Svářecí technika

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
_luky_

Re: Svářecí technika

#1666 Nový příspěvek od _luky_ »

trikko píše:Máte niekto skusenosť?? :friends:
http://www.svareci-stroje.alfain.cz/z18 ... -200-e-vrd
Měl jsem Alfin 150. Nemůžu říct křivého slova. Nikdy jsem neměl problém, vařila pořád a všechno. Možnost porovnání jsem moc neměl. Hlavně je to český výrobce, takže se to dá opravit.

Baťa1

#1667 Nový příspěvek od Baťa1 »

arid píše:jenom tak hodím otázku do placu:
invertor bez tigu, kolikatiampérové na takovy to maly domácí žvýkání, co je minimum ?
Na to věčí mám k dispozici a RTB 3
:shock: NA TO VĚČÍ JS-90?? to já mám tu JS právě na to menčí to teda moc nechápu co vyrábiš že potřebuješ neco na to menší dyž ta JS nebo to RTB dá pród maximálně na trojku elektródu
odpověď na dotaz by teda byla taková že pokuď ta JS je na věčí věci a má zatěžovatel na 90Ampérech 60% tak nejaké pazgřivec invertor aby něl aspoň to samý aby se stym dalo vařit aspoň tó dvaapulkó elektrodó jinak to bude šméd naprd protože vař neco dvojkó to je o nervy (takovy drátky tenky eště je to krátky furt se musi měnit) značku neporadim protože vubec se stakovéma věcama nezdržuju, mám triodynu tu JS velky co-čko nově mám WTU všecko stroje takovéch středních parametrů 300-400Ampér (mimo tu js ta má jenom 160)
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

arid
Kontaktovat uživatele:

#1668 Nový příspěvek od arid »

Děkuji za fundovanou odpověď Baťo1 , opravdu bych potřeboval svařovasí stroj o několika stovkách ampér, to víš, takové pant na brance potřebuje aspoň 400 A, ne-li víc :'(
http://www.hasici-kunicky.estranky.cz/

Žena je jako kaktus, čím je starší, tím je pichlavejší.
Muž je opakem ženy, čím je starší, tím méně píchá.

pumpa dyza

#1669 Nový příspěvek od pumpa dyza »

aku mate skusenost zo zvaranim hliniku potrebujem zvarit prednu hlinikovu prirubu na aleternatoru take male prasklini su tam počitam z tim ze to je zliatina hliniku
SOU,D...PO Multicar M22,Zetor 7011 z horneho Šariša, http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 36&t=61514
https://www.youtube.com/watch?v=xOLutNOE5LY (Srdcom východniar)

ota

#1670 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, to Aride někde v předešlých stránkách jsem psal jak jsem si pořídil malinkej invertor. Není to sice uplně tan nejmenší, ale je malej. Předtím jsem vařil kdysi také JS 90 tu jsem měl půjčenou. Potom jsem si pořídil triodinku. Byla tenkrát za dobré peníze. Je to nejlepší svářečka s kterou jsem vařil. Dáš tam elektrodu jakou najdeš v polici a vaří to. Třeba i mosaznou jsem tam vrazil a ulomené kolčko zavařitl. Vždycky jsem si říkal, že nad ní není. Ale jak jsem začal stavět tu přístavbu dílny, byla potřeba sem tam něco vařit a tahat triodynku a pokaždé ji tahat zase domů, nemyslitelné. Tak jsem koukal po něčem malinkým. Sem tam mi někdo něco ukázal a dal zavařit tím invertorem. Kámoš má malinkýho od alfain. Jenže nějak neměl štěstí a on se mu sere. Koupil ho novej a pořát mu tam odchází nějakej knoflík na přepínání a už ho asi dvakrát měnil a jednou to nějak bastlili v servise. Jenže on vařil málo a záruka prošla a tak v záruce to opravili, potom vyměnili a další výmenu si platil už sám. Oprava stála skoro 1000 Kč.
No a já nakonec koupil v jednom obchodě s nářadím, kde mají strašně moc věcí. Je to takzvaná pánská hračkárna. Vždycky když tam jedu musí mě manželka odtamtud nakonec hnát, koupil bych půlku krámu. A je tam hodně šikovnej pán co to vlastní a hned se dá do řeči. Tak jsem ho zkoušel na ty invertory a on jich měl plnou polici. A tak jsme spolu dabatili, až jsem jeden nakonec koupil. Kitin 150 a když jsem s ním začal svářet, velice mě překvapil. Žádné lepení, připalování elektrody a tak. Vařím 2 mm a 2,5 mm elektrodou. Na tu 2 mm jedu třeba 40- 45 A. Na tu 2,5 mm max do 90 A a to mám ještě 60 A výkonu v rezervě. Těma 3,15 mm elektrodama to vaří uplně v pohodě. Má to pěknej zatěžovatel. Vařil jsem zatím jen těma 2,5 mm v tahu asi dvě hodiny a nějakej náznak vypnutí nebyl. Ani nebyl vlažnej.
Překvapilo mě to opravdu jak to pěkně vaří i pro mě laika. Klepou se mi už packy a i tak to jde slušně. Na chytání oblouku po začátku jde líp než triodynka. Mám u něj ten Tig to tam už bylo. Ale cena byla v akci i s kabelama těma silnějšíma něco přez 5000 Kč. Musel bych se přesně kouknout, už mi to trošku vypadlo z hlavy přesně na koruny. Ale jsem si tuhle povídal, když jsme vařili venku brány, dobrej kup! Vezmu to v kufříku do ruky a jdu k traktoru natáhnu kabel a zapnu svářečku a jedu. Potom to v prdu letu smotám strčím do kufříku a donesu domů a je uklizeno. Proti trodince to je hned. Ale i ji si nechám na to velké traverzové sváření. Chleba to nežere a doma může být.
Doporučuju Ti Českej výrobek, už trochu dražší, než nějakej hypermarketovej čajíček. Vyplatí se to potom ten zatěžovatel je slušnej a můžeš případně vařit v kuse dobu a nevypíná to.

traktorman

#1671 Nový příspěvek od traktorman »

Kitin 150 mam aj ja a vrelo odporucam 8) ,presne ako pise ota,krasne to zvara.Ja uz pouzivam tuto zvaracku 4 roky a bez najmensieho problemu.

Baťa1

#1672 Nový příspěvek od Baťa1 »

arid píše:Děkuji za fundovanou odpověď Baťo1 , opravdu bych potřeboval svařovasí stroj o několika stovkách ampér, to víš, takové pant na brance potřebuje aspoň 400 A, ne-li víc :'(
:-/ ale dyť sem napsal že aby to mělo to a to, (80-90A aby mělo 50-60% zatěžovatel), že mám já neco jinyho to sem dopsal jenom vysvětlení proč nové stroj nepotřebuju a asi nikdy potřebovat nebudu, po montážich nechodim a dyž jo tak vykramařim tu js-ku z regálu

oto, mě co teď mám to WTU tak zjišťuju že mě ta triodyna nejak asi nefunguje nebo co, to tak krásně svařuje ta WTU, uplná filharmónije :co?: , elektroda nelepí, žádny klováni do materiálu, vaří to elektrodama co ani tryodyna nechcela, (jakysi elektrody po hitlerovi -BH start- nejaky podle staréh tabulek "neutrálky") krásně to svařuje (akorád měla takové menši problém že ja se to nepouživalo tech 30let tak tam zaoxidovali kontakty no to tě zlobilo, sršelo v tym rachotilo to a vařilo to jak trafo, no nakonec sem to našel sám, opucoval sem kontakty máznul kontakt vazelinkó a už jede) a ta JS co mám ktemu ten usměrňovač tak vaří taky pěkně akoráď teda má nevýhodu že nejde plynule regulovat ale jenom skokově no jak trafo, a sváry co přindó obrábět -sóstružit frézovat hoblovat tak vařim tym CO-čkem to je taky parádička, po elektródě stačí jediná bublinka jediny smítko strusky a celé svár je naprd neli mechanicky tak esteticky a nože to drolí a přechod dělá mapu atd ale to cočko to je věc, čisté kov na kov nikde bordel, navic, (myslim už sem to sem možná psal), ty prvky co má v sobě drát pro svařování v CO plynu tak asi podporujó obrábění, protože se to krásně obrábí, jináč na takovy "pevnostní" věci taky postaru elektrodó, šupnu do sušičky co sem kópil nedávno a to je taky uplně jiné svár ohřátéma elektródama než vytahléma ze škatule nekde z regálu
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super

ota

#1673 Nový příspěvek od ota »

Ono zase s těma elektrodama to je tak: Na fabryce jsme měli opravdu pana svářeče. Taky jsem tu už psal. On uměl vařit jako nikdo ve firmě. Vařil předtím tlakové nádrže ve Frigeře a specializoval se na vysokotlaky. Takže velzl do nádoby a vařil uvnitř, nebo vařil na rolnách, nebo vařil kolem dokola a potom vše na rentgen. A on říkal, že je to jedno jak ta elektroda je. Jestli je vlhká, měli jsme tam triodynku, on ani jinou svářečku nechtěl. Vzal elektrodu z regálu a píchnul ji na svářecí stůl do kouta. Chvilku nechal to aby uschla jak říkal a vzal a vařil. Nepamatuju že by se někdy přilepil, nebo nějak šmatlal elektrodou. Měl to prostě v ruce. Svařovna byla nevytápěná větší kůlna a bylo tam celkem vlhko a zima jak v Rusku. Jo občas tam bylo teplo, to když jela žíhací pec a žíhalo se. To bylo celkem často. taky jsem si za ní párkrát pospal, to bylo dávno a dávno, když někdo při oslavě odpadnul, strčili jsme ho za žíhací pec vyspat: :D Tam bylo hromada pucvole a pěknej pelech a taky jsem si tam párkrát pospal jako snad každej z dílny. :D
No ale tenhle chlapík vařil vším co vařilo a šlo upnout do kleští. A on říkal, není to elektrodou, není to materiálem, je to všechno rukama a nastavením proudu a to on uměl. Neexistovalo, že by po obrobení on měl vypěněný skuliny ve sváru. Struzka odpala sama napovrchu, neoklepával.
No to mi doma asi těžko zvládneme. To cočko je na tohle dobrý, ale on říkal, že cočko je studenej svár a má hovno pevnost. Na nějaký to běžný držení jo, ale na konstrukce a pevnostní svár to on neměl. Jedině elektroda. Já se pokaždý když mi zavařil něco co jsem chtěl aby fakt drželo ptal Jardo a neupadne to? A on vždycky říkal, v tom mém sváru ti to nikdy neupadne. Možná vedle to jo, ale to za to budeš muset hodně vzít. Vařil mi třeba oka na vlečku, nebo oj, nebo i náboje k trubce na káru a zatím nic neupadlo. No je to v rukách a vždycky na něj vzpomínám, když mám tu struzku mezi svárem. :vysmech:

Brendak

#1674 Nový příspěvek od Brendak »

My máme svářečku WTU 200. Na štítku má napsanou váhu myslím 150 kg a navíc tam někdo nechal udělat silonové futra do kol. Tak se tomu moc nechce jezdit. Nejlíp se mně svařovalo elektrodama ESAB. S těma se dobře svařuje i svislý svár. Ale jsou dražší. Pak jsem koupil levnější elektrody Linkoln nebo tak nějak. A posledně jsem vařil panty na dveře na traktor a to bylo nějakýma čínskýma od nás z železářství. Ale svařovaly možná líp jak ty Linkolny.

Jak jsem se ptal na svařování toho svěráku , tak na svarfóru je na to téma. Používají tam na to různé elektrody na litinu , na nerez , je tam psané i o "nikelitkách". Někdo tam používá předehřev a pomalé chladnutí.

Doma jsem našel nerezové elektrody E 391. Dnes jsou to elektrody OK 63.85. Ty obsahují nikl. Tak přemýšlím že bych ten svěrák svařil s nima. Trochu ho nahřát a pak svařit. Jenže 150 kg svářečka je ted´ půjčená u známého a v dílně je zima. A navíc ani není jisté že to bude držet. Tak přemýšlím zrovna koupit nový svěrák. http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=1137 http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php? ... 2008010302 http://www.zbozi.cz/vyrobek/sverak-exto ... m-8812622/

exot
Kontaktovat uživatele:

#1675 Nový příspěvek od exot »

To:ola pan byl jiste velmi zrucny o tom zadna ale v nekolika vecech moc pravdu nemel! Tkzv obecne oblibene omyly.Triodyna mela naprosto jedinecne dynamicke vlastnosti co se tyka horeni oblouku,bazickou elektrodu nevysusis teplem vzniklym pruchodem proudu(i kdyz na mnohe aplikace to muze dostacovat).Dalsi omyl ze nezalezi na materialu!! Ba naopak zalezi na nem stejne tak na elektrodach!Dale me bavi diskuze o pevnosti svaru provedene tou ci onou metodou.Svar je tak pevny jaky je pouzity pridavny materia.Vzdyt dnes je 95% ne li vic tlakovych nadob svareno metodou Mag.Ale vse je o dodrzovani technologie.Elektroda diky rafinacnim schopnostem strusky snese i mensi znecisteni svarovych ploch,na rozdil od metody Mag ale kdyz je svarec line prase tak to pak vypada.
Vše co potřebujeme k běžnému životu nás učili v základní škole!
Nejvetší problém je mezi sedačkou pedálama a volantem!
Svareni to je moje:)

Brendak

#1676 Nový příspěvek od Brendak »

Jestli se dobře pamatuju , tak pevnost materiálu elektrod má být vyšší než pevnost svařovaného materiálu. Ale pro to domácí svařování jsem to nikdy neřešil.

Brendak

#1677 Nový příspěvek od Brendak »

pumpa dyza píše:aku mate skusenost zo zvaranim hliniku potrebujem zvarit prednu hlinikovu prirubu na aleternatoru take male prasklini su tam počitam z tim ze to je zliatina hliniku
Já jsem si nechával před několika rokama svařit v sousední dědině přírubu na motoru Terra. Byla tam firma kde měli na to svářečku. Ale nešlo to svařit. Bylo to sice z hliníkové slitiny , ale z takové která nešla svařit. Ale jinak tam hliníkové slitiny svařují , ale záleží na složení slitiny. Ale možná ta technologie od té doby pokročila.

Deane7

#1678 Nový příspěvek od Deane7 »

ota píše: když mi zavařil něco co jsem chtěl aby fakt drželo ptal Jardo a neupadne to? A on vždycky říkal, v tom mém sváru ti to nikdy neupadne. Možná vedle to jo, ale to za to budeš muset hodně vzít.
To mi niečo pripomenulo. Jeden Slovák bol v Amerike v Sietlu a tam mali problém pri skúškach jedného lietadla im vždycky odpadlo krídlo - utrhlo sa na jednom mieste. Tak on vzal vrtačku a navrtal tam cez krídlo v tom mieste jednu dieru vedla druhej po celej šírke. Keď to amíci videli tak na neho kričali že čo to urobil. A on im povedal: "U nás sa na Slovensku v Harmanci vyrába hajzlový papier a tam kde sú tie dierky nahusto u seba, tam sa to nikdy neutrhne"
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

Deane7

#1679 Nový příspěvek od Deane7 »

Túto som si objednal, má s ňou niekto skúsenosti?
Nikdy nehovor: To nejde. Vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.

peko

#1680 Nový příspěvek od peko »

Nevieme aku skus dať nejaký odkaz.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“