Rychlerostoucí topol
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rychlerostoucí topol
Končím tu s debatou o RRD. Přesvědčené nepřesvědčím, kdo o tom něco ví, pěstuje to, kdo neví, rejpá a mele nesmysly... Já nemám žádnej osobní zájem na rozvoji pěstování RRD - ani je neprodávám, ani nemám žádnej jinej zisk z jejich pěstování, tak na to prostě kašlu, vypěstuju si pro sebe a každej ať si dělá co chce a topí čím umí... Nemám ani dotace ani žádnej jinej příspěvek, nikdo mi nedá ani korunu, ještě zaplatím za řízky, nic ani neprodám - spálím si to sám, takže všechny tyhle nesmyslný debaty se mě vlastně vůbec netýkaj, tak co se do toho vlastně cpu... Dělejte si každej co chcete Já už tu prostě o RRD diskutovat nebudu .
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
- xbedla
- Kontaktovat uživatele:
Kdo s RRD má co do činění, tak vesměs ví že to není úplná hitparáda, ale svoje výhody to má.
Chápu že nekdo může mít špatné zkušenosti. Taky nemám nic proti tomu, když to sem napíše a dá se o tom pak diskutovat.
Ale psát to sem neustále dokola, dělat z pěstitelů podvodníky nebo alespoň blbce a handrkovat se pak o nesmysly, to už mě sere.
Pro ty co nenávidí topoly a nejsou schopni to překousnout: založte si vlastní téma a tam si kritizujte, co se do vás vleze.
Chápu že nekdo může mít špatné zkušenosti. Taky nemám nic proti tomu, když to sem napíše a dá se o tom pak diskutovat.
Ale psát to sem neustále dokola, dělat z pěstitelů podvodníky nebo alespoň blbce a handrkovat se pak o nesmysly, to už mě sere.
Pro ty co nenávidí topoly a nejsou schopni to překousnout: založte si vlastní téma a tam si kritizujte, co se do vás vleze.
Jak psal Pěstujtetopoly je důležitý správný kotel! Vrba, olše, topol je dřevo které když je vysušené (2roky na suchém vzdušném místě) a dobře naštípané kvalitně hoří ve dřevo-zplynujících kotlích (Verner VN45, Horal, Atmos, ...).
Taky jsem poslouchal že do kotle (Verner VN45) pořádný špalek at dlouho vydrží... (staří lesáci) testováním opak byl pravdou menší/delší špalky nebo drobné dřevěné odřezky - nedávno jsem na německém foru našel fotky jak dělají dřevo na dlouhé třísky (i buk, dub), proč asi / jdou do dřevo-splynujících kotlů.
Bohužel Verner VN45 dosloužil tak tet bohužel topím Viadrusem (přidávám uhlí) ale do budoucna automat na štěpku.
Někde jsem četl že v 90letech dostala lesní správa kotle Verner ale bohužel špatně zaškolený personál ,,ničil kotle,, tak výměna za blbu-vzdorný Viadrus.
Každý kotel má svoje +-
Dotace EU je kapitola sama ale proč ne
Topíte asi dřevem tak se zeptám jaký kotel/počet m3/rok? nebo nějaké doporučení na kotel?
Před 40 lety nikoho asi nenapadlo že bude mít doma automatický kotel (na dřevo) ovládoný telefonem/internetem
Taky jsem poslouchal že do kotle (Verner VN45) pořádný špalek at dlouho vydrží... (staří lesáci) testováním opak byl pravdou menší/delší špalky nebo drobné dřevěné odřezky - nedávno jsem na německém foru našel fotky jak dělají dřevo na dlouhé třísky (i buk, dub), proč asi / jdou do dřevo-splynujících kotlů.
Bohužel Verner VN45 dosloužil tak tet bohužel topím Viadrusem (přidávám uhlí) ale do budoucna automat na štěpku.
Někde jsem četl že v 90letech dostala lesní správa kotle Verner ale bohužel špatně zaškolený personál ,,ničil kotle,, tak výměna za blbu-vzdorný Viadrus.
Každý kotel má svoje +-
Topíte asi dřevem tak se zeptám jaký kotel/počet m3/rok? nebo nějaké doporučení na kotel?
Před 40 lety nikoho asi nenapadlo že bude mít doma automatický kotel (na dřevo) ovládoný telefonem/internetem
U nás za městem si někdo zasadil na pole taky topoly. Reakce lidí ve městě mně připomínali hony na čarodějnice. Nikdo o tom nic neví, ale všechny to asi uhranulo. Dvoumetrová lebeda na polích ale nikomu nevadí.
Bavili jsme se o topolech s kamarády z vesnic. Jak to pozorovali, tak kdo si pečlivě připravil půdu, tak mu topoly rostou. Kdo to sázel do louky, tomu vše odešlo.
Já rád toto vlákno čtu. Topoly nemám, topím plynem. Ale rád se nechám poučit a informovat a myslím si, že lidi dřív nebo později se stejně budou zajímat o tyto dřeviny. A v tomto vláknu je těch informací dost. Takže kluci s topolama, fandím vám, a nenechte se odradit těmi rejpali, kteří to tu kazí.
Bavili jsme se o topolech s kamarády z vesnic. Jak to pozorovali, tak kdo si pečlivě připravil půdu, tak mu topoly rostou. Kdo to sázel do louky, tomu vše odešlo.
Já rád toto vlákno čtu. Topoly nemám, topím plynem. Ale rád se nechám poučit a informovat a myslím si, že lidi dřív nebo později se stejně budou zajímat o tyto dřeviny. A v tomto vláknu je těch informací dost. Takže kluci s topolama, fandím vám, a nenechte se odradit těmi rejpali, kteří to tu kazí.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
No pěkně se to tu rozjelo
Taky je potřeba vědět, že tento topol je trocu jiné dřevo než náš klasickej. Tento má až 460kg/m3, takže to je s hustotou podobné třeba smrku A tyto informace jsou od profesionálů, kteří k nám jezdí z VŠ vše ověřovat a studovat http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 951280.jpg
Je ovšem zbytečné cokoliv komentovat, pač nechci nikomu nutit názor.
Já mám 10,5 hektarů různoletých porostů a samozřejmě prodávám i sadbu. Letos jsme toho prodali asi na 40 hektarů a z toho víc než polovina jsou lidi, co to maj na ploše menší než hektar, takže bez dotací na plochu. Další věcí je, že se prodej každým rokem ztrojnásobuje, takže i povědomí rozumných lidí se zvyšuje. A proč by si borec, kterej má statek a platí zálohu za plyn 9300,- neudělal vedle na pozemku plantáž a nezačal topit dřevem? 2,5 hektaru mu udělám za 75000,- a to je 8 blbých záloh za plyn a kořen bude nadosmrti vysmatej a bude topit jen za svou práci.
A půda se tím nehuntuje. Tu huntují zemědělci, když tam několikrát ročně lejou jedy atd. A těch ptáčků, a novýho života co v tom lesíku vznikne. Ale co si budem povídat...
Já topím tímhle
http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 871280.jpg
zákazníci tímhle
http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 111280.jpg
Taky je potřeba vědět, že tento topol je trocu jiné dřevo než náš klasickej. Tento má až 460kg/m3, takže to je s hustotou podobné třeba smrku A tyto informace jsou od profesionálů, kteří k nám jezdí z VŠ vše ověřovat a studovat http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 951280.jpg
Je ovšem zbytečné cokoliv komentovat, pač nechci nikomu nutit názor.
Já mám 10,5 hektarů různoletých porostů a samozřejmě prodávám i sadbu. Letos jsme toho prodali asi na 40 hektarů a z toho víc než polovina jsou lidi, co to maj na ploše menší než hektar, takže bez dotací na plochu. Další věcí je, že se prodej každým rokem ztrojnásobuje, takže i povědomí rozumných lidí se zvyšuje. A proč by si borec, kterej má statek a platí zálohu za plyn 9300,- neudělal vedle na pozemku plantáž a nezačal topit dřevem? 2,5 hektaru mu udělám za 75000,- a to je 8 blbých záloh za plyn a kořen bude nadosmrti vysmatej a bude topit jen za svou práci.
A půda se tím nehuntuje. Tu huntují zemědělci, když tam několikrát ročně lejou jedy atd. A těch ptáčků, a novýho života co v tom lesíku vznikne. Ale co si budem povídat...
Já topím tímhle
http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 871280.jpg
zákazníci tímhle
http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 111280.jpg
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.
Sadba, plantáže na klíč, poradenství...
Vzal jsem tento týden od Spagreho blbých 10 kůlů,které chci vyzkoušet jestli u nás vůbec porostou pokud bude vše ok rád si založím plantáž,protože,samota,plyn a el jsou kua drahé,radši lesejk jak louka zrytá divočákama,poslední důvod pomalu se nedá dělat samovýroba ani klest protože je to dopředu prodané takže za mě rád si zatopím co mi vyroste.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
I já jsem vloni zasadil pár, a letos beru dalších 50ks (zatím) na takovej experiment, a v plánu je dalších 1500, jen co bude technika na přípravu pozemku
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
ja mam od Sparge od lonska 2200 a letos jsem vzal to samé a na to jaká byla vloni sucha tak jsem spokojen, před suchem v červenci byl přírustek min.10cm týdně ,přes to sucho se to hodně zarazilo ale s tím nic neudělám
To Ti odešel nerezový Verner? Nerez proreznul ?Dost mě to zajímá, protože zrovna vybírám kotel. JJ o těch kotlích u lesů vím, ale u nás byly kotle Atmos (chvilku jsem jezdil u lesů na rozvozu deputátů).S těma štěpama máš pravdu. Třeba Guntamatic má v návodu tohle ---- Tvrdé dřevo Pro dosažení optimálního spalování u kotlů spalujících pouzeLT.CLOUD píše:Jak psal Pěstujtetopoly je důležitý správný kotel! Vrba, olše, topol je dřevo které když je vysušené (2roky na suchém vzdušném místě) a dobře naštípané kvalitně hoří ve dřevo-zplynujících kotlích (Verner VN45, Horal, Atmos, ...).
Každý kotel má svoje +-
tvrdé dřevo nebo tvrdé dřevo smíchané s měkkým dřevem
nesmí maximální velikost kusového dřeva/štípaných
polen (šířka štípaného polena) přesáhnout 9-12 cm
Měkké dřevo Při spalování měkkého dřeva nesmí maximální velikost
kusového dřeva/štípaných polen (šířka štípaného polena)
přesáhnout 8-7 cm. Pro dosažení optimálních vlastností
spalování, spalovat měkké dřevo smísené s tvrdým dřevem.
V objektu kde topím již byl starší Verner ale předchozí najemce (naštěstí jenom 2-3 topné sezony) spaloval vše dřevo, mokré dřevo, uhlí, bordel a hlavně pravidelně nečistil trubkové průduchy, ventilátor, ...
To se podepsalo na šamotové vyzdívce a stavu kotle. Kotel byl vyroben v roce 1993 a v.č. 999
Po vyčistění a repasu šamotu kotel makal ještě zhruba 8topných sezon. Bohužel topný systém nemá akumulační nádrže, pouze velké trubky a 4cestný ventil. Nerezová je pouze spalovací komora, kotel začal čurat v trubkovém výměníku. Kotel spaloval i hodně tvrdé dřevo (odřezky) hustota 830 kg/m3 při 12% vlhkosti dřeva.
Pro dosažení optimálních vlastností spalování, spalovat měkké dřevo smísené s tvrdým dřevem - ověřeno v praxi
Kotel Verner není vhodný do nízkých (naše) kotelen, kvůli čištění trubkového výměníku. Atmos má jinou konstrukci a je nižší.
To se podepsalo na šamotové vyzdívce a stavu kotle. Kotel byl vyroben v roce 1993 a v.č. 999
Po vyčistění a repasu šamotu kotel makal ještě zhruba 8topných sezon. Bohužel topný systém nemá akumulační nádrže, pouze velké trubky a 4cestný ventil. Nerezová je pouze spalovací komora, kotel začal čurat v trubkovém výměníku. Kotel spaloval i hodně tvrdé dřevo (odřezky) hustota 830 kg/m3 při 12% vlhkosti dřeva.
Pro dosažení optimálních vlastností spalování, spalovat měkké dřevo smísené s tvrdým dřevem - ověřeno v praxi
Kotel Verner není vhodný do nízkých (naše) kotelen, kvůli čištění trubkového výměníku. Atmos má jinou konstrukci a je nižší.
K těm negativním reakcím mám také pár poznámek. Věnuji se topolům nějakých deset let, kdy jsem viděl reportáž o Japonském topolu v televizi. Mám kousek lesa u potoka, kde stromy (smrky) strhla vichřice a kde kvůli vlhkému podloží nebylo vhodné znovu smrky vysazovat. Topol mi přišel zajímavý z délkou obmýtí. Bohužel v té době nebyli žádné informace o pěstování a tak jsem řízky zapíchal do země a dál se nestaral. Samozřejmě, že je udusila tráva, tak jsem zkoušel dál od kořenáčů, po čistou půdu.
Proč to ale píšu. Za tu dobu mi hodně lidí říkalo, že by chtěli topol zkusit taky a byli a budou žít ve stejném přesvědčení jako já, že jenom zapíchnou a za pět let přijdou pokácet vzrostlé, silné stromy. Každý si totiž myslí, že to bude bez práce a budou jenom topit.
Já topím štěpkou (přesněji špalíky) a je mi zajím jedno z čeho to je, protože na to nemám vhodný kotel, ale do budoucna uvažuji, že pořídím nějaký splynovací a to už bude jiná. Navíc jsem za poslední tři roky nemusel kupovat žádné palivo.
Pokud má topol ideální podmínky, tak roste takle:
Je to přírůstek za jeden rok. Před třema rokama jsem zapíchl pár řízků za skleníkem a udělal jsem si tam takovou matečnici. Mají tam závlahu, jsou kryté. Musím to znovu ostříhat a změřit, jak vyrostli letos.
Proč to ale píšu. Za tu dobu mi hodně lidí říkalo, že by chtěli topol zkusit taky a byli a budou žít ve stejném přesvědčení jako já, že jenom zapíchnou a za pět let přijdou pokácet vzrostlé, silné stromy. Každý si totiž myslí, že to bude bez práce a budou jenom topit.
Já topím štěpkou (přesněji špalíky) a je mi zajím jedno z čeho to je, protože na to nemám vhodný kotel, ale do budoucna uvažuji, že pořídím nějaký splynovací a to už bude jiná. Navíc jsem za poslední tři roky nemusel kupovat žádné palivo.
Pokud má topol ideální podmínky, tak roste takle:
Je to přírůstek za jeden rok. Před třema rokama jsem zapíchl pár řízků za skleníkem a udělal jsem si tam takovou matečnici. Mají tam závlahu, jsou kryté. Musím to znovu ostříhat a změřit, jak vyrostli letos.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III
[quote="Dvordy"] ...... Mám kousek lesa u potoka, kde stromy (smrky) strhla vichřice a kde kvůli vlhkému podloží nebylo vhodné znovu smrky vysazovat. Topol mi přišel zajímavý z délkou obmýtí. Bohužel v té době nebyli žádné informace o pěstování a tak jsem řízky zapíchal do země a dál se nestaral. Samozřejmě, že je udusila tráva, tak jsem zkoušel dál od kořenáčů, po čistou půdu.
Jaké máš osobní zkušenosti s různými typy výsadby do trávy? Janě že nej je připravená půda, ale pak? A nezkoušel jsi náhodou různou délku prýtů?
Jaké máš osobní zkušenosti s různými typy výsadby do trávy? Janě že nej je připravená půda, ale pak? A nezkoušel jsi náhodou různou délku prýtů?
Délku prutů jsem zkoušel, ale tam už takový velký rozdíl nevidím. Problém je v tom, že první rok ten topol nemá žádný viditelný přírůstek, ta tráva mu bere veškeré živiny. Zkoušel jsem dát dva kusy vedle sebe. Do trávy prut kolem 1 metru délky a vedle do čisté země 20cm řízek. Po 1 měsíci měl řízek nějakých 15 - 20 cm výhonek a prutu byly pouze listy. Jestli se k tomu dostanu, vyfotím topoly, které jsou sázené do trávy a akorát mezi řádky projíždím zahradní sekačkou. Mám je tam třetí rok a zkouším je jako větrolam a růst začali až po tom roce.
Toto jsou ale všechno mé zkušenosti. Nikomu je nenutím a každý má možnost to zkusit také nebo se na to vykašlat.
Toto jsou ale všechno mé zkušenosti. Nikomu je nenutím a každý má možnost to zkusit také nebo se na to vykašlat.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III
Ony ty topoly jsou dobrej byznys.Kup si sazenice pak to pět let opatruj aby ti vyrostly 5cm silný kmínky. Jenže to není všechno.Pak si podle odborníků musíš koupit kotel v řádu deseti až statísíců aby jsi s tím mohl topit.A oni ti ještě jsou schopní namluvit,že podle odborníků je ten stromek vyrostlej za pět let srovnatelnej se smrkem.A mají na to tabulky.Já hodím do obyčejnýho kotle smrkový štěpky a žere to.Sežere taky topol jako všechno ale moc nehřeje.Čím to je?
Wendy sory ale jedeš tady pořád to samé do kola. Příjde ti tenhle http://www.japonsketopoly-rrd.cz/Galeri ... 394800.jpg pětiletý strom slabý?
A super kotel mě příjde na 35k. A ještě jednou, tenhle topol je prostě jiné dřevo, než to co tady známe.
A super kotel mě příjde na 35k. A ještě jednou, tenhle topol je prostě jiné dřevo, než to co tady známe.
Rychle rostoucí dřeviny od A do Z.