Izolace střechy

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
chavier
Site Admin

Izolace střechy

#1 Nový příspěvek od chavier »

Máme tu nějakého odborníka na střechy, izolaci?

Řeším problém se skladbou střechy na starší novostavbě.

Skladba: střešní latě, na tom nepropustná IPA, hřebenáče, betonové tašky. Kdysi paropropustné folie nebyly, tak se to řešilo ipou no.

Když bych to zaizoloval skelnou vatou, bude mi tam kondenzovat voda a časem by došlo k hnilobě dřeva.
Jak tedy vyřešit absenci paropropustné folie? Sundavat tašky, ipu, dát folii a zpátky tašky se mi fakt nechce.

Foto:
Přílohy
P1100498.JPG

ITS

Re: Izolace střechy

#2 Nový příspěvek od ITS »

Nech provětrávanou mezeru mezi vatou a těmi deskami. To znamená, aby dole byla mřížka a nahoře u hřebene občas větračka.
A páru tam za každou cenu nesmíš pustit z místnosti, což docílíš neuvěřitelně pečlivě udělaným parotěsem = parozábrana = paronepropustná folie - těsně pod první vrstvou od místnosti. Slepená, obvod zasilikonovaný, nikde nepropíchlá. Pro úspěch tepelné izolace jsou dva postupy. První je dnes běžně používaný postup silné vrstvy vaty. A druhý dle starých zkušených stavařů - doporučovali střídání izolantů - všech jaké byly ( vata, hobra, polystyrén).

chavier
Site Admin

#3 Nový příspěvek od chavier »

ta vzduchová mezera mezi deskami a vatou je jasná, i když se mi ta mřížka uprostřed stěny nezamlouvá. Musí být vzduchová kapsa i kolem trámů? Nestačí vzduchová kapsa jen jako škvíry mezi deskami a větračky udělat na stěně štítů?

díky moc za spolupráci :friends:

Vlada

#4 Nový příspěvek od Vlada »

tu škvíru mezi podbitim a vatou musíš odvětrat směrem ven z domu tzn. jak máš dopatlanou tu mezeru nad pozednicí,tak tam by měl bejt nasávací průduch nejlíp mezi každo krokví,a nahoře pod hřebenem se odvětrává větrací taškou aspon ob jednu mezeru mezi krokvemi.(samozřejmě musíš udělat díru i do podbití)
tu mezeru mezi vatou a podbitim děláme tak že si nařežem poliš na proužky cca 3x3cm a ty našroubujem na podbití,tak 2-3 pruhy směrem nahoru ke hřebenu do každy mezery mezi krokvema,pak máš jistotu že se ti vata nedomáčkne plošně na podbití a vždycky bude proudit vzduch.
takhle to děláme už x let a nikde se nám neobjevil žádna odpařená voda
doufám že sem to napsal srozumitelně

v podstatatě to samý co píše ITS
takhle nemůžeš nic zkazit
neuznavam slovo "nejde",všechno jde něco holt na h....

chavier
Site Admin

#5 Nový příspěvek od chavier »

zkusil jsem to nakreslit, ať si dobře rozumíme.

Takže mezi krovy pruhy polystyrénu, na to izolace (tu mám 180mm), takže převýší krovy, pak celé dokonalé zatěsnit parozábrany, na to nějaké profily a sádrož?
Dole u pozednice a nahoře u hřebenu prostor na větrání.

díky moc
Přílohy
cele.jpg

P_e_p_e

#6 Nový příspěvek od P_e_p_e »

Tu izolaci dej tlustší. 180mm je málo. Dej minimálně 250mm nebo i víc. Řešil bych to tak, že mezi ty latě co máš kolmo na trámy bych dal další vatu. Bude kolmo na tu první vrstvu a nebudou se tvořit tepelné mosty. Až pak bych dal parozábranu.

tomous

#7 Nový příspěvek od tomous »

Tak tak. Na vatě nešetřit. Ono už to nevyjde o tolik dráž a topení levnější nebude i když máš třeba svůj les.

staník

#8 Nový příspěvek od staník »

Tu mezeru si hlídej. Tam kde jdou krovy přes (vaznice :zapomel: :zapomel: ) snad se to tak jmenuje, je zůžený profil,tam si to zvlášť pečlivě pohlídej. Jinak ti to zavře i postupně tlak tý vaty.
Tohle mám ze svý zkušenosti.
Vršek pod hřebenem jsem udělal že tam je prakticky průvan,tam nebydlím a tak tam nepotřebuju držet starej vzduch.
Na lepení parotěsky kolem stěn jsou specielní lepidla.
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.

myky

#9 Nový příspěvek od myky »

Když je tu ta diskuze, co takhle nastříkat tou PUR pěnou? Kdo to dělá/má?

Vlada

#10 Nový příspěvek od Vlada »

chavier píše:zkusil jsem to nakreslit, ať si dobře rozumíme.

Takže mezi krovy pruhy polystyrénu, na to izolace (tu mám 180mm), takže převýší krovy, pak celé dokonalé zatěsnit parozábrany, na to nějaké profily a sádrož?
Dole u pozednice a nahoře u hřebenu prostor na větrání.

díky moc
nakreslils to přesně tak.akorát těch proužků z polyše tam nemusí bejt tolik,když dáš 4 tak si můžeš bejt jistej že tim vzduch prochází.180ku vatu mam v podkroví u sebe doma a v zimně je to v pohodě,mam tam jenom nacuklej radiator a to spíme kvůli malejm dětem ve 22 st,horší je to ovšem v létě,když je teplo i v noci,to už potom jentak nevyvětráš,takže bych taky doporučil víc vaty,třeba tu 180ku a pak překrejt pěkně na vazbu ještě aspon 50kou

k té pu pěně-nejsem toho zastánce,protože mi do dneška nikdo nedokázal vysvětlit kudy krov dejchá,ani jiný výhody v tom nevidim,možná krom toho že je to mín pracny,a na to zrovna kašlu,to mi problémy nedělá

jinak na klasickou montážku a broušenky sem pár baráků postavil(asi 5),ale do krovu :tyty:
neuznavam slovo "nejde",všechno jde něco holt na h....

milda.svo

#11 Nový příspěvek od milda.svo »

Ted davam na moji novostavbu v podkrovi sikmina 260 a strop 320.

chavier
Site Admin

#12 Nový příspěvek od chavier »

mám v plánu 180 mezi krovy a pak příčně pásy 100. Včera jsem slyšel zase názor, že sádrož pak raději na dřevěné laťky než na C profily, tam prý pak profukuje.

Taky mám strach že mi v prostoru s polystyrénem budou běhat myši, pak kuny :zapomel:

gastly

#13 Nový příspěvek od gastly »

Větráky (nahoře aj dole ) je potřeba zamřížkovat, aby tě nepřekvapilo,co dokáže vrabec.Pepa.

ola

#14 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,udělaj to přesně tajak píšů ogaři a co tam píšů o tych ďůrácgh v tom podbití,tak to sa dává takový ďůrovaný plastový pásek v celéj délce za rýnů těsně pod vrchem.A lěsti tam máš hore ešče kůsek nejakéj hůry,tož tam ty větráky nemusíja byť tak nahusto mezi každým krovem.Stačí jich tam enom páru proti sobě a nebo gdyby pro ťa bylo nejak moc složité dělať do stávající střechy ty větráky,tož by nakonec mohlo aj stačt doproti sobě hore ve štítoch neco věčího aby to tu vlhkosť vyhnalo ven.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

ITS

#15 Nový příspěvek od ITS »

Sádroš jedině na kovové profily a ty zavěsit na plechové závěsy na krov. Celá sádrošová konstrukce musí být propojená a dilatačně zavěšená na krovu. Krov pracuje a pokud sádrošová konstrukce pevně na něm drží, pak se trhají spoje desek.

Odpovědět

Zpět na „Dům a stavba“