Nabíječka autobaterií.

elektroinstalace, okruhy, světla, startéry, baterie, dobíjení, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: Nabíječka autobaterií.

#451 Nový příspěvek od ota »

Tak Fizz včera dorazil balíček s nabiječkou. Jenže manželka marodí a co to máš? No nabiječku s udržováním baterky. A ona že hm to bych ti mohla vrazit pod stromeček! Dej to sem, nebo si to zabal do vánočního papíru. A sebrala mi škatuly. :D Ona má stejně dárků víc, ale to jen aby se neřeklo.
Tak nabiječka bude až pod stromeček. A zrovna půjde na zkoušku. Ono stejně až o víkendu napojím od krabičky z dílny ven před barák zásuvku na zeď. Teď dumám, že bych vytáhl jak 220V tak rovnou i 380V zásuvku. Krabička je na stěně z venku počítal jsem s tím. Tak dám delší kablík a zapojím. Až budu dělat u dílny fasádu posunu to na fasádu. A do zásuvky bych frknul oktávku na dobiječku. Už to tuhle hůř točilo. Peugeot je na dobiječce v garáži. Tak jen tady přidělat a zapojit zásuvku a asi 5m kabelu k oktávce.
Tak až Ježich nadělí, tak bude proba. 8)

fikejz

#452 Nový příspěvek od fikejz »

Atlan píše: čtv pro 15, 2022 3:56 pm Ked vsetko funguje nabijacku netrrba :D
Dnes jsem schválně změřil kolik dává do baterky alternátor po nastartování auta:
Obrázek
A co myslíte? Je baterka při jízdách okolo 9km, občasném projetí na 50km (cca jednou za měsíc) a poměrně častém popojetí po městě - třeba čtyři startování na 3km v pohodě a dostatečně nabitá, nebo to má po pár - asi třech maximálně čtyřech letech provozu v podstatě odbyté?
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Chose11

#453 Nový příspěvek od Chose11 »

Jaký napětí vytvoří alternátor přeci nic neřekne o stavu baterie....
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.

Fizz

#454 Nový příspěvek od Fizz »

ota píše: úte pro 20, 2022 11:47 am Tak Fizz včera dorazil balíček s nabiječkou.
Věřím že budeš spokojen, je to asi má v řadě 15cta nabíječka, snad první která dělá vše co bych od ní čekal. Za mě plus ze vidíš co dělá. Umí jen málo A, pořád koukám kde bych narazil na pořádnou mašinu do 80V s formátováním do treba 800Ah, ... :321: a ono to jak si na bazáru není, jen občas inzerát ze nekdo kdo ji vyšmloulil někde z fachy, nabízí formátování baterek. :)
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23

thovt

#455 Nový příspěvek od thovt »

fikejz:

Dobíjecí napětí je v pořádku.

Na baterce máš údaj např 12V 50 Ah , což znamená 50 ampér po dobu jedné hodinu .Reálně nikdy nedosáhneš. Proč, nabitá baterie má napětí 12,6V vybít můžeš na 10,58V ale musíš ji co nejdříve nabít.
Když startuješ bereš 100 A maximálně po dobu 1minuty.
Když budeš dobíjet alternátorem 25 ampér po dobu jedné hodinu dobiješ 25Ah.
Bohužel baterie není nádoba na vodu, uskladnění el. energie trvá.

Čárls

#456 Nový příspěvek od Čárls »

Ono to je malinko jinak Auto má předepsanou baterku v amperhodinách a regulátor dobíjení je nastaven na 1/10 kapacity zbytek dle spotřeby auta to vše je i s návazností na otáčky atd.
Takže do baterky nejde nikdy víc jak 1/10 a takže baterka předepsaná 50 amperhodin tak při poklesu pod 12V do ni jde při 14,4 V cca 5A se zvyšujícím napěti na baterce proud klesá při dosažení 12,8 V na baterce jde jen udržovací proud Tohle vše je na nových auťákách co mají řídící jednotku těch 14V je z duvodů bezudržbových baterek a gelových
Ve starých autech to bylo jen omezením napětí na max 14,8 V a omezovacím odporem a to jen v těch lepších autech byl ten odpor aspoň tak mi to bylo vysvětleno autoeletrikářem
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#457 Nový příspěvek od Atlan »

To tazko, aletrnator tam bude tlacik kolko da kym sa nedosiahne na baterje napatie nastavene regulatorom res RJ, tak ze kludne 50 aj 100A ak ich alternator vyrobib a zvysok auta nespotrebuje.
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

Čárls

#458 Nový příspěvek od Čárls »

Nemáš pravdu napětí je nastavený na cca těch 14,4 V a to by ta baterka musela bejt uplně na minimum aby to do ní valilo tolik ampér což při dobrý baterce nikdá není
Při normálním stavu baterky a 11,8 V si baterka při 14,4V vezme maximalně 10 ampér při 100 amperhodinový baterce to je daný prostě odporem baterky
Proto dnešní baterky makaj pořád a najednou ti kleknou Jakmile se třeba vyzkratuje jeden článek ostatní se okamžitě rozsypou a nebo řídící jednotka nepustí nic do baterek
Načež jsi prakticky v h... to se mi stalo cca před 3 roky Polovička v pohodě do práce pak jsme jeli do města a konec už jsme nenastartovali Přijel kamoš nastartoval přes kabel a rovnou do servisu Pak proměřil baterku a konečná jeden článek zkratovanej No měla nárok byla v autě 9 let

Atlan
Kontaktovat uživatele:

#459 Nový příspěvek od Atlan »

Zapninsvetla vybij baterku nastartuj auto cez kabeli a zmeraj nabijaci prud, garantujem. Ze bude cez 10A :D ziadna ebmeezenie na 1/10 kapacity tam neni. Teda pokial to nema inteligentne nabijanie, tam by som sa stavil ze aj toto ma implementovane. Koli emisiam
Ludi co nemaju dost rozumu som zablokoval. Ked raz nato niekto nema, tak skoda sa snim bavit.

kaja.h

#460 Nový příspěvek od kaja.h »

Inteligentní auto Ti zkurví baterku a Ty si jako BLBEC musíš koupit novou. To je výhra, kdo na to asi přišel???
Je potřeba to přepojit, když to jde.
Naposledy upravil(a) kaja.h dne stř pro 21, 2022 3:13 pm, celkem upraveno 1 x.
Jede traktor, je to Zetor 3011

JARDY

#461 Nový příspěvek od JARDY »

Taky mi inteligent v autě udělal 3 volty, vytáhnul jsem historickou samodělku na hodinu a pak už nabíjel normální čínou a baterka se za dva dny vzpamatovala.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

Čárls

#462 Nový příspěvek od Čárls »

Bohužel v tom oplikovi ta baterka byla opravdu kaput zbořil se článek a zkratoval se Tam by žádný oživování nepomohlo
Ono je rozdíl jestli ti baterka nedrží kapacitu a slábne a nebo prostě odejde a totálně :friends:
U nás se jezdí s autem dnes a denně vyjímka je sobota či neděle kdy auto eden den stojí
Taky nám za posledních 25 let jen jedinkrát takhle klekla baterka 1 byl Pežot a tam dávala pč´ředchozí majitelka novou gelovku Tu jsem nabíjel jen jednou když byla žena ve špitále a já měl jen papíry na motorku Když jsme ho prodávali po 10 letech baterka furt jedna a ta samá měla v tý době12 let provozu
Opl měl baterku celkem 8 let a autoopravář říkal že se diví že je zkoušel a větší xšunty neviděl Prý během roku 5 z 8 na reklamaci
No a druhým rokem máme WWpolo baterka co byla při koupi auta dle prodejce ani nemusel po cca 3 měsicích co jim to stalo v bazarupoužít vozík na startováni tak je tam a až se po tak se vymění ale mam tak tuch že pokud bude polovička s auťákem jezdit jak doposud tak nás přežije
Nejhorší pro baterku je když nepracuje jak má to jest denně v provozu a vydrží dlouho pak ale klekne najednou bez varování

fikejz

#463 Nový příspěvek od fikejz »

Chose11, Thovt, a další tohle všechno vím. Ta fotka je tu proto, abych Atlanovi ukázal, že jeho tvrzení neodpovídá skutečnosti. Tu baterku jsem včera v práci nabíjel nabíječkou z Lidlu, po nabití byla ještě několik hodin připojená a nabíjecí režim přepnutý na udržování. Pak jsem ji odpojil, nastartoval a odjel 10km. Ráno jsem ji před nastartováním změřil a tady je výsledek:
Obrázek
To auto s ní normálně startuje, chytlo i při -11°C, v létě není poznat, že je baterka napůl vybitá a že dostává běžným provozem na prdel. Nabíjel jsem ji z kraje podzimu a před cca třemi týdny opět. Jinými slovy, pokud má auto takovýto provoz na krátké vzdálenosti bylo by vhodné mít v autozásuvce zapíchnutý voltmetr, kontrolovat napětí baterky a nabíjet nabíječkou pravidelně. Proto chci nabíječku, která by uměla aspoň trochu takovýhle dodrbaný baterky napravit / udržet dýl při životě.
Kecy o tom, že do baterky u běžného osobáku při 12 V povalí alternátor klidně 100A, pokud je vyrobí, může mít jen někdo, kdo o elektrice slyšel pohádky ovčí babičky a ještě při tom už na půl spal.
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.

Čárls

#464 Nový příspěvek od Čárls »

8) Jinak Fikejz ta baterka má nejlepší roky za sebou Pokud by to kleslo na 12,00 bylo by to ještě v pohodě Tady bych asi šel po tom zda ji něco nevybíjí třeba autoradio ve stand by modu už sem se s tímhle setkal nakonec jsme odpojili autorádio na zkoušku a ejhle baterka držela normálně zkus zapojit při vypni všeho ampermetr zda ji něco nevybíjí
I to se muže stát ale najít co to dělá je už voříšek obzvlášť pokud tam je už řídící jednotka To zas zlobí auto neb ta mrcha potřebuje být furt pod proudem Jinak to háže chybu a jde do nouzáku

mrkvička

#465 Nový příspěvek od mrkvička »

Atlan, a těch 50-100 amper pujde tim kabílkem co vede od alternátoru ?

Odpovědět

Zpět na „Elektrika“