Obecna diskuse

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
filippo

Re: Obecna diskuse

#871 Nový příspěvek od filippo »

Bronťo píše:No mam namysli tu prepoj tyčku z dierkama čo v strede na nu tlači pedal hore je na kluči a dole na brzdiči podla obr je to z origo brzdičem tak to mam na K a funguje to super, ale na A mam brzdič ako ty len inak uchdeny je to asi z UR2 a to tiahlo mam opačne je tym asi o 10mm posunuta večšia páka na brzdič asi ma fakt večiu silu pružiny. ja som to tak zložil uplnu nahodu a fungujeto super až pri oprave K som zistil že je to opačne. viz obr
Obrázek
Bronťo, urobil som to podľa teba a vyzerá to, že by to malo takto poskladané fungovať. Tá pružina v tom brzdiči je naozaj silná. Otočením tej zvislej páky so 4 dierami sa skráti dĺžka ramena a tým pádom to silnejšie ťahá za brzdič a otvorí ho hneď po pribrzdení. Skúška s vlečkou ukáže či to v praxi bude dobre fungovať.

Obrázek

Sniper

#872 Nový příspěvek od Sniper »

filippo píše: trochu vám závidím, že vám to funguje ako správne fungovať má
Mě nemusíš závidět, já nemám vlečku :D Mě to syčí jen naprázdno, protože se to celé roky nepoužívalo, tak mám teď kompresor pořád zapnutý.

Každopádně seřídit vlek k traktoru je trochu alchymie a pak stačí si půjčit vlek od někoho jiného a zase je všechno špatně.

Samozřejmě ale brzdič vleku musí odfukovat první, nebo minimálně současně...

EDIT: Aha, tak jestli máš opačně otočené raménko, tak je to jasné, síla na páku jde jiným směrem 8)
Země voní, jede po ní pětadvacet bujných koní. Na Zetoru traktorista, oko bystré, ruka jistá.

TATRA NEZNÁ BRATRA

Jaro25

#873 Nový příspěvek od Jaro25 »

Ja som s tým brzdičom dosť bojoval a ak si dobre spomínam, treba to posudzovať pri nafúkanom vzduchu. Lebo ak je to nafúkané,tlak vzduchu stláča tú pružinu a ja som to musel ešte pritiahnuť (zväčšiť tuhosť), aby mi to fúkalo do vlečky a nie von cez brzdič. Tak skús so vzduchom.
Podľa mňa by sa tá páka nemala montovať opačne, lebo potom sú rozdilene dlhé ramená na pravej a ľavej strane a zrejme to bude spôsobovať nesymetriu brzdenia.

mihi

#874 Nový příspěvek od mihi »

Mihi

filippo

#875 Nový příspěvek od filippo »

Tešil som sa, že som zrenovoval klaksón, ktorý bol zvonku ale hlavne zvnútra hodne špinavý. Po skompletovaní a následnej skúške prišlo sklamanie - netrúbi :vztek: :vztek: :vztek: .
Vo vnútri sa nič nepoškodilo ani neodtrhlo. Skúšal som otáčať vpredu tou štelovacou maticou na šroubovák ale nerothýbal som to. Vraj to treba nejako znova presne nastaviť ale neviem ako. Nemáte niekto s tým skúsenosti ? Aj keď nie je problém kúpiť nový, hnevá ma ,že som sa natrápil nadarmo a pokazil to. :-/ :-/

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Pre každý prípad som si už objednal nový, ale bude to už len replika.
Stránka na ND pre veterány: http://www.motoren.sk/shop/detail/4034

Obrázek

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#876 Nový příspěvek od McPeci »

a cvakne to aspoň??? skoušej točit třeba se rozjede ;) skus to proměřit jestli nemá přerušené vinutí
Robert ;)

každý když něco opravuje má na práci nechtěný podpis

https://www.facebook.com/robert.peciva

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

Libor Z25

#877 Nový příspěvek od Libor Z25 »

aspoň cvakat by to mohlo, když ne , tak třeba se tam něco přilepilo barvou jak si to složil...skus rozdělat a promazat nebo tak :)
Libor :-)

bobes

#878 Nový příspěvek od bobes »

Jo teď jsem dělal jeden na péráka a je to celkem pakárna. Našel jsem tenhle návod a udělal to podle něj. Celá závada byla v zaoxidovaném kontaktu přerušovače el. magnetu. Po jeho očištění smirkem o hrubosti 400 začla zase houkat. Nastavil jsem to podle návodu, tedy přerušovač zároveň s jádrem cívky a pak jen doladil zvuk předním šroubkem. Tady je ten návod

Návod na montáž houkačky a její seřízení.

Houkačky PAL jsou konstrukčně od počátku až do konce výroby téměř stejné. Liší se základní dvě porovedení na první pohled jen tím, že tělesa nejstarších typů jsou při pohledu zboku trochu zúžena, mladší jsou takové bachratější.
Houkačku po obvodu rozšroubujeme a podíváme se, v jakém stavu je vnitřek. Nejdůležitější je, aby kontakty na přerušovači byly čisté bez oxidace. Vždy je nutné je opilovat slabým pilníčkem. Zkontrolujeme, jestli jsou všechny vývody zaletované a není jiná viditelná závada. Takto rozebranou houkačku krátkodobě připojíme na zdroj jmenovitého (štítkového) napětí. Tím si jen zkontrolujeme, prochází-li proud.

Teď popíšu montáž houkačky z rozebraného stavu (novější provedení).
Vezmeme těleso houkačky-hrnek. Pokud je součástí houkačky pólový nástavec (takový ohnutý plech), tak vložit pod cívku a společně přišroubovat k tělesu do středového otvoru. Z druhé strany přijdou ještě k tomuto šroubu podložka, tři držáky (planžety) a navrch podložka s označením, pérová podložka a matice. Nastavíme vývody cívky směrem k vývodům svorkovnice, opatrně kleštěmi nebo svěráčkem chytneme středové jádro cívky a z druhé strany pevně utáhneme matici. Pozor, aby se nepootočila cívka. Pak už se nesmí s touto maticí manipulovat. Je proto důležité mít po utažení správnou polohu cívky i zezadu držáku.

Přerušovač – kontaktnice: Ze spodu vložit šroub (M4 – délka je podle zahnutí krajů přerušovače). Vnitřní část: Otočíme houkačku, aby svorkovnice byla směrem od sebe. Na kratší šroub ve dně na pravé straně navlékneme bakelitovou podložku užší částí nahoru, držák s kontakty (přerušovač), papírovou podložku s křidélky a tu přikrýt plechovou lisovanou podložkou se závitem. Druhá strana, kde je pružina je to podobné. Zespodu provléknout delší šroub, zevnitř přímo na plechové těleso pružinu, na pružinu bakelitovou podložku, držák s kontakty, na něj papírovou podložku (tvoří izolaci) a lisovanou podložku se závitem. Jeden vývod cívky letovat na svorkovnici (vpravo), druhý vývod cívky na horní vývod na držáku kontaktů. Ten spodnější vývod na držáku kontaktů na druhý vývod svorkovnice. Krátký šroub svorkovnice dotáhnout, dlouhý šroub s pružinou zašroubovat tak, aby pertinaxová ploška u kontaktů byla zároveň s jádrem cívky. Na těleso položit papírová těsnění, na ně membránu s ozvučnicí. Pozor, šroub který je ve středu membrány by neměl koukat ven, ale být zároveň s okrajem. Přikrýt krytem a přišroubovat jej. Připojit krátce na napětí (tvrdý zdroj, akumulátor). Zdvih membrány (měřeno uprostřed) je 0,6mm u houkaček na 12V, 0,5mm u houkaček na 6V. Je-li menší, vložit další těsnění pod membránu, je-li větší (do 0,9mm) upravit mezeru na uvedený rozměr středovým šroubem. Jeli mezera nad 1mm odebereme těsnění pod membránou. Je-li vše OK, připojíme houkačku na třetinové až poloviční napětí než na jaké je určená. Povolujeme šroub kde je pružina (jsou tam i namalované šipky). Až se ozve kňučení, zatočíme šroubem na druhou stranu (utáhneme) o půl otáčky. Tím je houkačka výrobně nastavena. Jemným pootáčením šroubu můžeme ještě tón malinko doladit.

Houkačka staršího provedení je konstrukčně podobná, jen jí chybí pólový nástavec a systém izolací přerušovače je malinko odlišná. Při pečlivém rozebírání a znovu skládání dohromady je montáž jednoduchá. Dokonce se dají některé díly z obou druhů konstrukcí kombinovat. Pozor jen při vkládání novějšího přerušovače do staršího tělesa. Je užší a dotykem přerušovače o stěnu tělesa by vznikl zkrat. Je proto nutné přerušovač u tělesa trochu na brusce obrousit.

Tento návod platí pro všechny typy houkaček vyrobené v PAL Kbely a později v Autobrzdách Jablonec (do roku 1987).
Zetor 25K, 2023, 3011, 7245, ZŤS 8011, Fergie TEA 20, Ferguson 35, Gutbrod 1050,

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#879 Nový příspěvek od McPeci »

chalpi jak máte uchycené přední blinkry??? přemýšlím o rozumném uchycení ale aby to nevypadalo blbě a nezavazelo to (abych to neurazil)
dík
Robert ;)

http://petice.nasetraktory.cz/informace?ank=2&odp[0]=1 petice za legalizaci domadělů v čr

Míra Z 25

#880 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Já jsem si naprosto neoriginálně nechal vypálit taková lízátka podle průměru blinkru - na fotkách mého traktoru to uvidíš dobře. Jsem s tím spokojen a srozuměn s tím, že to na ten traktor nepatří, stejně jako držáky světel z trubky, originální držáky jsem měl ale fuč už když jsem traktor přivezl.

bobes

#881 Nový příspěvek od bobes »

Dělal jsem to narychlo před STK. Doma jsem našel blinkry z Jawy 634. Nesplňují ale tvoje" abych to neurazil" :)

image upload no limit
Obrázek
free image uploader
Obrázek
free picture upload
Zetor 25K, 2023, 3011, 7245, ZŤS 8011, Fergie TEA 20, Ferguson 35, Gutbrod 1050,

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#882 Nový příspěvek od McPeci »

no něco skusím vymyslet, ještě jeden dotaz, jak na řadící páce drží kulička??? já ji tam bohužel nemám, je tam pouze ten šestihran. to je šroubované či jak to tam drží?? povolit to nejde ani kdyby sas pos... trochu mi to připomíná opravu lakatoše :D
Robert ;)

Libor Z25

#883 Nový příspěvek od Libor Z25 »

Ja ty blinkry mam taky :) davaly se vsude,na velorexy,na octavie,felicie,na traktory a na zetoru 25 a supru byly na kabině takove drzaky,ted jsem je kdesimvidel za 650 kc nove .Ja mam udelany jen takove Lko
Libor :-)

vlada34

#884 Nový příspěvek od vlada34 »

Pánové zdravím máme rozdělanou převodovku na Z25 a mám dotaz. Musím tam dávat náhon na boční kosu už jí tam asi nikdo dávat nebude. Jen tam dát kolo na hřídel jako vymezení :zapomel: Dík

McPeci
Kontaktovat uživatele:

#885 Nový příspěvek od McPeci »

když odšroubuješ náhon kosy tak tam je jen takový mezikus nasunutý na drážkové hřídeli. to z té svislé hřídele sundáš, akorát místo náhonu musíš dát nějaký plech a zatěsnit aby ti netekl olej ven
pokud myslíš toto
jestli myslíš tu svislou hčídel co je přes převod od vývodového hřídele tak to bych tam nechal, nikdy nevíš kdy ten vývod budeš potřebovat ;)
Robert ;)

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“