Zpracování a topení révím
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Zpracování a topení révím
Máte někdo zkušenost se zpracováním réví na topení ve velkém objemu? Přestože má révové dřevo jednu z nejvyšších výhřevností (cca 16,0 MJ.kg), jeho pracnost zpracování a velké finanční náklady na pořízením strojů asi každého odradí. My máme vinohradů dost a prostor na vytápění ještě víc, takže bych se tím chtěl zabývat trochu víc. Bohužel nemám žádné zkušenosti se zpracováním dřeva na tzv. automatický provoz, abych nemusel několikrát za den odbíhat přikládat, tak doufám, že mi poradíte tady. Na internetu jsem našel nějaké články od Zemánka a Burga z MZLU, kde už mají náklady spočítané. Počítají se třema variantama.
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/parame ... revy-vinne
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/porovn ... vi-z-vinic
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/provoz ... vi-z-vinic
Jedna možnost je drcení se sběrem. Drtič se sběrem vyjde na nějakých 300tis. Kč, ale máte mokrou štěpku, kterou musíte uskladnit v hale a několikrát obracet aby proschla, což při naší produkci cca 40tun ročně, plus když si vyptám od někoho dalšího, je nereálné, jelikož nemám nakladač, manipulátor apod. ani tak velkou halu. Navíc přes tyto drtiče projdou i delší rívky (vetvičky) které pak ucpávají šnek ze zásobníku, takže je nutné předrcení.
Další je balíkování réví. Výhodou toho je, že z vinohradu odvážíte materiál v malém rozměru, který, ale ještě v pohodě sám prosychá i venku. Balíky o průměru 40 a délce 60cm, můžete nařezat a házet do kotle nebo krbu, nebo nadrtit na štěpku. Nevýhodou je cena balíkovače, cca 500tis a jeho pověstná italská "spolehlivost" a drtič s dostatečně velkým otvorem, který vyjde na dalších pár stovek tisíc.
Jako nejlevnější jsem zvolil variantu vyhrnování réví a odvoz na hromadu kde proschne. Traktor s vlečkou mám, pořídil bych jenom hydraulickou ruku do třetího bodu, podle financí, buď ze starého UNHZ nebo časem nějakou lepší za cca 200tis, kterou bych využil i při nakládání hnoje. Po půl roce bych se k hromadě vrátil s drtičem a tou rukou ho krmil, protože si nedokážu představit jak dlouho bych ručně tu hromadu rozebíral a cpal do malého otvoru drtiče. Suchou štěpkou bych naplnil bigbagy nebo pytle a v podstatě bych s ní už nemusel hýbat.
Děkuji za přečtení a co bych od Vás potřeboval? Jaký vybrat drtič/štěpkovač, který se nechá krmit hydraulickou rukou a padají z něho malé kousky, které spolkne i podavač automatického kotle na štěpku. V článcích nahoře počítají s: http://www.somejh.cz/rada-s-7000-drtice ... -z606.html, já osobně bych vybral: http://www.somejh.cz/rada-h-stepkovace- ... -z609.html, který snad bude levnější a s dodrcovačem, ale za cenu menšího vstupního otvoru, nebo myslíte, že by někdo u nás mohl na zakázku vyrobit za lepší cenu něco co splňuje moje parametry?
Další věc jsou kotle, jaký typ vybírat na co si dát pozor apod.? Nebo už by bylo lepší zainvestovat víc a koupit drtičku a peletovací lis a kotel na pelety? Sice plánuju požádat o dotace, ale i tak jsou jednorázové náklady na přechod z plynu dost vysoké.
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/parame ... revy-vinne
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/porovn ... vi-z-vinic
http://biom.cz/cz/odborne-clanky/provoz ... vi-z-vinic
Jedna možnost je drcení se sběrem. Drtič se sběrem vyjde na nějakých 300tis. Kč, ale máte mokrou štěpku, kterou musíte uskladnit v hale a několikrát obracet aby proschla, což při naší produkci cca 40tun ročně, plus když si vyptám od někoho dalšího, je nereálné, jelikož nemám nakladač, manipulátor apod. ani tak velkou halu. Navíc přes tyto drtiče projdou i delší rívky (vetvičky) které pak ucpávají šnek ze zásobníku, takže je nutné předrcení.
Další je balíkování réví. Výhodou toho je, že z vinohradu odvážíte materiál v malém rozměru, který, ale ještě v pohodě sám prosychá i venku. Balíky o průměru 40 a délce 60cm, můžete nařezat a házet do kotle nebo krbu, nebo nadrtit na štěpku. Nevýhodou je cena balíkovače, cca 500tis a jeho pověstná italská "spolehlivost" a drtič s dostatečně velkým otvorem, který vyjde na dalších pár stovek tisíc.
Jako nejlevnější jsem zvolil variantu vyhrnování réví a odvoz na hromadu kde proschne. Traktor s vlečkou mám, pořídil bych jenom hydraulickou ruku do třetího bodu, podle financí, buď ze starého UNHZ nebo časem nějakou lepší za cca 200tis, kterou bych využil i při nakládání hnoje. Po půl roce bych se k hromadě vrátil s drtičem a tou rukou ho krmil, protože si nedokážu představit jak dlouho bych ručně tu hromadu rozebíral a cpal do malého otvoru drtiče. Suchou štěpkou bych naplnil bigbagy nebo pytle a v podstatě bych s ní už nemusel hýbat.
Děkuji za přečtení a co bych od Vás potřeboval? Jaký vybrat drtič/štěpkovač, který se nechá krmit hydraulickou rukou a padají z něho malé kousky, které spolkne i podavač automatického kotle na štěpku. V článcích nahoře počítají s: http://www.somejh.cz/rada-s-7000-drtice ... -z606.html, já osobně bych vybral: http://www.somejh.cz/rada-h-stepkovace- ... -z609.html, který snad bude levnější a s dodrcovačem, ale za cenu menšího vstupního otvoru, nebo myslíte, že by někdo u nás mohl na zakázku vyrobit za lepší cenu něco co splňuje moje parametry?
Další věc jsou kotle, jaký typ vybírat na co si dát pozor apod.? Nebo už by bylo lepší zainvestovat víc a koupit drtičku a peletovací lis a kotel na pelety? Sice plánuju požádat o dotace, ale i tak jsou jednorázové náklady na přechod z plynu dost vysoké.
Re: Zpracování a topení révím
Kotel máš tady(tedy jestli máš dost peněz) http://www.avytapeni.cz/Article.aspx/Detail/251
- maršl
- Příspěvky: 3012
- Registrován: stř říj 17, 2007 11:03 pm
- Bydliště: Kančí hory
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpracování a topení révím
Ja bych to trochu zkratil:
chces vytrhat vinnou revu ze zeme, to navozit na hromadu a postepkovat za nejakou dobu.
pri stepkovani musis tedy pocitat s velkym mnozstvim hliny a kameni, na toto se hodi jedine pak kladivovy drtic (tvuj prvni odkaz) ale jak vidis na fotce dela to stepku cca 10 cm dlouhou. Diskovy stepkovac nelze pouzit, mozna bubnovy ale nevim, jestli by takove mnozstvi hliny skousnul.
kotel chces pouzit jakeho vykonu?
doma mame atomu 50 kw automat, takove stepky by to podalo, chtelo by to jen malinkou upravu. U vetsich kotlu by to mohlo projit bez upravy. Atoma vyrabi i 1 MW, 300 kW, 150 kW....
nebylo by lepsi revu orezat - skacet jak strom a parezy pak vyorat?
chces vytrhat vinnou revu ze zeme, to navozit na hromadu a postepkovat za nejakou dobu.
pri stepkovani musis tedy pocitat s velkym mnozstvim hliny a kameni, na toto se hodi jedine pak kladivovy drtic (tvuj prvni odkaz) ale jak vidis na fotce dela to stepku cca 10 cm dlouhou. Diskovy stepkovac nelze pouzit, mozna bubnovy ale nevim, jestli by takove mnozstvi hliny skousnul.
kotel chces pouzit jakeho vykonu?
doma mame atomu 50 kw automat, takove stepky by to podalo, chtelo by to jen malinkou upravu. U vetsich kotlu by to mohlo projit bez upravy. Atoma vyrabi i 1 MW, 300 kW, 150 kW....
nebylo by lepsi revu orezat - skacet jak strom a parezy pak vyorat?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
Re: Zpracování a topení révím
podle mě nic trhat nechce, musiš si taky přečist ty odkaze co tam dal do teho dotazu, jedná se o zpracováni tech haluzí co se ostřihaji při zastřiháváni omlazováni keřa (nebo co se stym dělá nevim nésu vinař) né při jejich likvidaci,
a co tak nejaké harapant nato vyrobit
a co tak nejaké harapant nato vyrobit
Frézování, soustružení a jiné činnosti v dílně, Zetor 50 super
- maršl
- Příspěvky: 3012
- Registrován: stř říj 17, 2007 11:03 pm
- Bydliště: Kančí hory
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zpracování a topení révím
to tam neni dostatecne vysvetlene. ja sem pochopil, ze asi chce obnovovat vinohad, kdyz tam chce s HR operovat. nedokazu si totiz predstavit jezdit ve vinohradu vetsim traktorem jak TK a jeste sbirat vetve hydraulickou rukou nebo vyhrnovat (neposkodi se jednotlive hlavy?). nevim, mozna jsou i jine rozmery rad ve vinohrade ale na jizni morave sem videl rady cca metr od sebe...
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
-
- Příspěvky: 1900
- Registrován: ned úno 28, 2010 8:10 pm
Re: Zpracování a topení révím
Já tomu nerozumím, ale vždy jsem měl za to, že réví hoří hrozně rychle.
Články se mi sice nechtělo číst, ale víš o někom, kdo tento tvůj záměr už realizoval? Nemyslím topit tím pro návštěvníky v krbových kamnech jako třeba ŠSV Velké Pavlovice, tam je to spíš o marketingu.
Nepochopil jsem, kde tu hromadu, jak jsi o ni psal, chceš dělat. Mám strach, že přímo u vinice, tak to není úplně ono. Pořád ještě není prokázáno, jestli mulčováním réví přímo v řádcích vinici neškodíš. Natož hromadou. A pokud se rozhodneš ji dělat někde jinde, tak to bude příšernost protože budeš vozit vítr. Ideální je vozit štěpku, ale to buď viz. předchozí věta, nebo mokrou.
Já tomu topení révím prostě nějak pořád nevěřím... proto bych si na tvém místě aspoň to drcení první rok nebo dva nechal udělat službou a pak by se vidělo.
Články se mi sice nechtělo číst, ale víš o někom, kdo tento tvůj záměr už realizoval? Nemyslím topit tím pro návštěvníky v krbových kamnech jako třeba ŠSV Velké Pavlovice, tam je to spíš o marketingu.
Nepochopil jsem, kde tu hromadu, jak jsi o ni psal, chceš dělat. Mám strach, že přímo u vinice, tak to není úplně ono. Pořád ještě není prokázáno, jestli mulčováním réví přímo v řádcích vinici neškodíš. Natož hromadou. A pokud se rozhodneš ji dělat někde jinde, tak to bude příšernost protože budeš vozit vítr. Ideální je vozit štěpku, ale to buď viz. předchozí věta, nebo mokrou.
Já tomu topení révím prostě nějak pořád nevěřím... proto bych si na tvém místě aspoň to drcení první rok nebo dva nechal udělat službou a pak by se vidělo.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
moje vina, že jsem to neuvedl. Jedná se odpadní dřevo po řezu. Řádky jsou široké 2,5metru. Réví se vytahá do meziřadí (na cestu) a tam to budu tou rukou sbírat a odvážet někam na pole, na jednu velkou hromadu ve vzdálenosti maximálně 5km od jednotlivých vinohradů. Disponuju 90ti koňovým traktorem New Holland a dvěma zůženýma Zetorama 6911 a 6713. Logistika není zas až takový problém, spíš to zpracování. Větvička má tloušťku jako tužka a délku cca 1 metr. Z jednoho hektaru se dá získat podle odrůdy cca 2,5tuny dřeva, což při nízké váze je dost velká hromada a težko dělitelná, takže drtič stačí slabší, ale s velkým vstupním otvorem.
nabocklish: réví hoří rychle na hromadě, protože jsou to malé kousky co dávají hodně tepla a hodně vzduchu kolem. Vím jen o dvou vinařích co mají lis a topí celýma balíkama, to ale není to co hledám a o jednom, co drtí a sbírá přímo "mokrý" dřevo, takže znám i nevýhody tohoto způsobu. Vození větru je asi největší nevýhoda, ale nejlevnější (nafta vyjde líp, než velká hala a nakladač plus riskovat ucpání dopravníku do kotle). Tento jeden vinař si topení révím pochvaluje, ale je o dost větší, takže má halu, nakladač i ukrajince co se o to starají a i větší kotel. Ale to není můj případ.
O drcení se vedou diskuze. Někdo říká, že na dřevě zůstávají škůdci a choroby, někdo zas, že to je potřeba pro hnojení. Ani za 4 roky na vinařské škole, jsem se nedozvěděl, jak to je Mít u vinohradu dostatek místa, tak ty hromádky nechám prosychat tam a drtím a odvážím je až po čase, ale skoro nikde nemám tolik místa. Každopádně odvozem se zbavím možných chorob, ale humus doplním koňským hnojem, který mám zadarmo z vlastních zásob.
Nechat si něco podrtit na zkoušku, by nebyl problém, ten nastane až při topení, jelikož máme akorát kamna na dřevo a topit v nich štěpkou není ono, ale ten jeden vinař vedle v dědině si to pochavaluje, ale třeba si jen chválí to svoje.
Co se týče kotle, tak doma máme nějakých 360m2 podlahové plochy. Ve firmě cca 3x tolik, ale jedná se o sklady vína, kde stačí přitopit o 5°C, pak penzion, který je v zimě v provozu minimálně, takže tam kotel pojede jen na podzim a na jaře, v zimě se bude zapínat spíš nárazově. Kotel bych radši nějaký "obyčejný", ale asi až po diskuzi s výrobcem, jestli mi to doporučí i na réví. Guntamatic za půl mega bych měl doma zpátky nejdřív za 10 let a to nepočítám náklady na výrobu štěpky, ve firmě tak za 50 let. Takže kotel se zásobníkem a vším okolo mi musí stačit za 100 tis Korun českých.
nabocklish: réví hoří rychle na hromadě, protože jsou to malé kousky co dávají hodně tepla a hodně vzduchu kolem. Vím jen o dvou vinařích co mají lis a topí celýma balíkama, to ale není to co hledám a o jednom, co drtí a sbírá přímo "mokrý" dřevo, takže znám i nevýhody tohoto způsobu. Vození větru je asi největší nevýhoda, ale nejlevnější (nafta vyjde líp, než velká hala a nakladač plus riskovat ucpání dopravníku do kotle). Tento jeden vinař si topení révím pochvaluje, ale je o dost větší, takže má halu, nakladač i ukrajince co se o to starají a i větší kotel. Ale to není můj případ.
O drcení se vedou diskuze. Někdo říká, že na dřevě zůstávají škůdci a choroby, někdo zas, že to je potřeba pro hnojení. Ani za 4 roky na vinařské škole, jsem se nedozvěděl, jak to je Mít u vinohradu dostatek místa, tak ty hromádky nechám prosychat tam a drtím a odvážím je až po čase, ale skoro nikde nemám tolik místa. Každopádně odvozem se zbavím možných chorob, ale humus doplním koňským hnojem, který mám zadarmo z vlastních zásob.
Nechat si něco podrtit na zkoušku, by nebyl problém, ten nastane až při topení, jelikož máme akorát kamna na dřevo a topit v nich štěpkou není ono, ale ten jeden vinař vedle v dědině si to pochavaluje, ale třeba si jen chválí to svoje.
Co se týče kotle, tak doma máme nějakých 360m2 podlahové plochy. Ve firmě cca 3x tolik, ale jedná se o sklady vína, kde stačí přitopit o 5°C, pak penzion, který je v zimě v provozu minimálně, takže tam kotel pojede jen na podzim a na jaře, v zimě se bude zapínat spíš nárazově. Kotel bych radši nějaký "obyčejný", ale asi až po diskuzi s výrobcem, jestli mi to doporučí i na réví. Guntamatic za půl mega bych měl doma zpátky nejdřív za 10 let a to nepočítám náklady na výrobu štěpky, ve firmě tak za 50 let. Takže kotel se zásobníkem a vším okolo mi musí stačit za 100 tis Korun českých.
Re: Zpracování a topení révím
Možná by se hodil Biobaler, který by réví smotal do balíků ve vinici.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
Leo: to taky nevypadá zle, ale záleží, jestli by se vešel do řádku a utáhl ho viniční traktor, myslím si, že by to s ním cvičilo dost a cena taky nebude zanedbatelná
-
- Příspěvky: 1900
- Registrován: ned úno 28, 2010 8:10 pm
Re: Zpracování a topení révím
a navíc to zabalíš mokrý... to by chtělo spíš šikovný sběrací vůz na seno a sbírat to přímo v řádku po řezu. Tzn. ani to nevytahovat
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
nabocklish: TO JE NÁPAD! Bohužel o ničem takovém nevím. Dělá se vůbec nějaký sběrák o šířce maximálně 1,7metru? Sběrací ústrojí by snad šlo nějak vyztužit nebo přehodit či okopírovat z toho balíkovače CAEB Quickpower, teď jenom, kde sehnat nějaký vrak
EDIT: co jsem se díval na bazarech tak nejmenší jsou o šířce min. 2metry. Kdyby se sbíralo zavčasu, než narostou letorosty, tak by se s ním do řádku 2,4m vjet mohlo, teď jen jestli dokáže posbírat i to tvrdý dřevo :/
EDIT: co jsem se díval na bazarech tak nejmenší jsou o šířce min. 2metry. Kdyby se sbíralo zavčasu, než narostou letorosty, tak by se s ním do řádku 2,4m vjet mohlo, teď jen jestli dokáže posbírat i to tvrdý dřevo :/
-
- Příspěvky: 1547
- Registrován: pát led 27, 2012 4:27 pm
- Bydliště: zlin
Re: Zpracování a topení révím
když u nás na valašsku sbíráme spsky po koních tak sou tam i náletové dřeviny a sběrák to vezme v pohodě, bych se mrknul být tebou na staré sběráky do rakous máš to kousek
Re: Zpracování a topení révím
Začneme od kotle - potřebuješ buď automatický kotel na štěpku, anebo nějaký jednodušší kotel, ale aby to to topení mělo nějakou úroveň potřebuješ to réví přepracovat třeba na pelety, nebo na brikety. Pokud štěpka, tak potom počítej se štěpkovačem s hydraulickou rukou, který se ti pro toto použití nevyplatí, anebo prostě mákneš rukama a budeš to mít za zlomek peněz, ale nebude to tak bezpracné. Třetí varianta, nechat si to službově poštěpkovat, což je asi pro tebe nejlepší varianta, když to budeš mít svezené na hromadě. Získáš tím pohodlí a náklady jsou rozumné, oproti vlastní mašině. Nevýhodou je ale že to musíš svézt na pořádnou kopu.
Pokud bys to nějak přepracovával, tak je už víc jedno, v jaké formě to sklidíš, protože stejně bys to musel prohnat ještě jedním drtičem a potom by tomu briketárka, nebo peletárka dala konečnou formu. Ale je s tím dost práce navíc, takže možná má smysl mít automatický kotel na štěpku, třeba by to zvládl i nějaký za rozumnou cenu (tj. kolem 5000 Kč/kW výkonu).
Já osobně bych volil štěpkování přímo mezi řádky. Réví se nechá částečně poschnout, ale ne tolik aby zarostly řádky. Traktor má vlečku v předním závěsu a malý diskový štěpkovač s ručním krmením v zadních ramenech (možné i opačně, pokud má čelní vývodový hřídel). Jeden člověk ani nevylézá z traktoru a popojíždí. Réví bych stahal do každého druhého (popř. do třetího řádku, podle toho kolik toho materiálu tam je) řádku, aby se nemusel projíždět každý řádek. Druhý pomahač háže za popojíždění traktoru réví do štěpkovače, po ujetí řádku se šofér s nahazovačem prohodí, aby si vzájemně nezáviděli. Štěpku z kolmořezajícího štěpkovače se zpravidla nemusíš bát dát do kotle na štěpku.
Náklady: ojetý kolmořezající diskový štěpkovač by se dal pořídit i do 100 tis. Kč, ostatní vybavení už předpokládám máš, akorát bys to musel trochu upravit. Většina štěpkovačů nezvládne přehodit velký traktor, ale pokud je traktor malý, tak snad by se to zvládlo, anebo by se upravil komín. Kotel kolem 50 kW (nebo kolik potřebuješ), by se dal snad pořídit kolem 200 tis. Kč. Levnější už to nebude...
Na dotace bacha - viděl jsem už dost projektů, kde rozumný přístup k věci skončil tím, že se začalo uvažovat o dotacích...
Pozn. autora - na biomu jsem leccos o tom četl, ale nikdy jsem neviděl réví na vinohradě... ale představuju si to jako tenký dlouhý klest, který je v malé vrstvě uložen mezi řádky.
Ilustrační videa, akorát bych dal ruční krmení a malinký traktor (stačilo by i do 30 koní).
Pokud bys to nějak přepracovával, tak je už víc jedno, v jaké formě to sklidíš, protože stejně bys to musel prohnat ještě jedním drtičem a potom by tomu briketárka, nebo peletárka dala konečnou formu. Ale je s tím dost práce navíc, takže možná má smysl mít automatický kotel na štěpku, třeba by to zvládl i nějaký za rozumnou cenu (tj. kolem 5000 Kč/kW výkonu).
Já osobně bych volil štěpkování přímo mezi řádky. Réví se nechá částečně poschnout, ale ne tolik aby zarostly řádky. Traktor má vlečku v předním závěsu a malý diskový štěpkovač s ručním krmením v zadních ramenech (možné i opačně, pokud má čelní vývodový hřídel). Jeden člověk ani nevylézá z traktoru a popojíždí. Réví bych stahal do každého druhého (popř. do třetího řádku, podle toho kolik toho materiálu tam je) řádku, aby se nemusel projíždět každý řádek. Druhý pomahač háže za popojíždění traktoru réví do štěpkovače, po ujetí řádku se šofér s nahazovačem prohodí, aby si vzájemně nezáviděli. Štěpku z kolmořezajícího štěpkovače se zpravidla nemusíš bát dát do kotle na štěpku.
Náklady: ojetý kolmořezající diskový štěpkovač by se dal pořídit i do 100 tis. Kč, ostatní vybavení už předpokládám máš, akorát bys to musel trochu upravit. Většina štěpkovačů nezvládne přehodit velký traktor, ale pokud je traktor malý, tak snad by se to zvládlo, anebo by se upravil komín. Kotel kolem 50 kW (nebo kolik potřebuješ), by se dal snad pořídit kolem 200 tis. Kč. Levnější už to nebude...
Na dotace bacha - viděl jsem už dost projektů, kde rozumný přístup k věci skončil tím, že se začalo uvažovat o dotacích...
Pozn. autora - na biomu jsem leccos o tom četl, ale nikdy jsem neviděl réví na vinohradě... ale představuju si to jako tenký dlouhý klest, který je v malé vrstvě uložen mezi řádky.
Ilustrační videa, akorát bych dal ruční krmení a malinký traktor (stačilo by i do 30 koní).
Zetor 7245, 3011, 12145 s čelňákem, diskový štěpkovač Junkkari HJ 5G a bubnový štěpkovač Heizohack 6-400, video při práci http://www.youtube.com/watch?v=XWM-i42P ... ture=share nebo starší http://www.youtube.com/watch?v=MSvnIdqCtQI
-
- Příspěvky: 61
- Registrován: sob úno 02, 2013 11:45 pm
- Bydliště: Břeclavsko
Re: Zpracování a topení révím
vizovjan: o peletách jsem taky uvažoval, ale jsou další náklady a dost času navíc. Ze štěpkování mezi řádky mám strach, že dřevo nebude dostatečně proschnuté, je potřeba to nechat aspoň půl roku a navíc obejít a ručně poštěpkovat 15ha by mi trvalo sakra dlouho. Hydraulickou ruku použiju i na hnůj a snad by to zvládl krmit i starý UNHZ. S velkou hromadou nemám problém, místo na ní mám, teď jen jak ji co nejrychlej a nejefektivněj svozit. Nechat si to podrtit asi taky nebude to pravé. Nevěřím, že to někdo udělá za rozumnější cenu, než kdybych si to dělal sám. Bez dotací, do toho asi půjdu až za hodně dlouho, zatím je to ještě moc peněz najednou a taky záleží, kolik se dává.
Jinak réví v řádku máš tady: http://www.penzionmikulcice.cz/uploads/ ... i-revi.jpg Dřív, ještě když se vynášelo a pálilo, tak se dělaly otýpky po 3-5ti metrech, to by bylo vhodný pro případ ručního drcení. Vhodit otýpku, popojet, vhodit další, atakdále.
scorpion.at: dobrá informace, ale záleží, když není problém s větvičkou, kterou unáší seno, oproti tomu, když bude brát jenom větvičky s úponkama, přecejen se budou zachytávat a protláčet je bude asi těžší.
Jinak réví v řádku máš tady: http://www.penzionmikulcice.cz/uploads/ ... i-revi.jpg Dřív, ještě když se vynášelo a pálilo, tak se dělaly otýpky po 3-5ti metrech, to by bylo vhodný pro případ ručního drcení. Vhodit otýpku, popojet, vhodit další, atakdále.
scorpion.at: dobrá informace, ale záleží, když není problém s větvičkou, kterou unáší seno, oproti tomu, když bude brát jenom větvičky s úponkama, přecejen se budou zachytávat a protláčet je bude asi těžší.
-
- Příspěvky: 1547
- Registrován: pát led 27, 2012 4:27 pm
- Bydliště: zlin
Re: Zpracování a topení révím
to máš pravdu
pak jedině okopirovat systém toho sběracího lisu jak to maj klidně na to překopat starý lis na seno když to dokázali oni tak proč ne taky ty
pak jedině okopirovat systém toho sběracího lisu jak to maj klidně na to překopat starý lis na seno když to dokázali oni tak proč ne taky ty