Broušení starého nátěru dřeva

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
ota

Re: broušení starého nátěru dřeva

#16 Nový příspěvek od ota »

To fajlla on ten klučina dělá tesařinu. A má tuhle mašinu na to, když opravujní staré krovy třeba na kostelích, starých domech, roubenky, tak s tím sjede ty staré tesaní trámy. Je to vlastně polopaticky motor a u toho převodovka, Netočí se to nijak extrémně rychle. Ten kotouč je širokej a točí se vlastně to vypadá jako zametací smeták třeba k traktoru ale tak 100x menší! :D Ale je to kupovaná originál mašina. Myslím si, že ten ježatej váleček je celkem širokej, bo to vezme trám najednou na šířku. Já právě teď toho kámoše nevidím co děláme každej jinde, optal bych se ho jak se to přesně jmenuje. Oni tomu říkají drátovka.
To Miniagro ano jsou to letité zkušenosti starých fachmanů, Znal jsem pána co si všechny barvy a i dalo by se říct lazury dělal doma sám. Něco vařil i na kamnech. Ldyž jsem k němu přišel, smrdělo to po celým baráku. Vařil to na plotně takhle na rohu. Míchal do toho podle starých receptů a zkušeností různé složky. Ale vždycky byl základ fremež, nebo olej. K tomu spousty přísad. Jenže on to hodně znal.
Ale doba se hýbe a barvy se mění. dobré zaniknou a dobré vzniknou. Je to o ceně a hlavně teď o těch enkologech. Oni furt do toho kafrají. Takhle z vlastní zkušenosti a i okolních známejch bych za žádnou cenu nešel do vodou ředitelné barvy. Po pár letech nevíš co s tím. Jo ale jedna barva jo, to jsem přestřelil a to je Eternal. Tak ta je hodně dobrá. Mám s ní natřené plechování na baráku. Jak nové rovnou na čerstvej pozink tak i staré. Na tom čerstvim jsem to vzal 3x a je to tam 15 let a ještě jsem s tím nic nedělal. A na starým 50 letým jsem to namastil 3 tak jak to bylo. Rezatý, chlupatý a drží to zatím asi 7 let bez jedniného opadávání. Jen jsem zkusil to namastit tak jak to bylo. Vůbec jsem to ani neometl od těch oloupanjech šupinek a pěkně to utáhle a drží to.
Na druhou stranu kámoš má zahradní domek a altánkem a dal za barvu 60 000 Kč! Tři nátěry a je to snad jak to natřel kolik roků. Olejová spešl barva. Ale no to bych nedal. Raději bych to po deseti letech znovu třeba dvakrát pojezdil válečkem s levnější barvou.
Barev dneska existje spousty jen si vybrat a nechat poradit. No poslední koupě byla barva na podlahu do dílny. Tak jsem to včera potřetí naválečkoval a uvidíme co to bude dělat. Prej by to mělop být dobré. Dvousložková Detecha. Zatím se to jeví dost dobře na pohled. No teď deset dní než na to vlezu a pak se bude vidět. 8)

_luky_

#17 Nový příspěvek od _luky_ »

Miniagro píše:Zdarec chlapi,pokud jseš velkej ekolog,použij i vodou ředěnou lazuru.Je tam podstatně horší údržba po letech.Ze syntetických lazur je jedno co použiješ. Luxol se již nedělá,ale pokud ho máš ,neboj se ho.Můžeš do něj dát i zbytek starý syntetiky,nic se neděje.
Jsem rozumný ekolog. A barvy kupuju jen syntetický... Nic zatím nemám. Takže koukám, co tam bude držet a při příštím nátěru to bude stačit přetřít a nebudu to muset brousit.

peny

#18 Nový příspěvek od peny »

_luky_

#19 Nový příspěvek od _luky_ »

Ten kartáč ale nevypadá na drátěný. Na netu píšou, že je to nylon. Takže na odstranění té lazury by byl lepší drát nebo nylon?
Jdu shánět něco takového do vrtačky nebo flexy. Drát mám, nylon teda koupím a udělám test.

tomkraken

#20 Nový příspěvek od tomkraken »

nylon je na leštění a stržení ostrých hran po oceláku, barvu ti rozhodně nevezme

_luky_

#21 Nový příspěvek od _luky_ »

první test: drátěným kartáčem (ručně) do jde dolů luxusně. Nátěr je celkem zvětralý, takže jde snadno dolu. Zároveň se dalšími tahy dá odstranit zčernalé (plesnivé) dřevo. Ještě chci zkusit kartáč na vrtačce a nylonovej kartáč.

Zatím se mi nepodařilo najít nějaký "široký" kartáč na vrtačku. Všechny jsou takový úzký: http://www.bmshop.eu/galerie/1_40972/ka ... efault.jpg

Nebo mám koupit víc kartáčů s dírou a sešroubovat si je dohromady? http://www.inna-kt.cz/shopimages/BL97018.jpg

Hannes

#22 Nový příspěvek od Hannes »

Zkus pohledat vhodný hrníčkový kartáč ....

J.A.Y.
Kontaktovat uživatele:

#23 Nový příspěvek od J.A.Y. »

ten na tom ale bude dělat kolečka

Chip&Dale

#24 Nový příspěvek od Chip&Dale »

Podle mne to musi byt pomaly pohyb, jinak se ta barva muze "roztect", nebo skvarit, drevo se muze prismahnout. Kouzlo bude prave v tom pomalem pohybu. Kartac ma vyhodu, ze se dostane i do nerovnych ploch, na rozdil treba od pasove brusky. Ale uplne bych vynechal flexy a podobne nastroje. Na flexu je super rasplovaci kotouc, kdyz se dela tesarina. Na brouseni sucheho dreva kotoucky se "suchym zipem" (mokrej zip neznam) je taky dobra, nebo odbrusovani kury z nesamovanych prken, apod.

Ale na lazuru/barvu... to bych mel obavy.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

_luky_

#25 Nový příspěvek od _luky_ »

Jo, je třeba jít po letech. Tedy hrníčkovej je k ničemu. Mám ho doma, ale ani mě nenapadlo to vzít do ruky.

Momentální plán, kterej mám odzkoušenej na jednom prkýnku je takovej (zatím jen body 1 a 2):
1) drátěný kartáč ruční + radiální na vrtačku (tohle odstraní nátěr + napadené dřevo)
2) vibrační bruska se šmirglem na zahlazení
3) Belinka base
4) Belinka lasur super 2x

Zkoušel jsem ten nylonovej kartáč. Je to dobré tak na zahlazení na místo šmirglu. Nátěr to nebere (resp. nebere ho dost rychle).
Ty drátěný kartáče jsou všechny "na železo", takže mají dost silné dráty. Kvůli tomu je to dřevo dost podrápaný. Další broušení před nátěrem je nutnost. Ideální by byl drátěný karát na vrtačku s nějakýma slabšíma drátama, ale to jsem ještě neviděl.

Marek_3L

#26 Nový příspěvek od Marek_3L »

rotační rašple. do flexy. 500 Kč. Budu s tím obnobvovat vyšedlé krokve a tak
Nemám žádný traktůrek.
MAG: AEK300L,WLSP315
WAP: B1030,A950
VRT: SV13
FVE: 200Wp
Odtahovka Boxer/Ducato doublecab, naviják, měchy
Dodávka: Dobló JTD
a další stroje...

Pomůžu s autoelektrikou a diagnostikou.

_luky_

#27 Nový příspěvek od _luky_ »

Část chaty mám hotovou. Sehnal jsem široký kartáč s trochu slabšími dráty. Dřevo je sice pořád dost podrápaný, ale z dálky to není vidět.

Tu rotační rašpli mám, používal jsem jí na stropní trámy v podkroví. Silně nedoporučuju. Totiž nedokážeš to v ruce držet dost rovně a ubírat materiál dost rovnoměrně a výsledkem je sice obroušené, ale dost křivé dřevo se znatelnými kulatými zářezy. Je to dost hrubý nástroj, nic pro povrchovou úpravu.

V druhém pokoji jsem to dělal elektrickým hoblíkem. A to je správná technologie pro získání hezkého povrchu. Bohužel na palubky se spoustou vnitřních rohů je to nepoužitelné kvůli velikosti.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“