Špalíkovač Otesánek 95 :-)
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Špalíkovač Otesánek 95 :-)
samozrejme hovorim o obrabani za suroveho stavu a nie za zakalenom
no tak to je jasný!
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
SU32, Hackert FUW 250, VS20A, MAG Fronius 250, TIG 200 AC/DC
Nazdar borci:
Som rád že sa to tu rozkecalo ohľadne Hardoxu a materiálov na nože...Nože budú z Hardoxu, je pre mňa dostupnejší a aj opracovanejší., ale ak mi niekto zoženie lepší matroš za rovnakú cenu tak sa nebránim..
Bočnice na hlavný rám budú (vlastne už sú) z platní 600X200X30 mm, takže dosť masívne. Špalíkovač budem dávať na ojo na vlečku aby 25-ka v lese všetko nedržala v hydraulike a potom je na traktor veľká páka a 25-ka má v lese nežiadúce servo....
Zoskrutkovanie platní klasicky pomocou svorníkov.
Karlos 89 ale ty robíš (plánuješ) veľký špalíkovač, preto Ti vychádzajú také ložiská, ja tam budem pchať max 70-80 mm konáre (to je akurát za 25-ku) ale pre istotu som rád že je tam rezerva 15mm. O valčekových ložiskách som rozmýšlal (dokonca aj ich mám doma) ale škoda že nie sú žiadno utesnené..
Na 1.špalíkovači mám jednoradové guličkové 6309 po 1ks na každej strane a žiadny problém...maká jak bejk
Nejaké foto:
Mihi
Som rád že sa to tu rozkecalo ohľadne Hardoxu a materiálov na nože...Nože budú z Hardoxu, je pre mňa dostupnejší a aj opracovanejší., ale ak mi niekto zoženie lepší matroš za rovnakú cenu tak sa nebránim..
Bočnice na hlavný rám budú (vlastne už sú) z platní 600X200X30 mm, takže dosť masívne. Špalíkovač budem dávať na ojo na vlečku aby 25-ka v lese všetko nedržala v hydraulike a potom je na traktor veľká páka a 25-ka má v lese nežiadúce servo....
Zoskrutkovanie platní klasicky pomocou svorníkov.
Karlos 89 ale ty robíš (plánuješ) veľký špalíkovač, preto Ti vychádzajú také ložiská, ja tam budem pchať max 70-80 mm konáre (to je akurát za 25-ku) ale pre istotu som rád že je tam rezerva 15mm. O valčekových ložiskách som rozmýšlal (dokonca aj ich mám doma) ale škoda že nie sú žiadno utesnené..
Na 1.špalíkovači mám jednoradové guličkové 6309 po 1ks na každej strane a žiadny problém...maká jak bejk
Nejaké foto:
Mihi
Mihi
Ahoj mihi,
pěkně se to rýsuje. Pokud bych si mohl rýpnout, tak jsi mohl udělat bočnice tenčí (jsou dost předimenzované) i na úkor vevařených domků, a za ušetřené penízky koupit lepší matroš na nože
Jinak pro takovýhle stroj jsou 2RS kuličkové ložiska nejlepší volba. Válečkové potřebuji stejně boční vedení + krytování, kuželíkové zase potřebují seřizovat + krytovat.
Z hlediska zatížení a chyb kolmosti jsou bezesporu nejlepší soudečkové, které se ale musí krytovat. Jinak ale není nad soudečkové. Ani cena není nijak závratná.
pěkně se to rýsuje. Pokud bych si mohl rýpnout, tak jsi mohl udělat bočnice tenčí (jsou dost předimenzované) i na úkor vevařených domků, a za ušetřené penízky koupit lepší matroš na nože
Jinak pro takovýhle stroj jsou 2RS kuličkové ložiska nejlepší volba. Válečkové potřebuji stejně boční vedení + krytování, kuželíkové zase potřebují seřizovat + krytovat.
Z hlediska zatížení a chyb kolmosti jsou bezesporu nejlepší soudečkové, které se ale musí krytovat. Jinak ale není nad soudečkové. Ani cena není nijak závratná.
hydraulický půdní vrták http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 54&t=71067 , http://youtu.be/jVfCw5lBRcI
Mihi, začíná se ti to pěkně rýsovat, ohledně bočnic a obecně konstrukce zastávám názor, že není-li požadavek na snadnou manipulovatelnost, tak čím více materiálu tím lépe, protože s ním šetří jenom ekonomové (viz dnešní stroje proma) !
Také se chystám časem na výrobu špalíkovače za Z 25, ale nejdříve musím dát do cajku traktor. Mám už ale na špalíkovač sehnaný materiál a ozubené kola z převodovky ze stalince budou doufám dostatečně dimenzované ..
Ještě bych se vrátil k tomu hardoxu, Jak někteří psali, není tak uplně pravda, že je určen pouze na korby náklaďáků. Hardoxu je několik typů počínaje Hardoxem 400, 450 (přednostně na zminované korby), 500, 550 a 600. Čím vyšší číslo, tím vyšší pevnost a tvrdost a např ta šestistovka se používá jako čelisti do demoličních nůžek, které stříhají železobeton jako papír.
Mám na ten špalíkovač připravené břity právě z H 600, tak jsem zvědav, co to skousne.
Také se chystám časem na výrobu špalíkovače za Z 25, ale nejdříve musím dát do cajku traktor. Mám už ale na špalíkovač sehnaný materiál a ozubené kola z převodovky ze stalince budou doufám dostatečně dimenzované ..
Ještě bych se vrátil k tomu hardoxu, Jak někteří psali, není tak uplně pravda, že je určen pouze na korby náklaďáků. Hardoxu je několik typů počínaje Hardoxem 400, 450 (přednostně na zminované korby), 500, 550 a 600. Čím vyšší číslo, tím vyšší pevnost a tvrdost a např ta šestistovka se používá jako čelisti do demoličních nůžek, které stříhají železobeton jako papír.
Mám na ten špalíkovač připravené břity právě z H 600, tak jsem zvědav, co to skousne.
Těžká práce stroji patří, proč se dřít, když dělá za tři..
jaká je cena té H600 ? Já bych dal na Karlose 19 436.. při takovém vystrčení (teda pokud plánuješ ty čtyřhrany 55X55) bych to neriskoval.. ale radši bych je dal silnější ty čtyřhrany
Za stálého míchání, nalejeme do hajzlu :D
Cenu Hardoxu 600 nevím, bylo to přes kamaráda a jeho známé...
Pokud by tím špalíkoval železobeton , tak proč ne. Podle mě není nikde daný, že bude držet ostří jako ta zakalená 19. O to ostří jde. Nikoli tak u demoličních nůžek na ŽB.rourek píše: ta šestistovka se používá jako čelisti do demoličních nůžek, které stříhají železobeton jako papír.
Tady jde o to, aby to dobře oddělovalo malé větvičky a byla nízká spotřeba traktoru. Ale přímé srovnání nemáme, tak se třeba někdo podělí o konkrétní zkušenost. Docela by mě to zajímalo, jak to je.
Technologie výroby oceli už jsou dneska jinde, a vtip Hardoxu je v tom, že ve švédské ocelárně SSAB dokázali vyvinout takové technolohie kalení, které dokáží i z minima legujících prvků vytěžit maximum tvrdosti při zachování houževnatosti materiálu. Další výhodou je také dobrá svařitelnost (především u nižších řad).
Je pravda, že demoliční nůžky mají úhly břitů blížící se 90stupnům, ale když tyhle nože chroupnou železobeton, se dřevem to podle mého nebude mít nejmenší problém. Navíc díky houževnatosti nehrozí praskání břitů.
Je pravda, že demoliční nůžky mají úhly břitů blížící se 90stupnům, ale když tyhle nože chroupnou železobeton, se dřevem to podle mého nebude mít nejmenší problém. Navíc díky houževnatosti nehrozí praskání břitů.
souhlasím s Tebou , po zkušenostech s rojkem bych se také přikláněl k nožům z hardoxu 600 , rojek používá nějakou hss ocel , sice to má kolem 60 Hrc , ale je to křehké , pořád oštípané hrany
Zetor 25A ( v neustálé rekonvalescenci ) https://mnojo.rajce.idnes.cz/Zetor_25/
Chlapi Rourek a Honza 650..
Šup sem s Vašimi špalíkovačmi..založte im vlákno nech máme čo pozerať a zbierať inšpiráciu..
JA som bol na traktoriáde a bol tam Urban TR 70 a tie hriadel sa mi zdáli nejaké malé, neviem to odhadnúť ale podľa toho že je to 70 mm medzi nožmi, tak s porovnamím s nožmi mi tá hriadeľ vypadá na 80-90 mm?? neviete to niekto odmerať??
Honza 650 ono je to asi spôsobené aj tým kalením že Ti ich vyštrbuje..ale určie ti to nevyštrbilo tak ako mne na 1.špalíkovači :
Honza a Ty máš špalíkovač za 25-kou??
A preto sa pohrávam s myšlienkou že tie nože z haroxu nebudem kaliť ale nechám ich tak nasurovo.Čo vy na to??
MIhi
Šup sem s Vašimi špalíkovačmi..založte im vlákno nech máme čo pozerať a zbierať inšpiráciu..
JA som bol na traktoriáde a bol tam Urban TR 70 a tie hriadel sa mi zdáli nejaké malé, neviem to odhadnúť ale podľa toho že je to 70 mm medzi nožmi, tak s porovnamím s nožmi mi tá hriadeľ vypadá na 80-90 mm?? neviete to niekto odmerať??
Honza 650 ono je to asi spôsobené aj tým kalením že Ti ich vyštrbuje..ale určie ti to nevyštrbilo tak ako mne na 1.špalíkovači :
Honza a Ty máš špalíkovač za 25-kou??
A preto sa pohrávam s myšlienkou že tie nože z haroxu nebudem kaliť ale nechám ich tak nasurovo.Čo vy na to??
MIhi
Mihi
tak já se nemám čím chlubit , špalíkovač jsem koupil po vychřici Emma nový od Rojka , jednalo se o typ s vlastním benzínovým motorem a pytlováním , chvíli mi trvalo jejich příšerný stojan "doladit" ke spokojenosti mé , přes podvozek na kolech z bývalé hasičny - tady překážela oj při manipulaci s pytlema jsem se doparacoval až ke koze , která se nechala uvázat do hydrauliky , každá noha se nechá samostatně nastavit , no bohužel situace se vyvinula tak , že jsem štěpkovač musel prodat , tady jsou jediný dvě fotky co mi zbyly http://mnojo.rajce.idnes.cz/lesni/
Tiež mám nože zo surového hardoxu a v pohode nasekal som 8 kubíkov so štiepkovačom z urob si sám a nože boli bez jediného poškodenia a to som sekal všeličo možné a suché drevo... až následne som ho požičal kamarátovi a ten mi ho vrátil s vyštrbenými nožmi.. teda nie s vyštrbenými ale poohýbaným britom (material na brite nechýba, len je poohýbaný). Nechce sa priznať čo s tým robil ale to skor vyzerá ako keby sekal pletivo z plota
Jednoznačne by som tie nože z hardoxu nedaval kaliť
Jednoznačne by som tie nože z hardoxu nedaval kaliť
Zetor 4011
- Lukas7745_SK
Keď sme kedysi boli v Bohleri Slovakia, tak som dostal veľký plagát na ktorom je prehľad ocelí. A hovorili, že dodávajú oceľ aj pre výrobcov štiepkovačov, len už neviem aké to bolo označenie
Podľa mňa je hardox len dobrý kompromis medzi tvrdosťou a húževnatosťou, ale na profi použitie na veľmi namáhané súčiastky to asi až tak nebude, inak by sa používal vo fabrických strojoch.
A tá 19436 je vhodná na málinko iné použitie, na tabuľové nožnice, razníky, pretlačovacie trny atď. Na prvý pohľad by sa zdalo, že aj na nože štiepkovača, ale nie tak celkom. 19436 má po zakalení vysokú tvrdosť, ale čo je dôležité, po zakalení získa martenzitickú štruktúru ktorá je tvorená akokeby ihlicami usporiadanými v jednom smere a to spôsobuje, že v jednom smere má vynikajúce vlastnosti, ale pri namáhaní prídavným ohybom (nôž na štiepkovači) sa odštiepi v smere tých mikro ihlíc. Pri razníkoch, trnoch atď je namáhaná len na tlak. Prípadne ju skúsiť po kalení popustiť, zníži sa tým síce tvrdosť, ale zároveň aj krehkosť a zvýši sa pevnosť v ohybe.
Toľko môj názor
Podľa mňa je hardox len dobrý kompromis medzi tvrdosťou a húževnatosťou, ale na profi použitie na veľmi namáhané súčiastky to asi až tak nebude, inak by sa používal vo fabrických strojoch.
A tá 19436 je vhodná na málinko iné použitie, na tabuľové nožnice, razníky, pretlačovacie trny atď. Na prvý pohľad by sa zdalo, že aj na nože štiepkovača, ale nie tak celkom. 19436 má po zakalení vysokú tvrdosť, ale čo je dôležité, po zakalení získa martenzitickú štruktúru ktorá je tvorená akokeby ihlicami usporiadanými v jednom smere a to spôsobuje, že v jednom smere má vynikajúce vlastnosti, ale pri namáhaní prídavným ohybom (nôž na štiepkovači) sa odštiepi v smere tých mikro ihlíc. Pri razníkoch, trnoch atď je namáhaná len na tlak. Prípadne ju skúsiť po kalení popustiť, zníži sa tým síce tvrdosť, ale zároveň aj krehkosť a zvýši sa pevnosť v ohybe.
Toľko môj názor
tak v tomhle s tebou plně souhlasím , pokukuju po nějakém menším diskáči a když ty materiály na nože pořád studuju , tak mě osobně třeba do diskáče vychází nejlíp vanadis - jen ta cena 650 czk/kg je trochu víc , jinak co se týče špalíkovače , tak ten hardox musí splnit účel , ale chce to nějakej lepší , optimálně 600 - měl by být otěruvzdorný i v křemeni jak uvádějí výrobci a rozhodně nekalit