fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
František K

Re: fortschritt ZT 303

#3151 Nový příspěvek od František K »

[quote="hotday"]Takze vitaj v klube!!!

slusny ulovok, vypada to byt typ C,
Cena tajná neni bylo to 20 000 . A jak to bylo s typama zt 303/0 c,d a pod já sem hledal v Německu a tam jsou ty překladače takový divný. :) . MOžná se to tu už psalo,Ale nemohl bys mi to trošku vysvětlit? Myslim si,že c je nejstarší verze tohle je rok výroby 1978. :)
Moje stránky : http://nase-traktory.webnode.cz/ - Nové

CBS

#3152 Nový příspěvek od CBS »

František K píše:
hotday píše:Takze vitaj v klube!!!

slusny ulovok, vypada to byt typ C,
Cena tajná neni bylo to 20 000 . A jak to bylo s typama zt 303/0 c,d a pod já sem hledal v Německu a tam jsou ty překladače takový divný. :) . MOžná se to tu už psalo,Ale nemohl bys mi to trošku vysvětlit? Myslim si,že c je nejstarší verze tohle je rok výroby 1978. :)
Išlo to cca po rokoch oddelovali sa tým rôzne zmeny ako typ riadenia, zadná časť kabíny, el. palivomer, a iné, na ddr landmaschinen.de je to trocha rozpísané. Neboli to žiadne prevratné zmeny, iba drobné vylepšenia

hotday

#3153 Nový příspěvek od hotday »

Zdravim,

takze z pohladu vidiet, ze to je typ c, lebo ma uz orbitol a na pravej strane ramu ma este take male prelisovanie dovonka cca v tom mieste, kde je stitok vyrobcu. typ D uz toto prelisovanie nema.
toto prelisovanie povodne sluzilo na kardan ktory viedol ramom od volantu az po posilnovac riadenia ktory je pred prednou napravou. v pripade, ze malo zt len posilnovac riadenia, tak cerpadlo bolo umiestnene pod spojkou, kde vacsie sluzilo na posilnovac riadenia a mensie sluzilo na mazanie prevodovky.
zt typu C, D mali uz len orbitol a cerpadlo bolo umiestnene pred motorom, cize pod chladicom a mazanie prevodovky bolo zabezpecene len obstrekom.
myslim, ze najviac odlisnosti bolo medzi prvymi zt303 a zt303-C potom sa uz tusim ze ani prevodovka nemenila.

František K

#3154 Nový příspěvek od František K »

Díky za vysvětlení chlapi dost mi to pomohlo :)
Moje stránky : http://nase-traktory.webnode.cz/ - Nové

hotday

#3155 Nový příspěvek od hotday »

maly kviz na dobru noc:

http://www.youtube.com/watch?v=Epb2nAUuQ8M

kolko je tam kusov 303???

pedro643

#3156 Nový příspěvek od pedro643 »

hotday píše:maly kviz na dobru noc:

http://www.youtube.com/watch?v=Epb2nAUuQ8M

kolko je tam kusov 303???
Nepočítal som icha ale bolo by s čoho vyberať. Toľko zabudnutého železa na jednej kope u nás nereálne.

poulm

#3157 Nový příspěvek od poulm »

No,od dob co číňani v Evropě uměle zvedli cenu šrotu před cca 6ti lety díky te jejich megalomanské stavbě, tak už takových traktorových a strojových odkladišť kolem kolchozů rapidně ubylo a už je problém cokoli takového staršího sehnat. 90% těchto starých DDR strojů skončilo v hutích a teď se najednou začíná přicházet na to,že mnohé byly dobré a lehce opravitelné stroje.

Jen tak mimochodem,nevíte někdo náhodou o nějakém tom půdním pěchu co býval označovaný jako Fortschritt B603? Vypadal nějak takhle:
Obrázek
Líbí se mi že to má samostatný podvozek a ja zapojitelný za každý pluh.

V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

hotday

#3158 Nový příspěvek od hotday »

to B603 bolo co konkretne??? lebo doma sa mi valaju hrudorezy volane tiez jezky...ram by sisi musel spravit, ale inac este poctiva komunisticka vyroba, dlhe 2m a mam 2kusky.

poulm

#3159 Nový příspěvek od poulm »

B603 byly něco jako hrudořezy,viz. obrázek,viděl jsem různá provedení,ale celá sranda je v tom že to bylo přizpůsobené aby to šlo tahat za pluhem a drobit čerstvě naoranou hlínu. Fajn bylo,že to bylo posazené v rámu s vlastními hydraulicky ovládanými koly,takže se to pořád táhlo po zemi i při přepravě po silnici.
Něco takového by se mi líbilo za tím mým poloneseným obracákem,protože u nás máme víc jílovitější půdy a hodně by před přípravou pomohlo,kdyby se hroudy drobily hned za pluhem.
Pokud ty ježky máš doma,tak o ně mám zájem,jestli ti vyjde čas,tak budu rád,když to cvakneš foťákem.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

CBS

#3160 Nový příspěvek od CBS »

Kolesá na tom používa aj pri otáčaní, nie je to zlá vec, ale na poriadne rozlohy. Pamätám si, že u nás niečo podovné mali, boli to tušim tiež dvojradové sekcie v rámoch podobných valcom. Boli tu aj ťažké hrudorezy, zložené z liatinových diskov, záber cca 5m a váha cca 5t. Na rozrobenie vyshnutej nerozmrznutej oráčiny to nebolo zlé, ale v miernom svahu sa s tým ZT zahrabávalo.

pavel zt-300

#3161 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

čau fortschriťáci, koupil jsem si zt-300 jedno z prvních verzí r.v. 71. Již dříve jsem měl dvě zt-303 a jedno zt-300 novější verze. Momentálně řeším problém v řízení. Jde o to, že ty předchozí traktory měly řízení orbitrol a toto současné má pouze posilovač řízení. Jelikož se s tím nedá jezdit z důvodu slabého posilovacího účinku, tak jsem se rozhodl změřit čerpadlo. to dává tolik, že něž mi traktor chytl tak mi praskl chladič oleje. tak jsem servo vyndal a bohužel v něm nejsou ókroužky ale pouze kovový vylapovaný válečky, který podle mě propouští olej a tak jde řízení ztuha v celém rozsahu. prosím nemáte někdo zkušenosti s opravou či nemáte servo někdo doma navíc? díky pavel

CBS

#3162 Nový příspěvek od CBS »

Na týchto ZT šiel cez chladič olej, ktorý sa vracal z posilňovača, aby chladič stíhal prietokom, bol dole ešte prepojený trubkou. Neviem ako si skúšal tlak, ale ja by som odpojil prívod do posilňovača a namiesto neho namontoval manometer hňeď za poistný ventil. Pracobný tlak ak dobre viem by mal byť okolo 4 - 5 MPa. Po zložení traktora som mal s posilňovačom trocha problémy, niekedy nešiel, ale iba na jednu stranu, zrejme nejaký bordel v rozvádzači, ale časom to prestalo. mám tento posilňovač aj na 303.

hotday

#3163 Nový příspěvek od hotday »

Nazdar,

prvsie verzie E512 mali tusim ze tiez tento posilnovac riadenia a nie orbitol. s tymto typom riadenia som sa zatial stretol len raz a to na jednej prastarej 303 a musim povedat, ze to nebolo velmi stastne vyriesene...ale v kazdom pripade ti velmi nepomozem, lebo s touto verziou nemam vobec skusenosti, ze ako to ma urobene okruhy, tu ti pomoze asi len cbs

to poulm: jasne, cvaknem ti to cez vikend, ked budem doma.

pavel zt-300

#3164 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

zdravím, prvně bych chtěl pozdravit starého známého "hotday" z komunikačního programu ICQ se kterým jsem dříve řešil spoustu věcí ohledně mého prvního zt-303. Poté jsem jak tu říkáte zjistil, že první E-512 taky měli takové servo, ale bohužel není k sehnání. Více méně včera večer mi to nedalo a celé servo jsem rozebral do šroubku a zjistil jsem, že uvnitř je jakýsi hydr.válec se speciálníma okroužkama jakoby plochý a dvojtý pevnostní. Tak momentálně se tyto schánějí a pak se uvidí jestli to tím je či není. Jinak píšeš, že takové servo máš i na zt-303 jak to tam chodí jde s tím řídit lehce nebo srovnatelně třeba se zetorem? protože to moje je místo servo spíš urvo :D hlavně při couvání s vlekem je to dost dobrá posilovna. Dále mě čekají kompletně brzdy. Už jsem si sehnal nové prasátka z avie. Jen co jsem zjistil otvorem na rozvodovce, tak budu muset asi i nové obložení ručky(taky nebrzdí) no jak se říká vyložené dobrej kup :D

pavel zt-300

#3165 Nový příspěvek od pavel zt-300 »

jinak tlak jsem měřil tak, že jsem odpojil přívod do serva za chladičem a napojil budík no a to mě nenapadlo, že přetlakový ventil neni v čerpadle jak to má např karosa apod. a z toho důvodu mi vylítl tlak do nebes až prdl v horní části chladič ještě než traktor stačil nastartovat. byla to má chyba, ale tím se člověk učí :D naštěstí mám náhradní. jinak v tom servu spousta usazenin z oleje....takové bahýnko...humus no...jestli se povedou ty těsnící kroužky tak to snad bude chodit jak má...sice né asi jako orbitrol na které jsem byl zvyklý ale aspoň lehčeji

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“