Izolace střechy

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
chavier
Site Admin

Re: Izolace střechy

#16 Nový příspěvek od chavier »

takže po vyslyšení rad od několika odborníků, kdy se každý trochu odlišuje, už asi vím jak na to.
Teď jen řeším že bych dal ještě jednu folii na začátek mezi polystyren a vatu, tak jak je na přiloženém videu: (1:45)
http://youtu.be/vbGH6T3jpsE

asi by tam měla přijít taky parozábrana ne?

Na co je parobrzda?

ITS

#17 Nový příspěvek od ITS »

Podstřešní folie se dělí podle toho, kolik propouštějí páry. Nikdy se nepodaří, aby první folie za sádrošem dokázala úplně zastavit páru. Proto ta další podstřešní musí umět vypustit případnou páru ven. To slovíčkaření, kdy je to zábrana a kdy brzda je právě ten různý prostup. Bohužel to každý používá - ta slova- jinak . Proto je při nákupu lepší slovně opsat, co má folie dělat. Pokud si to někdo zkomplikuje nějakou třetí folií, pak musí ten prostup být hodnotově mezi ( to se pa nabízí to slovo brzda). Takže raději jen dvě folie - parozábranu uvnitř a podstřešní venku. U těch podstřešních je další alchymie, jestli folie leží na záklopu, nebo leží na izolaci - třeba když leží na něčem, nesmí se na té straně potit (jako triko na zádech). Tyto dbaty jsem vždy hltal, takže - teoretik. Fólii koupíš všude a určitě není žádná nějak extra. Všechny jsou stejné.

chavier
Site Admin

#18 Nový příspěvek od chavier »

tak 3cm polystyrén mám připraven, teď poraďte zda tam udělat kapsu s folii, nebo už dát rovnou vatu. Taky jak udělat díry do ytongu na pozednici, přemýšlel jsem mezi každý krov dvě díry 20ky, přesto perlinku, ale lepší by by nějaký tahokov. Až se bude dělat omítka, dají se tam nějaké větrací mřížky , co říkáte?
Přílohy
P1150458.JPG

Dvordy

#19 Nový příspěvek od Dvordy »

myky píše:Když je tu ta diskuze, co takhle nastříkat tou PUR pěnou? Kdo to dělá/má?
Tohle jsem nedávno také řešil a dost se mi to líbilo. Zašel jsem v práci za klukama architektama co oni na to a pěkně tu pěnu zkritizovali. Je třeba se podívat, jakou má ta izolace tepelnou vodivost, pak objemovou hmotnost a také třídu hořlavosti. Takže ta pěna oproti například minerální izolaci má horší tepelnou vodivost, je hodně těžká a navíc je hořlavá.

Mě poradili systém zateplení na krokvemi (http://www.isover.cz/zatepleni-sikme-st ... d-krokvemi), což se mi po jejich vysvětlení dost líbí, protože si nesnížím průchozí výšku v podkroví.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

chavier
Site Admin

#20 Nový příspěvek od chavier »

takže jsem si nakonec pozval odborníka na místo, folii mezi vatu a odvětrávanou část jsem nedával, už mám z poloviny zaizolováno, zašňůrkováno. Teď vybírám parotěsku, ta od Isoveru je pry taková střední cesta, lepší je Jutafol, ale jednou tak drahá, ale už je teploodrážející, takový alobal.

Dvordy

#21 Nový příspěvek od Dvordy »

chavier píše:takže jsem si nakonec pozval odborníka na místo, folii mezi vatu a odvětrávanou část jsem nedával, už mám z poloviny zaizolováno, zašňůrkováno. Teď vybírám parotěsku, ta od Isoveru je pry taková střední cesta, lepší je Jutafol, ale jednou tak drahá, ale už je teploodrážející, takový alobal.
Prý je dobrá ta s tím lepícím pruhem než to lepit páskou.
Zetor 4011, Zetor 7341, JCB 3C III

ITS

#22 Nový příspěvek od ITS »

ODBORNÍK = ČLOVĚK ODJINUD :smich:

Rici

#23 Nový příspěvek od Rici »

Jenže mezi tim stříbrným parotesem a sadrosem musi byt mezera min.7cm, aby správně odrážel to teplo zpět do mistnosti.Na to pozor, jinak nebude plnit tu funkci.

chavier
Site Admin

#24 Nový příspěvek od chavier »

Rici píše:Jenže mezi tim stříbrným parotesem a sadrosem musi byt mezera min.7cm, aby správně odrážel to teplo zpět do mistnosti.Na to pozor, jinak nebude plnit tu funkci.
ono by se každá parotěska měla dát dále od sádroše, aby se zbytečně nepropíchala šrouby. Otázka jestli v té 7cm mezeře může být ještě izolace, nebo vzduchová kapsa?

díky

ZELENÁČ

#25 Nový příspěvek od ZELENÁČ »

Protože letos musím předělat izolaci ve střeše na verandě tak tady teď celkem sleduju, co odborníci chavierovi poradijou.
Z toho co jsem se dočetl usuzuju že parozábrana je dost důležitá, ale dneska jsem byl okouknout jednu novostavbu (dřevostavbu) a tam žádnou parozábranu nedávají.
Když to vezmu ze spodu tak mají sádroš na C profilech, mezeru asi 7cm, izolaci do roviny s krokvema (20cm) folii mezeru a křidlicu.
Tak taď nevím :-/ tak to taky může být?

pech.

#26 Nový příspěvek od pech. »

ITS: kovová konstrukce vede zimu a hlavně hluk.

Proto mám sádrož na latích, 12vaty v krokvích, dalších 16 pod, vě stropě 38cm celkem.

Nepraská nikde nic, je třeba to pořádně zatmelit s páskou.

egon

#27 Nový příspěvek od egon »

Zdravim , mam na baraku rovnou strechu a uz tam zatika mam tam ipu uz je tam 35 let a chci ji vymenit.Nebo jestli neni neco jineho misto ipy.Padne mi tam 15 baliku,tak jestli nekdo o necem vi tak at pisne diky

Chip&Dale

#28 Nový příspěvek od Chip&Dale »

gastly píše:Větráky (nahoře aj dole ) je potřeba zamřížkovat, aby tě nepřekvapilo,co dokáže vrabec.Pepa.
Chochooo... vrabec,... ale VOSY! Loni se mi nastehovaly do fasady a to tak, ze ta pitoma kralovna na jare nasla malinkej kousek dirky mezi pozednici a perlinkou na polystyrenu. Hura, vlezla tam a na te pozednici zalozila hnizdo. Vsiml jsem si toho, ale neresil to s tim, ze alespon bude okolo baraku min much. Jenze, vosa neni srsen. Srsne jsou celkem v pohode, maji v te sve makovidi o zavit vic a nejsou tak agresivni. Ale vosi delnice jsou fakt nechutne neodbytny, pokud jde treba o ovoce. A protoze mam malou dceru, tak holt vosy mely smulu. Koukl jsem na dirku a usoudil, ze tech vos je tam fakt docela dost, byl to srumec jak na Nuselaku v patek ve tri.

Takze jsem si vzal mundur co mam na pyrotechniku, do ruky ten nejvetsi sprej, co jsem sehnal v drogerii a huna na ne. Natroubil jsem tam ten sprej celej. Samozrejme, ze mely diru jeste nekde jinde, vosy nejsou blby, takze litaly okolo, ale sprej je sestrelil i v letu. Presunul jsem se do baraku a v te mistnosti, ktera s tou pozednici sousedila, byl hukot, jako kdyby byla plna vos. Holt, vosy na pozednici delaly kraval. Tohle bylo v prvnim patre.

Sesel jsem dolu do prizemi a najednou koukam, ze zpoza soklu dlazby vybehla vosa v bilym dresu. Cumim na ni jako tele a za chvili za ni druha. Normalne ony prolezly mezi polysterenem z buchtama na cihlach, pak to kousek vzaly tema cihlama (dutaky Porotherm) a u podlahy to vzaly zase nahoru (plovouci beton, dilatace od zdi mirelonem). No neskutecny, musely prolezt dobrejch 6 metru materialem.

Takze tech par zapadlejch vlastencu jsem poslapal a bylo vymalovano. Troufam si odhadovat, ze v tom hnizde muselo byt vos nekolik set. Zadnej malej vosinec. Takze vsechny dirky, vcetne odvetrani jsem pak dukladne zkontroloval a kdyztak zalepil.

Co se te dodatecne izolace mezi krokvema tyce, tak ja osobne neverim na zadnou parozabranu. Ono to stejne jednou nekde foukne. A kdyz ne hned, tak casem. V dome muze byt pretlak a nekde to povoli, treba mezi omitkou a folii. Je proste nutny s tim pocitat a vatu mit odvetranou. Ja osobne mam 16 a 8 cm. Kdybych to delal zevnitr, mozna bych na ty polystyrenove hranolky dal kontaktni folii, aby ta vata nemohla casem ty hranolky "obejmout". Ono kdyz se podivate na vatu, ktera byla levna a treba po 5 letech se neco opravuje, tak je velky diveni. Sklepe se to dolu jak peri v duchne a casto se rozlame na pidikousky.
Cim vetsi kladivo, tim vetsi odbornik...

pech.

#29 Nový příspěvek od pech. »

egon píše:Zdravim , mam na baraku rovnou strechu a uz tam zatika mam tam ipu uz je tam 35 let a chci ji vymenit.Nebo jestli neni neco jineho misto ipy.Padne mi tam 15 baliku,tak jestli nekdo o necem vi tak at pisne diky
použij bitumenový pasy se skelnou tkaninou, radši posypaný,je to přímo na to, je to silnější a odolnější než ipa, prodává to třeba dektrade, používá se to na paneláky..

http://dektrade.cz/produkty/vypis/4256- ... ovane-pasy

ITS

#30 Nový příspěvek od ITS »

pech. píše:
egon píše:Zdravim , mam na baraku rovnou strechu a uz tam zatika mam tam ipu uz je tam 35 let a chci ji vymenit.Nebo jestli neni neco jineho misto ipy.Padne mi tam 15 baliku,tak jestli nekdo o necem vi tak at pisne diky
použij bitumenový pasy se skelnou tkaninou, radši posypaný,je to přímo na to, je to silnější a odolnější než ipa, prodává to třeba dektrade, používá se to na paneláky..

http://dektrade.cz/produkty/vypis/4256- ... ovane-pasy
Zrovna na ten Dektrade se dívám skrze prsty. Je to obrovský prodejce střešních materiálů. V době jeho akčního nástupu na trh ( tedy tady u nás ) jsme dělali střechu na paneláku - 550 m2. Je to asi 10 let. Do té doby tam byla IPA a pod ní nějaké staré vrstvy a nátěry. Dům je z roku 1960. Tu střechu jsem nabídl několika firmám, které používaly tuzemské materiály. Nejlevněji vyšli ti, kteří koupili Dektrade. Ten materiál - to byl hadr, jaký jsem nikdy neviděl. Zároveň jeho spojování bylo značně rozpačité. Možná někdo řekne, že Dektrade už také vyzkoušel a je spokojený.

Mám ještě jednu poznámku k té rovné střeše. Ta naše střecha neteče. Děje se ale něco jiného - nesouvisí to s použitým materiálem. Souvisí to s globálním oteplováním. Pět posledních let jsou taková vedra a tak intenzivní sluneční svit, že se roztápí staré vrstvy vespod - pod tou novou vrstvou - a tečou do vpustí do nejnižších míst. Do předloňska jsem v době veder musel každý týden na střechu a ze tří vpustí jsem odvrtával kusy asfaltu velké jak salátový okurek. Měl jsem vývrtku z natažené pružiny na motocykl ( tvar jako na víno, ale metr velká). Neteklo to jen do té vpusti, kde byla přidaná tepelná izolace. Takže všichni, kteří chcete na staré asfalty přidat další vrstvu - na rovnou nasluněnou střechu zvláště - si to rozmyslete. Já jsem vloni vyrobil dřevěná stínítka 1x1 metr a ta jsem dal nad vpusti. Pomohlo to. Asfalt doteče jen ke stínítkům a pak už zatuhne.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“