Rychlerostoucí topol

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
mastnacek

Re: Rychlerostoucí topol

#3721 Nový příspěvek od mastnacek »

Kdybych mel jeste zalejvat stromy..tak bych se an to ...
Abych to upresnil, vic jak rok stary stromy. Kdyz jsem tenkrat sromky presazoval z pole do meze, tak jsem taky jezdil s kubikovkou za traktorem.

edy2323

#3722 Nový příspěvek od edy2323 »

Zdravím, ma tu niekto skúseností z rychlorastúcou vrbou na Slovensku, dik

hobr

#3723 Nový příspěvek od hobr »

RoKur - topoly mám u řeky, takže místo je velmi vhodné. Mám jich jen "pár" kusů(asi 1.300), takže zalívání bude jako zábava. Náklady nepočítám - to bych si mohl na topení dřevo koupit (kubík buku za 1.200) a vyšlo by to laciněji jak okopávat a jiné...
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

RoKur

#3724 Nový příspěvek od RoKur »

Ahoj Hobr, asi to místo pro topoly nebude až tak moc vhodné, když jsi měl přírůstek pouze 1,5 metrů. A to jseš na jižní moravě a údajně máš pozemek u řeky. Asi budeš nad tou vodou dost vysoko, a spodní voda bude hluboko.
Pokud chceš brát vodu z řeky, tak počítej také s tím, že tě někdo dříve, nebo později napráší. Stačí jeden všímavý rybář, který bude mít pocit, že je málo vody v řece.

Je mi jedno, kde máš založenou plantáž i to, jestli zavlažování topolů bereš, jako nejlépe prožitou část svého života.
Můj příspěvek je spíše určen novým plantážníkům, kteří by při zakládání plantáží měli používat zdravý selský rozum.
Každá rostlina potřebuje svoje a ne to řešit až potom, když se zjistí, že ty přírůstky nejsou podle představ.
Když to vysadím v prostředí, kde klima odpovídá 800 m.n.m. a vláhy sice dost, tak nemohu počítat, že to bude mít takové přírustky, jako někde u Mělníka, nebo Litovle.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

Spagre

#3725 Nový příspěvek od Spagre »

Ahoj,

to máš sice pravdu, jenže bohužel málo kdo si může určit kde to vysází. A máme spoustu lidí, kterým stačí i ty menší výnosy, s tím že si prostě počkají pár let na víc. Hold není vše všude ideál...
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...

mastnacek

#3726 Nový příspěvek od mastnacek »

Sparge: jinak, kdyz mam nevhodny podminky pro neco, tak zvolim neco jinyho cemu se tam dari i za cenu mensich prirustku. Nebo to dopadne jako emericky travniky.

Spagre

#3727 Nový příspěvek od Spagre »

No tak to každopádně. Bohužel málo kdo ví, co přesně tam zvolit, aby to bylo lepší. Prostě metoda pokus omyl nikdy nezklame:)

mastnacek

#3728 Nový příspěvek od mastnacek »

Tak kdyz topolu se tam nedari a pan se spokoji s mensim prirustkem tak staci pohledat v atlasu ceskych drevin .) Muj tip a favorit je napr. habr? Zmlazovat pujde taky. Musmi se dokopat abych osazel nasi mez, kterou jsem vyjmul z dotaci abych ji moh zaprasit drevinama. Topoly tam nedam uz ani nahodou. Ty jsou prez cestu :) Na jare pujde dolu zbytek. Prvni pulku jsem kacel nekdy v pulce jara a uz tam jsou krasny nekde i snad 2m vysoky vyhony.

Spagre

#3729 Nový příspěvek od Spagre »

Tak to pak v zimě prostříhej a nechej z pařezů jen ty nejsilnější, jestli chceš s tím topolem tam pokračovat. Asi se u Vás taky podepsalo počasí, ale i tak nám výmladky letos udělaly až 4 metry.

RoKur

#3730 Nový příspěvek od RoKur »

Počasí není jediné, které ovlivňuje růst. Může být ideální počasí, ale když bude špatné místo, nebo půda, tak přírůstky prostě nebudou podle představ. Počasí je proměnlivé, ale místo je trvalé, proto by se mělo vybírat s rozvahou. Tam, kde se daří osikám, je velká pravděpodobnost, že se bude dařit také těm topolům. A pokud se tedy smířím s tím, že nebudu mít takové přírůstky, a chci pěstovat topol, tak si potom nemohu stěžovat, že nemám takové přírůstky, jako mají druzí kolegové na lepším místě. Pokud budu počítat, že se mi sklizeň oddálí o dva roky, tak bych měl tyto dva roky kompenzovat větší osázenou plochou. A pak na tom budeme stejně, i když budu mít menší přírůstky.

Já jsem byl vychovávaný v tom, že když zasadím stromek, tak ho budou kácet až děti mích dětí, popřípadě jejich děti.
Sice to není zrovna příhodné přirovnání, ale je přece jedno, jestli budu provádět těžbu co čtyři roky, nebo co 6 let, když to budu mít rozdělené tak, že tu těžbu budu provádět po dílech každý rok.
Mitsubishi MT21 - čtyřválec
Ostrovní FVE: mono 2Sx3P 320W (1900W). Regulátor Epever Tracer6415AN. Baterie Pb 48V/300Ah, LiFePo 285 + 200Ah 16 článků. Měnič (čína) sinus 3200W + 6000W/48V
Solární deskové termo panely KPS11 4ks 1800W (7200W)

hobr

#3731 Nový příspěvek od hobr »

RoKur píše:Ahoj Hobr, asi to místo pro topoly nebude až tak moc vhodné, když jsi měl přírůstek pouze 1,5 metrů. A to jseš na jižní moravě a údajně máš pozemek u řeky. Asi budeš nad tou vodou dost vysoko, a spodní voda bude hluboko.......................................
Je vidět, že jsi pořádně nečetl můj příspěvek - tam píšu, že loňská výsadba měla (vloni) na podzim okolo tří metrů, letošní výsadba do včíl jen 1,5m. Je to jen tím, že u nás v létě nepršelo, toť vše. Zdravý selský rozum se snažím používat - kde není voda, neroste nic!
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."

Spagre

#3732 Nový příspěvek od Spagre »

Ahoj chlapi. Jen kdyby měl někdo chuť kounout, přidal jsem pár fotek z letoška: http://www.vypestujsiles.cz/galerie/fot ... esaty-2017

šampus

#3733 Nový příspěvek od šampus »

Spagre, pěkné fotky a dobrý komentář. 8)

Spagre

#3734 Nový příspěvek od Spagre »

Ty komentáře si budu muset ještě přečíst, psal jsem to do dvou do rána a pivko chutnalo:)))

Ondra78
Kontaktovat uživatele:

#3735 Nový příspěvek od Ondra78 »

Spagre: Je to fajn, jak obrázková knížka. Díky za sdílení. 8)
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCcMX0K ... rDbkfPxKjQ
Rovné právo všech lidí užívat zemi je stejně evidentní jako jejich rovné právo dýchat vzduch.
Je to právo nárokované samotným faktem jejich existence

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“