Stavba štiepkovača, rady.

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
Laco0427

Stavba štiepkovača, rady.

#1 Nový příspěvek od Laco0427 »

Dobry den, chcem si vyrobit stiepkovac, chcel by som sa poradit ohladne nejakych veci, zatial som len vo faze planov, mam ozubene kolesa modul 4,5 40zubove a pastorok 19 zubov, chcel by som sa poradit mam material priemer Φ80 roztec medzi kolesami je 180 cize by mi pri pouziti tohto materialu ostalo 100mm medzi hriadelmi.. primer pod loziska som uvazoval Φ40 a priemer podozubene koleso Φ35 na to by slo zverne puzdro, ale ked som cital toto forum tak asi to bude slabe ci uz Φpod lozisko alebo na ozub. koleso, zatial som si upravil ozubene kolesa vysusutruzil som diery nakolko tam bolo vnutorne ozubenie a vyrobil som si zverne puzdra na mieru ale asi ma to caka este raz lebo ten priemer Φ35 bude asi slaby.. tak teraz zvazujem bud zohnat material priemeru aspon Φ100 a zosatalo by mi medzi valcami 80mm a priemer pod loziska by som dal asi Φ50 a asi by som nechal 50 aj pod kolesa.. lebo keby som chcel dat Φ50 na loziska do tohto materialu priemeru Φ80 tak by mi ostalo dost malo priestoru na zapustenie nozov. nechcem to teraz vyrobit z toho co mam a o mesiac dva tri to zasa prerabat.. a este neviem z akeho materialu dam noze... nemam zatial nic vo vyhlade ale hrubku by som chcel 12mm.. bolo by dobre bud nejaka nastrojova ocel alebo nejaky hardox len neviem kde zozeniem.. kedysi v starej praci som mal hardoxu kopy ale teraz neviem... keby niekto mal nejaky vhodny material na noze kludne moze napisat ked sa dohodneme kupim..

Laco0427

Re: Stavba štiepkovača, rady.

#2 Nový příspěvek od Laco0427 »

Poradte niekto aky by bol najlepsi material na noze, najlepsie kto ma skusenosti z praxe, popripade ci by mi niekto nevedel zohnat, poslat material, lebo tu v Kosiciach nejako nic poriadne neviem zohnat uvazoval som nad hardoxom alebo nejakou nastrovovou ocelou.. chcel by som hrubku nozov 12mm a rozmer jedneho noza by bol 200x65x12.. ak by niekto vedel pomoct budem vdacny..

mihi

#3 Nový příspěvek od mihi »

Pod ložiská daj aspoň 50mm, a aj zverné púzdra daj 50mm, tam to tuším vychádza zverné púzdro na 2400Nm.To už stačí.
Takže priemr hriadele 80mm je málo, to skôr tú 100-ku..
Na nože kľudne Hardox, veď je to drevo...niekto tu tuším aj písal že s hardoxom na skúšku sekal roxor priemru 10mm v špalíkovači..

Inak špalíkovačov tu je podobných tomu tvojmu dosť...tak slieď v príspavkoch a zbieraj cenné informácie...
Držím palce pri stavbe.. 8)
Daj nejaké foto: kolies....
A akým motorom ho chceš poháňať???

Mihi :)
Mihi

Laco0427

#4 Nový příspěvek od Laco0427 »

Tak uz som vcera kupil material priemeru 100 takze bude priemer 100 a pod loziska aj pod zverne puzdro bude 50 takze to uz by malo stacit.. rozmer medzi valcami bude 80.. skusim ten hardox niekde pozhanat.. motor by som chcel nejaky benzinovy uvidim ci zozeniem..

Laco0427

#5 Nový příspěvek od Laco0427 »

Foto kolies pridam neskor lebo mi nechce pridat ze je prilis velky tak zmenim format a tak pridam ked bude cas

Laco0427

#6 Nový příspěvek od Laco0427 »

tak tu su foto kolies ako vyzerali povodne a po opracovani ale budem to asi prerabat lebo zverne puzdra na foto su na 35 vnutorny priemer a budem robit 50mm..
Přílohy
tu su uz presustruzene a vyrobene zverne puzdra
tu su uz presustruzene a vyrobene zverne puzdra
povodne kolesa
povodne kolesa

mihi

#7 Nový příspěvek od mihi »

Kolesá vypadajú dobre. 8)
Aké zverné púzdra tam máš?? viem že na 35 osku , ale koľko Nm prenesú??
Ja mám tiež 35mm osku a dieru v kolese 60mm , označenie RCK 11 a unesú 1360 Nm, na začiatku sa mi stalo že prešmykli, no som ich poriadne podoťahoval a teraz držia...a to som špalíkoval aj okolo 7cm..
Ale aj tak si chystám prerábku na zimu a dám tam buď klínky alebo väčšie púzdra pre istotu..

Mihi

Karlos89

#8 Nový příspěvek od Karlos89 »

Laco0427 píše:Poradte niekto aky by bol najlepsi material na noze, najlepsie kto ma skusenosti z praxe, popripade ci by mi niekto nevedel zohnat, poslat material, lebo tu v Kosiciach nejako nic poriadne neviem zohnat uvazoval som nad hardoxom alebo nejakou nastrovovou ocelou.. chcel by som hrubku nozov 12mm a rozmer jedneho noza by bol 200x65x12.. ak by niekto vedel pomoct budem vdacny..
Ahoj na nože určitě použij nástrojovou ocel 19436 a pak kalení a popuštění na 60-62HRc, tento nůž ti vydrží skoro věčně. Hardox je otěruvzdorná konstrukční ocel, vhodná na lžice bagrů a na korby náklaďáků. Není vhodná na rázové zatížení, které vzniká při špalíkování a brzo začne ostří otupovat. Z praxe ti můžu doporučit, objednej si tyč 70x15 a raději ji ze všech stran ofrézuj, nůž bude mít větší životnost.

PS: Jak píše Mihi o 10mm roxolu, to jsem prohnal šplalíkovačem já a měl nože z 19436 a našpalíkoval už stovky pytlů bez broušení. :)

mihi

#9 Nový příspěvek od mihi »

PS: Jak píše Mihi o 10mm roxolu, to jsem prohnal šplalíkovačem já a měl nože z 19436 a našpalíkoval už stovky pytlů bez broušení. :)[/quote]

Tak sa omlúvam :pohlavek: , myslel som že to bolo písané o hardoxe....

Mihi

Laco0427

#10 Nový příspěvek od Laco0427 »

Dakujem za rady a ta nastrojovka 19436 sa da v pohode opracovat trieskovym obrabanim pokial nieje zakalena?? A kde by som taky material vedel objednat?? A zhruba cena?

Karlos89

#11 Nový příspěvek od Karlos89 »

Ano dá se obrábět třískovým obráběním, prodává se ve vyžíhaném stavu. Orientační cena cca 2,5€/kg. Dodavatele zkus kontaktovat http://www.ferona.sk mají pobočku i v Košicích a dodávají kvalitní materiál.

Laco0427

#12 Nový příspěvek od Laco0427 »

tak to potom by nebol problem to by som si vedel ofrezovat na potrebne rozmery len ferona neviem ci predava aj v malom alebo len nejake velke tabule.. skusim tam zavolat alebo napisat mail alebo odobne zajst..

Laco0427

#13 Nový příspěvek od Laco0427 »

tak bol som vcera vo ferone v Kosiciach a mi povedali ze taky material nemaju a ze ani nebudu mat tak neviem.. pytal som tyc plochu valcovanu za tepla ČSN 19436 rozmer 70x16... na internetovej stranke to maju tak neviem...

freeman

#14 Nový příspěvek od freeman »

Řekni jim ať ti to stáhnou tranzitkou z jiný pobočky. U nás to má taky jenom jedna pobočka ferony

Laco0427

#15 Nový příspěvek od Laco0427 »

Skusim ale okoze ochota ziadna nebola tam.. nemame ani nebudeme mat... ja asi skusim aj na cesku pobocku napisat mail ci by mi to nevedeli poslat na kosicku pobocku ferony takto asi pochodim skor..

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“