Svářecí technika

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ITS

Re: Svářecí technika

#5746 Nový příspěvek od ITS »

Ale kdepak.
To se pak dá zpětně dát dohromady. Jen se musí smíchat uhlík z jedné láhve a kyslík z dvou. Protože je tam O 2x.
:D

Sadra17

#5747 Nový příspěvek od Sadra17 »

a stalo se to někomu nebo je to "jen teorie" ? :shock:
malej traktorista v malým traktoru

Čárls

#5748 Nový příspěvek od Čárls »

Baron Prášil plyn jakýkoliv se bez jiné reakce nemění to by hasičáky s náplní CO (hnací plyn) už byly po roce po smrti :co?:
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

artemio

#5749 Nový příspěvek od artemio »

Kluci neblbněte :friends: ještě to někdo vezme vážně :)
Žádný experiment nelze považovat za naprostý nezdar - vždy může totiž posloužit jako varovný příklad.

Baťa1

#5750 Nový příspěvek od Baťa1 »

Sadra17 píše:a stalo se to někomu nebo je to "jen teorie" ? :shock:
to není ani teorie to je humor :)

a pokud nekemu zmizí CO2 ikdyž nesvařuje tak prostě je tam mikro netěsnost, mě se tak stratila flaša kyslíku, měl sem náhradní a po pár letech tam bylo houno takže lepší je to neplnit do zásoby ale až je to potřeba, proto ten kdo svařuje velice málo tak je jednoduší ta elektroda sáhnu do škatulky vytáhnu klacík a svařuju, takto pustím plyn a ono ejhle nic tam není tak musim do města a cosi kdesi 500 korun v pedeli zavařím pantík na bránce pak to tase na rok odstaví a plyn zase uteče, no asi buď ventil a nebo muže byt nejaká mikrodírečka teoreticky?.. nevim
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

kenybz

#5751 Nový příspěvek od kenybz »

vem trochu vody do ní pár kapek jaru a nanes štětcem na závit venitlu pak na hřídelku ventilu co je pod rukojetí a na všechny další spoje jak se nedělá nikde bublina tak dobré...po každé práci zavřít flašku a vydrží ti malá hasičáková bomba roky ale stalo se mě před týdnem že jsem potřeboval vyvařit výpalek a pak ho obrobit tak jsem šel do dílny č.3 pustím flašku a syčela kolem hřídelky ventilu před tím byla dobrá no začal jsem svařovat a najednou místo sváru pěna flaška došla a jestli jsem s ní vyvařil 1/4kg drátu za cca 3 roky to je moc asi praskl okroužek kolem hž´řídelky ventilu...
s hasičákem není problém ale beru to u jedné baby kerá se mňů aj s bráchů pěkně vyjebala 2x prodala prázdnou flašku...posledně neucházela až třetí flaša a kde to ta ludra a jak přepouští netuším a taková na šedo natřená hasičáková flaša kdo ví kolikrát plněná s kdo ví jak starým a vadným ventilem mě zrovna ušla...
takže kontrolovat podotahovat a brát plyn od férových prodejců.
jo baťouši dneska jsem měl svátek bo jsem svařoval elektrodou

vitex

#5752 Nový příspěvek od vitex »

Ahoj Patricie,jak se Ti svařuje? :smich:

Sadra17

#5753 Nový příspěvek od Sadra17 »

kenybz píše: s hasičákem není problém ale beru to u jedné baby kerá se mňů aj s bráchů pěkně vyjebala 2x prodala prázdnou flašku...posledně neucházela až třetí flaša a kde to ta ludra a jak přepouští netuším a taková na šedo natřená hasičáková flaša kdo ví kolikrát plněná s kdo ví jak starým a vadným ventilem mě zrovna ušla...
takže kontrolovat podotahovat a brát plyn od férových prodejců.
já mám teda svojí flašku a plní mi na počkání :-/ za 10 let revize za pár stovek a jede se dál :-/ a to moc nesvařuju, za nějakých 11-12 let co je doma svářečka tak 4 kluba 5kg drátu :-/
malej traktorista v malým traktoru

Baťa1

#5754 Nový příspěvek od Baťa1 »

já COčko mám asi pět let to sem spotřeboval necely dvě 15kilovy cívky a nebo to bude už třetí co tam je? no nevim už, no a za chvilku zrovna dojde drát už je tam tak 4-5vrstev a nevim jestli ta cívka co mám bude dobré drát, je tam mírná koroze v jednym místě, dostal sem to zadarmo že 1,2 drát už nechce tak mě to darovali, bylo to původně v igelitu zapečeny ale nejaké blb to natrhnul asi aby se podíval jak vypadá drát asi nevěděl jak drát vypadá že to je vlastně kruhová kulatinka slabučká no a tym natrhlým tam vnikla vlhotina a je tam trochu flek takové lehce lišák, tak snad to je jenom na první vrstvě tak to kdyžtak odmotám a tech dvacet metrů vyhodím, plyn COčko mám tu 30litrovó báňu těžky je to jak prase když to naplnili a tu teda mám pořád první, ventil je nové a to musím hledět abych nezapoměl zavřít jinak to uchází v podavaču jak je ten elektroventil tak to tama maličko syčí ale to bych musel rozkuchat a co bych tam viděl že nic nespravím a ono když to hned zavřu tak teho zase tolik neuteče a to jak mě ušel ten kyslík tak to bylo bůhví čím nezjistil sem nic, já sem to kontroloval v obchodě aby mě neprodal prázdnó dycky si tam vezmu budíky a namontuju a tlak byl 150 a dyž pak po pár letech sem to pořeboval že v druhé flaši došlo tak tam bylo s bídou tak 50, možná na ventilu sedylko špatny a maličko to syčí že to ani neni znát a ono za ty roky zmizí celá náplň ale že by se vstřebala do jiné dimenze to je nesmysl, možná by to chtělo na závit nejaké špuntík jak je na propanbutánu ale to tam nic není

ale elektrod to spotřebuju víc asi tak deset kilo za rok, poslední týden je svářečka zapnutá každé den elektrody používám 2,5; 3,15; 4; 5 ty pětky to už sou teda klacky ale s tim wtu se nima svařuje stejně jak dvaapůlkama
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

Jiřin

#5755 Nový příspěvek od Jiřin »

Potřeboval bych vyřešit problém :)

Opravuji katr na pořez kulatiny. Stav je takový, že časování setrvačníků na hřídeli bylo rozhozené, tj. ojnice nechodily souběžně, tím pádem horní trámec rámu měl kývavý pohyb (2 vrcholy na ojnicích). Historie a důvod, proč tomu tak bylo mě není známo. Teď to stojí u mne a potřebuji to opravit :(

Setrvačníky jsem vůči sobě ustavil. Nyní zbývá zajistit kolo proti pootočení. Původní záměr byl, že svrtám 2 nové otovry, vystružím kužel, vyrobím nové kuželové kolíky a celé to srazím do sebe. Z důvodu nedostatečného vybavení jsem se rozhodl řešit problém radikálně - tj. původní otvor vyplnit svárem.

Vypadá to takto:
Obrázek
díra je hluboká cca 130mm, průměr otvoru cca 22mm na dně, cca 30mm na vstupu.

Hřídel i pouzdro jsou ocelové, kolo setrvačníku je litina. Otázka je, jak nejlépe tyto materiály spojit. Pravděpodobně asi nebude důležité, jestli dojde k trhlinám mezi svárem a litinou. Cílem hry je pouze to, aby se kolo neprotočilo na hřídeli.
Když to budu vyvařovat COčkem, výhodu vidím v tom, že se nebudu muset zabývat struskou + kontinuální přísun svařovacího drátu. Nevýhoda je v tom, že v takto hluboké díře nebudu mít kontrolu nad místem oblouku (kvůli hubici hořáku).
Při svařování mma je otázka, jakou zvolit vhodnou elektrodu a pro mne neznámá je, co bude dělat struska. Hříšná myšlenka - oklepat obal elektrody a otvor zaplnit CO2 ?

Máte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Irčan

#5756 Nový příspěvek od Irčan »

Nebylo by jednodušší díru převrtat a vystružit na válcovó a zalepit do ní kulatinu? :-/
Ceterum autem censeo EU esse delendam.
„Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.“ — Benjamin Franklin

Jiřin

#5757 Nový příspěvek od Jiřin »

A jak by jsi to chtěl technicky provést?
Ruční vrtačkou? Díra (jak je vidět) není souměrná, dále je tam pouzdro a navíc rozdílné materiály. Zkoušel jsem připevnit stojanovou vrtačku na těleso setrvačníku a vrtat zcela novou díru pro kuželový výstružník. Takhle to nejde. Díky malé tuhosti soustavy a rozdílným materiálům to vždy uhlo do toho měkčího - tj. do litiny.

Ta věc váží 4t. Pohnout se s tím už nedá, neboť je to ustavené vůči kolejnicím. Jo, mam kamaráda, co říkal, že mě v Žamberku domluví vyvrtávačku, stačí, když to tam odvezu ........... což je nereálné.

Podle mě je jediná dostupná možnost, jak to na místě spojit, je jít cestou vyplnění původní díry novým materiálem. Svárem, nebo nějakou kosmickou pryskyřicí.

jenicek

#5758 Nový příspěvek od jenicek »

Kvalitní magnetická vrtačka a korunkový dutý vrták. Takhle jsem šikmo převrtával menší díru na větší na navijáku a nehlo se to ani o píď. :friends:
Jen mi mladej musel zapnou magnet, protože ta vrtajda s magnetem vážila asi 40kg a sotva jsem ji udržel v pozici a tak jako většina lidí mám jen dvě ruce :jazyk:
Obrázek

kenybz

#5759 Nový příspěvek od kenybz »

elektroda bez obalu + ochranný plyn to nebude fungovat protože obal usměrňuje /určuje tvar oblouku/
no a jestli tam chceš cosi vařit mezi litinu a pravděpodobně kalený čep tak to už tam můžeš vlepit vhodný kuželový kolík díra je asi slepá a nebo průchozí?

Irčan

#5760 Nový příspěvek od Irčan »

Jo až sem to poslal na fórum tak mě taky tak nejak došlo že nástroj bude uhýbat do litinyŽe to má štyry tuny sem neetušil.Pokud de vo kosmicky materiály tak je zde spósta inéch co znají vo moc víc než já.
Ceterum autem censeo EU esse delendam.
„Demokracie je, když dva vlci a jedno jehně hlasují, co bude k večeři. Svoboda je, když dobře ozbrojené jehně odmítá hlasovat.“ — Benjamin Franklin

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“