Prevodovka T 20 - servis
Moderátor: DYK
Prevodovka T 20 - servis
Ahojte zdravim,
asi pred týždňom som našiel pod terrinkou "nacikané"... malinkú kaluž oleja, ktorý vyteká z dolnej skrine, z gufera spodného hriadeľa. Za cca týždeň vytečie možno aj 2cl. Chcel by som si to zoservisovať sám, gufero by nemal byť problém zohnať, ale otázka je, že keď už mením gufero, či už rovno netreba vymeniť aj napr, krúžok, prachovku apod. Určite s tým už máte skúsenosti, ja tápam zatiaľ iba na úrovni teórie.
Vďaka!
asi pred týždňom som našiel pod terrinkou "nacikané"... malinkú kaluž oleja, ktorý vyteká z dolnej skrine, z gufera spodného hriadeľa. Za cca týždeň vytečie možno aj 2cl. Chcel by som si to zoservisovať sám, gufero by nemal byť problém zohnať, ale otázka je, že keď už mením gufero, či už rovno netreba vymeniť aj napr, krúžok, prachovku apod. Určite s tým už máte skúsenosti, ja tápam zatiaľ iba na úrovni teórie.
Vďaka!
Re: Prevodovka T 20 - servis
Na jaře jsem měnil obě gufera a zároveň prachovky a boční plechové víčka. Jak tady někdo radil , navrtal jsem gufero a do dírky našrouboval vrut. A kleštěma gufero vypáčil za vrut ven.
no prachovky a plechove viecka, eventualne aj plstene kruzky sa mi nedari v SR zohnat. gufera su uz doma - normalne v autodieloch, pekne oranzove... okrem gufer by tam nemali byt pricinou vytekania oleja ine diely, ci?
Myslím že ne. Jedině že by to teklo přes tu spodní záslepku šnekové hřídele. Jo ještě je tam z boku víko , tak možná netěsní.
Prachovky a ostatní přídavný kroužky netěsní olej, ale zabraňují nadměrnému a předčasnému opotřebení těch gufer. Přitom je dobré tam mít vše, co tam patří.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
A ešte otázočka pre istotu - tie guferá sú univerzálne? Teda nemusia byť priamo od výrobcu VARI, resp. pre VARI? Lebo kúpil som ich normálne v autoshope - rozmer 35x47x7 a dúfam, že nemajú nejaké špeciálne vyhotovenie. Pripájam foto.
Ty růžové si nejsu jistý , ale hlavní by měl být rozměr gufera. Takže by to mělo pasovat.
Co se týká těch dílů na výměnu tak tam originál byl krycí plech. Potom plstěný kroužek , který se zatlačil do drážky na převodovce. A pak ještě něco , ale už si nepamatuju co tam bylo. Já jsem tam dal jen ten plech a plstěný kroužek.
Co se týká těch dílů na výměnu tak tam originál byl krycí plech. Potom plstěný kroužek , který se zatlačil do drážky na převodovce. A pak ještě něco , ale už si nepamatuju co tam bylo. Já jsem tam dal jen ten plech a plstěný kroužek.
Z čeho je to gufero? Jestli silikonový tak bych to na převodovku nedával. No a tady si snad nějaké to těsnění vybereš http://www.zahradales.cz/category/tesne ... y-vari/192
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
Ahojte,nararazam na problem. Idem menit tie gufera a mam prave odsrobovane sroby z veka. A teraz neviem ako dalej, lebo to veko zrejme nedam dole pokial asi neodnimem plechovu krytku-myslim tu co kryje prachovku, spravne? No len mne sa javi,ze ta krytka je akoby zliata s tym sesthranom a neda sa mi vypacit. Treba to vypacit fest silou aj za cenu ze ju znicim? Alebo je mozne,ze je zliata spolu s osou?
Vdaka
Vdaka
Taky jsem to tak měl. Ta krytka je rozklepaná , takže to vypadá jakoby byla součástí té osy , ale není. Chce to nějak dostat dolů. V tom bočním víku je uložené ložisko , takže jsem to boční víko vůbec nezdělával. Navrtal jsem do gufera malou dírku a do té zašrouboval vrut. A potom pomocí kleští vypáčil. Pozor pod guferem je ložisko.
Aha, takze takto to je... skoda ze som sa snazil to viko skrine odnat, roztrhal som to papierove tesnenie teraz budem musiet zhanat nove a narezat ho aby som ho medzi viko a skrinu vobec dostal, co uz ale nebude koser. dufam, ze to bude tesnit. gufero som vybral takym istym sposobom, takze dakujem za dobru radu. len mi vrta hlavou, ze ako moze byt lozisko nalisovane v tom viku, ako sa tam da cela ta stavebnica vopchat, bez toho aby bolo odnate viko?!
Jo a este nieco - mne sa podarilo cca 0,5 cm to viko od skrine vybrat, dalej uz nepustilo. Neuvolnil som nahodou to lozisko z snekoveho hriadla alebo nieco neposkodil?
Dik
Jo a este nieco - mne sa podarilo cca 0,5 cm to viko od skrine vybrat, dalej uz nepustilo. Neuvolnil som nahodou to lozisko z snekoveho hriadla alebo nieco neposkodil?
Dik
Myslím žes nic nepoškodil. Ale když už jsi roztrhl papírové těsnění , tak bych to víko zdělal úplně a dal tam nové papírové těsnění a silikon. Aspoň uvidíš jak je to poskládané. Bude ale třeba pak vymezit axiální vůli té osy. Možná bude stačit tam dát papírové těsnění stejné tlouštky jak tam bylo. Aby se nezmačkly ložiska , nebo naopak tam nebyla velká axiální vůle. Ale k tomu at´se rači vyjádří někdo zkušenější.
Uf, tak to by som radsej neskusal vyberat to komplet von... Predpokladam, ze aj lozisko z druhej strany (teda z tej kde nie je viko) je nalisovane do skrine, takze obavam sa, ze len tak vybrat sa to neda. Som myslel, ze to viko je volne vybratelne, ale otazka je ako je mozne, ze ked je do vika nalisovane lozisko, viko ma istu axialnu volu? Sa bojim, ci som to snekove kolo s osou nevychylil, lebo tak pol centimetra v axialnom smere ma volu... (vidte foto - sipky) To sa hybe cela skladacka? Viko+loziska+snekove kolo s osou?
Fakt by som bol rad na objasnenie od niekoho, kto to uz mal nakomplet rozobrate a vie ak to tam je poskladane, nech tam nahodou nieco nedokafrem.
Brendak, dakujem za reakcie!
Fakt by som bol rad na objasnenie od niekoho, kto to uz mal nakomplet rozobrate a vie ak to tam je poskladane, nech tam nahodou nieco nedokafrem.
Brendak, dakujem za reakcie!
Nedalo mně to a odpovím zase já. Rozdělanou jsem převodovku měl. Ale už je to nějaký rok. Tady je oskenované rozkreslení převodovky: http://brendak2.rajce.net/Terra
Snad to půjde vidět. Ta axiální vůle je divná. Jestli nenáš špatné ložiska. Jestli máš už zdělané gufera , tak se podívej kde se to vůči sobě pohybuje. Jestli jezdí ložisko na ose , nebo ložisko se hýbe ve víku nebo druhé v tělese převodovky , nebo jestli nejsou špatné ložiska. Axiální vůle se vymezuje podložkou 39. V katalogu jsou napsané 3 kusy , ale počet je daný velikostí vůle.
Ted´ jsem si vzpomněl že jsem ložiska na ose tehdy neměnil. Protože vypadaly vpořádku. K vymezení té vůle at´ rači ještě někdo něco písne.
Jak se tak dívám , tak na tom rozkreslení toho není moc vidět. Tady ba se to rozkreslení mělo dát stáhnout. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =29&t=6641
Snad to půjde vidět. Ta axiální vůle je divná. Jestli nenáš špatné ložiska. Jestli máš už zdělané gufera , tak se podívej kde se to vůči sobě pohybuje. Jestli jezdí ložisko na ose , nebo ložisko se hýbe ve víku nebo druhé v tělese převodovky , nebo jestli nejsou špatné ložiska. Axiální vůle se vymezuje podložkou 39. V katalogu jsou napsané 3 kusy , ale počet je daný velikostí vůle.
Ted´ jsem si vzpomněl že jsem ložiska na ose tehdy neměnil. Protože vypadaly vpořádku. K vymezení té vůle at´ rači ještě někdo něco písne.
Jak se tak dívám , tak na tom rozkreslení toho není moc vidět. Tady ba se to rozkreslení mělo dát stáhnout. http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =29&t=6641
Brendak píše:Nedalo mně to a odpovím zase já. Rozdělanou jsem převodovku měl. Ale už je to nějaký rok. Tady je oskenované rozkreslení převodovky: http://brendak2.rajce.net/Terra
Jak se tak dívám , tak na tom rozkreslení toho není moc vidět. Nahoře na stránce je téma s návodama a tam by měl být i návod s rozkreslením T-20.
No takto - predpokladajme, ze som asi teda lozisko vytlacil z puzdra vo viku alebo z druhej strany prevodovky, lebo na 100% viem, ze to viko sa toci na lozisku ked ho povytiahnem, takze moj predpoklad je ze som to asi cele povytiahol von...
Rozoberat to radsej nechcem, skor by som to chcel dat do povodneho stavu - mohol by som to cele zaklepat zo strany vika kladivom naspät (samozrejme jemne) ? Ak je tam spravny pocet vymedzovacich podloziek, co si myslim, ze je, lebo to este nikdy nebolo rozoberane, tak by ma to nemalo pustit dalej ako je potrebne, ci nie?
A kedze je pre mna radsej 100x lepsie videt ako pocut (alebo citat), tak ja chapem tu skladacku tak ako to posielam v prilohe - ked to zatlcem cele naspat zo strany odnimatelneho vika, tak ako som spomenul - bude sa dat len tolko kolko pusti cela vola jednotlivych casti a malo by to byt OK?