Rozdiel v hlavách valcov 102mm Poľské vs. Orig.
Moderátor: Lukashil
Re: Rozdiel v hlavách valcov 102mm Poľské vs. Orig.
Aku nemrzku tam teda dat ? Nejaky najobycajnejsi fridex, alebo zelenu ? No uz vcera som urobil taky experiment - nechal som traktor trochu ochladnut, odmontoval zberne vodne potrubie z hlav a tak nasucho som na skusku nastartoval na par sekund - z otvoru na vodu na tej hlave sla hend akasi para, dym zmiesany s vodou, tak verim, ze to bude len tato.
Da sa kupit zlty fridex G10, pripadne modrozelena G11.
Nakoniec mi to nedalo a zhodil som tu jednu hlavu.
Nie som expert, ale takto fuknute tesnenie asi nevyzera:
https://postimg.cc/QVb1QkRb
https://postimg.cc/GTsK2BmN
Hlava:
https://postimg.cc/DmKPdzm2
No nic, ostava uz len urobit tlakovu skusku hlavy a zistit kde to netesni. V komôrke piestu som nasiel cosi ako nemrzku zmiesanu s naftou.
Nie som expert, ale takto fuknute tesnenie asi nevyzera:
https://postimg.cc/QVb1QkRb
https://postimg.cc/GTsK2BmN
Hlava:
https://postimg.cc/DmKPdzm2
No nic, ostava uz len urobit tlakovu skusku hlavy a zistit kde to netesni. V komôrke piestu som nasiel cosi ako nemrzku zmiesanu s naftou.
Tesneniu podla foto neni nic. Hlavu daj jednoznacne odskusat. Motor si pretoc tak aby ti piest zisiel do DU a zalej blok vodou. Ci nemas prezratu aj vlozku alebo riadne svetlom si osvetli steny valca ci nevidno nejake poskodenie ako ryha, jamka sfarbena do tmava. Olej mas v motore cisty???
Vlozku som pozeral, nevidno nic, ziadne ryhy, len vzor po honovani, aj tak sa mi nechce verit aby 4 roky stara vlozka praskla... a este ked bola v traktre nemrzka. Olej je uplne cistucky, ale skusim naliat vodu tak aby zalialo vlozky.
Piest je suchy akurat v komôrke je cosi natecene. Hlava pôjde urcite na tlakovu skusku, mam podozrenie na puzdro vstrekovaca, po vybrati bol vstrek cely mokry a nesmrdelo to ako nafta.
Piest je suchy akurat v komôrke je cosi natecene. Hlava pôjde urcite na tlakovu skusku, mam podozrenie na puzdro vstrekovaca, po vybrati bol vstrek cely mokry a nesmrdelo to ako nafta.
Takze samozrejme mi to nedalo, zhovovil som si pripravok na otlakovanie, hlavu odstrojil, natlakoval, ponoril do vody a sledoval. Pri 1 bare sa nic nedialo, ani pri dvoch. Tak som dal hlavu do horucej vody (chladic sa tlakoval az pri teplote cca 60°) a skusil to iste - pri 2 baroch sa ukazala netesnost sedla vstreku. S tym si uz hadam proadim, tu na fore je okolo toho plno popisaneho.
Ono sa vzdy skusa tlakovanie v horucej vode. Tlak som pustal aj 4 bari. Puzdro vstreku vymenis. Hlavne dole v tom sedle v hlave nenechaj staru hlinikovu podlozku a vsetko riadne ocisti.
Oplati sa na to potom dat aj nejaky tmel ? V robote na podobne veci davam taku bielu gebuzinu (aj ked je to mozno len placebo) co je original na utesnovanie zavitov na spojoch z kovu. Osvedcilo sa mi to aj na miesta kde nie je zavit ale len dosada zelezo na zelezo, udajne to odolava po zatvrdnuti az tlaku 200 bar.
To puzdro by som takymto lepmi do hlavy nelepil, lebo ked ti to puzdro znovu prehrdzavie, (a to tieto nove diely rady prehrdzaveju) tak ho budes mat problem s hlavy vybrat. Pri montazi si dole do sedla v hlave po tenkom dlhom srobovaku alebo zvaracom drôte pustim navazelinovanu tu tenucku podlozku. Tam ju do sedla tym srobovakom ustavym do spravnej plohy a aby sa prilepila pomocou tej vazeliny. Samotne puzdro v jeho hornej valcovej ploche primerane natriem silikonom na motory a pomocou pripravku to puzdro do hlavy narazim. Pri narazani a hlavne doklepnuti opatrne. Ked pocujes ze to meni zvuk tak dalej do toho nemlatit. Potom to samo puzdro dotlaca samotny vstrekovac po jeho zamontovani.
Aha, super fotky, asi si tiez taky pripravok vytocim na sustruhu. Tak ta pasta nie je lepidlo - spoje sa daju potom normalne povolit, aspon co mam doteraz skusenosti. Ved aj na vstrekovacoch som tymto pred 4 rokmi natrel ten kuzel, lebo to netesnilo a ziadne podlozky som tam davat nechcel lebo s tym nemam dobre skusenosti.
Puzdro neviem ci je prehrdzavene, ono to vyzeralo ze to bublinkuje na tom dolnom kuzeli takze ked vo valci je tlak aj 2-3 MPa(pri tazkom zaprahu urcite aj viac) tak jasne ze to potom cez tu vlozku tlakuje do chladenia. Ale cakal som ze to vydrzi viac. Vcera som traktor za posledne 4 roky asi najviac zapriahol (najprv 3h tazka orba a tak este kuzelova stiepacka) a hned takato nestastna vec...
Jedina vec ma tesi, ze ja som pri GO neurobil pri montazi ziadnu chybu ale zavada je na strane vyrobcu dielu.
Puzdro neviem ci je prehrdzavene, ono to vyzeralo ze to bublinkuje na tom dolnom kuzeli takze ked vo valci je tlak aj 2-3 MPa(pri tazkom zaprahu urcite aj viac) tak jasne ze to potom cez tu vlozku tlakuje do chladenia. Ale cakal som ze to vydrzi viac. Vcera som traktor za posledne 4 roky asi najviac zapriahol (najprv 3h tazka orba a tak este kuzelova stiepacka) a hned takato nestastna vec...
Jedina vec ma tesi, ze ja som pri GO neurobil pri montazi ziadnu chybu ale zavada je na strane vyrobcu dielu.
No hlavne si vysustruz pripravok s vodiecim trnom. Lisovanie je neporovnatelne rychlejsie a pohodlnejsie.
Ja toto roky riesim len tym trnom a kladivom. Ono to ani velmi mlatit do toho netreba. Bezne tieto puzdra menim priamo na traktore bez demontaze hlavy s motora. Neviem ako by som cely traktor pod lis dostal Na poslednych foto som to menil na nakladaci UN-053.
Já ho kdysi měnil na bobíkovi na náměstí v Místku.Večer v 10hod. Tma jak v pytli a taky to šlo... Lis jsem neměl.
Můj 7045 horal (pokladnička)viewtopic.php?f=36&t=118233
Jasne tiez to tam " nalisujem " kladivom. Len ten vodiaci trn mi zaruci, ze zo zaciatku mi tam to puzdro nezacne vliezat pod zlym uhlom bo potom ho tam sprajcne a zdeformuje a nemusi uz dobre tesnit.
Takze, ta tenucka hlinikova podlozka, ktora sa tam podla katalogoveho cisla ma dat je az prilis tenka a po narazeni puzdra tam dost lieta. pôvodna podlozka bola riadne hruba - mala snad aj viac ako 1mm, ta nova ma mozno desatinu - dve. Puzdro po zalisovani s takouto podlozkou samozrejme netesnilo. Idem to riesit inak - da sa vyzihana medena podlozka rovnakej hrubky ako bola stara hlinikova + ten tmel co som spominal. Tak snad to uz bude OK.