Brambory
Re: Brambory
Hmm na babosed stačí když klíček je vidět.
-
koupil jsem v europlantu uněšov pytel Anusky DE, mám sice rýmu jako trám, ale když je uvařím, šťouchám, tak ta pára z toho smrdí normálně po žumpě, jako jíst se to dá, brambory pěkný velký, bez kazů, hladká slupka, bez hlíny, ale prostě to nevoní jako moje brambory
počítám, že zítra, nebo pozítří je lupnu do země, ještě povápním a bude
počítám, že zítra, nebo pozítří je lupnu do země, ještě povápním a bude
Kéž jsou všechny bytosti šťastny.
Moc brzo, vápní se na zimu .
Někdo brambory nenechal po sklizni vydýchat.
Co pěstuješ za odrůdu co ti voní?
Ted se seje.
Někdo brambory nenechal po sklizni vydýchat.
Co pěstuješ za odrůdu co ti voní?
Ted se seje.
U nás se brambory po sklizni nechají pár dní na betonu přikryté černou fólií a oni se jaksi zapaří, opadne hlína a až pak se přeberou a jdou do sklepa. To je možná to vydýchání...
Na světě mám nejraději tu rozmanitost, každej den mě nasere někdo jinej.
U nás kdekoliv. Na polu. Bo u sklepa. Proberou ze za týden+- pak se uskladní.
"... to že máš internet neznamená, že sr@čky co máš v hlavě a považuješ je za myšlenky musíš ventilovat veřejně..."
Other-Side II. '23
Other-Side II. '23
Ja vykopem a v bedničkách rovno do sklepa a nič nerieším, dnes som robil ja obed a sú ako po vykopaní, žiaden zápach. Sadím Sorayu. Tento týždeň som kúpil novú sadbu. A trochu skorej Bellarosy.
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Je to jedno kde hlavně, aby nezelenaly.
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdrav ... nguje.html
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdrav ... rovat.html
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdrav ... nguje.html
https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdrav ... rovat.html
Když se dělaly u nás brambory ve větším vždycky se nechaly do další soboty na valníku pod plachtou. Taky nešly do sklepa. Nechávaly se vydýchat. V sobotu se sešla famílie a přebíralo se. Na uskladnění po šufně dírou do sklepa. Na prodej se pytlovaly, vážily a na pelety do ,,trojek" a přikrejt pod plachtu aby nezmokly, a nesvítilo na ně sluníčko. A co nejdřív ze dvora. Krmné se sypaly do ohrádky k pařáku. A už hned při přebírání se vařilo do pytlů, nebo soudků. A když se vyklopily z pařáku do kalfasu tak se šťouchaly. U nás se říkalo ,,ňufaly se"! Strejc vždycky ukažte já je rozňufám! U sousedů měly větší holiny. Vždycky vyklopili z pařáku, chvíli nechaly sestydnout. Kdo šel šťouchat skočil do holin a s níma do kalfasu a pěkně v holinách je rošlapali a pak do pytlů s níma.
Oto takto som ako chlapec vídaval krmenie aj v Dubňanoch. Na slovensku sa prasce krmili šrotom z kukurice a pomyjami . Aj výrobky na zabíjačke boli rozdielne. Doteraz si pamätám strýčka Porcla s radiovkou na hlave ako velil celej zabijačke. To sú tak krásne spomienky až mám slzu v oku
Oco já jsem přišel sem před lety. V chlívku 4 prasata. Stará babička by nepustila řezníkovi prase ,,podmíráka" tedy 300 kg a vejš. Měřilo se provázkem. Pak přijel řezník, starej pán a ráno se před 7 začalo a končilo se většinou po 17 hodině. Dělalo se všechno. Celá zabijačka. Dědko řezník byl jen řezník. Stál u válu a ,,co nemáte? A on ,,vostrou vodu" honem do brutaru pro vodu. Znovu zase co nemáte? A on tohle. Dědko nedošel pro nic. Všechno se mu muselo donýst. Ale zabijačka byla dobrá, vše uměl ochutit. Vždycky nastavil ruku a sypej! Dost a do ruky a měl odhad. Pak sem tam podle chuti přidal. Tlačenky se vylovily z pařáku, daly na lísku a to bylo poslední dědko zbalil fidlátka a jedem dom!
-
ten smrad po žumpě z DE brambor je jednoduchý - digestát nebo močka, německo je toho plný, by mě zajímalo, jaký to má vliv na organismus
vím, že vápním a hořčím pozdě, ale nedělám z toho vědu, jsem rád, že jsem dokázal pohnojit a zorat předminulý týden, nebo tak nějak, takže teĎ budu rád, když dám brambory a vůbec, pač je to proschlé
pěstuju a jíme anuschku, třetím rokem? asi jo, jak jsem psal, úněšov europlant osekal nabídku, nevím proč, časem se dozvím
vím, že vápním a hořčím pozdě, ale nedělám z toho vědu, jsem rád, že jsem dokázal pohnojit a zorat předminulý týden, nebo tak nějak, takže teĎ budu rád, když dám brambory a vůbec, pač je to proschlé
pěstuju a jíme anuschku, třetím rokem? asi jo, jak jsem psal, úněšov europlant osekal nabídku, nevím proč, časem se dozvím
Kéž jsou všechny bytosti šťastny.
Zdar Oco, pocházím z Dubňan a mistra Porcla jsem znal, zabíjel našemu stařečkovi, vždycky jsem čuměl, jak nadíval jitrnice holýma rukama.