Otův čeveňák
Re: Otův čeveňák
Ahoj, no Vláďo, já jsem ty světýlka kdysi dostal od kámoše. Jsou to světla zděláno v SSSR z podvozku lišty. Tak jsem je narouboval na traktůrek. Byly po ruce a pěkný. Jenže jak řežu dřevo, tak do kárky která je většinou stočená na 90° k traktůrku ( kvůli malému prostoru u štosu narovnaného dřeva ) a jak jsem házel balíčky na kárku a chtěl ji mít hodně plnou, většinou se to sesypalo a prd to do světla. Taky jsem ho jednou máznul štěpinou, když jsem couval ke štosu dřeva. Fůrka jak hrad a sesypalo se to a co jinýho, světlo to dostalo. Mám někde doma ty plasty slepený vteřiňákem. No ale stejně krapet chybí. Bylo by třeba tyhle oddělat a vyměnit. No copak je na to času? A vapicí traktůrek umejt. Ale ona mi jednůc přirezla spojka tak raději nemeju!
Mašinysta většinou jezdí a není času na šolíchání. Brzo bude jezdit o 106 až budu bagrovat ty latyfundie. Stovky tun projdou kárkou s traktůrkama, to si oba myslím zajezdí pěkně!
Mašinysta většinou jezdí a není času na šolíchání. Brzo bude jezdit o 106 až budu bagrovat ty latyfundie. Stovky tun projdou kárkou s traktůrkama, to si oba myslím zajezdí pěkně!
Po delší době zase nějaká fotečka. Dneska jsme chvilku dělali se synem dřevo. Trochu jsme toho pořezali a naložili na kárku. Tak jsem vytahnul traktůrek. Byl jsem ale celej nesvůj, nefunguje mi předek. Aňi nevím, kde jsem to oddělal. Ale když jsem tuhle jezdil u souseda jak jsme převáželi bilbord co si dovezl a chtěl ho převázt na zahradu. Jel jsem a koukám netočí se mi od předku kardan. Kruci proč? Zapnul jsem ho a kardan se točil. Takže to není v náhonu, ale v diferáku. Myslím si, že bude prasklá jedna poloosa. Tak to zatím nechám až bude teplo. Musí se to rozhodit a opravit. Teď je na to zima. No ještě že mám uzávěrku. Ta byla potřeba. Kolco se začalo protáčet na zmrzlím hned. Dal jsem uzávěrku a chvilenku se to hrabalo ale pak se to chytlo a jelo. No kárečka byla našlouplá bukem a tvrdým dřevem. Sice to nejsou silné kuláky, ale je tam pěkná hromádka. Kárka je 2,5 m dlouhá a na výšku jsem to neměřil. Ale ty jeklíky v kterejch to je narovnaný jsou 2 m vysoký. Bylo to skoro do plnejch. Už se nám to nechtělo do té vejšky nakládat. No příště! Odpřaženo na zahradě u štípačky. Až zase bude počasí, bude se štípat.
Traktůrek nastartoval dobře, trochu baterka chvilku točila a pak to chytlo. Venku bylo kolem 0°C a pak foukal pěknej studenej vítr. Takže startování s jedním nažhavením a dobrý.
Pár obrázků ze dneška.
Traktůrek nastartoval dobře, trochu baterka chvilku točila a pak to chytlo. Venku bylo kolem 0°C a pak foukal pěknej studenej vítr. Takže startování s jedním nažhavením a dobrý.
Pár obrázků ze dneška.
Předek jsi asi zničil tím železem v létě.
On se mi to už jednou stalo, že mi ta poloosa rupla. Ale ne zatížením, nebo velkým krutem. Normálně jsem jel z kopce s kárkou a jak to houpe při jízdě slyšel jsem cvaknutí. A pak už mi předek nebral. Rozdělal jsem to a napojení Trabant Žigul ve sváru prasklí. Tak jsem to znovu připravil na soustruhu a zavařil. Možná, že je to ta samá. Zvednul jsem to heverem dneska než jsem zajel do garáže a pravé kolo se točí a nic není slyšet, že by to pohánělo. Tak to bude asi to. To druhé je slyšet, že točí asi difem. No a do lesa bez předku je to bída. To je jen na lehké pojížďky.
Železa v létě byly naložený na zadku. Ty to neztrhly. On předek je že poloosa jen pohání. Není nijak namáhaná na ohyb, jen na krut. Tak ji zatížení nevadí. No vozívám na předku i 200 kg závaží aby to nechodilo občas po zadních.
Železa v létě byly naložený na zadku. Ty to neztrhly. On předek je že poloosa jen pohání. Není nijak namáhaná na ohyb, jen na krut. Tak ji zatížení nevadí. No vozívám na předku i 200 kg závaží aby to nechodilo občas po zadních.
...si tedy troufáš...
Dal jsi to po zavaření vychládnout do suchého písku?
Vláďo to ještě šlo. Ale kdysi jsem vezl dřevo 5,5 m dlouhý domů na pilu a jel jsem lesem takovou cestou z kopce. Ta cesta byla mezi selskejma štráfama lesů a byla klikatá a kolikrát stromy u sebe že jsem sotva projel. A ještě asi v tom lese ve válce chytlo bombardování, jaké jsou tam dolíky. A cesta mezi tím. No já jel na 1 a tlačilo mě to a ty klády když kára najela na pařízek strkala traktůrkem kam chtěla ona. Po silnici to pak jelo už dobře. Ale musel jsem mít zaplej předek, jinak se mi občas protáčely zadní kola vzduchem. No už jsem takovou fůrku raději nevezl.
Tadyhle mám fotečku těch kuláčků od tenkrát. Ale raději bych dneska jel už s velkým traktorem. Tenkrát jsem se docela bál. Ale velkej traktor by tam neprojel.
Pro Víťu, dal jsem to vychladnout do slídy. Mám ji doma v kyblíku a když je třeba, strkám to do ní.
Tadyhle mám fotečku těch kuláčků od tenkrát. Ale raději bych dneska jel už s velkým traktorem. Tenkrát jsem se docela bál. Ale velkej traktor by tam neprojel.
Pro Víťu, dal jsem to vychladnout do slídy. Mám ji doma v kyblíku a když je třeba, strkám to do ní.
Pak Ti to nemohlo prasknout ve sváru.
...copak nevidíš , Víťo , jak ten traktor týrá ..? To přece nemůže vydržet !!!
Ale vydržet musí.
Ono to rupne hned za svárem. Ten Trabant je kurevská poloosa. Kdo ví z čeho to dělali. Ten Žigul je jako trubka. Uvnitř měkotina jak hlazenka a po vrchu je to zlepšený. Ale poloosa Trabant to je tvrdý celí jak sviňa. Ono se to špatně i vaří. No ale na to moje šmoulání to zase vydrží.
Vláďo trachtór muší makat! Není to žádná leštěnka! Stroje nám musí ulehčovat dřinu!
Vláďo trachtór muší makat! Není to žádná leštěnka! Stroje nám musí ulehčovat dřinu!
Ahoj, mám takovej malej dotaz. Na traktůrku mám ten stabilák naftovej jednoválec a on mě potvora začal malinko zlobit. Minule co jsme vozili ty betonoví pražce jedu po cestě a koukám, že jsem poďobanej od černýho šmíru. Zastavil jsem a z výfuku mi lítal takovej černej bordel. Samo, že mi to sebralo olej a protahlo motorem a vyházelo do výfuku. Pak to lítalo z komínku ven a já byl jak miliontečná beruška od šmíru. S motorem jsem jel jako vždycky normálně tzak na půl plynu. Kdybych za to nějak bral a mordoval to, třeba že se něco zjebalo a proto. Ale běžné ježdění. Na dvoře jsem kouknul do skříně na měrku a olej chyběl. Dolil jsem. Včera jsem jel znovu pro dřevo a až když jsem po chvilce sledoval, že to zase hází. Studené ne, až když se trochu ohřeje.
Tuším, že by to mohlo být asi tím čerpadýlkem mazání. Přijde mi to, jako kdyby tam nějaký ventyl byl a třeba se sekl a čerpadýlko by tlačilo velké množství mazacího oleje do motoru. A ten vylítal ven do výfuku. Mám to v trubce černý mastný jak bejk. Motor jde normálně, ani nmekouří víc, nebo není znát úbitek výkonu. Přijel jsem se dřevem a chcípnul na dvoře. Kouknu za chvilku na měrku a olej zase chyběl.
Nemáte někdo zkušenost s tím? Nestalo se někomu cosi podobného? Abych nelaboroval na špatném místě?
Tady je obrázek motoru tenhle typ tam mám. Ještě kdyžtak kouknu na šťítek na přesné označení. Už si ho z hlavy nepamatuju.
Tuším, že by to mohlo být asi tím čerpadýlkem mazání. Přijde mi to, jako kdyby tam nějaký ventyl byl a třeba se sekl a čerpadýlko by tlačilo velké množství mazacího oleje do motoru. A ten vylítal ven do výfuku. Mám to v trubce černý mastný jak bejk. Motor jde normálně, ani nmekouří víc, nebo není znát úbitek výkonu. Přijel jsem se dřevem a chcípnul na dvoře. Kouknu za chvilku na měrku a olej zase chyběl.
Nemáte někdo zkušenost s tím? Nestalo se někomu cosi podobného? Abych nelaboroval na špatném místě?
Tady je obrázek motoru tenhle typ tam mám. Ještě kdyžtak kouknu na šťítek na přesné označení. Už si ho z hlavy nepamatuju.
to máš 1d80-ku motorek co?
je tu o něm téma tak hledej
je tu o něm téma tak hledej
- Veteranista!
A když mě to nějak nejde s tím hledáním. Většinou tam o tom není napsáno nic. Spíš jen problémy jiného rázu. Co jsem přečetl, tak o tom, že by žral olej tam není. Právě ani manuál nemám abych měl třeba rozkrelený to čerpadlo na olej. Jestli je tam nějakej ventyl.