Drtič ( špalíkovač ) HD 11

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
jarda avsop

Re: Drtič ( špalíkovač ) HD 11

#241 Nový příspěvek od jarda avsop »

pawka píše:učko a ičko je temeř stejne tezke a tudis stejne drahé,pak to nema duvod
je to možna jedno ale mě vychately lepe domeřky do I profilu. Rozdíl je na 6m 400kč učko je levnější.

jarda avsop

#242 Nový příspěvek od jarda avsop »

filo píše:bazarovy elmotory byvaj za pusu.
pokud budu chtít něco dělat ve větším tak nemohu spolehat na bazarove elektromotory no a klidně nějaky za pusinku koupím

JARDY

#243 Nový příspěvek od JARDY »

Posílám dvě pusy,adresu sdělím sz.
Až se jaro zeptá...no a co že už je,prostě nestíhám

jarda avsop

#244 Nový příspěvek od jarda avsop »

říkam že budu rad ale u nas ma jeden take bazar a el motor 5kw 2800 prodava za 3000kč když k tomu koupím vypínač a kanbely tak už to za pusinku není

jarda avsop

#245 Nový příspěvek od jarda avsop »

Hledal jsem tady kdo mě napadl s tím že používat u elekromotoru setrvačník proč už to davno nevymyslel vyrobce elektromotoru.No a podívejmese na to když se to spravně použije tak to funguje a světe div se už jsou setrvačníky i ve formuli 1 dnes bylo zahajení sezony a už je maj všechny staje F1

JARDY

#246 Nový příspěvek od JARDY »

jarda avsop píše:říkam že budu rad ale u nas ma jeden take bazar a el motor 5kw 2800 prodava za 3000kč když k tomu koupím vypínač a kanbely tak už to za pusinku není
Pusinky se zatím nekonají.Na tom mém strojku mám tu předlohu 2:1.Vĕtší výkon by se hodil,ale 2800ot. bych musel složitĕ převodovat.Zatím tĕch 5-6cm klacky zvládá,tak jenom dodĕlám pár drobností.Když se budu nudit,přidĕlám ještĕ vývod za TKáč,zatIm nemám slušný kardan.Až seženu nĕjaký lepší motor,postavím další štĕpkovač,už vím o čem to je.

radas

#247 Nový příspěvek od radas »

jarda avsop píše:Hledal jsem tady kdo mě napadl s tím že používat u elekromotoru setrvačník proč už to davno nevymyslel vyrobce elektromotoru.No a podívejmese na to když se to spravně použije tak to funguje a světe div se už jsou setrvačníky i ve formuli 1 dnes bylo zahajení sezony a už je maj všechny staje F1
pokud se nepletu nebylo to o použití setrváku , ale setrváku místo chladicí vrtule. tzn. nahradit chlazení motoru setrvákem a znělo to nějak takto: Doporučuji dat setrvačník s trabanta nebo š 120 místo větraku na elektromotoru. :red: a na to přišla odpověď že to ještě výrobce motorů navymyslel. silně pochybuji o tom že ve F1 používají setrváky místo chlazení motorů :red:

jarda avsop

#248 Nový příspěvek od jarda avsop »

zase to převracíš nemluvím o chlazení ale o setvačníku jako takovem a že jsem to u elektromotoru použil místo chazení to bylo řešení.

jarda avsop

#249 Nový příspěvek od jarda avsop »

JARDY píše: Pusinky se zatím nekonají.Na tom mém strojku mám tu předlohu 2:1.Vĕtší výkon by se hodil,ale 2800ot. bych musel složitĕ převodovat.Zatím tĕch 5-6cm klacky zvládá,tak jenom dodĕlám pár drobností.Když se budu nudit,přidĕlám ještĕ vývod za TKáč,zatIm nemám slušný kardan.Až seženu nĕjaký lepší motor,postavím další štĕpkovač,už vím o čem to je.
převodovka trabant se na to hodí je jedno jaky elektromotor použiješ jestli 1400 nebo 2800ot/min všechno zredukuje zařazenou rychlostí.

JARDY

#250 Nový příspěvek od JARDY »

Jednou už jsem toho trabanta zavrhnul,mám ho v regále.Nĕjak se bojím to rozebírat a svařovat ten diferák,a celkovĕ mi to připadá slabé,když uvážím ty rázy.Mĕl jsem nachystanou i pĕknou úhlovou převodovku,ale radĕji jsem dal opravdická kola aaa fšecko.

jarda avsop

#251 Nový příspěvek od jarda avsop »

ta převodovka chodí asi na 10 štěpkovačích a zatím bez problemu.Navíc zablokovaní diferencialu trva asi pul hodky

arbo73

#252 Nový příspěvek od arbo73 »

Zdravím všechny drtiče, tak nakonec ten můj systém co jsem tu publikoval asi před měsícem nebyl až tak špatný, tchán totiž objevil závadu v motoru, vyměnil hlavu a fičí to! Na videu jsem drtil SUCHÉ větve o průměru do 4 cm, ale myslím, že by to zvládlo i pětky. Takže za mokra myslím i průměr 6 cm v pohodě. Ještě k té převodovce, kdyby tam nebyla ta od Rojka 1:30, ale nějaká 1:20 nebo 25, tak by to šlo ještě líp, jelikož by se daly ty řemeny do síly, myslím tím z malé řemenice na velkou a zas by to fičelo lehčeji aspoň myslím, ale jinak spokojenost!

JARDY

#253 Nový příspěvek od JARDY »

Tak že,kolik toček v reálu má ta hlava?

arbo73

#254 Nový příspěvek od arbo73 »

250 otáček, změřeno přesně otáčkoměrem! Pomele to fakt všecko. Menší otáčky jak těch 250 na té hlavě nefičí... Vyzkoušeno!

Pavel S

#255 Nový příspěvek od Pavel S »

Zdravím všechny na fóru.
Chtěl bych se trošku vyjádřit k problematice dvou nebo jednorotorových drtičů. Když jsem si letmo pročítal tuto diskuzi, nabyl jsem přesvědčení, že se musím zaregistrovat, abych mohl alespoň trošku objasnit určité okolnosti. Vlastnil jsem drtič od p. Jardy, který byl dvourotorový. Práce s tímto drtičem byla dobrá, ale jen do chvíle než jsme si s bratrem pořídili od p. Jardy drtič jednorotorový s tím, že dvourotorový si necháme jako záložní. Když jsem s novým drtičem jel sám drtit smrkové haluze do vytěženého asi 120 letého lesa, tak již po nadrcení 3,5 tunové vlečky jsem neprodleně volal bratrovi, že mám návrh. Prodáme dvourotorový a přidáme potřebné prostředky a poprosíme p. Jardu o zhotovení ještě jednoho drtiče těch samých kvalit s tím, že zesílí konstrukci a dá na drtič závěs k zapojení lehčího vleku. To netrvalo snad ani měsíc a druhý drtič byl již doma.
Krátká rekapitulace dle zkušeností našich. Dvourotorový drtič nadrtil asi 200 až 250m3
Jednorotorové drtiče jsou nyní v záběhu. První má nadrceno asi 50m3 a druhý cca 25m3
Pro ty, kteří by nepochopili podstatu: Kdybychom nebyli spokojeni s drtičem jednomotorovým, asi bychom neinvestovali peníze (a ne úplně nejmenší) za drtič druhý jednomotorový.
Vkládám zde též link na video, kde je v krátkosti a žel Bohu špatné kvalitě zachyceno, jak jednomotorový drtič od p. Jardy funguje. Skutečnost je taková, pokud je materiál nachystaný a dávají do mašiny dva lidé není problém za 5 – 7 hod. udělat 10 – 12 m3 produktu. Jednorotorový drtič je daleko šetrnější k pohonné jednotce (traktor). Jeden člověk který se byl podívat na to jak zajíždíme drtič, když viděl jak ta olšová 6m haluz projela drtící hlavou a v zapětí další a další, tak jen konstatoval ta 5211 o ničem ani neví.
Závěr nechť si každý udělá sám. Pěkný den Pavel

Link na slíbené video:

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“