S Tvým přístupem, který tady prezentuješ se divím, že máš vůbec nějakou firmu, penzion a velký vinohrad.uncompromised píše:redcrown: no jo, jenomže strojový vybavení vyjde přes půl milionu korun a to nepočítám skladovací prostory. Při současné platbě za teplo, bych to měl za 10 let zpátky, ale mám strach, jestli mi to všechno těch 10 let vydrží O prodeji vinohradu neuvažuju, možná ještě o nějaké výsadbě Jinak drtím přímo ve vinohradu, jen to nikam nevozím. O sušení přímo v řádkách jsem taky přemýšlel, ale už to prorůstá trávou, a drtič by to bral i s ní, což by v těch vakách nedělalo dobrotu. Na firmě teď máme silnou krbovou vložku, takže kdyby mi to někdo zbriketoval, bylo by to super, ale jsou to zas náklady navíc a doma bych musel přistavět kotelnu, což jsou taky náklady navíc, stavět nový barák tak mám o starost míň. Vedle v dědině s tím jeden vinař topí, ale dělají to jeho synové, prý kdyby to měl dělat sám, tak by prý toho znova nešel. Musel kvůli tomu postavit hangár na sušení a navíc dostal dotaci na kotel. Zítra se chystám na Techagro a je tam sekce i o spalování biomasy, tak se poptám tam a uvidím. Ale jak jsem psal nedávno, EU s jejíma dotacema bude podporovat spalování biomasy, tak si na to ještě počkám, abych se pak nemlátil do hlavy
Vypadá to na to, že si to jenom vyženil, nebo bude skutečnost jiná.
Je také možné, že tě Tvůj věk, nebo zdraví omezují v rozhodování, ale v tom případě bys měl tento problém hodit na nástupce, a co nejméně do toho kecat.
Investice, která má návratnost při stávajících cenách 10 let je dobrá investice.
Obava, že Ti něco nevydrží je zcestná.
Samozřejmě, že se Ti něco pokazí, ale proto se musí provádět pravidelná údržba a servisní prohlídky.
To že Ti to zvedne náklady... No a co. Cena za energii a paliva bude spíše stoupat, než že zůstane na stejných cenách.
Když se na to necítíš, tak to začni budovat postupně.
Počítat s nějakýma dotacemi v Tvém případě je vychcanost, na kterou stejně jenom doplatíš a ve výsledku Tě to vyjde dráž, než kdyby jsi to dělal po svém bez dotace.
Vždyť Ty budeš mít vstupní surovinu zadarmo.
Veškeré ostatní aktivity, které se na to časem nabalí už budou jenom tou třešničkou na dortě, jak již tady psal Redcrown
Začni proto co nejjednodušeji, ale hlavně nějak začni.
Protože to spíše vypadá na to, že to nikdy nezrealizuješ.
Na rady ostatních moc nedej, protože neznají Tvoje možnosti a situaci.
Přeji Ti hodně štěstí z využitím réví a držím palce.