Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Já jsem udil zrovna včera - zkoušel jsem dub a maximální spokojenost. V létě jsem zkoušel třešeň, ale dub mě teď přišel lepší. A nějaké foto: - první zájemce už čeká.
PS: Klobásy jsem zkoušel podle receptu z fóra na první straně a super .
PS: Klobásy jsem zkoušel podle receptu z fóra na první straně a super .
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Udit na dubu? Ten je kyselý, na něm se nedoporučuje údit vůbec.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,fakt dub?Tož Ty máš teda chutě,je to přesně tajak píše peťas,to slyším poprvní,né tak,že by ňa to gdy napadlo zkůšať.Každů chvíľu sa ně nejaký ten kůsek dubu dostane do koteľně a při hoření má svoju specificků vůňu,to samé jak třeba jasan,či barsjaké iné,na první pohlěd parádní dřeviny alě udiť tým?Nevím,to musí byť smrad,že by jeden pad.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Buk je overeny a asi aj najlepší. Dub som teda ani ja ešte neskušal.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
A ani jej nezkoušej,já bych ho nedal ani do kotle.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj, udil jsem i dubem. Ale ten dub musí bejt suchej. Ta specifická vůně je když není dobře vyschlej. Ale to má každé dřevo. Nahoře zase rodiče uději olší a nejlíp dojedou v pátek nerubat olši k potoku a v sobotu se udí. Ale bez kůry.
U nás se zase říká že jabko ani za nic! Zase naopak stará babička manželky zase nakonec šoupla do udírny kosíček jalovce. Aby to prej mělo šmak. Jinak co tady zabijel dřív pan řezník, kterej dělal na takové té lidové porážce snad století jedině buk. Nic jiného. To měl v pytlích piliny a těma zasejpal aby to moc nefajrovalo. Mokré nebo suché.
Každej kout má svojí vyzkoušenou receptůru. Tady u nás dáváme maso na sucho jen sůl a u nás česnek. Třeba kilo namačkanýho česneku a potřít maso nahusto. Potom se namačká do škopku a nechá uležet a potom se vyndá na hodinu strčí do vařicí vody a potom už s ním do roztopené udírny. A já jedu od 9 ráno do 20 večer pak vyndavám.
Nahoře rodiče, rychlosůl v pondělí naložeji maso a v čtvrtek, pátek se udí. Dají to tam v 9 ráno a v 15, nebo 16 hodin vyndavají. Já su staré rypák a nejím to. Protože do sebe nechci rvát tu rychlosůl a mají to jako gumu. Pak to je žužlaví jako podrážky. A to mi nejede proto to nežeru. A oni po začátku byly na mě nasraný. Že vofrňuju. A teď si už zvykli a nic neříkají. To já si to pěkně na čtyři, pět neděl dám po klasicky sůl a česnek a potom si to pomalu vyudím. A musí to bejt jedlí. Třeba to zkusím a když je to málo, udí se dál. Dřevo střídám co je momentálně dostupný. Olše, švestka, dub, bříza bez kůry samozřejmě. Bříza to umí tak jemně vyudit.
U nás se zase říká že jabko ani za nic! Zase naopak stará babička manželky zase nakonec šoupla do udírny kosíček jalovce. Aby to prej mělo šmak. Jinak co tady zabijel dřív pan řezník, kterej dělal na takové té lidové porážce snad století jedině buk. Nic jiného. To měl v pytlích piliny a těma zasejpal aby to moc nefajrovalo. Mokré nebo suché.
Každej kout má svojí vyzkoušenou receptůru. Tady u nás dáváme maso na sucho jen sůl a u nás česnek. Třeba kilo namačkanýho česneku a potřít maso nahusto. Potom se namačká do škopku a nechá uležet a potom se vyndá na hodinu strčí do vařicí vody a potom už s ním do roztopené udírny. A já jedu od 9 ráno do 20 večer pak vyndavám.
Nahoře rodiče, rychlosůl v pondělí naložeji maso a v čtvrtek, pátek se udí. Dají to tam v 9 ráno a v 15, nebo 16 hodin vyndavají. Já su staré rypák a nejím to. Protože do sebe nechci rvát tu rychlosůl a mají to jako gumu. Pak to je žužlaví jako podrážky. A to mi nejede proto to nežeru. A oni po začátku byly na mě nasraný. Že vofrňuju. A teď si už zvykli a nic neříkají. To já si to pěkně na čtyři, pět neděl dám po klasicky sůl a česnek a potom si to pomalu vyudím. A musí to bejt jedlí. Třeba to zkusím a když je to málo, udí se dál. Dřevo střídám co je momentálně dostupný. Olše, švestka, dub, bříza bez kůry samozřejmě. Bříza to umí tak jemně vyudit.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Přesně jak říká Ota, udí se na tom co zrovna je. Opravdu jsem teď udil na dubu, byla tou souše, na kterou jsem narazil při cestě lesem (samozřejmě jsem jel traktorem s vlekem a měl jsem s sebou náhodou i motorovku ). V krbu topím většinou dubem, břízou a olší. Olší mě ale nenapadlo udit, tak to určitě taky zkusím. Jo a kolega z práce prý udí jen na bříze . Maso nakládám tak, že jej ve dřezu nasolím, dám do hrnců co jsou po ruce a zaliji vodou. Pak nechám v lednici - posledně jen 5 dní, omyji a šup do udírny . Uzeno cca 10 hodin na cca 60 st.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
v podstatě souhlas
co se týká dřeva tak preferuju tohle pořadí
buk ten nemám
třešeń
olše
bříza
jabloň
trochu švestky a jalovce na vůni. na ryby používám javor nebo břízu. krom jalovce vše bez kůry a suché vzduch reguluji na dvířkách popelníku ohniště a v případě nouze i klapkou na komínu. při tomhle způsobu se mi maso nepotí vlhkost oodchází krásně pryč
co se týká dřeva tak preferuju tohle pořadí
buk ten nemám
třešeń
olše
bříza
jabloň
trochu švestky a jalovce na vůni. na ryby používám javor nebo břízu. krom jalovce vše bez kůry a suché vzduch reguluji na dvířkách popelníku ohniště a v případě nouze i klapkou na komínu. při tomhle způsobu se mi maso nepotí vlhkost oodchází krásně pryč
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Jasanové??? Jsi si jistej? Nebylo to potom hořké?
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
poltiky uz su prez dva tydny v soli a cesneku no predvánocama sa to šoupne do udírny
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Určitě jasan. Ještě tam bylo pár špalíků jabloně. Kdysi jsem taky řešil čím udit a koupil jsem si knížku domácí zabíjačka a tam toto dřevo bylo také uvedeno. Jasanem udím proto, že s ním momentálně i topím. Jednou jsem udil i břízou, uzené bylo také dobré.
- Antony30011
- Příspěvky: 13210
- Registrován: pát říj 21, 2011 9:29 pm
- Bydliště: Brněnsko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
My dem udit v úterý leží to od 17.11. a zima zrovna není, tak radši dřív než aby se zkazilo... a udíme teda na kadlátce
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Na jasanu určitě ano, několikrát jsme dělal sele na jasanu a super