Identifikácia čerpadla, piestu, základné rady
Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo
Identifikácia čerpadla, piestu, základné rady
Ahoj, s hydraulikou začínam, a mám zopár otázok..
Chcem sa spýtať či by niekto vedel identifikovať (potvrdiť) parametre čerpadla na obrázkoch, malo by byť z multikary M24 alebo M25. Čo sa domnievam je:
objem: 11 cm3
tlak: 17,5 MPa
min otáčky: 1500 ot/min.
Ďalej sa chcem spýtať na určenie smeru otáčania vstupnej príruby, podľa šípky na čerpadle - dobre uvažujem smer otáčania..?
Myslíte že čerpadlu ublíži keď ho budem poháňať remenicou? (namáhanie hriadeľky), v origo prevedení bolo čerpadlo hnané na priamo z prevodovky muliny.
Ďalej sa chcem spýtať na piest, ku ktorému som sa dostal, sú na ňom tieto údaje:
HM2-50-28-305-111-111
REROSA-16-12-93-5,9 21568
Podľa toho čo son našiel na stránkach REROSA by to mal byť piest s priemerom 50mm, piestnica 28mm a zdvih 305mm.
Pôvodne som zháňal piest na zdvih zadného trojbodu na môj malotraktor http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 20&t=57506 (rozchod 104 cm, rázvor 145cm, motor 1,5D 37 kW), ale na to sa mi zdá dosť veľký, plánujem aj čelný nakladač, kde by sa dal použiť na vyklápanie radlice (1 ks piest), alebo na hlavný zdvih (vo dvojici s ďalším ak ho zoženiem). No a tu sa chcem spýtať či správne počítam silu zdvihu, našiel som si .xls vzorce na výpočet základných parametrov od pql-a vo vlákne Parametry hydraulických obvodů, po zadaní hore uvedených údajov piestu a čerpadla mi vyšiel zdvih jedného piestu 3,151t, čas zdvihu 2,177s, no a predpokladám, že ak použijem ďalší rovnaký piest, zdvih bude dvojnásobný, teda 6,302t, a čas výsuvu taktiež, teda 4,354s..?
Samozrejme budem uvažovať aj s prepákovaním keďže radlica bude vysunutá. Ide o pomerne malý traktor, takže myslím že sila zdvihu bude dostatočná, ak bude postačovať výsuv 305mm..
Dik.
Chcem sa spýtať či by niekto vedel identifikovať (potvrdiť) parametre čerpadla na obrázkoch, malo by byť z multikary M24 alebo M25. Čo sa domnievam je:
objem: 11 cm3
tlak: 17,5 MPa
min otáčky: 1500 ot/min.
Ďalej sa chcem spýtať na určenie smeru otáčania vstupnej príruby, podľa šípky na čerpadle - dobre uvažujem smer otáčania..?
Myslíte že čerpadlu ublíži keď ho budem poháňať remenicou? (namáhanie hriadeľky), v origo prevedení bolo čerpadlo hnané na priamo z prevodovky muliny.
Ďalej sa chcem spýtať na piest, ku ktorému som sa dostal, sú na ňom tieto údaje:
HM2-50-28-305-111-111
REROSA-16-12-93-5,9 21568
Podľa toho čo son našiel na stránkach REROSA by to mal byť piest s priemerom 50mm, piestnica 28mm a zdvih 305mm.
Pôvodne som zháňal piest na zdvih zadného trojbodu na môj malotraktor http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 20&t=57506 (rozchod 104 cm, rázvor 145cm, motor 1,5D 37 kW), ale na to sa mi zdá dosť veľký, plánujem aj čelný nakladač, kde by sa dal použiť na vyklápanie radlice (1 ks piest), alebo na hlavný zdvih (vo dvojici s ďalším ak ho zoženiem). No a tu sa chcem spýtať či správne počítam silu zdvihu, našiel som si .xls vzorce na výpočet základných parametrov od pql-a vo vlákne Parametry hydraulických obvodů, po zadaní hore uvedených údajov piestu a čerpadla mi vyšiel zdvih jedného piestu 3,151t, čas zdvihu 2,177s, no a predpokladám, že ak použijem ďalší rovnaký piest, zdvih bude dvojnásobný, teda 6,302t, a čas výsuvu taktiež, teda 4,354s..?
Samozrejme budem uvažovať aj s prepákovaním keďže radlica bude vysunutá. Ide o pomerne malý traktor, takže myslím že sila zdvihu bude dostatočná, ak bude postačovať výsuv 305mm..
Dik.
Re: Identifikácia čerpadla, piestu, základné rady
http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 5&start=15
Ten směr otáčení máš namalovaný správně a tu řeměnici nee, jedině že by měla svoje vlastní ložisko, ale nějaké pořádné (na délku).
Ten směr otáčení máš namalovaný správně a tu řeměnici nee, jedině že by měla svoje vlastní ložisko, ale nějaké pořádné (na délku).
V tom vlákne čo píšeš dvaja ľudia píšu, že to čerpadlo má 9cm3, akurát neviem odkiaľ to zobrali.. Ale budem tomu veriť
-
Bulharský zubový čerpadla maj číselné označení odpovídající litráži čerpadla při 2500 ot/min už po odečtení ztrát. Takže si tu osmnáctku ze štítku vyděl 2,5, k výsledku připočítej tak 10% a máš geometrický objem čerpadla.
pri 2500 otáčkach...?
I keď nominálne otáčky na štítku sú 1500 otáčok..?
Dik
Dik
No, chce to přečíst postupně celé, možná i tu předchozí stranu, ale ta začíná nějakými mylnými informacemi. Někdo tam píše, že to označení bylo nějaké nelogické, jako, že ty čísla neznamenají objem na otáčku jako u jiných, ale jakési bulharské interní označení . Je to malé čerpadlo, tak těch 9 bych docela věřil.Padyšák píše:V tom vlákne čo píšeš dvaja ľudia píšu, že to čerpadlo má 9cm3, akurát neviem odkiaľ to zobrali.. Ale budem tomu veriť
Ale 2500 ot se mi zdá moc, 1500 bych bral.
Práveže som to čítal celé, a tí dvaja čo píšu o tých 9cm3 z ničoho nevychádzajú, len tam proste napísali údaj, ani nepíšu či to mali z technického listu, alebo čoho, ale viacero informácii už vedie k tomu že to je okolo 8-9cm3, to bude hádam dostatočne presný údaj
-
Jo, při 2500/min. Slovy dvatisícepětsetotáčekzaminutu.
Příklad - mám C54XTM a to má objem 24,5cm3/ot, "42" má 19,5cm3/ot atakdále.
Padyšák píše:pri 2500 otáčkach...?
Dik
- jirka_holub
Tad mas odkaz jak jsou znacena bulharska cerpadla:
http://www.m-impex.com.ua/UserFiles/Fil ... l/5/16.pdf
Ale to tvoje tam nevidim
Mozna se ti podari z toho jejich systemu znaceni odvodit, jake vlastnosti ma to tvoje.
Ale to tvoje tam nevidim
Mozna se ti podari z toho jejich systemu znaceni odvodit, jake vlastnosti ma to tvoje.
Odkaz dobrý, ale ta jeho pumpa je mnohem menší, taky je jen čtyřšroubová.jirka_holub píše:Tad mas odkaz jak jsou znacena bulharska cerpadla:
Ale to tvoje tam nevidim
Ty točky (1500) na štítku nejsou vyraženy jen pro srandu králíkům.Vladimír Šimo píše:Jo, při 2500/min. Slovy dvatisícepětsetotáčekzaminutu.
Ono je to dost jiné čerpadlo.
No práve toto čerpadlo je na muline našrobované na výstup z prevodovky, nie priamo z motora, je zrejme stavané na menšie otáčky ako bežné čerpadlá, preto som sa pýtal na tie otáčky...
Mimochodom, až teraz som si uvedomil že mám ešte jedno čerpadlo (foto) pri tomto už vôbec neviem vyčítať objem, otáčky sú zrejme 1100 - 1650. to "РГС/СM2 00100" bude asi tlak, že by 10 MPa? Viete niekto o ňom viac..?
Inač tá tabuľka od Jirka_holuba sedí s prepočtom ako píše Vladimír Šimo, takže dik, a sory za kontrolnú otázku
Dik.
Mimochodom, až teraz som si uvedomil že mám ešte jedno čerpadlo (foto) pri tomto už vôbec neviem vyčítať objem, otáčky sú zrejme 1100 - 1650. to "РГС/СM2 00100" bude asi tlak, že by 10 MPa? Viete niekto o ňom viac..?
Inač tá tabuľka od Jirka_holuba sedí s prepočtom ako píše Vladimír Šimo, takže dik, a sory za kontrolnú otázku
Dik.
To červené čerpadlo, je ruské čerpadlo,NŠ -10, při 1450ot/min dává 10lt/min,velice odolné s dlouhou životností.Je levotočivé a dá se jednoduše předělat na pravotočivé.
Dik, a tlak nevieš..?
A ako sa dá prerobiť na pravotočivé...?
A ako sa dá prerobiť na pravotočivé...?
Máš to napsané na tom čerpadle 10MPa.Pokud máš na čerpadle vstupní a výstupní otvory stejné,tak demontuj víko,pod víkem ,nad výtlakem je gumové těsnění to zasuneš na druhou stranu ,kde nyní bude výtlak a sání bude na bývalém výtlaku a čerpadlem točíš na druhou stranu.Pokud máš rozdílné průměry děr,tak musíš otočit hřídel pohonu čerpadla na druhou stranu včetně pouzder ,aby sání bylo stále přes větší otvor a výtlak přes menší otvor.
Diky.
Mimochodom, keď som ho lepšie pozeral, hriadeľka má vôľu... takže ak ho budem chcieť použiť, bude to možno chcieť aj menší repas...
Mimochodom, keď som ho lepšie pozeral, hriadeľka má vôľu... takže ak ho budem chcieť použiť, bude to možno chcieť aj menší repas...