Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

vše co nejde zařadit nikde jinde

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Doge53
Příspěvky: 264
Registrován: stř lis 21, 2012 9:15 pm
Bydliště: Borovno, Plzeň-jih

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#871 Nový příspěvek od Doge53 »

Já jsem udil zrovna včera - zkoušel jsem dub a maximální spokojenost. V létě jsem zkoušel třešeň, ale dub mě teď přišel lepší. A nějaké foto: Obrázek Obrázek - první zájemce už čeká.
PS: Klobásy jsem zkoušel podle receptu z fóra na první straně a super 8) .

Paťas
Příspěvky: 579
Registrován: pon říj 25, 2010 8:50 am
Bydliště: UherskoBrodsko

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#872 Nový příspěvek od Paťas »

Udit na dubu? :shock: Ten je kyselý, na něm se nedoporučuje údit vůbec. :-/

tomous
Příspěvky: 3169
Registrován: sob úno 27, 2010 3:03 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#873 Nový příspěvek od tomous »

Doge53 píše:Já jsem udil zrovna včera - zkoušel jsem dub a maximální spokojenost. V létě jsem zkoušel třešeň, ale dub mě teď přišel lepší. A nějaké foto: Obrázek Obrázek - první zájemce už čeká.
PS: Klobásy jsem zkoušel podle receptu z fóra na první straně a super 8) .
Nespletl si se? nebyl to buk?

Uživatelský avatar
ola
Příspěvky: 6104
Registrován: úte říj 21, 2008 8:09 pm
Bydliště: Kůsek od Vsetína

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#874 Nový příspěvek od ola »

Ahoj,fakt dub?Tož Ty máš teda chutě,je to přesně tajak píše peťas,to slyším poprvní,né tak,že by ňa to gdy napadlo zkůšať.Každů chvíľu sa ně nejaký ten kůsek dubu dostane do koteľně a při hoření má svoju specificků vůňu,to samé jak třeba jasan,či barsjaké iné,na první pohlěd parádní dřeviny alě udiť tým?Nevím,to musí byť smrad,že by jeden pad.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240

Uživatelský avatar
Johny1490
Příspěvky: 2430
Registrován: stř srp 22, 2007 1:09 pm
Bydliště: UK

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#875 Nový příspěvek od Johny1490 »

Buk je overeny a asi aj najlepší. Dub som teda ani ja ešte neskušal.

Uživatelský avatar
vitex
Příspěvky: 20740
Registrován: ned srp 28, 2011 8:01 pm
Bydliště: Kuřim

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#876 Nový příspěvek od vitex »

A ani jej nezkoušej,já bych ho nedal ani do kotle.

Uživatelský avatar
ota
Příspěvky: 21900
Registrován: úte říj 21, 2008 10:21 pm
Bydliště: Nepoměřice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#877 Nový příspěvek od ota »

Ahoj, udil jsem i dubem. Ale ten dub musí bejt suchej. Ta specifická vůně je když není dobře vyschlej. Ale to má každé dřevo. Nahoře zase rodiče uději olší a nejlíp dojedou v pátek nerubat olši k potoku a v sobotu se udí. Ale bez kůry.
U nás se zase říká že jabko ani za nic! Zase naopak stará babička manželky zase nakonec šoupla do udírny kosíček jalovce. Aby to prej mělo šmak. Jinak co tady zabijel dřív pan řezník, kterej dělal na takové té lidové porážce snad století :D jedině buk. Nic jiného. To měl v pytlích piliny a těma zasejpal aby to moc nefajrovalo. Mokré nebo suché.
Každej kout má svojí vyzkoušenou receptůru. Tady u nás dáváme maso na sucho jen sůl a u nás česnek. Třeba kilo namačkanýho česneku a potřít maso nahusto. Potom se namačká do škopku a nechá uležet a potom se vyndá na hodinu strčí do vařicí vody a potom už s ním do roztopené udírny. A já jedu od 9 ráno do 20 večer pak vyndavám.
Nahoře rodiče, rychlosůl v pondělí naložeji maso a v čtvrtek, pátek se udí. Dají to tam v 9 ráno a v 15, nebo 16 hodin vyndavají. Já su staré rypák a nejím to. :nene: Protože do sebe nechci rvát tu rychlosůl a mají to jako gumu. Pak to je žužlaví jako podrážky. A to mi nejede proto to nežeru. A oni po začátku byly na mě nasraný. Že vofrňuju. A teď si už zvykli a nic neříkají. To já si to pěkně na čtyři, pět neděl dám po klasicky sůl a česnek a potom si to pomalu vyudím. A musí to bejt jedlí. Třeba to zkusím a když je to málo, udí se dál. Dřevo střídám co je momentálně dostupný. Olše, švestka, dub, bříza bez kůry samozřejmě. Bříza to umí tak jemně vyudit. 8)

Uživatelský avatar
Doge53
Příspěvky: 264
Registrován: stř lis 21, 2012 9:15 pm
Bydliště: Borovno, Plzeň-jih

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#878 Nový příspěvek od Doge53 »

Přesně jak říká Ota, udí se na tom co zrovna je. Opravdu jsem teď udil na dubu, byla tou souše, na kterou jsem narazil při cestě lesem (samozřejmě jsem jel traktorem s vlekem a měl jsem s sebou náhodou i motorovku :D ). V krbu topím většinou dubem, břízou a olší. Olší mě ale nenapadlo udit, tak to určitě taky zkusím. Jo a kolega z práce prý udí jen na bříze 8). Maso nakládám tak, že jej ve dřezu nasolím, dám do hrnců co jsou po ruce a zaliji vodou. Pak nechám v lednici - posledně jen 5 dní, omyji a šup do udírny 8). Uzeno cca 10 hodin na cca 60 st.

Uživatelský avatar
radas
Příspěvky: 3191
Registrován: ned úno 03, 2008 7:35 pm
Bydliště: Orlová

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#879 Nový příspěvek od radas »

v podstatě souhlas
co se týká dřeva tak preferuju tohle pořadí
buk ten nemám :smich:
třešeń
olše
bříza
jabloň
trochu švestky a jalovce na vůni. na ryby používám javor nebo břízu. krom jalovce vše bez kůry a suché vzduch reguluji na dvířkách popelníku ohniště a v případě nouze i klapkou na komínu. při tomhle způsobu se mi maso nepotí vlhkost oodchází krásně pryč :)

tz4-k14
Příspěvky: 117
Registrován: úte lis 19, 2013 8:24 pm
Bydliště: Teplice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#880 Nový příspěvek od tz4-k14 »

Zdravím.

Přidávám též foto z letošního uzení. 45 kg bůčku s kostí, jasanové dřevo. Po cca 12 hodinách uzení váha necelých 40 kg.

Obrázek
Obrázek

tomous
Příspěvky: 3169
Registrován: sob úno 27, 2010 3:03 pm
Bydliště: Žďár nad Sázavou

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#881 Nový příspěvek od tomous »

Jasanové??? Jsi si jistej? Nebylo to potom hořké?

Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 15235
Registrován: úte lis 11, 2008 11:16 am
Bydliště: kůsek od Uh. Brodu

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#882 Nový příspěvek od kenybz »

poltiky uz su prez dva tydny v soli a cesneku no predvánocama sa to šoupne do udírny

tz4-k14
Příspěvky: 117
Registrován: úte lis 19, 2013 8:24 pm
Bydliště: Teplice

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#883 Nový příspěvek od tz4-k14 »

Určitě jasan. Ještě tam bylo pár špalíků jabloně. Kdysi jsem taky řešil čím udit a koupil jsem si knížku domácí zabíjačka a tam toto dřevo bylo také uvedeno. Jasanem udím proto, že s ním momentálně i topím. Jednou jsem udil i břízou, uzené bylo také dobré.

Uživatelský avatar
Antony30011
Příspěvky: 13210
Registrován: pát říj 21, 2011 9:29 pm
Bydliště: Brněnsko
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#884 Nový příspěvek od Antony30011 »

My dem udit v úterý :) leží to od 17.11. a zima zrovna není, tak radši dřív než aby se zkazilo... a udíme teda na kadlátce

bohcísař
Příspěvky: 233
Registrován: pon úno 08, 2010 11:51 pm

Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...

#885 Nový příspěvek od bohcísař »

Na jasanu určitě ano, několikrát jsme dělal sele na jasanu a super

Odpovědět

Zpět na „Ostatní“