fortschritt ZT 303
Moderátor: DYK
-
Re: fortschritt ZT 303
[quote="hotday"]Takze vitaj v klube!!!
slusny ulovok, vypada to byt typ C,
Cena tajná neni bylo to 20 000 . A jak to bylo s typama zt 303/0 c,d a pod já sem hledal v Německu a tam jsou ty překladače takový divný. . MOžná se to tu už psalo,Ale nemohl bys mi to trošku vysvětlit? Myslim si,že c je nejstarší verze tohle je rok výroby 1978.
Cena tajná neni bylo to 20 000 . A jak to bylo s typama zt 303/0 c,d a pod já sem hledal v Německu a tam jsou ty překladače takový divný. . MOžná se to tu už psalo,Ale nemohl bys mi to trošku vysvětlit? Myslim si,že c je nejstarší verze tohle je rok výroby 1978.
Moje stránky : http://nase-traktory.webnode.cz/ - Nové
Išlo to cca po rokoch oddelovali sa tým rôzne zmeny ako typ riadenia, zadná časť kabíny, el. palivomer, a iné, na ddr landmaschinen.de je to trocha rozpísané. Neboli to žiadne prevratné zmeny, iba drobné vylepšeniaFrantišek K píše:hotday píše:Takze vitaj v klube!!!
-
Zdravim,
takze z pohladu vidiet, ze to je typ c, lebo ma uz orbitol a na pravej strane ramu ma este take male prelisovanie dovonka cca v tom mieste, kde je stitok vyrobcu. typ D uz toto prelisovanie nema.
toto prelisovanie povodne sluzilo na kardan ktory viedol ramom od volantu az po posilnovac riadenia ktory je pred prednou napravou. v pripade, ze malo zt len posilnovac riadenia, tak cerpadlo bolo umiestnene pod spojkou, kde vacsie sluzilo na posilnovac riadenia a mensie sluzilo na mazanie prevodovky.
zt typu C, D mali uz len orbitol a cerpadlo bolo umiestnene pred motorom, cize pod chladicom a mazanie prevodovky bolo zabezpecene len obstrekom.
myslim, ze najviac odlisnosti bolo medzi prvymi zt303 a zt303-C potom sa uz tusim ze ani prevodovka nemenila.
takze z pohladu vidiet, ze to je typ c, lebo ma uz orbitol a na pravej strane ramu ma este take male prelisovanie dovonka cca v tom mieste, kde je stitok vyrobcu. typ D uz toto prelisovanie nema.
toto prelisovanie povodne sluzilo na kardan ktory viedol ramom od volantu az po posilnovac riadenia ktory je pred prednou napravou. v pripade, ze malo zt len posilnovac riadenia, tak cerpadlo bolo umiestnene pod spojkou, kde vacsie sluzilo na posilnovac riadenia a mensie sluzilo na mazanie prevodovky.
zt typu C, D mali uz len orbitol a cerpadlo bolo umiestnene pred motorom, cize pod chladicom a mazanie prevodovky bolo zabezpecene len obstrekom.
myslim, ze najviac odlisnosti bolo medzi prvymi zt303 a zt303-C potom sa uz tusim ze ani prevodovka nemenila.
-
Díky za vysvětlení chlapi dost mi to pomohlo
Moje stránky : http://nase-traktory.webnode.cz/ - Nové
Nepočítal som icha ale bolo by s čoho vyberať. Toľko zabudnutého železa na jednej kope u nás nereálne.hotday píše:maly kviz na dobru noc:
http://www.youtube.com/watch?v=Epb2nAUuQ8M
kolko je tam kusov 303???
Bielorus MTZ-5MS 1969 tu: http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 70&t=44398
-
No,od dob co číňani v Evropě uměle zvedli cenu šrotu před cca 6ti lety díky te jejich megalomanské stavbě, tak už takových traktorových a strojových odkladišť kolem kolchozů rapidně ubylo a už je problém cokoli takového staršího sehnat. 90% těchto starých DDR strojů skončilo v hutích a teď se najednou začíná přicházet na to,že mnohé byly dobré a lehce opravitelné stroje.
Jen tak mimochodem,nevíte někdo náhodou o nějakém tom půdním pěchu co býval označovaný jako Fortschritt B603? Vypadal nějak takhle:
Líbí se mi že to má samostatný podvozek a ja zapojitelný za každý pluh.
Jen tak mimochodem,nevíte někdo náhodou o nějakém tom půdním pěchu co býval označovaný jako Fortschritt B603? Vypadal nějak takhle:
Líbí se mi že to má samostatný podvozek a ja zapojitelný za každý pluh.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí
-
to B603 bolo co konkretne??? lebo doma sa mi valaju hrudorezy volane tiez jezky...ram by sisi musel spravit, ale inac este poctiva komunisticka vyroba, dlhe 2m a mam 2kusky.
-
B603 byly něco jako hrudořezy,viz. obrázek,viděl jsem různá provedení,ale celá sranda je v tom že to bylo přizpůsobené aby to šlo tahat za pluhem a drobit čerstvě naoranou hlínu. Fajn bylo,že to bylo posazené v rámu s vlastními hydraulicky ovládanými koly,takže se to pořád táhlo po zemi i při přepravě po silnici.
Něco takového by se mi líbilo za tím mým poloneseným obracákem,protože u nás máme víc jílovitější půdy a hodně by před přípravou pomohlo,kdyby se hroudy drobily hned za pluhem.
Pokud ty ježky máš doma,tak o ně mám zájem,jestli ti vyjde čas,tak budu rád,když to cvakneš foťákem.
Něco takového by se mi líbilo za tím mým poloneseným obracákem,protože u nás máme víc jílovitější půdy a hodně by před přípravou pomohlo,kdyby se hroudy drobily hned za pluhem.
Pokud ty ježky máš doma,tak o ně mám zájem,jestli ti vyjde čas,tak budu rád,když to cvakneš foťákem.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Kolesá na tom používa aj pri otáčaní, nie je to zlá vec, ale na poriadne rozlohy. Pamätám si, že u nás niečo podovné mali, boli to tušim tiež dvojradové sekcie v rámoch podobných valcom. Boli tu aj ťažké hrudorezy, zložené z liatinových diskov, záber cca 5m a váha cca 5t. Na rozrobenie vyshnutej nerozmrznutej oráčiny to nebolo zlé, ale v miernom svahu sa s tým ZT zahrabávalo.
-
čau fortschriťáci, koupil jsem si zt-300 jedno z prvních verzí r.v. 71. Již dříve jsem měl dvě zt-303 a jedno zt-300 novější verze. Momentálně řeším problém v řízení. Jde o to, že ty předchozí traktory měly řízení orbitrol a toto současné má pouze posilovač řízení. Jelikož se s tím nedá jezdit z důvodu slabého posilovacího účinku, tak jsem se rozhodl změřit čerpadlo. to dává tolik, že něž mi traktor chytl tak mi praskl chladič oleje. tak jsem servo vyndal a bohužel v něm nejsou ókroužky ale pouze kovový vylapovaný válečky, který podle mě propouští olej a tak jde řízení ztuha v celém rozsahu. prosím nemáte někdo zkušenosti s opravou či nemáte servo někdo doma navíc? díky pavel
Na týchto ZT šiel cez chladič olej, ktorý sa vracal z posilňovača, aby chladič stíhal prietokom, bol dole ešte prepojený trubkou. Neviem ako si skúšal tlak, ale ja by som odpojil prívod do posilňovača a namiesto neho namontoval manometer hňeď za poistný ventil. Pracobný tlak ak dobre viem by mal byť okolo 4 - 5 MPa. Po zložení traktora som mal s posilňovačom trocha problémy, niekedy nešiel, ale iba na jednu stranu, zrejme nejaký bordel v rozvádzači, ale časom to prestalo. mám tento posilňovač aj na 303.
-
Nazdar,
prvsie verzie E512 mali tusim ze tiez tento posilnovac riadenia a nie orbitol. s tymto typom riadenia som sa zatial stretol len raz a to na jednej prastarej 303 a musim povedat, ze to nebolo velmi stastne vyriesene...ale v kazdom pripade ti velmi nepomozem, lebo s touto verziou nemam vobec skusenosti, ze ako to ma urobene okruhy, tu ti pomoze asi len cbs
to poulm: jasne, cvaknem ti to cez vikend, ked budem doma.
prvsie verzie E512 mali tusim ze tiez tento posilnovac riadenia a nie orbitol. s tymto typom riadenia som sa zatial stretol len raz a to na jednej prastarej 303 a musim povedat, ze to nebolo velmi stastne vyriesene...ale v kazdom pripade ti velmi nepomozem, lebo s touto verziou nemam vobec skusenosti, ze ako to ma urobene okruhy, tu ti pomoze asi len cbs
to poulm: jasne, cvaknem ti to cez vikend, ked budem doma.
-
zdravím, prvně bych chtěl pozdravit starého známého "hotday" z komunikačního programu ICQ se kterým jsem dříve řešil spoustu věcí ohledně mého prvního zt-303. Poté jsem jak tu říkáte zjistil, že první E-512 taky měli takové servo, ale bohužel není k sehnání. Více méně včera večer mi to nedalo a celé servo jsem rozebral do šroubku a zjistil jsem, že uvnitř je jakýsi hydr.válec se speciálníma okroužkama jakoby plochý a dvojtý pevnostní. Tak momentálně se tyto schánějí a pak se uvidí jestli to tím je či není. Jinak píšeš, že takové servo máš i na zt-303 jak to tam chodí jde s tím řídit lehce nebo srovnatelně třeba se zetorem? protože to moje je místo servo spíš urvo hlavně při couvání s vlekem je to dost dobrá posilovna. Dále mě čekají kompletně brzdy. Už jsem si sehnal nové prasátka z avie. Jen co jsem zjistil otvorem na rozvodovce, tak budu muset asi i nové obložení ručky(taky nebrzdí) no jak se říká vyložené dobrej kup
-
jinak tlak jsem měřil tak, že jsem odpojil přívod do serva za chladičem a napojil budík no a to mě nenapadlo, že přetlakový ventil neni v čerpadle jak to má např karosa apod. a z toho důvodu mi vylítl tlak do nebes až prdl v horní části chladič ještě než traktor stačil nastartovat. byla to má chyba, ale tím se člověk učí naštěstí mám náhradní. jinak v tom servu spousta usazenin z oleje....takové bahýnko...humus no...jestli se povedou ty těsnící kroužky tak to snad bude chodit jak má...sice né asi jako orbitrol na které jsem byl zvyklý ale aspoň lehčeji