Motorové pily

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Badys

Re: Motorové pily

#286 Nový příspěvek od Badys »

2255 bych pouzil na tezbu max.stredne silnych porostu

Kubo

#287 Nový příspěvek od Kubo »

Mali sme na dvore zrezany smrek, tak som z neho dnes robil lavicky.
Rezal som ho pozdlz, priemer 33cm, dlzka asi 3,7metra, tak som natocil trochu videjko.
Nieco k tomu: Pila Stihl 051, objem 89,2cm3, vykon 4,3kw (5,8HP) pri 7500 ot/min, lista duromatic 50cm, retaz Tiger kantovka.
Je zaujimave pozorovat ako u tych starsich pil klesnu otacky ked pridu do zaberu, vykon je polozeny nizsie (7500ot/min) zato vsak podporeny vysokym krutiacim momentom. V urcitych momentoch na nej stojim skoro celou vahou.

http://myubo.sk/page/media_detail.html? ... ce9f4c138a

martyny

#288 Nový příspěvek od martyny »

prosimvas davam dohromady stihl 023 a potřebuju vedet jak se spravne steluje zapalování když nemám k dispozici žádný meřící zařízení od sluchu ?

martyny

#289 Nový příspěvek od martyny »

zadařilo se a motorovka probehla uspecne castecnou GO motoru zapalovani se zda ok ale pro jistotu jak to ma bejt presne nebo to mam nechat od oka (sluchu) nebude zadnej problem ?

daniber

#290 Nový příspěvek od daniber »

Mělo by to být přesně a každá pila to má trochu jinak. Nejlepší se poptat někde v servisu kde ty pily dělají. Já nedávno taky sundával zapalování na husq. a když sem ho dával zpátky tak podle měrky. Na mý pile je mezera 0,6mm.(aspoň si to myslím, snad si to dobře pamatuju)
Když to nedáš přesně změníš předstih.

martyny

#291 Nový příspěvek od martyny »

čau takže radsi t dat do servisu nez stim normalne rezat myslis jo ? tedka jsem si vsimnul ze jsme ani zapalovani sundavat nemusel no to budu vedet pro priste...

Zetor 62

#292 Nový příspěvek od Zetor 62 »

Martyny, převážná většina moderních pil má elektronické zapalování. Vzduchová mezera mezi ním a setrvačníkem bývá nejvíce 0,3 mm. Předstih rozhodit nemůžeš, ale větší mezera znamená změnu ipulsních hodnot od magnetu v setrváku. Jako nouzová měrka stačí obyčejná vizitka. Nastavení karburátoru u STIHL 023 je 1 L, 1H. To je základ, zavírají se v pravo ( OPATRNĚ !), otvírají v levo. Po nastavení doladit šroubem T volnoběh. Nejprve se nastavuje L, vše čisté, motor ohřátý. Průběh otáček při otvírání dělá jakousi parabolu - zháší - nejvyšší otáčky - zháší. Nastavuje se mírně za nejvyšší otáčky, ty se pak doladí šroubem T tak, aby pila nezhášela, ani se neotáčel řetěz. Nastavení H je lépe dělat s otáčkoměrem.

Zetor 62

#293 Nový příspěvek od Zetor 62 »

daniber píše:Mělo by to být přesně a každá pila to má trochu jinak. Nejlepší se poptat někde v servisu kde ty pily dělají. Já nedávno taky sundával zapalování na husq. a když sem ho dával zpátky tak podle měrky. Na mý pile je mezera 0,6mm.(aspoň si to myslím, snad si to dobře pamatuju)
Když to nedáš přesně změníš předstih.
Nevím jakou HQ máš, ale dnes se dělá mezera u většiny pil i křoviňáků 0,3 mm. Předstih nezměníš, je daný polohou setrváku na klice.

martyny

#294 Nový příspěvek od martyny »

zetor 62 to máš pravdu, zmenit nejde a s ostatnim diky v tydnu to udelam

Zetor 62

#295 Nový příspěvek od Zetor 62 »

Martyny, není zač a pokud si nebudeš vědět rady, zajdi za Milanem Morávkem do M+M techniky, bude vědět co s tím. A pozdravuj ho od vousatého kolegy od Hořic. :)

Piston

#296 Nový příspěvek od Piston »

Na chalupě se na mě vyčítavě dívá nepořezaná halda dříví a moje Stihlka 180 pláče, že ji zase budu trápit... Zřejmě ji vyměním za něco silnějšího. Díval jsem se na koně za stejné stáje - na Stihl 230. Poznám rozdíl, nebo mám raději přitlačit a jít do něčeho výkonnějšího?
Pivo je moje palivo.

Grozo
Kontaktovat uživatele:

#297 Nový příspěvek od Grozo »

No my máme 25 (ekvivalent 250), no a co jezdíme s klukama na zelené na hody, tak sme vloni měli 3 stihlky - 21,23 a 25, rozdíl mezi tou 21 a 25 byl neskutečně poznat....výkon, rychlost řezu, a další....
Výrobní postup na vše:
Tip #1 - Have a plan.
Tip #2 - Have a back-up plan.
Tip #3 - Establish clear communications.
Tip #4 - Choose your partners carefully.
Tip #5 - Expect the unexpected.
Tip #6 - Shit happens.
Tip #7 - Remember, shit happens.

Piston

#298 Nový příspěvek od Piston »

No, ta 230ka je teď v akci za 9000 kaček, což je docela lákavé. Starou pilu bych střelil tak za tři tisíce a zbytek nějak seženu. Jen bych nerad za půl roku litoval, že jsem nevzal něco silnějšího, jenže diference mezi Stihlem 230 a výkonnějším 250 je hodně velká. Další možností je Dolmar, ale jeho servisní síť je na kočku. HQ/Jonsered prý zase šli u levnějších řad s kvalitou dolů. Dilema, no.
Pivo je moje palivo.

DYK

#299 Nový příspěvek od DYK »

Podívej se, jednu hobby Stihlku už máš, tak si ji nech na menší dřevo a moje rada zní MS 270. Shodou okolností budu kupovat lehčí pilu a bude to MS 211. Je to nejnovější hobby pila s 2 MIX technikou motoru. Nic jiného z hobby řady bych teď nebral. Proč? Protože když už kupuji pilu, tak se současnou modernější technikou a ne sedm a více let za opicema. Proč si myslíš, že třeba ta MS 250 jde v do akce! No protože to je s pohledu pokroku ve vývoji babička. Není špatná, funguje, ale je technicky už dost zaostalá. Až jednou přijde na trh MS 261 jdu pro ni, zatím to už vydržím s tím mím "kufrem" s madlem MS 390.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod

Kubo

#300 Nový příspěvek od Kubo »

U nas zatial tie jednotkove rady nejdu (181,211) ked budes mat tak poreferuj, Ten 2Mix nebude asi taky pokrok ako bol prevrat v technologii s 4Mix technologiou.
Bratranec chce teraz kupovat pilu, jeho otec ma Dolmar 114 a on by chcel nieco podobne, trosku silnejsie. Ma to na palivove drevo a okolo domu. Tlacim ho do MS 270, uvidime ako sa rozhodne. za uvahu stoji aj MS 280, I-cko by som zatial nebral, nemam to otukane a prvej lastovicke neverim, zatial spolieham na mechaniku, lebo u traktorov co robia v lese, off - road vozidiel a proste u techniky s ktorou sa zachadza prasacky a v spine vedie mechanika nad elektronikou.
Rozhodne by som uz nebral nic na platforme 290-310-390, to je koncepcne zastarala technika, ergonomia sla dopredu a technologia tiez.
Kazdemu sedi nieco ine, my mame 2x Dolmar a 3X Stihl, HQ sme nikdy memali a asi ani nikdy mat nebudeme avsak su to pily svetovej kvality.

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“