Soustruhy
Re: Soustruhy
A já měl dneska po delší době pěknou neděli. Ráno jsem si pospal. Po obědě jsem si připravil kamínka a dřevo k nim na zítra. A ve 13:30 vyjel ke kámošovi co jsme spolu dřív dělali v nástrojárně. Pokecat u něj v dílně a trochu pustit rozumů. No pomohl jsem mu nastavit možnosti řezání závitů na soustruhu. On má nějaký Bulharský nebo Madarský. A dělá mu kužel. Tak jsem tam jel že se na to podíváme. No a on bude ještě soustruh stěhovat, tak jsme to zatím nechali až po přestěhování. A dali jsme si na zkoušku jeden závitek. Nastavili jsme páčky, to jsme museli podle tabulky trochu dedukovat a pak si kámoš jeden závitek vyzkoušel. No já vzal soustruh do ruky zvyklej z domova a hned jsem reverzem vyrazil jistič až v hodinách! Ale pak jsme jeli už bez reverzu a celkem to šlo. A pak jsme trochu podebatili kolem dílny. Pokoukali po traktůrkách a příslušenství co má. No a dom jsem dojel v 18 hodin. Tak jsem jen zamkl dílnu a šel dom. Takovej volnej nepracovní den!
Včera jsem si taky připadal jako Alenka v říši divů. Když mi bylo sedmnáct, tak jsem byl tady u nás u známého přes léto na brigádě. Koupil tehdy stroje z nějaký fabriky z Prahy i s výdejnou. Byl tady u nás jeho syn, přivezl tátovi dřevo od nich z lesa. Tak jsem se ho ptal, jestli jim něco nezbylo. A on, ať jedu s ním.
Tak jsem se fakt pokochal. Vrtáky po 25 setinách, funglovky, svázaný po čtyřech k sobě. Upínače na frézku ještě ve vosku, frézy, závitníky, funglovky univerzály v dřevěných bednách, prostě cokoliv. A pak mi nabízel tu frézku 6p10. Oni s tím neumí, říkal, že ji nikdy neviděl běhat. A podle laku nic na sloupu omlácenýho. Rybiny jak nový, ale je malá. Když se na to dá dělička a koník, tak tam moc místa nezbyde. Tak mám dilema pyrotechnika. Fakt nevím jestli toho Cigura nebo tuhle malou Rusku. Je to spíš taková nástrojařská. Cigur má 3,5 tuny a tohle 12-13 metráků. Kdybych měl prachy, tak obě . Místo bych si udělal.
Tak jsem se fakt pokochal. Vrtáky po 25 setinách, funglovky, svázaný po čtyřech k sobě. Upínače na frézku ještě ve vosku, frézy, závitníky, funglovky univerzály v dřevěných bednách, prostě cokoliv. A pak mi nabízel tu frézku 6p10. Oni s tím neumí, říkal, že ji nikdy neviděl běhat. A podle laku nic na sloupu omlácenýho. Rybiny jak nový, ale je malá. Když se na to dá dělička a koník, tak tam moc místa nezbyde. Tak mám dilema pyrotechnika. Fakt nevím jestli toho Cigura nebo tuhle malou Rusku. Je to spíš taková nástrojařská. Cigur má 3,5 tuny a tohle 12-13 metráků. Kdybych měl prachy, tak obě . Místo bych si udělal.
Tak som začínal- nejakú frézku by som kupil... potom aj druhú no a už mám štyri
Starý, dobrý je to stroj, som rád že mám traktor môj.
No já myslim, že se svým stylem nakupování to tak taky časem dopadne . Jsi šikovný, koukal jsem na Tvoje výtvory.
Odpadly mi teď náklady na barák - představoval jsem ho a v létě končí hypotéka. Sice kolem baráku je to do nekonečna, ale nějak to půjde. Tak se teď konečně můžu věnovat mému největšímu koníčku a možná budoucí obživě.
Už jsem laboroval i s dílnou, kam ji nafouknu. Nebo zruším kotelnu a budu mít místa dost .
Včera jsme měli s hasičema schůzi, tak mám domluvený, že mi kamarád napojí topení do dílny. Mám totiž barák, za ním kotelnu a za kotelnou dílnu. Vše v jednom. Teď jde topení jen do baráku a vzadu mám kamna. Takhle to bude vytápěný všechno najednou. Jen to musím zateplit. Vrata a strop.
Odpadly mi teď náklady na barák - představoval jsem ho a v létě končí hypotéka. Sice kolem baráku je to do nekonečna, ale nějak to půjde. Tak se teď konečně můžu věnovat mému největšímu koníčku a možná budoucí obživě.
Už jsem laboroval i s dílnou, kam ji nafouknu. Nebo zruším kotelnu a budu mít místa dost .
Včera jsme měli s hasičema schůzi, tak mám domluvený, že mi kamarád napojí topení do dílny. Mám totiž barák, za ním kotelnu a za kotelnou dílnu. Vše v jednom. Teď jde topení jen do baráku a vzadu mám kamna. Takhle to bude vytápěný všechno najednou. Jen to musím zateplit. Vrata a strop.
oto tady máš jednu r-5ku
https://stroje.bazos.cz/inzerat/8439049 ... ruh-R5.php
https://stroje.bazos.cz/inzerat/8439049 ... ruh-R5.php
Ahoj, no kdyby dokázal takhle stát jak je na obrázku, tak bych ho možná užil! Není nikde místo už. Jedině v koutě vedle kamen kdybych vyklidil roh tak ho tam postavit jak na obrázku a tam by se možná vešel!
Já mám R5 jen pro ní sjet a trochu si s ní pohrát. Ale není na ní plac a taky čas na tu opravu. Už jsem si povídal, že bych přilípnul před vrata dílny další kamrdlík. Ale musel by bejt větší, protože když už bych to tam lepil, tak by se tam potřebovaly vejít asi další 4 mašiny! Když už, tak už! Tak 15x3 m myslím že by mohlo ujít!
Já mám R5 jen pro ní sjet a trochu si s ní pohrát. Ale není na ní plac a taky čas na tu opravu. Už jsem si povídal, že bych přilípnul před vrata dílny další kamrdlík. Ale musel by bejt větší, protože když už bych to tam lepil, tak by se tam potřebovaly vejít asi další 4 mašiny! Když už, tak už! Tak 15x3 m myslím že by mohlo ujít!
A na co máš tedy na dveřích do dílny ventilek?
No ten mám přeci připravený pro Tebe, až ke mě dojedeš a v kufru budeš mít ten pěknej funglováckej šroubák, aby Jsi mi tu dílnu přifouknul! Ale nenvím, nevím, já to mám celkem betelný a myslím, jedině strop by se asi nadmul! A to by mě asi nevytrhlo, protože kdybych mašinu přišrouboval ke stropu kam by se pak vešla, asi by mi padal vercaj dolů na zem! A myslím že pes by na to štěkal jako když rosvítím lustr a všimne si toho tak na lustr taky občas štěká! No skoro na něj dostane čumákem!
Foukat radši ne jak by se ti rozjely stěny spadla by ti kočka a to by pes teprve řval
Přistavit další nudli 15m to abys už jezdil od mašiny k mašině na koloběžce :-)
Setejně ti ta R-5ka vrtá ve škéci haha...ale třeba už nebudeš dělat kolečka k vagónkům...
díval jsem sa na ty špóny to je sviňa matroš
Přistavit další nudli 15m to abys už jezdil od mašiny k mašině na koloběžce :-)
Setejně ti ta R-5ka vrtá ve škéci haha...ale třeba už nebudeš dělat kolečka k vagónkům...
díval jsem sa na ty špóny to je sviňa matroš
Kdybys mě poslechl než jsi začal se stavbou,mohl jsi mít v dílně víc mašin.Stejně by byla malá.I když.... máš možnost ještě přistavit do dvorku-tam je místa ažaž.Ale to už by bylo lepší zbourat celej barák,mírně ho zakopat,z nejspodnějšího podlaží udělat dílnu a nahoře bydlení.A pěkně od silnice až k sousedovi.
Ona je vlastně každá dílna malá,to si nevybereš.
Ona je vlastně každá dílna malá,to si nevybereš.
Ne ta špona je taková schválně, jak to jede přez ten nájezd plazmy. Tak když to jede už že to trošku bere dno toho nájedu tak to dělalo takhle špony. Je to měkotina ale ta plazma trochu ten povrch natáhne. Je to pak vidět na těch hotovejch kolech, kde je povrch jako když krájíš tlačenku! Kousek matný a kousek lesklý. To jak je to podpálený tak zůstane lesklí. Je to 60 mm tlustej matroš a 250 mm průměr. Tentokrát byl přídavek na obrábění jen 5 mm a bylo to akorát. Jednou tam bylo 15 mm a minule to bylo už na tu míru akorát vypálený. No pokaždé to dává pálit stejnej technolog a pakaždé to zapomene jak to minule bylo! A když mu říkám pro jistotu mi zavolej až to budeš příště dávat já ti řeknu jak. No a pak to přivezou a já oměřím a už nadávám!
No barabiznu bych zboural to by se dalo pohoda. Bagrák je! Ale problém by nastal, kam vyklidit všechny ty krásný a potřebný věci co tam všude jsou narvaný až kamsi. Na půdě mám jen hlavní ulice průchozí. Ty odbočky, vedlejší, tam jsou taky už zarovnaný!
No barabiznu bych zboural to by se dalo pohoda. Bagrák je! Ale problém by nastal, kam vyklidit všechny ty krásný a potřebný věci co tam všude jsou narvaný až kamsi. Na půdě mám jen hlavní ulice průchozí. Ty odbočky, vedlejší, tam jsou taky už zarovnaný!
Semtam mrknu po inzerátech a už delší dobu tam visí tato věc:
https://stroje.bazos.cz/inzerat/8288225 ... ustruh.php
K čemu je takový podtáčecí soustruh vhodný a v čem se liší oproti "normálnímu" ?
https://stroje.bazos.cz/inzerat/8288225 ... ustruh.php
K čemu je takový podtáčecí soustruh vhodný a v čem se liší oproti "normálnímu" ?
Neměl jsem podtáčecí soustruh v ruce nikdy. Ale dělal se mnou pán v nástrojárně kterej než k nám přišel dělal na podtáčecím soustruhu.
Vyprávěl že vyráběl třeba různé frézy jak třeba závitové, kotoučové, závitníky, modulové frézy. To bylo větších rozměrů. On měl nějak řešený vačkou. Podle tabulky se sestavily ozubený kola v závislosti na otáčkách vřetene. No a pak se nasadil obrobek najelo se to a ten soustruh jednoduše strkal suportem sem tam. Podle otáčení vřetena podsoustružoval ty zuby. Nebo tedy přesně hřbety zubů. Aby potom jakoby nedřel zub celou svojí šířkou. On to hruboval ( i když to bylo čisté soustružení ) pak se to tepelně upravovalo a šlo to třeba na brusku. Tu jsme měli na dílně. Strašně starou mašinu tuším rok 1935. Ale nepřekonatelná! Mašina byla nějakej myslím Němec. Oni ji tenkrát poslali na generálku. Přišla a byla jak nová. Perfektně zgenerálkovaná. Tam se zase nastavilo a brousilo se na ní. Dělal na ní závitníky, odvalovací frézy atd.
Vyprávěl že vyráběl třeba různé frézy jak třeba závitové, kotoučové, závitníky, modulové frézy. To bylo větších rozměrů. On měl nějak řešený vačkou. Podle tabulky se sestavily ozubený kola v závislosti na otáčkách vřetene. No a pak se nasadil obrobek najelo se to a ten soustruh jednoduše strkal suportem sem tam. Podle otáčení vřetena podsoustružoval ty zuby. Nebo tedy přesně hřbety zubů. Aby potom jakoby nedřel zub celou svojí šířkou. On to hruboval ( i když to bylo čisté soustružení ) pak se to tepelně upravovalo a šlo to třeba na brusku. Tu jsme měli na dílně. Strašně starou mašinu tuším rok 1935. Ale nepřekonatelná! Mašina byla nějakej myslím Němec. Oni ji tenkrát poslali na generálku. Přišla a byla jak nová. Perfektně zgenerálkovaná. Tam se zase nastavilo a brousilo se na ní. Dělal na ní závitníky, odvalovací frézy atd.
Jo přímo na ní. Je to kvůli místu. Už není ani cenťáček nazbyt. Měli jsme to i takhle na té předchozí převodovce. Ta šestidrážka má zezadu M 12 šroub a dělanou tlustou podložku a tím to bude stažený aby šestidrážka necestovala. Je to spíš na zkoužku delší šestidrážku jsme zatím nenašli. Není problém to předělat. Už jsme to dělali podruhý na zkoušku. U té první bylo velké čerpadlo a traktor chcípal. Tohle je poloviční čerpadlo tak snad to bude lepší.