štípačka odmítá mokré smrkové špalky. Bleskově jsem situaci vyřešil nákupem hydraulické štípačky, 12 tun, kterou jsem zakoupil v nedalekých Svitavách.
Po vybalení a podrobné prohlídce, jsem dospěl k názoru, že ač prodejce tvrdí, že je to německý výrobek, tak německý je možná ten parník, který to dovezl z číny, ale za těch 18 tisícovek bych asi nakoupil jen materiál a ještě bych se s tím dobu lopotil a tak jsem ji vzal na milost. První věc, kterou jsem vyhodil, bylo to debilní euro dvouruční ovládání. Teď už maká v pohodě na jednu ruku, zatím se to nepodařilo zastavit. Vychvalovaný křížový klín jsem po pár minutách vyhodil, je k ničemu. Dělám s tím polena 50cm do kotle Rojek.
hydraulická štípačka Sheppach
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
Re: hydraulická štípačka Sheppach
zajímavé , kolega z práce štípal mokrý smrk kuželovkou a říkal , že pohoda
Ono by to asi taky šlo, já mám docela miniaturu s motorem 1,5 kW/900ot. Určitě by i něco pořešil kratší kužel. Mě se stávalo, že kužel zajel do poloviny, a pak se zastavil. Když jsem dal reverz, tak vyjel horký, kouřilo se z něho a třeba na potřetí se to povedlo. Jinak musím uznat, že suché dřevo mi jde kuželem v pohodě. Teď to dělám tak, že hydraulikou nahrubo, přeci je docela pomalá a kuželem už ty půlky rozeberu mnohem rychleji. docela se to doplňuje.
-
Ahoj, štípaška pěkná, u těch kuželu je potřeba aspoň 3kW a ty štípěš 50cm tak i větší ja osobně bych to viděl na 4kW.
Nech si dařit a ať ti to štípe Vašek
Nech si dařit a ať ti to štípe Vašek
Dělám kuželovkou (4kW a 1440 ot), že je kužel horký to je normálka, kupodivu mu to zatím moc nevadí. Vezme do těch 30 cm naprosto v pohodě na půlku. Jak který špalek, někdy si říkám to nedá (to pak nejde ani reverzem vytočit a musím pro hasák) a přitom prdne, někdy naopak. Nejlepší jsou polena s mrazovou trhlinou, nebo po blesku, ty praskaj samy. Vetší to chce mít rozštíplý aspoň na půl klínem, nebo ubírat po obvodu, což ale u suků moc nejde. Takže když mám deset silnějších špalků z oddenku vezmu to kalačem, když je toho víc, naštípu to v metrovici hydraulikou od souseda, a pak teprv nařezat a poštípat se zbytkem.