Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
pepa.traktor
Příspěvky: 4261
Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
Bydliště: táborsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#916 Nový příspěvek od pepa.traktor »

serpenton píše:
pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
:) ne, to nejsem - pročpak? :red:
jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochu :)
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

Uživatelský avatar
radas
Příspěvky: 3191
Registrován: ned úno 03, 2008 7:35 pm
Bydliště: Orlová

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#917 Nový příspěvek od radas »

pepa.traktor píše:
serpenton píše:
pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
:) ne, to nejsem - pročpak? :red:
jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochu :)
kušuj s takovými přísadami. rychlosůl používáme asi všichni :)

Uživatelský avatar
pepa.traktor
Příspěvky: 4261
Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
Bydliště: táborsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#918 Nový příspěvek od pepa.traktor »

radas píše:
pepa.traktor píše:
serpenton píše:
pepa.traktor píše:ty jsi řezník ?
:) ne, to nejsem - pročpak? :red:
jenom mě překvapilo jak popisuješ všechny ty dobroty co jsou ve výrobcích ---tak jsem si říkal někdo od fochu :)
kušuj s takovými přísadami. rychlosůl používáme asi všichni :)
pro domácí používání 100% rychlosůl a u ní to končí

ale ve velkovýrobách budtě klucí raději že nevíte co baštíme --škroby různých typů a dextroza je vlastně cukr pro rozvinutí chutě ale to ostatní raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně :friends:
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

Uživatelský avatar
serpenton
Příspěvky: 1375
Registrován: čtv kvě 12, 2011 10:11 pm
Bydliště: Svitavy
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#919 Nový příspěvek od serpenton »

pepa.traktor píše: raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně :friends:
... právě, právě - i když nejsem řezník, tak vím dobře co tam míchají ...
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Uživatelský avatar
pepa.traktor
Příspěvky: 4261
Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
Bydliště: táborsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#920 Nový příspěvek od pepa.traktor »

serpenton píše:
pepa.traktor píše: raději vám nebudu kazit chutě v tomto vlákně :friends:
... právě, právě - i když nejsem řezník, tak vím dobře co tam míchají ...
oni ty sýry a jogurty co mají rádi dívčiny na aby zahnaly hlad nebo jak to nazvat tak to bude ůplně stejný :ano:
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

jirka h
Příspěvky: 421
Registrován: pon lis 26, 2007 6:38 am
Bydliště: Cejle

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#921 Nový příspěvek od jirka h »

tak po několika letém váhání jsem se do toho uzení pustil taky, v létě jsem si dovezl ze sběrného dvora velký mrazák-že si udelám sušárnu na bylinky, ale potom jsem to strčil do zásuvky a on běhal a to mi bylo líto ho rozebrat, takže jsem si na něm nastavil 1nad nulou a maso tam zustalo na 2 měsíce naložené, jenom v obyčejné soli a je po vyuzení krásně červené, nemá to chybu
není umění udělat nové z nového, ale ze starého

Uživatelský avatar
serpenton
Příspěvky: 1375
Registrován: čtv kvě 12, 2011 10:11 pm
Bydliště: Svitavy
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#922 Nový příspěvek od serpenton »

pepa.traktor píše: ...oni ty sýry a jogurty co mají rádi dívčiny na aby zahnaly hlad nebo jak to nazvat tak to bude ůplně stejný :ano:
Vím o čem mluvíš, ale na trhu je pořád dost kvalitních jogurtů a sýrů - oproti uzeninám.
A ty přísady co jsem vyjmenoval, ještě nejsou ty nejhorší, toto se dává i do uzenin které stojí i mnoho přes 170kč/kg.
Nedávno mě byl předložen ke svačině ohřátý párek, no nechtěl jsem urazit tak jsem projevil doboru vůli to sníst. Dvakrát jsem si kousl a i když jsem nechtěl urazit, tak jsem to odmítl dojíst. Pak jsem potají koukl na cenovku na papíře - 68kč/kg. Já vím, že a že všechno kolem, ale to než takovej výrobek(schválně nepíšu párek) tak to radši chleba s medem. Taky jím uzeniny, ale dám si radši jednou týdně kvalitu, než denně kvantitu.
A i přesto uzeniny nejsou to nejhoší, třeba Tang to je správnej chemickej koktejl nebo tzv energy drinky a různý cukrovinky pro DĚTI !!! Prostě hnus a legálně se to prodává. Vrchol pak je např E210 nebo E951 a ten ještě v nápojích a potravinách které se podávají tepelně upravené nebo je nemožné je nevystavit teplu ( už skoro zvracím :'( ). Nebo palmový tuk - ten je pro naše cévy horší než vepřové sádlo, nebo jenom ten blbej rohlík, kterej kromě 4-6 základních surovin obsahuje dalších více jak 20 přídatných látek. Ale v tomto vlákně je to mimo mísu a já už jsem uplně do běla, tak abych nebyl uplně offtopic tak to všechno jsem napsal jako pochvalu Vám, kteří věnujete usiílí a čas aby jste si připravily chutné uzeniny 8)
Jediný co má na světě cenu je hlína a co z ní vyroste ..

Petan
Příspěvky: 30
Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#923 Nový příspěvek od Petan »

Ahoj chlapi,
jak vidím jste se činili a výsledky vypadají a určitě chutnají skvěle. Také jsem pár kousku vyudil a není nad domácí uzené dobroty. Člověk ví co jí a necpe do sebe chemii, která je v těch kupných uzeninách. Na ukázku posílám pár fotek. Plánuju i klobásky, které už jsem párkrát dělal a vydařili se co do chuti, jen se chci zeptat zkušenějších čím docílit aby byly klobásky šťavnatější??????
Petr
Přílohy
P1060079.JPG
P1060085.JPG

Wyky
Příspěvky: 1998
Registrován: úte říj 27, 2009 12:59 pm
Bydliště: Písecko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#924 Nový příspěvek od Wyky »

Tak jsem zkousel vyudit kachnu. Mela asi 2,5 kg, radne jsem ji protrel soli, nalozil jsem ji na tri dny do lednice a potom pres 8 hodin udil nad svestkou. Vysledkem byla syrova kachna, ktera mi moc nejela, i kdyz vonela nadherne. Takze jsem ji strcil na 2,5 hodiny do trouby, podlil vodou, priklopil pekac a svete div se, kachna je naprosto super. 8) Ze je pecena se nepozna, krasne voni a chutna jeste lip. Orezal a obral jsem co slo a kosti se zbytky masa sly do vody a udelal jsem z nich vyvar. Potom jsem doobral kosti a maso nahazel do vyvaru. Deti a manzelka se mohly utlouct. :smich: 8) Akorat kocky na ty holy kosti koukaly jak telata na novy vrata. :jazyk:

hajney
Příspěvky: 1413
Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#925 Nový příspěvek od hajney »

ahoj má otázku ohledně uzení klobás. mám připravené maso z divočáka a uvažuji jestli by nebylo lepší je před uzením ještě trošku povařit ve vodě, nemáte s tím někdo zkušenost?

Uživatelský avatar
pepa.traktor
Příspěvky: 4261
Registrován: úte led 27, 2009 3:03 pm
Bydliště: táborsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#926 Nový příspěvek od pepa.traktor »

hajney píše:ahoj má otázku ohledně uzení klobás. mám připravené maso z divočáka a uvažuji jestli by nebylo lepší je před uzením ještě trošku povařit ve vodě, nemáte s tím někdo zkušenost?
tohle sem takhle nikdy nedělal ani u nás v :prace: ale po uzení se nechají cca 10 min při 72 c v jádře a pak je to bráno za tepelně opracované

myslím že když to uděláš obráceně tak bude malá prostupnost kouře a nebude to asi ono co od klobás čekáme

jinak co jsem popsal že se zaudí a pak dovaří se vyrábí veškeré párky ,špekáčky,točené salámy ,konina, klobásy které nejsou na sušení a zrání ,--to nařizuje norma
zetor 5645,7211,unhz500 a ted lítám fabií 1,9 sdi combi + teraccan s vlekem +multivan+ mini coper a přibyl 6745

hajney
Příspěvky: 1413
Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#927 Nový příspěvek od hajney »

Tak jsem podcenil množství střívek a musel jsem naplnit i pár salámových. No tak budu teď topit jak o život do večera. Ale ty salámy budou chtít asi určitě dovařit. :-/

Obrázek

tomous
Příspěvky: 3169
Registrován: sob úno 27, 2010 3:03 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#928 Nový příspěvek od tomous »

No dovařit radši nee. Já mám postup 4 hod udírna 1-2hov brutar s 80-85st. vodu a potom zase udírna na cca 2hod.

hajney
Příspěvky: 1413
Registrován: ned pro 13, 2009 10:08 pm
Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#929 Nový příspěvek od hajney »

Klobásy jsem nechal dvě hodiny v udírně, pak 3/4 h ve vodě 70st.C a potom na hodinku zpět do udírny. Jsou dobré, není to "sušená" klobása, ale kvůli původu masa raději takto. Salámy nechám ve vodě 1,5h.

Uživatelský avatar
radas
Příspěvky: 3191
Registrován: ned úno 03, 2008 7:35 pm
Bydliště: Orlová

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#930 Nový příspěvek od radas »

takové salámky z klobásové směsi dělám zároveň s masem. ani nepředehřívám ani nedovařuju a jsou super

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“