Praga V3S - nápravy

nápravy hnané, nehnané, zkracovaní náprav, poloosy, kardany, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
dusanv3s

Re: 4x4 nápravy v3s

#16 Nový příspěvek od dusanv3s »

Presne som si to aj myslel a uz ked budem tak nohavice skracovat tak je zbytočné ich stahovat a potom rezat to mozem rovno rezat aj tie.

Jirka K

#17 Nový příspěvek od Jirka K »

Postup:Rozhodíš svisláky,vytáhneš poloosy,vyndáš dyferák,pak můžeš nahrubo zkrátit délku nohavic,odbrousíš sváry,popřípadě vypálíš pomocné děrové sváry,které jsou jen u některejch náprav.Tam si dát pozor,aby to bylo vypálený vše,protože kousek nevypálenýho sváru by dělal velkej problém.Musí se to vypalovat přesně,aby se to nepřehřálo a neslilo jako při svařování.Musí být pak vidět po celém obvodu díry,že jsou ty dva materiály oddělená,protože jinak může jít o zbytek sváruuu.Je dobré st před vypalováním první díru předvrtat skrz na skrz,protože se ten dvojitej materiál blbě naráz propaluje.Je to svár,takže je to tvrdý a chce pořádnej vrták.Je to ale jen doporučení jak si to vypalování zjednodušit a nebo dle možnosti celé odvrtat,ale kde a jak uchytit.Pak připravit dvě podložky pod hever.Jedna větší pod patku a druhá co projde obalem dyfu a opře se o nohavici.Pak je dobrý si celej obal zajistit ve svyslé poloze aby to nepadalo a nemuselo se to nějak přidržovat,protože se nejspíš bude nahřívat třeba přivařením na nějakou podložku,když budou oba konce odřízlý.Připravit hever a pokud to nejde relativně přiměřeně vylisovat,tak pořádným bagem nahřát a ještě třeba ještě zahradní hadicí zachladit vnitřek při lisování.Někdy je tam nohavice dokonce volná,takže vypadne téměř sama.Možná se ti to bude zdát složitý,ale s tím vylisováním není téměř žádný problém,když máš vše připravený jak má bejt a máš na to věci.Já spíš měl problém s rozebráním zadního reduktoru a hlavně s vylisováním náboje z ložiska.

dusanv3s

#18 Nový příspěvek od dusanv3s »

potom si po skrátenú tu nohavicu obvaril po celom obvode na diferak?? a ako sa ti to podarilo stiahnut to lozisko na diferaku ...neslo to stahovakom ???

dusanv3s

#19 Nový příspěvek od dusanv3s »

nie na diferaku ale na reduktore som myslel sorry :)

BohousSPE

#20 Nový příspěvek od BohousSPE »

Jak stáhnout ložiska? :zapomel: Nemyslíte vylisování náboje z ložisek? :)

Jirka K

#21 Nový příspěvek od Jirka K »

Přesně to jsem myslel.Hrubá síla kulatina do otvotu v náboji kvůli zachobání závitů na náboji a palice.Vylisování pomocí šesti závitů co drží víčko bylo málo.Závitovky s platlí a přitahováním neměly šanci,tak ta palice.To se tlouklo přez páku zapřenou o obal dyferáku.Krátká strana na zadní nápravě.

BohousSPE

#22 Nový příspěvek od BohousSPE »

Jj je mi to jasný 8) Já jsem spíš myslel kolegu Dušana...zmátlo mě jak se ptal na sundání ložiska, nevěděl jsem přesně co myslí. Jinak já jsem ten náboj vytláčel panenkou a šlo to úplně nádherně :ano:
Obrázek
Když se to dávalo zpátky, musela nastoupit palice :)

Jirka K

#23 Nový příspěvek od Jirka K »

Já předělával krátkou stranu a tam jsem se s heverem nedostal.Musel jsem zkracobat krátkou stranu na minimum a dlouhá délka zůstala,ale pootáčel jsem reduktor o 45 stupňů,adych snížil výšku a posunul kola dozadu oproti dyferáku na co nejkratší rozvor a aby mi nápravnice sedla do upravený a snížený vany na Aviáckým motoru.Dyferák mám co nejvíc co to šlo do strany vedle motoru.

dusanv3s

#24 Nový příspěvek od dusanv3s »

diky za vychytavky... ja sa len bojim toho, či ked to dam na 150 cm sirky ci to nebude velmi vysoke a vratke ty más ake skusenosti ?

megy74

#25 Nový příspěvek od megy74 »

dusanv3s píše:Dakujem za foto jasne ze pomohlo. Ked si to skratil na dve kratke poloosi kolko to cini vonkajšky gúm? Lebo ja by som sa chcel zmestit do tych 150 cm. Chcel by som ho vyuzivat aj na orbu a preto nechcem siroké hovado. Ja budem musiet riesit predok iba prednou nápravou a tam sa skrateniu poloosi nevyhnem lebo predna je sirsia ako zadna a vymena za kratsiu poloos v predu a vzadu by mi nezaistila rovnaký rozchod kolies na oboch nápravách teda ak sa nemylim....... ako mas riesenu prevodovku a motor (typ a spojenie)
Ja mám vonkajšok gúm 200cm, ale mám kolesá vypustené smerom von - otočené hviezdice v diskoch, predná náprava na 2 krátke poloosi a kolesá ako na orig. v3s máš rozchod 1620 mm na stred kolies.
Motor mám Avia 31 Turbo a prevodovku komplet v3s.
Na spojenie som vyrobil 30mm hrubú prírubu, z jednej strany som navŕtal 10mm diery zo zapustením na imbusové skrutky M10 na spojenie s motorom, a z druhej strany som robil diery zo závitom M12, do ktorých som natočil štifty na spojenie s prevodovkou. Na kľukovke som vymenil ložisko za ložisko s väčšou dierou aby zapadla prevodovková hriadeľ. Z lamely spojky v3s som vymontoval stred - drážkovaný unášač, osústružil som jeho osadenie v lamele podľa stredu lamely z Avie, a zanitoval do lamely z Avie.

Výsledok spojenia
Obrázek
Aj takáto mžnosť uchytenia v ráme, a zároveň posunieš ťažisko nižšie.
Obrázek

Obrázek

Obrázek
Lamela Avia.
Obrázek

Obrázek
Detaily príruby.
Obrázek

Obrázek
"Keď olej - tak MOGUL, keď nakopať - tak do gúľ "
"Keď šport - tak lyže, keď lízať - tak p..."

https://www.youtube.com/user/megy7411

http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?t=65414

dusanv3s

#26 Nový příspěvek od dusanv3s »

Pekneee... ja som sa rozhodol ze skratim aj poloosy lebo taky rozmer by nebol bohvieco na pole chcem orat, vyoravat zemiaky atd sem tam po drevo. Uz mam urobený úchyt prednej nápravy 35 mm gulatinu s bronzovými puzdrami lebo ju chcem ako kyvnu nie na pevno. Ale stale neviem co za motor by som tam dal. Tvoje prevedenie je urcite silene ale ja az taky kolos nechcem. Nemas nejaky nápad? A tu prevodovku t V3S mas aj s vyvodom na navijak. Ja som uvazoval ze asi najlahsie ak budem chciet navijak tak na hydromotor. V pripade prevodovky z ara.

dusanv3s

#27 Nový příspěvek od dusanv3s »

Mohol by som niekoho porposit aby mi odfotil predny diferencial na v3s a aj rozmery hlavne od zaciatku po upevnenie na kardan dakujem za vasu ochotu:) :rally:

megy74

#28 Nový příspěvek od megy74 »

Dúfam, že ti to opäť aspoň trochu pomôže, aj keď som nepochopil, čo vlastne potrebuješ. :friends:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
"Keď olej - tak MOGUL, keď nakopať - tak do gúľ "
"Keď šport - tak lyže, keď lízať - tak p..."

https://www.youtube.com/user/megy7411

http://www.nasetraktory.eu/forum/viewtopic.php?t=65414

Rado Olšava

#29 Nový příspěvek od Rado Olšava »

Parádne fotky, ďakujem pomôžu mi velmi 8)
Keď sa tomu nerozumieš, nechaj tak!!!

dusanv3s

#30 Nový příspěvek od dusanv3s »

Presne to chcem takto riesit a chcel som vediet ci mam dost dlhy bolec na vykyv prednej nápravy.... ta pasovina co je navarená po diferáku v smere jazdy od predu do zadu je aka dlha ??????? Inak dakujem za pekne foto rad by som to mal ako ty a ten ram je aké účko?

Odpovědět

Zpět na „Nápravy“