CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Ta odleželá drť pěkně ztmavne, zrovna dneska jsem to páchal. To by mě taky zajímalo, o kolik se z toho vytočí víc.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Sám s tím nemám zkušenost, ale když jsem jako kluk s otcem "moštoval" jablka, tak mi to vždy zdůrazňoval. Ještě si pamatuji, že jsme to zakrývali, aby to neoxidovalo.
"Pokud nám vládnou špatní lidé, nemůžeme čekat lepší časy..."
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
V těch deskách jsou otvory kudy odchází mošt. Tohle řešení se nehodí pro hrozno!!! Hodně se to ucpává. Škoda že jsem nevyfotil stroj po lisování hrozna. Totálně zanesený šlupkama takovým rosolem z hroznu.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Kluci záleží na výtěžnosti na šťavnatosti jablek. Jezdím do moštárny. Mají tam na to mašinu. Už jsem tu popisoval. Nahoře zazvoní na obsluhu. Když je připraveno, nasypu jablka do násypky nahoře. Jablka pak pustím z násypky dolů trubkou do myčky. Jdu zaplatit za zmoštování do vnitř tam je palírna. Zaplatím pohovořím s pánem co obsluhuje kotle palírny. Sednu do auta a jedu kolem budovy dolů kde mám již mošt v nádobě připravenej na stočení do mejch nádob. Trvá to tak kolem 10 min. Záleží samozřejmě na množství jablek. Mám třeba 40 kg jablek. Moštárnu mám asi 20 km od baráku. Tak vezmu třeba 40 kg odhadem a jedu. Tam to zváží než sypu a zaplatím podle váhy jablek. Dole je nádoba s kohoutem a stočím si můj mošt do nádob. To je zase chvilka. Podle množství.
Prvně mě hrozně překvapilo množství šťávy z jablek. Soused to mačká lisem. Takovej ten dřevěnej a navrchu má trapézák šroub. On se s tím lopoťí třeba 4 víkendy. Za víkend vamoštuje 30l a to maká jako černej na to. Tím lisem to nevylisuje nikdy jak ta mašina v moštárně. Tady z moštárny to vychází třeba z 40 kg jablek v pohodě 30L moštu. Jak píšu záleží jaký mám jablka. Mám třeba směsku. Sladký a trochu kyselý. Mám tu jednu starou jabloň a ta má takové velké placaté jablka. A ty ,,lejou" jako blázen. Daly by samotný možná 1:1. Ale jsou trochu nakyslé. Tak je míchám třeba s matčinem, to moc neleje, ale je sladké.
Z toho lisu leze po pásu jen taková placka co zbývá z lisování. Mají tam na to bednu a vždycky koukám jek je to vylisovaný uplně nasucho.
Celé moštování mi trvá nejdýl cesta do moštárny. Je to výhoda mít ji takhle kousek. Taky jsem uvažoval o verkách na moštování ale pak jsem to tam zkusil a ty věci jsem pustil z hlavy. Letos namám žádný jablka na mošt. Bylo málo. Ale myslím předloni jsem tam byl 4, nebo 5x vždy jsem spotřeboval a o víkendu tam zajel s dvouma přepravkama si nechat vylisovat čerstvej. Dělají i paster. Taky jsem si dával dělat. Myslím že jsem měl 24 těch 5l krabic s ním. Znovu to trvalo chvilku. Trochu jsem čekal na tu pasterizaci. Ale to je jen otázka minut. Pak mi to paní stáčela do těch vakuovejch pytlu v krabičkách a já to nosil do auta.
Prvně mě hrozně překvapilo množství šťávy z jablek. Soused to mačká lisem. Takovej ten dřevěnej a navrchu má trapézák šroub. On se s tím lopoťí třeba 4 víkendy. Za víkend vamoštuje 30l a to maká jako černej na to. Tím lisem to nevylisuje nikdy jak ta mašina v moštárně. Tady z moštárny to vychází třeba z 40 kg jablek v pohodě 30L moštu. Jak píšu záleží jaký mám jablka. Mám třeba směsku. Sladký a trochu kyselý. Mám tu jednu starou jabloň a ta má takové velké placaté jablka. A ty ,,lejou" jako blázen. Daly by samotný možná 1:1. Ale jsou trochu nakyslé. Tak je míchám třeba s matčinem, to moc neleje, ale je sladké.
Z toho lisu leze po pásu jen taková placka co zbývá z lisování. Mají tam na to bednu a vždycky koukám jek je to vylisovaný uplně nasucho.
Celé moštování mi trvá nejdýl cesta do moštárny. Je to výhoda mít ji takhle kousek. Taky jsem uvažoval o verkách na moštování ale pak jsem to tam zkusil a ty věci jsem pustil z hlavy. Letos namám žádný jablka na mošt. Bylo málo. Ale myslím předloni jsem tam byl 4, nebo 5x vždy jsem spotřeboval a o víkendu tam zajel s dvouma přepravkama si nechat vylisovat čerstvej. Dělají i paster. Taky jsem si dával dělat. Myslím že jsem měl 24 těch 5l krabic s ním. Znovu to trvalo chvilku. Trochu jsem čekal na tu pasterizaci. Ale to je jen otázka minut. Pak mi to paní stáčela do těch vakuovejch pytlu v krabičkách a já to nosil do auta.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Jestli soused za vejkend vymoštuje 30l, tak má buď strmej trapéz nebo lis na 2 jabka nebo má jednu ruku nebo to je flákač.
Já dostal aparát od souseda, teda byl mě dlouhodobě zapůjčen na neurčito
Motorovej drtič, nadrcení kýble 10l (je to cca běžná zelinářská přepravka) trvá asi 5min. i s přebíráním jablek z bedny a koleček.
Do lisu (klasická dřevěná ohrádka a trapéz) se vejdou dva kýble šrotu. Když jsou šťavnatý jabka, tak z toho vylisuju tak 10l moštu.
Koláč co z toho vypadne drží tvar, je tvrdej jak měkčí dřevěná briketa a musí se do něj praštit, aby se rozpad.
Za hodinu uděláme s mladým ve dvou +- těch 30l, když třeba ještě přijde pomoct soused, tak +-20l a když přijde ještě další soused nebo táta či pantáta, tak pak se většinou ani nezačne
Já dostal aparát od souseda, teda byl mě dlouhodobě zapůjčen na neurčito
Motorovej drtič, nadrcení kýble 10l (je to cca běžná zelinářská přepravka) trvá asi 5min. i s přebíráním jablek z bedny a koleček.
Do lisu (klasická dřevěná ohrádka a trapéz) se vejdou dva kýble šrotu. Když jsou šťavnatý jabka, tak z toho vylisuju tak 10l moštu.
Koláč co z toho vypadne drží tvar, je tvrdej jak měkčí dřevěná briketa a musí se do něj praštit, aby se rozpad.
Za hodinu uděláme s mladým ve dvou +- těch 30l, když třeba ještě přijde pomoct soused, tak +-20l a když přijde ještě další soused nebo táta či pantáta, tak pak se většinou ani nezačne
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Já lisuji doma, do moštárny bych se se svými cca 400l (když je úroda) ujezdil!
Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz. (KHB)
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Je naivní očekávat dnes od médií pravdu a relevantní informace. Kdo má potřebu věřit, má jít do kostela, a ne poslouchat televizi.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Já budu dnes dělat dročkaře. Vezu tchýni do Velichovek.
Když máte v ruce kladivo, všechno ostatní vypadá jako hřebík.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
No u souseda nejdýl trvá ,,příprava". On všechny jablka rozkrojí, odjádruje, vykrájí bubáky, vytahá stopky. Prostě jen čisté. Pak to podrťí na takovém verku, váleček na nudle s našroubovanejma šroubkama. A nasype do lisu. Bude to tak na 1 kýbl. Lisuje. Postupně utahuje, mezi tím připravuje další. Utahuje lis, aby měl co nejvíc moštu. Jenže problém je v tom, že on má malou výtěžnost, díky tomu lisu. Taky pak vyndá ,,výlisek" že drží pohromadě. Ale je to doba, než to vyndavá, aby to co nejvíc smačkal.
Tady v té moštárně je výhoda, že je tam fakt maximální zisk moštu, nemusím nic připravovat, pak to zase čistit a hlavně rychlost. Už tam osazenstvo za ty roky znám. Jednou mi ta paní co to obsluhuje ukazovala jak to funguje. Oni moštujou na co si kdo vzpomene. Dělali tam červenou řepu, pak zárvor, hrušky, atd. Dávala mi ochutnat. Kupodivu některé mošty z těhle nezvyklejch ingrediencí byly dobrý. Oni jedou ve velkym. Třeba jablečnej mošt valí do IBC barelů. Ukazovala mi, na panelu mašiny dá čištění, zmáčkne čudl a mašina se celá vypláchne.
Nedokážu si představit, že bych doma v domácích podmínkách lisoval třeba 150 kg jablek. Strašnýho času a výtěžnost 00 prd! Tady když bych dovezl 150 kg jablek mám za pár minut mošt. Nejdýl mi trvá vykecat se s osazenstvem moštárny! Ostatní je otázka minut. I pak třeba ten paster. Nejdýl trvá než to nanosím do auta. Ta paní co to stáčí to dělá furt a jen ty krabičky lítaj od ní. No snad příští rok. Letos zajedno nemůžu líst po stromech a zadruhý jablka nejsou.
Nojo každej to máme nějak. Mám málo času na tyhle ,,crcačky" tak jdu cestou nejrychlejší a nejmíň namáhavé pro mě. Přeberu doma do bedniček, odvezu smoštujou a za chvíli se věnuju další práci. Většinou mi to zabírá tak max 2 hodiny na jednu asi 40l várku moštu. Když dojde dojedu znova.
Tady v té moštárně je výhoda, že je tam fakt maximální zisk moštu, nemusím nic připravovat, pak to zase čistit a hlavně rychlost. Už tam osazenstvo za ty roky znám. Jednou mi ta paní co to obsluhuje ukazovala jak to funguje. Oni moštujou na co si kdo vzpomene. Dělali tam červenou řepu, pak zárvor, hrušky, atd. Dávala mi ochutnat. Kupodivu některé mošty z těhle nezvyklejch ingrediencí byly dobrý. Oni jedou ve velkym. Třeba jablečnej mošt valí do IBC barelů. Ukazovala mi, na panelu mašiny dá čištění, zmáčkne čudl a mašina se celá vypláchne.
Nedokážu si představit, že bych doma v domácích podmínkách lisoval třeba 150 kg jablek. Strašnýho času a výtěžnost 00 prd! Tady když bych dovezl 150 kg jablek mám za pár minut mošt. Nejdýl mi trvá vykecat se s osazenstvem moštárny! Ostatní je otázka minut. I pak třeba ten paster. Nejdýl trvá než to nanosím do auta. Ta paní co to stáčí to dělá furt a jen ty krabičky lítaj od ní. No snad příští rok. Letos zajedno nemůžu líst po stromech a zadruhý jablka nejsou.
Nojo každej to máme nějak. Mám málo času na tyhle ,,crcačky" tak jdu cestou nejrychlejší a nejmíň namáhavé pro mě. Přeberu doma do bedniček, odvezu smoštujou a za chvíli se věnuju další práci. Většinou mi to zabírá tak max 2 hodiny na jednu asi 40l várku moštu. Když dojde dojedu znova.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Oto tahle průmyslová pasterizace - jak dlouho mošt vydržel? Teda jako vydržely ty pytle všechny? Nedělala se tam plíseň?
A ty pytle jsou 5ti litrový?
Po jaké době od moštování jsi načnul poslední pytel?
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Po odležení nastrouhaných jablek se zvýší výtěžnost o cca 10%.Pokud chcete aby mošt vydržel,stačí převařit(pasterizace),pak do sklenic a nebo vysířit demižón.A barvu moštu neřešte.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Demižon? to se ale zkazí než se to stihne vypít? (demižon = 50litrů?)
Něco nejde? Je třeba tvrdit: "mě to nejde"
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Vždy se najde někdo kdo to dokáže.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Komu vadí Stačí citronová šťáva z citronu a přimíchat do moštu Já to neřeším nestačí zestárnout natož zkvasit a Calvádos taky není špatnej
Kdo nic nedělá nic nezkazí pokusy sou cesta k úspěchu
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Sem chodím rád a často http://prehrada-les-kralovstvi.cz/
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Nezkazí,ve vysířeném to vydrží až do jara.
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Ahoj kluci. Moštárna v Radostíně nad Oslavou. Moštujou i pasterujou. Mají dost frmol ale dá se objednat. Mošt opravdu vydrží, mám osobní zkušenost. zajíc
Re: CO JSTE DNESKA DĚLALI III
Bourači pytle jsou 5l. Jsou v těch krabičkách co třeba v marketu. Vyndáš ven jen ten napouštěcí kohout. Ty pytle musí být origo fungláče. Povídala mi ta paní co to tam stáčí, že je z nich vycuclej vzduch. Ona má tam na to mašinu. Nesmí se tam dostat vzduch, právě kvůli bakteriim.
Průmyslová pasterizace v množství co si dám já je v nerez tanku. Zahřátí na přesnou teplotu. Kecal bych kolik. Asi pak prudké schlazení na určitou teplotu. Když jsem to přivezl domů, narovnal jsem krabice do regálu v místnosti kde jsou brambory a jablka na zimu. Není to sklep, ale bývalej chlév, kterej jsem kdysi uplně přestavěl. Je tam stálá teplota. Ty krabice byly teplý, když jsem je tam rovnal. Třeba 24 krabic u sebe. Druhej den byly uvnitř ještě vlažný. Paní povídala, že vydrží v pohodě rok od stáčení. Musí ale mít stálou teplotu. Spíš chladno. To já mám. Takže uplně v klidu mošt vydržel víc jak 12 měsíců. Nic nezplesnivělo, nezkazilo se. V pohodě jsme vypili. Když se načne pytel, vydrží taky dlouho. Ale ne moc. Většinou ho vydudáme tak do 3 neděl. V pohodě bez kazu. To je málokdy, většinou to jde na dračku.
Ten mošt je maloučko jinak chutný než čerstvej. To je jasný. Tou pasterizací ta chť je krapet jiná. Ale to je stejné, jako u všech věcí.
Když je sezona, jablek hodně. Nemám pro ně využití. A skladovat 20 beden jablek, skazí se. Přeberu je, fakt pěkný jdou do bedny na uskladnění a zbytek na mošt. Jinak se stejně zkazí. Nestříkám, bez chemie a to jablka dlouho nevydrží. Jinak skladovací místo je ideální. Brambory jsem poslední loňský vyhodil tak před měsícem. Klíče tak 8 cm. Ale manželka už z nich nechtěla vařit, máme letošní ,,nové" brambory. O ty u nás není nouze od velmi raných, skorošvagr jezdí s bramborovým kombajnem ,,v kraji" a vždycky když přijedou vleče pytel brambor a vždycky jsou to brambory s ,,příběhem". On je zelinář a všechny produkty co dovleče mají příběh.
S tím sířením, to dělá soused. Vůbec mi to pak nechutná. Je tam ta pachuť cítit. Za mě ble, nechci pak od něj v demižonu. Jeho taťík vezme knot na drátek, zapálí a na chvíli strká do demižonů. Nechá chvilinku a do dalšího. Pak nalívají mošt. Vydrží tak o půlku času dýl. Běžně 10 dnů v chladu a temnu. Vysířenej tak max 20 dnů v chladu, temnu. Ale nechtná mi z vysířenýho. Má to pachuť. Mám to běžně v 5l plastovejch flaškách třeba od čisté vody. Přivezu a dám do ledničky v té místnosti kde skladuju. Mám tam spešl lednici na to. Něco rozdám a zbytek do 10 dnů je pryč.
Průmyslová pasterizace v množství co si dám já je v nerez tanku. Zahřátí na přesnou teplotu. Kecal bych kolik. Asi pak prudké schlazení na určitou teplotu. Když jsem to přivezl domů, narovnal jsem krabice do regálu v místnosti kde jsou brambory a jablka na zimu. Není to sklep, ale bývalej chlév, kterej jsem kdysi uplně přestavěl. Je tam stálá teplota. Ty krabice byly teplý, když jsem je tam rovnal. Třeba 24 krabic u sebe. Druhej den byly uvnitř ještě vlažný. Paní povídala, že vydrží v pohodě rok od stáčení. Musí ale mít stálou teplotu. Spíš chladno. To já mám. Takže uplně v klidu mošt vydržel víc jak 12 měsíců. Nic nezplesnivělo, nezkazilo se. V pohodě jsme vypili. Když se načne pytel, vydrží taky dlouho. Ale ne moc. Většinou ho vydudáme tak do 3 neděl. V pohodě bez kazu. To je málokdy, většinou to jde na dračku.
Ten mošt je maloučko jinak chutný než čerstvej. To je jasný. Tou pasterizací ta chť je krapet jiná. Ale to je stejné, jako u všech věcí.
Když je sezona, jablek hodně. Nemám pro ně využití. A skladovat 20 beden jablek, skazí se. Přeberu je, fakt pěkný jdou do bedny na uskladnění a zbytek na mošt. Jinak se stejně zkazí. Nestříkám, bez chemie a to jablka dlouho nevydrží. Jinak skladovací místo je ideální. Brambory jsem poslední loňský vyhodil tak před měsícem. Klíče tak 8 cm. Ale manželka už z nich nechtěla vařit, máme letošní ,,nové" brambory. O ty u nás není nouze od velmi raných, skorošvagr jezdí s bramborovým kombajnem ,,v kraji" a vždycky když přijedou vleče pytel brambor a vždycky jsou to brambory s ,,příběhem". On je zelinář a všechny produkty co dovleče mají příběh.
S tím sířením, to dělá soused. Vůbec mi to pak nechutná. Je tam ta pachuť cítit. Za mě ble, nechci pak od něj v demižonu. Jeho taťík vezme knot na drátek, zapálí a na chvíli strká do demižonů. Nechá chvilinku a do dalšího. Pak nalívají mošt. Vydrží tak o půlku času dýl. Běžně 10 dnů v chladu a temnu. Vysířenej tak max 20 dnů v chladu, temnu. Ale nechtná mi z vysířenýho. Má to pachuť. Mám to běžně v 5l plastovejch flaškách třeba od čisté vody. Přivezu a dám do ledničky v té místnosti kde skladuju. Mám tam spešl lednici na to. Něco rozdám a zbytek do 10 dnů je pryč.