Zpracování a topení révím
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
Re: Zpracování a topení révím
Franta.cz: Myslíš, že by štěpkovač házel před traktor do bedny? Jelikož nemám na předku tříbodový závěs, tak ji nemám na čem nést. Ideální by byl ten drtič (mulčovač) TRP pro bigbagy pod který bych pověsil bednu. U štěpky jsem počítal maximum 20%, ale pokud může být víc, tím líp.
Ale teď jaký kotel? Celý den hledám na netu a jde mi z toho hlava kolem. Říkal jsem si, že do firmy, kde se furt někdo motá, by na nárazové zatopení byl dostačující VERNER V210 EXTRA, za nějakých 70tis vč. DPH, kde bych nemusel řešit velikost štěpky. Nebo polský Mederator za nějakých 33tis, ale kdoví co je to zač? http://www.ekologicke-kotle.cz/ekologic ... NSOR-30-kW Na doma se mi líbí nějaký Benekov, Defro... Někde jsem se dočetl, že i některé kotle na pelety sežerou štěpku.
Ale teď jaký kotel? Celý den hledám na netu a jde mi z toho hlava kolem. Říkal jsem si, že do firmy, kde se furt někdo motá, by na nárazové zatopení byl dostačující VERNER V210 EXTRA, za nějakých 70tis vč. DPH, kde bych nemusel řešit velikost štěpky. Nebo polský Mederator za nějakých 33tis, ale kdoví co je to zač? http://www.ekologicke-kotle.cz/ekologic ... NSOR-30-kW Na doma se mi líbí nějaký Benekov, Defro... Někde jsem se dočetl, že i některé kotle na pelety sežerou štěpku.
Plánuješ velké investice, hydraulika na předek zetoru vyjde cca 20000.Varianta 2 bedny musíš z vinohradu odvézt na to potřebuješ vlečku a traktor s čelákem takže na traktoru se štěpkovačem by ti stačila jen plošina
-
Franta.cz: na jednom Zetoru máme čelní nosič nářadí, ale bednu by to možná uneslo. Ale on tady ten drtič tu nesenou bednu nebo vak přizvedne na malou vlečku, takže v tom bych problém neviděl. Navíc se mi nelíbí, že by ta štěpka prášila přímo na motor :/
Jen pro zajimavost
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
Leo: zajímavý je to hodně. Ale nenašel jsem u nás zastoupení, abych mohl poptat další informace.
-
Jak už nad tím pár dní sedím, tak si říkám, že to asi zase odložím. Teď jsem se zasekl u kotle. Když pročítám názory na internetu. Tak štěpka je snad nejhorší palivo a to nemluvím o té z réví, která je jednoduše řečeno nestandartní. Vzal bych i kotel s ručním přikládáním, ale i když výrobce píše, že to není problém, lidi tvrdí něco jiného. Byl bych ochotný si zaplatit i za výrobu pelet ze štěpky, ale musel bych nejdřív zjistit kdo má pojízdnou linku, protože dalšího půl milionu do vlastní dávat nebudu. Mám chuť jet za Zemánkem a říct mu, co si těch studiích o topení štěpkou myslím To udělám stejně, až ho potkám, jen se mi tam teď nechce jezdit
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
coze? proc je stepka nejhorsi palivo?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
Ale klid... z běžných paliv patří štěpka mezi ty nejkomplikovanější z hlediska nároků kladených na kotle, s komfortními ušlechtilými palivy se to srovnávat nemůže (ale také ani cenou za topení!!!). Štěpka rozhodně není palivo pro každého, ale malí topiči, které zásobujeme, si zatím sborově chrochtají blahem.
Jeden si pořídil do firmy automatický kotel na štěpku (50kW) za nižší cenu, než by ho stála jakákoliv alternativa (plynová přípojka, posílení vedení pro tepelné čerpadlo...), bere od nás štěpku a topí tam i piliny z výroby a topení ve firmě ho vyjde levněji než v rodinném domě. Sousedská firma topí propan-butanem, tak potom se dá srovnávat kolik, kdo protopí... to, co za dal za kotel, sousedi zvládnou protopit za rok.
Jiní mají spoustu ořezů z pastvin, poštěpkované větve jim stačí na celoroční topení (kotel 25 kW), takže vlastně topení jen za práci a zeštěpkování. Ani jedni by neměnili.
Samozřejmě můžeš dál topit plynem a réví pálit, ale pokud se nenecháš odradit překážkami, tak řešení najdeš. Zvlášť když to nemusí být zas tak těžké. Pokud z réví vznikne štěpka dobrých tvarů, tak to zvládne i normální kotel na štěpku, pokud to bude škaredá hmota, tak to budeš muset prohnat kotlem nenáročným na zrnitost paliva (Maršlova Atoma by réví myslím zvládla i kdyby tam byly delší šlahouny), anebo něčím dalším (třídička, dodrcovač, anebo jednoduchou peletárkou). Každopádně pokud člověk protopí 100 tis. za sezónu, tak 500 tis. Kč je ještě akceptovatelná částka, kdy investice má smysl. Nehledě nato, že mechanizace by byla využitelná nejen pro vlastní účely. Ale to posuď sám - ono je to i o tom, jestli to člověka baví...
Jeden si pořídil do firmy automatický kotel na štěpku (50kW) za nižší cenu, než by ho stála jakákoliv alternativa (plynová přípojka, posílení vedení pro tepelné čerpadlo...), bere od nás štěpku a topí tam i piliny z výroby a topení ve firmě ho vyjde levněji než v rodinném domě. Sousedská firma topí propan-butanem, tak potom se dá srovnávat kolik, kdo protopí... to, co za dal za kotel, sousedi zvládnou protopit za rok.
Jiní mají spoustu ořezů z pastvin, poštěpkované větve jim stačí na celoroční topení (kotel 25 kW), takže vlastně topení jen za práci a zeštěpkování. Ani jedni by neměnili.
Samozřejmě můžeš dál topit plynem a réví pálit, ale pokud se nenecháš odradit překážkami, tak řešení najdeš. Zvlášť když to nemusí být zas tak těžké. Pokud z réví vznikne štěpka dobrých tvarů, tak to zvládne i normální kotel na štěpku, pokud to bude škaredá hmota, tak to budeš muset prohnat kotlem nenáročným na zrnitost paliva (Maršlova Atoma by réví myslím zvládla i kdyby tam byly delší šlahouny), anebo něčím dalším (třídička, dodrcovač, anebo jednoduchou peletárkou). Každopádně pokud člověk protopí 100 tis. za sezónu, tak 500 tis. Kč je ještě akceptovatelná částka, kdy investice má smysl. Nehledě nato, že mechanizace by byla využitelná nejen pro vlastní účely. Ale to posuď sám - ono je to i o tom, jestli to člověka baví...
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI
Tady je odkaz na tu firmu s lisy na dřevo - http://www.lerdaagri.com/
Jen nevím, kdo ji zastupuje u nás.
Jen nevím, kdo ji zastupuje u nás.
-
vizovjan: přesně jak říkáš, možná nejlepší palivo co se týče výroby, ale nejhorší co se týká použití. Když sem četl názor na kotle Benekov, kdy musel majitel štěpku přesívat, tak mě málem kleplo U jednoho výrobce jsem viděl, že má v dopravníku nějaký protibřit, který větší kousek přelomí, ale už nevím kdo to byl. Ale i kdybych chtěl jednoduchý levný kotel s ručním přikládáním tak smůla, samotnou štěpku bez kusového dřeva málokdo doporučuje. Kdyby aspoň někdo poblíž měl lis na brikety nebo pelety, tak si za výrobu klidně připlatím, ale nejblížší briketovací lis, co dělá služby jsem našel 90km daleko a pojízdná linka na pelety je dělá asi jenom ze slámy To je fakt jižní Morava tak bohatá, že všichni mají na plyn? Kdyby v každé větší dědině, byl někdo kdo by se zabýval drcením révím a přeměnou na pelety nebo brikety, tak na tom musí vydělat všichni.
Ještě tě poprosím, až budeš mluvít se svými odběrateli, zeptej se jich co používají za kotle, díky ;)
Leo: na stránky výrobce jsem se už díval, ale dealera u nás jsem taky nenašel.
Ještě tě poprosím, až budeš mluvít se svými odběrateli, zeptej se jich co používají za kotle, díky ;)
Leo: na stránky výrobce jsem se už díval, ale dealera u nás jsem taky nenašel.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Ja su v klidu, jen sem chtel se dozvedet vice informaci, vyprovokovanim debaty
ja bych osobne doporucoval zajet do Sudomeric u Hodonina, tam ma atoma vyrobu a s chlapama si tam popovidat a poradit. Co se tyce pruchodnosti paliva to ma atoma pekne udelane a nestalo se nam, ze by neco neprolezlo, podavac zvlada rezanku sena, slamy, velkou stepku , proste vse do 6cm a jeste prilozime kusove drevo 50 cm x 20 cm. Osobne bych dnes koupil jejich kotel s rj a zbytek si postavil. Pro instrukce klidne dojed:-)
ja bych osobne doporucoval zajet do Sudomeric u Hodonina, tam ma atoma vyrobu a s chlapama si tam popovidat a poradit. Co se tyce pruchodnosti paliva to ma atoma pekne udelane a nestalo se nam, ze by neco neprolezlo, podavac zvlada rezanku sena, slamy, velkou stepku , proste vse do 6cm a jeste prilozime kusove drevo 50 cm x 20 cm. Osobne bych dnes koupil jejich kotel s rj a zbytek si postavil. Pro instrukce klidne dojed:-)
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
Jižní morava není bohatá, jen není tak zalesněná, aby se vyplatilo mít třeba jen ten štěpkovač. U nás se lidi rvou i o palety, které se dřív vyhazovali na skládky nebo se doprošovali lidí, aby si je někdo vzal domů na podpal. V posledních desetiletích se taky mocně plynofikovalo, takže dost lidí je odkázáno jen na ten plyn. Třeba u nás byli uhelné sklady, ale už neexistují, na jejich místě je kovošrot.
Ani neznám nikoho, kdo u nás zpracovává réví třeba na podpal. Každý to vynosí z řádku a zapálí, nebo to zmulčuje přímo ve vinohradě. A co vidím, tak i velký firmy mulčují.
Ani neznám nikoho, kdo u nás zpracovává réví třeba na podpal. Každý to vynosí z řádku a zapálí, nebo to zmulčuje přímo ve vinohradě. A co vidím, tak i velký firmy mulčují.
Ti naši malí topiči mají Benekov S25 a Fiedler 49kW, ani jeden nemá rád nadrozměrné kusy štěpky. Štěpku z diskáče ti, co mají fiedler při plnění zásobníku zběžně prohlédli a když viděli nějaký větší klacek, tak jej odhodili bokem a potom to bylo v pohodě. Teď při štěpce z bubňáku je to bezproblémové úplně. S Benekovem to bylo podobné, ale tam to tolik neřešili a nechali klacky projet kotlem a většinou to nějak zvládl. Kalibrovanou štěpku si to dává už bezproblémově.
Ten lámací břit bývá docela častý - určitě to má Guntamatic, ti mají i video, jak tam dají desku a ono ji to požvýká. Mně osobně by to přesívání ani moc nevadilo, před koupí bubňáku jsme o něm docela uvažovali pro malé kotle. Sběrač kamene v rozebraném stavu máme skladem a jeho chvíle možná ještě přijde - peletové kotle by možná jemně kalibrovanou štěpku zvládli, ale nějak jsme to zatím nestihli otestovat.
Je potřeba už v okamžiku štěpkování (nebo výběru štěpkovače) přemýšlet, kam ta štěpka potom přijde. U diskáče se dá ovlivnit štěpka otáčkami disku a výsunem nožů, u bubňáku použitým sítem. Byl by špatný postup použít třeba ten mulčovačo-drtič se samosběrem řádku, když bys vzniklou drť nejsi schopen spálit v normálním kotli. Zas na druhou stranu, pokud by to ještě šlo briketárkou, nebo peletárkou, tak by to takhle dělat šlo.
Ten lámací břit bývá docela častý - určitě to má Guntamatic, ti mají i video, jak tam dají desku a ono ji to požvýká. Mně osobně by to přesívání ani moc nevadilo, před koupí bubňáku jsme o něm docela uvažovali pro malé kotle. Sběrač kamene v rozebraném stavu máme skladem a jeho chvíle možná ještě přijde - peletové kotle by možná jemně kalibrovanou štěpku zvládli, ale nějak jsme to zatím nestihli otestovat.
Je potřeba už v okamžiku štěpkování (nebo výběru štěpkovače) přemýšlet, kam ta štěpka potom přijde. U diskáče se dá ovlivnit štěpka otáčkami disku a výsunem nožů, u bubňáku použitým sítem. Byl by špatný postup použít třeba ten mulčovačo-drtič se samosběrem řádku, když bys vzniklou drť nejsi schopen spálit v normálním kotli. Zas na druhou stranu, pokud by to ještě šlo briketárkou, nebo peletárkou, tak by to takhle dělat šlo.
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI
-
maršl: díky za info, Atoma mi nějak utekla. Je dobrý, že mají výrobu 30km od nás a navíc, snad jako jediní, mají v nabídce kotel přesně podle mého gusta, na všelijakou štěpku ze zásobníku a i na kusové dřevo, navíc v různých výkonech
Leo: JM zalesněná není, ale je tu plno vinohradů a produkce dřeva 2,5-3t z hektaru je slušný množství paliva. Ale třeba takový Sonberk nebo Gotberg se svými 40ha vinohradů nedávno prodával téměř nový drtič se zásobníkem, kdoví proč?
vizovjan: mám výhodu, že nemám nic, takže nemusím brát na nic ohledy, jen na to, abych s tím měl co nejmíň práce. Ale jak říkáte, že se nemusím bát sušení nadrcené štěpky, tak pokud ji nebudu mít v bednách nebo vacích, vysypu jí na hromadu na pole, tam nějak přehrnu. A pokud bude moc dlouhá, tak ji napytluju přes nějaký malý, klidně samodomo, drtič co budu mít za traktorem.
Leo: JM zalesněná není, ale je tu plno vinohradů a produkce dřeva 2,5-3t z hektaru je slušný množství paliva. Ale třeba takový Sonberk nebo Gotberg se svými 40ha vinohradů nedávno prodával téměř nový drtič se zásobníkem, kdoví proč?
vizovjan: mám výhodu, že nemám nic, takže nemusím brát na nic ohledy, jen na to, abych s tím měl co nejmíň práce. Ale jak říkáte, že se nemusím bát sušení nadrcené štěpky, tak pokud ji nebudu mít v bednách nebo vacích, vysypu jí na hromadu na pole, tam nějak přehrnu. A pokud bude moc dlouhá, tak ji napytluju přes nějaký malý, klidně samodomo, drtič co budu mít za traktorem.
Abych řekl pravdu, nevím, kdo by tu zpracovával réví. Lidi to radši spálí ve vinohradu, protože technika k zpracování není zrovna levná. Nebo to už radši mulčují, aby se s tím nemuseli tahat z vinohradu.