fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
Re: fortschritt ZT 303
Mne sa zvykol dosť zohrievať olej iba keď ho bolo málo. Pri ZT s orbitrolom si nepamätám presne odkial sa napája chladič, ale podľa obrázku do chladiča prúdi iba časť prepadového oleja zo serva a zbytok sa vracia na dno nádrže cez prietokovú skrutku, možno by šlo spraviť novú prietokovú skrutku s menším otvorom, prípadne bez otvoru. ZT ktoré mali iba posilňovač mali ešte paralelne s chladičom trubku, zrejme ten chladič celkom nestačí na prietok čerpadla na servo.
Neviem pri akej práci sa ti zohrieva olej, ale ak používaš nejaké hydromotory, alebo ďalší rozvádzač mimo traktor, odporúčam prepad oleja napojiť na zablendovaný holander prepadu hlavného rozvádzača (pod rozvádzačom)
Niekde som čítal, že plánuješ robiť vyvážačku dreva s UNHZ 500, tam by nebolo odveci použiť vodný chladič z nejakého osobáku aj s ventilátorom. Ak by si to chcel napájať z čerpadla na traktore, budeš musieť motor udržiavať na vyšších otáčkach, aby si mal dobrý tlak a prietok.
Neviem pri akej práci sa ti zohrieva olej, ale ak používaš nejaké hydromotory, alebo ďalší rozvádzač mimo traktor, odporúčam prepad oleja napojiť na zablendovaný holander prepadu hlavného rozvádzača (pod rozvádzačom)
Niekde som čítal, že plánuješ robiť vyvážačku dreva s UNHZ 500, tam by nebolo odveci použiť vodný chladič z nejakého osobáku aj s ventilátorom. Ak by si to chcel napájať z čerpadla na traktore, budeš musieť motor udržiavať na vyšších otáčkach, aby si mal dobrý tlak a prietok.
-
Já mám na ZT taky Orbitrol a schéma hydrauliky, které jsi ukázal.
Stavím vyvážečku, ale na hydraulickou ruku nemám UNHZ500, ale orig. lesáckou ruku HARA60. Chci to napojit na hydrauliku z traktoru, ale mám dojem, že to pojede dost pomalu, ještě nevím, nejdřív to vyzkouším. Škoda, že na ZT nejdou zvednout otáčky čerpadla jak na UŘ1 přepnutím VH na 1000ot. nebo na převodovou závislost.
Pokud by to ZT stíhalo,tak ten chladič musím nějak pořešit.
Když jsem míval podkop z UNC pověšený na Z 6911, který nemá chlazení oleje, tak jsem na vracečku oleje použil starý tlkakový trubkový chladič co býval na frigerách na chlazení mléka, fungoval perfektně, něco takového budu muset znovu použít.
Stavím vyvážečku, ale na hydraulickou ruku nemám UNHZ500, ale orig. lesáckou ruku HARA60. Chci to napojit na hydrauliku z traktoru, ale mám dojem, že to pojede dost pomalu, ještě nevím, nejdřív to vyzkouším. Škoda, že na ZT nejdou zvednout otáčky čerpadla jak na UŘ1 přepnutím VH na 1000ot. nebo na převodovou závislost.
Pokud by to ZT stíhalo,tak ten chladič musím nějak pořešit.
Když jsem míval podkop z UNC pověšený na Z 6911, který nemá chlazení oleje, tak jsem na vracečku oleje použil starý tlkakový trubkový chladič co býval na frigerách na chlazení mléka, fungoval perfektně, něco takového budu muset znovu použít.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
ZT inak nemá najhoršie čerpadlo, nechce sa mi hladať ale je 40 alebo 50 litrov/min, neviem pri akom tlaku pracuje kuka Hara, ale UNHZ 500 mala prevádzkový tlak 15 MPa čo by to piestikové čerpadlo mohlo zvládnuť. Keď sme robili pohon vývevy na hydromotor, nedal sa použiť hydromotor ktorý by spolahlivo fungoval s Crystalom aj so ZT
-
uz som tu zas, nesiel mi net, takze taka trosku dlhsia prestavka...
cez tyzden som prehadzoval ruku na liaz essel 60 a hydromotor tam bol pouzity ako na LKT ten vacsi ale bolo to dvojcerpadlo...dve take cerpadla velke za sebou...
moj osobny nazor je taky, ze by som netahal tu istu hydrauliku zo zt na pohon ruky, lebo i tak tam treba dalsi rozvadzac, atd...a je tu problem aj s tym zahrievanim...
ja mam na hladenie oleja chladic z motorky (tie male vlaky na primesku prepravu) to je original na hydrauliku, a velkostou je asi ako vodny chladic na skodovke...
cez tyzden som prehadzoval ruku na liaz essel 60 a hydromotor tam bol pouzity ako na LKT ten vacsi ale bolo to dvojcerpadlo...dve take cerpadla velke za sebou...
moj osobny nazor je taky, ze by som netahal tu istu hydrauliku zo zt na pohon ruky, lebo i tak tam treba dalsi rozvadzac, atd...a je tu problem aj s tym zahrievanim...
ja mam na hladenie oleja chladic z motorky (tie male vlaky na primesku prepravu) to je original na hydrauliku, a velkostou je asi ako vodny chladic na skodovke...
-
Tak nějak stavím tu vyvážečku. Jde to pomalu,když to člověk šolichá po chvilkách. Dnes jsem provizorně nasadil ruku,tak jsem udělal aspoň foto. Práce je tam ještě víc než dost, ale chci to mít do podzimu hotové.
Není to tak těžké jak to vypadá, bez problémů se to dá tahat i Z6911, tedy aspoň po normálních cestách
Není to tak těžké jak to vypadá, bez problémů se to dá tahat i Z6911, tedy aspoň po normálních cestách
-
vypada to schopne... musim pochvalit...nebojis sa toho, ze ti to nebude kopirovat teren??? nestacila by tam len jedna taka naprava??? ved tie kolesa by mali mat ocelove kordo??? hm??
a este by som chcel podotknut, ze by si mal lepsie preniest vahu na traktor...mne raz jeden statik povedal, ze kazdych 10cm je 1tona nosnosti na oko...cca priblizne...a zt ma vzdy taky problem, ze ten zadok sa bud rychlo zakope, a ked tam clovek hodi kolesa z E 516, tak to zas len tak skrabka povrchu...ja osobne by som to sekol aj meter vahu na oko, lebo ked budes vozit aj nieco dlhsie, tak ti to bude oko zas odlahcovat...atd...chcelo by to aj nazor niekoho kto to robil a ma s tym nejake skusenosti resp. : zt+ vyvazacka...hm???
a este by som chcel podotknut, ze by si mal lepsie preniest vahu na traktor...mne raz jeden statik povedal, ze kazdych 10cm je 1tona nosnosti na oko...cca priblizne...a zt ma vzdy taky problem, ze ten zadok sa bud rychlo zakope, a ked tam clovek hodi kolesa z E 516, tak to zas len tak skrabka povrchu...ja osobne by som to sekol aj meter vahu na oko, lebo ked budes vozit aj nieco dlhsie, tak ti to bude oko zas odlahcovat...atd...chcelo by to aj nazor niekoho kto to robil a ma s tym nejake skusenosti resp. : zt+ vyvazacka...hm???
-
Na fotkách to moc vidět není,ale rám je přes metr v předu delší. Navrhl jsem to tak,že váha ruky půjde na oko a dřevo bude přibližně vyvážené na nápravách. Ta ruka má něco kolem 1500kg,což si myslím, že na oko stačí.
Máš pravdu, jedna náprava by stačila,ale se dvěmi jsem chtěl vyřešit několik další problémů. S jednou nápravou to na cestě dost houpalo a v lese to na nerovnostech vybíralo každou díru a často se to nebezpečně naklánělo.
Podvozek jsem již testoval s cca 20ti metry dřeva o hmotnosti cca 8-10tun. Houpání je výrazně menší, v lese se s tím krásně přejíždí škarpy a díry téměř bez náklonu. Na tvrdo přivařené nápravy se mi velice osvědčili, rám i těžiště je níž a má to lepší stabilitu. Dále když je více kol,tak se váha lépe rozloží a na měkkým povrchu se to nikde neboří jak dřív.
Někdo s tím nemusí souhlasit, ale já jsem s tím takhle velice spokojený.
Ono jezdit do lesa s vlečkou nebo návěsem co je na pérech nebo jiném pružení je dost na hovno když se s tím vyjede někde mimo cestu,tak je to dost často na převrácení.
Víc ukáže až další provoz, co bude třeba upravit nebo vyladit
Každopádně další rady vítám.
Máš pravdu, jedna náprava by stačila,ale se dvěmi jsem chtěl vyřešit několik další problémů. S jednou nápravou to na cestě dost houpalo a v lese to na nerovnostech vybíralo každou díru a často se to nebezpečně naklánělo.
Podvozek jsem již testoval s cca 20ti metry dřeva o hmotnosti cca 8-10tun. Houpání je výrazně menší, v lese se s tím krásně přejíždí škarpy a díry téměř bez náklonu. Na tvrdo přivařené nápravy se mi velice osvědčili, rám i těžiště je níž a má to lepší stabilitu. Dále když je více kol,tak se váha lépe rozloží a na měkkým povrchu se to nikde neboří jak dřív.
Někdo s tím nemusí souhlasit, ale já jsem s tím takhle velice spokojený.
Ono jezdit do lesa s vlečkou nebo návěsem co je na pérech nebo jiném pružení je dost na hovno když se s tím vyjede někde mimo cestu,tak je to dost často na převrácení.
Víc ukáže až další provoz, co bude třeba upravit nebo vyladit
Každopádně další rady vítám.
-
s tymito vecami uplne suhlasim...ak si chcel vyhytat tieto muchy, tak to hej...
ja ked som chodil do lesa s 9t tak sme ju vyklapali, aby sa neprevratila a tak sme sli...jedina nevyhoda tej zdvojenej napravy je to, ze sa s tym bude asi tazko zatacat...
nic viac ma zatial nenapada...
ako budes hnat ruku??? cez kardan???
ja ked som chodil do lesa s 9t tak sme ju vyklapali, aby sa neprevratila a tak sme sli...jedina nevyhoda tej zdvojenej napravy je to, ze sa s tym bude asi tazko zatacat...
nic viac ma zatial nenapada...
ako budes hnat ruku??? cez kardan???
-
Jak jsem byl minulý víkend u švagra na návštěvě v jeho rodišti na Slovensku, tak jsem přesně pochopil význam "jet do hory". Tam jakékoli těžení dřeva a jeho svážení je na velmi silné lidské nátury a maximální nároky na techniku. To co máme tady na Bruntálsku a Jesenicku, je proti tomu děsná sranda.
Co se týče zatáčení te mé vyvážečky, tak jsem s tím zatím neměl problém. ZTéčko to bez problému se zátěží zatočilo bez jakékoli námahy. Kdybych to táhl mým druhým traktorem Z6911, tak by se už asi na asfaltě šponoval. V lese nebo kdekoli na mekkým povrchu to nedělá žádný problém.
Ruku chci pro začátek napojit přímo hadicemi na vnější okruh ze ZT. Myslím, že pro tyto účely to bude stačit. Kdyby opravdu bylo potřeba většího hydraulického výkonu, tak to pořeším kardanem a výkonějším čerpadlem.
Co se týče zatáčení te mé vyvážečky, tak jsem s tím zatím neměl problém. ZTéčko to bez problému se zátěží zatočilo bez jakékoli námahy. Kdybych to táhl mým druhým traktorem Z6911, tak by se už asi na asfaltě šponoval. V lese nebo kdekoli na mekkým povrchu to nedělá žádný problém.
Ruku chci pro začátek napojit přímo hadicemi na vnější okruh ze ZT. Myslím, že pro tyto účely to bude stačit. Kdyby opravdu bylo potřeba většího hydraulického výkonu, tak to pořeším kardanem a výkonějším čerpadlem.
-
A nemáš náhodou adresu kde jsi objednával? A kolik stála? Dík.poulm píše:Tu dílenskou příručku mám v němčině, nechal jsem si ji poslat přímo z německa, koupil jsem ji přes inzerát, bohužel ji mám v tištěné podobě,už dlouho se chystám, že ji oskenuji a hodím to na DVD. Sice je to německy,ale už jsem podle toho opravil hodně věcí. Začínají dlouhé zimní večery, tak to začnu po troše skenovat, je toho dost,je to tlustá knika A4, v elektronické podobě mám návod k obsluze a katalog dílů.
ZT 300. Svařujeme nerez a hliník i olejotěsné sváry.
-
A za kolik bylo??? Já jsem teď v sobotu koupil 300ku za 50000poulm píše:Ano,to je teď moje ZT, ta fotka je přímo z bazaru http://www.agrotrnava.cz těsně před tím, než jsem ho kupoval.spacpe píše:poulm píše:Na tu konzolu mám buldozerovou radlici, asi je z Détíka nebo něčeho takového,s tím jsem to koupil,nyní mi tam chybí jen úchyt na pístnici,ten byl urvaný. Na ohrnování čehokoli je to fajn. Radlice má cca 2,5m šířku a cca 80cm výšku.
Na obrázku je jak to vypadalo,když jsem to kupoval:
na té fotce to je ten tvoje zt???
Proč se ptáš?
Nejdřív jsem s tím chtěl jet po vlastní ose až domů, ale bylo to tak ve zbídačeném stavu,že to nešlo. Kromě startování nešlo na elektrice vůbec nic, přední kola lítaly 20cm a nešlo to udržet na cestě, chyběly tam skoro všechny náplně, do motoru jsem musel nalít 8l oleje,abych se dostal na rysku měrky oleje, jedno kolo mělo z boku průraz a lezla z něj duše atd,. Akorát jsme s tím silou vůle dojeli do Velké Bíteše k mému kamarádovi a od něj jsme to za týden odvezli na Matesu na kontejneru. Doma pak začla dlouhá práce na všem. Fascinující bylo,že to mělo čerstvou STK na 4roky
ZT 300. Svařujeme nerez a hliník i olejotěsné sváry.
-
Tu dílenskou příručku jsem koupil na inzerát. Už dva roky se chystám,že ji oskenuju, ale jak vidím těch 350 stránek,tak se mi fur do toho nějak nechce
To své ZT jsem koupil za 32tis. Myslím, že to tehdy byla dobrá cena, zvlášť když tehdy vedle toho stál Zetor 12145 ve stejně zuboženém stavu a chtěli za něj 250tis + dph.
Teď už ty ceny i za ty ZTéčka trochu poskočily nahoru. Lidi znovu přišli na to,že to umí udělat docela dost práce za málo muziky.
Pokud je to tvoje ZT300 v dobrém stavu a plně funkční s TP, tak je to taky dobré.
Já osobně bych už žádný traktor bez předku nekupoval
Samozřejmě záleží, co vše s tím chce člověk dělat. Pokud to máš na takovéto skákání kolem baráku a sem tam něco pošolichat na poli, tak se ti to taky uživí. Každopádně s tím uděláš víc než se Z8011.
Dnes jsem podmítal radličkovým podmítačem s přiséváním hořčice co má záběr 3m,do hloubky cca 12-15cm, záhumenku asi 4ha, jezdil jsem na silniční jedničku (cca 13-15km/h),hlína mi lítala málem až na kabinu, je vlhko a dobře se dělá, každopádně bych ten podmítač takovou rychlostí 80kou neutáhl.
To své ZT jsem koupil za 32tis. Myslím, že to tehdy byla dobrá cena, zvlášť když tehdy vedle toho stál Zetor 12145 ve stejně zuboženém stavu a chtěli za něj 250tis + dph.
Teď už ty ceny i za ty ZTéčka trochu poskočily nahoru. Lidi znovu přišli na to,že to umí udělat docela dost práce za málo muziky.
Pokud je to tvoje ZT300 v dobrém stavu a plně funkční s TP, tak je to taky dobré.
Já osobně bych už žádný traktor bez předku nekupoval
Samozřejmě záleží, co vše s tím chce člověk dělat. Pokud to máš na takovéto skákání kolem baráku a sem tam něco pošolichat na poli, tak se ti to taky uživí. Každopádně s tím uděláš víc než se Z8011.
Dnes jsem podmítal radličkovým podmítačem s přiséváním hořčice co má záběr 3m,do hloubky cca 12-15cm, záhumenku asi 4ha, jezdil jsem na silniční jedničku (cca 13-15km/h),hlína mi lítala málem až na kabinu, je vlhko a dobře se dělá, každopádně bych ten podmítač takovou rychlostí 80kou neutáhl.
Tak kdyby jsi měl "klasiku" ZT taky by se fest zapotilo Jenže ty jej máš na "turbosteroidech" Tak sa nediv.. a nabízí se otázka co by turbo provedlo s tou 8011??
Všelikého kvaltování toliko pro hovado jest.....
-
To je fakt, turbo tomu pomohlo min. o jeden kvalt nahoru, nicméně na tahových vlastnostech to nic nemění, resp. co ZT neutáhne, to utrhne
Co by turbo provedlo s 8011? To je jednoduché, přece 10011
Co by turbo provedlo s 8011? To je jednoduché, přece 10011
Na 8011 by som s turbom moc neexperimentoval, tutbomotory majú okrem iného silnejšie ojnice.cipisek píše:Tak kdyby jsi měl "klasiku" ZT taky by se fest zapotilo Jenže ty jej máš na "turbosteroidech" Tak sa nediv.. a nabízí se otázka co by turbo provedlo s tou 8011??