Zetor 25 K - renovace

Moderátoři: Lukashil, mihi

Zpráva
Autor
Z25

Re: Zetor 25 K - renovace

#166 Nový příspěvek od Z25 »

Míra Z 25 píše:Kabina byla totálně sežraná, sklo bylo zdravé také jen jedno, odpočátku jsem počítal s variantou bez kabiny. Jezdím jen v příznivých podmínkách :) . Ten rám by se asi čiknul kvůli bezpečnosti, to si jsem vědom, tak holt musím jezdit podle toho, že ho tam nemám. Včera jsem jel z lesa s naloženou károu po louce a raději jsem jel delší cestou, asi až zbytečné brždění motorem i když vzduch šlape a kára flekuje slušně, prostě s respektem.

Tyčky jsem nakonec dal jiný, když jsem zjistil, že jsem to nechal osoustružit málo a jel jsem známu, aby to ještě ubral, zašátral v regálu a podal mi 2 sací tyčky s vrstvou úsady (asi olej A), po omytí vypadají jako že ještě nikdy neběhaly, dekompresor chodí na 100 %. Klikou jej teď vezmu i skoro studenej. Úplně studenej jsem ho nenatočil, potřebovalo by to asi spolupracovníka aby přižhavil. Používám teď dekompresor při každém startu, přijde mi, že se hodně ulahčuje startéru - chytne i studenej okamžitě když po protočení vyřadím dekompresor. Absolutní spokojenost.
Ahoj, nevíš náhodou rozměry neopotřebovaných tyček? Mám je taky omleté a rád bych to dal do pořádku. Děkuju :)

Míra Z 25

#167 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Bohužel rozměry nevím, neoměřil jsem to před montáží. :nene:

Z25

#168 Nový příspěvek od Z25 »

Míra Z 25 píše:Bohužel rozměry nevím, neoměřil jsem to před montáží. :nene:
To se nedá nic dělat. Děkuju :)

Míra Z 25

#169 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Před časem zde byla diskuse ohledně výpočtu síly pístu na sklápění káry. Nepamatuji se již kde, tak do svého vlákna dávám jeden obrázek, co jsem vytvořil na základě výpočtů.

Minimální sílu pístu vypočteteme ze vzorečku, kde je zohledněno:
- hmotnost korby s nákladem v tunách
- celková délka korby po uložení vyklápěcího pantu
- vzdálenost mezi uložením vyklápěcího pantu a uložením majleru
- sklon majleru

V grafu vpravo je pak možno odečíst jaká síla v tunách je k dispozici při různých průměrech pístu a tlaku hydrauliky, přičemž pokud máme rozměry káry, požadovanou hmotnost nákladu a určité možnosti hydrauliky na traktoru, můžeme si spočítat, jaký píst musíme minimálně použít.

Jednou jsem si takový obrázek stáhnul z nějakých anglických stránek jako pdf a vytisknul, teď jsem to překreslil a ten graf jsem v excelu přepočítal na průměry pístů v mm, které obvykle používáme u nás.
Přílohy
Sklapeci_sila.jpg

mihi

#170 Nový příspěvek od mihi »

Míra , ja len tak na okraj, už dávno som sa chcel spýtať že koľko stála výroba tej hyd.hadice na mieru na Tvoju štiepačku??? :prace:

Ď.

Mihi :)
Mihi

Míra Z 25

#171 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Mihi, nepamatuju se přesně na rozměry (délky) hadic, ale mám u sebe ten účet - bylo to celkem za 2812 Kč. Byla jedna silná (mezi nádobkou a sáním čerpadla) pouze se sponkama, pak dvě tenčí na ovládání pístu (šroubení 18x1,5), 2 silněší od čerpadla a přepad (šroubení 22x1,5), na každé hadici je na jedné straně kolínko a na druhé šroubení, je to zalisováno na stroji (cena jedné hadice je tedy kolem 400 Kč, pak ještě nějaká podložka, hrdlo...).

Míra Z 25

#172 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Konečně jsem se dostal k finálnímu dokončení štípačky. Barvy nejsou zrovna nápadité, ale vzhledem k jejich cenám zásadně zdělávám to, co je vždy po ruce. Na klín jěště přijdou "bezpečnostní" žluté pruhy, mám zeflexní sprej, jen si udělat šablonu. Oproti tomu co jsem výše zkoušel, tak je tam dodána výztuha spodní desky a přidán kotlový plech proti podklouzávání šikmo uříznutých špalků a sundavací kolečka pro manipulaci po odpojení z ramen hydrauliky, jinak se vše osvědčilo. Vzhledem k velkému namáhání zajišťování převodovky na hřídeli, aby se neotáčela, musel jsem svůj zajišťovák řádně vyztužit (konečně mám pro tebe Pavle fotku).
Přílohy
Zetor25_stipacka_male_12.JPG
Zetor25_stipacka_male_11.JPG
Zetor25_stipacka_male_10.JPG
Zajištění převodovky s čerpadlem k víku hydrauliky proti protáčení.
Zajištění převodovky s čerpadlem k víku hydrauliky proti protáčení.
Zetor25_stipacka_male_08.JPG
Zetor25_stipacka_male_07.JPG

mihi

#173 Nový příspěvek od mihi »

Vypadá super... 8) 8) 8)
Máš pochvalu ako si to zvládol....... :prace:
A nemáš nejakú cenovú kalkuláciu, koľko Ťa to vyšlo +-,?? (kľudne aj SZ)
Tento rok by som aj ja chcel vyskúšať spraviť takúto hydraulickú, už ma pomaly kužeľové prestávajú baviť vyrábať...... :prace:

Mihi :)
Mihi

Míra Z 25

#174 Nový příspěvek od Míra Z 25 »

Teď mám v plánu ještě (kromě opravy vodní pumpy a časem i kopmresoru) sprovoznění štěpkovače (delší štěpka, větve do 5 - 6 cm) a řeším propojení náhonovou hřídelí (kardanem) s traktorem.

Četl jsem v různých diskusích, že se může zničit při provozu náhonová hřídel, která vede skrz celou převodovku, což bych nerad zažil vzhledem k obtížné výměně. Tak chci použít nějaký kardan s ochranným prvkem.
Narazil jsem na různé možnosti přetěžovacích náhonových hřídelí - střižný šroub, volnoběžka, přetěžovací spojka. Konzultoval jsem to s kolegou zde na fóru bibosem, ten doporučuje přetěžovací spojku 900 Nm. Pak jsem koukal na kardany se střižným kolíčkem. Zde (např. na kardanky.cz) jsou uvedeny ale daleko menší síly, např. 130 Nm a výkon na hřídeli je tam uveden 19 kW. Pak mají ještě kardany s přetěžovací spojkou - nejslabší je 40 Nm a výkon na hřídeli 12 kW.
Jsem trochu zmatený, protože to jsou řádově jiná čísla, v dokumentaci k zetoru 25 jsem žádné výkonové charakteritiky k náhonu neobjevil, spočítat to bohužel neumím, nemám s tím žádné zkušenosti. Nechci si pořídit náhon za 4000 a pak stále měnit střižné šrouby nebo aby stále prokluzovala nějaká přetěžovací spojka. Zase nechci, abych ukroutil hřídel nebo zničil něco na převodu u svého Z 25 při použití silné přetěžovací spojky.

Rád bych využil zkušenosti někoho, kdo má stejnej traktor, abych nešlápl vedle a nestálo mě to nakonec dvakrát tolik. Předem díky za rady.

trikko

#175 Nový příspěvek od trikko »

tu máš 25 v štiepkovači a nepripadá mi že by mala problém :)
http://www.youtube.com/watch?v=o9J9PsKc ... re=channel
Šibaj, furman, kone bičom, ak si dobrým pohoničom...

v2000m
Kontaktovat uživatele:

#176 Nový příspěvek od v2000m »

Při stěpkování mašinkou od Bibose a s jím doporučeným kardanem s přetěžovací spojkou jednou zařechtal. Dřevo na rozměrově na hranici možností štěpkovače a řez přišel rovnou do místa suků. pohon štěpkovače Z 69 náhon točený přes 5. rychlost.
Tak jen že kardan doporučený Bibosem funguje!

Jaro25

#177 Nový příspěvek od Jaro25 »

Ja síce nemám štiepkovač, ale myslím, že z hľadiska ochrany hriadeľa v prevodovke treba riešiť minimálne dva problémy. Jedným je preťaženie pri náhlom zastavení štiepkovača, čo sa dá ošetriť napr. strižným kolíkom. Druhá vec ale je nerovnomerné zaťaženie a z toho vyplývajúce torzné kmity hriadeľa, ktoré sa skôr alebo neskôr môžu prejaviť ako únavový lom. Jednoznačne priaznivý vplyv na zmiernenie kmitov by mal dostatočne veľký zotrvačník, ktorý by bol zaradený čo najbližšie k nožom štiepkovača aby chčánil okrem hriadeľa v prevodovke aj prevody štiepkovača. Do istej miery by chránil aj proti okamžitému preťaženiu.
Ja by som uvažoval nad systémom, kde by za traktorovým vývodom bola trecia preklzová spojka, potom prípadne pružná "hardi spojka" a následne zotrvačník. Treciu spojku by som dával preto, že v nej netreba meniť kolíky a dokáže čiastočne chrániť aj proti kmitom. Takouto spojkou je napr. chránený aj hriadeľ ventilátora na tankovom motore (T-55, T-72).

Bronťo
Kontaktovat uživatele:

#178 Nový příspěvek od Bronťo »

ahoj Míra Z 25 prosimta aky pomer prevodu je v hentej prevodovke jeto z uhnz 500 čo mam ja na nakladači je pomer 1 k 3,8 ale zdasamito privela chcelbych menši pomer dik

zdeník

#179 Nový příspěvek od zdeník »

Také tomu nerozumím, ale rovněž jsem se po tom sháněl, a to hlavně pro připojení sekačky atd.Jinak traktor má celkový výkon cca:110Nm no a těch 900Nm :-/ .Zkusil bych špionáž u výrobců štěpkovačů, co tam doporučují, určitě dokážou fundovaně poradit+/-,ale házet stovkama Nm je scestný, a to hlavně když jde o ty naše 25ky, na které sehnat náhradní díly je kumšt :) .

P.S.

#180 Nový příspěvek od P.S. »

Převodovka z UNHZ 500 je v poměru 1:3

Odpovědět

Zpět na „Zetor 15/25“