Secí strojek na přesný výsev
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Secí strojek na přesný výsev
Ten strojek z druhého dkazu jsem měl u výrobce v ruce a řepu teda "sel" fakt přesně. Teda když se nastaví velikost otvoru proti kterému štětky vymetají semeno. Ten z prvního odkazu neznám - neporadím.
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Ten druhej mám doma, seje dobře řepu, mrkev, petržel. Vyzkoušeno. Je to o nastavení dírky pro semena, bloubce sazení a připravenosti pole.
Diky za radu! Zkusim si objednat ten od pana Stanka.
No, možná by bylo lepší panu Staňkovi zavolat a domluvit se. Nevím jestli bude teď rozjíždět výrobu. Spíš po Novém roce aby to na jaře rozprodal. Každopádně doporučuju volat a domlouvat se. Kurňa měl jsem na něho někde i mobil, ovšem do teď jsem ho nenašel.
Samozrejme, ze se s nim dopredu domluvim - v inzeratu ma cislo na pevnou linku, tak snad se dovolam. Doufam, ze nejakej bude mit skladem. Chtel jsem ho dat jako vanocni darek. Timhle by me udelal caru pres rozpocet...
Tahle debata o secích strojcích je značně vytrvalá. Je tomu skoro rok, co jsme všichni svorně konstatovali, že ten starý dobrý princip, kde nějaké lopatky ( a klidně to mohou být štětky) vymetají jedno semínko za druhým přes nějakou nastavitelnou dírku, stojí za pendrek. A najednou tu někteří chválí strojek s tímto principem. Jakékoliv vymetání přes dírku je o náhodě. Už i volba dírky je o náhodě. Jakákoliv pravidelnost ve vymetání semen je pouze iluzí. Zkrátka to nějak sype - moc, nebo vůbec. Je to takové sypátko, aby se člověk nemusel plazit po kolenou. Pokud si znova klidně pročtete naši debatu o Teradonisovi a jeho Kenybzově zdařilé kopii, pak jakýkoliv jiný strojek je pouze nouzové řešení situace.
Je tomu rok a já si nemyslím, že jsem o tomtéž strojku dnes psal něco diametrálně odlišného jako před rokem. Navíc je zde požadavek na setí hlavně řepy a na to prostě za ty prachy funguje docela dobře. Moje poznatky s ním jsem popsal hned na první stránce. Nesouhlasím s tvrzením, že to vymetá moc nebo vůbec. Ovšem pokud je tento osmnácti stovkový secí strojek srovnáván s Terradonisem, za několik tisíc a snad bez mála deset tisíc, pak to pardón, ano je ten dělaný úplná plečka. Také se mi nelíbí alibistické "někteří" případně "oni"!! Buď napiš kdo a co a neskovávej se za "to oni". Zkus třeba Antonyho přesvětčit o tom, že lže při popisování vlastního strojku.
Mazhor, jsem našel tu škatulu, na který jsem měl napsaný asi to mob. číslo na pana Staňka, kdyby byl zájem.
Mazhor, jsem našel tu škatulu, na který jsem měl napsaný asi to mob. číslo na pana Staňka, kdyby byl zájem.
No nemusíš s hned tak ježit. Jde o princip toho strojku, který je snadno vyrobitelný, tváří se univerzálně a nemůže být spolehlivý. Souhlasím, že vymetací trojky sejou. To, jak přesně a spolehlivě, ať každý posoudí sám. 1800,-Kč je normální současná cena takového výrobku. A když jiné věci na trhu nejsou, nebo jsou "drahé", pak není jiná šance, než to koupit. Antonyho přesvědčovat nebudu, zvláště, když je s výsledkem setí spokojen.
Jde o to, co od toho strojku clovek ocekava. Sejeme predevsim par radku repy, pak trochu hrachu a kukurice. A jestli to tenhle strojek zvladne alespon obstojne, budu spokojen. Verim, ze drazsi strojky to zvladnou o dost lip, ale 10 000 ze Terranodise nedam - clovek musi pocitat s nejakou tou navratnosti a to by ta repa musela byt zlata
hoši klíííd né ?
budu sa opakovat největším problémem setí je semeno samotné a jeho nepravidelný tvar a klíčivost.
řepa je rapatá nekeré semena majů 3 a některé 7mm tak jsem si udělal sítko přez které to jednotím
lepší by byly jednoklíčkové obalované semena. ani ten teradonis určitě neseje všechno tak přesně jak ukazují na videu ale je bezdebat že je to nejpřesnější systém setí /neberu do úvahy profesionální pneumatické secí mašiny/ ani u nich by bez kalibrovaného obalovaného osiva nic nenaseli.
Takže co zbývá?
Myslím si že jeden z vymetacích strojků na řepu stačí a doporučuju semena přeosívat aby byly zhruba stejné velikosti. Nebo to prostě vyset hsutějc a co je navíc utnout motykou a zbytek vyjednotit.
Ta doba gdy chodily tetiny do řepy neni tak dávná a byl to mnoho let neřešitelný problém set přesně bez jednocení.
Taky by bylo dobré aby si to nový tazatel případně všechno pročetl aby se to nemuselo opakovat dokolečka.
jeden kolega z práce byl přítomen jedné hospodské debaty o setí mrkve a ostatních plodin doma na zahrádce no a jeden z chlapíků o dlouhých zimních večerech sedne do dílny rozmotá takovou papírovou pásku co se háže na karnevalu nadělá kapičky lepidla /nevím jakého ale zjistím/
a nalepí semínko , mezara, kuličku hnojiva, mezera atd až to zaschne smotá a najaře natáhne do rýh a zasype...taky řešení.
budu sa opakovat největším problémem setí je semeno samotné a jeho nepravidelný tvar a klíčivost.
řepa je rapatá nekeré semena majů 3 a některé 7mm tak jsem si udělal sítko přez které to jednotím
lepší by byly jednoklíčkové obalované semena. ani ten teradonis určitě neseje všechno tak přesně jak ukazují na videu ale je bezdebat že je to nejpřesnější systém setí /neberu do úvahy profesionální pneumatické secí mašiny/ ani u nich by bez kalibrovaného obalovaného osiva nic nenaseli.
Takže co zbývá?
Myslím si že jeden z vymetacích strojků na řepu stačí a doporučuju semena přeosívat aby byly zhruba stejné velikosti. Nebo to prostě vyset hsutějc a co je navíc utnout motykou a zbytek vyjednotit.
Ta doba gdy chodily tetiny do řepy neni tak dávná a byl to mnoho let neřešitelný problém set přesně bez jednocení.
Taky by bylo dobré aby si to nový tazatel případně všechno pročetl aby se to nemuselo opakovat dokolečka.
jeden kolega z práce byl přítomen jedné hospodské debaty o setí mrkve a ostatních plodin doma na zahrádce no a jeden z chlapíků o dlouhých zimních večerech sedne do dílny rozmotá takovou papírovou pásku co se háže na karnevalu nadělá kapičky lepidla /nevím jakého ale zjistím/
a nalepí semínko , mezara, kuličku hnojiva, mezera atd až to zaschne smotá a najaře natáhne do rýh a zasype...taky řešení.
ještě je dle mého dobrý secí strojek s otočným kotoučem /diskem/ co nabere semínko a jak se kotouč otočí tak vypadne semínko do semenovodu. ten disk a jamky v něm nedovolí nabrat víc semen než je potřeba, nedochází k tvorbě klenb v násypce a neni třeba jak seřizování stíracího štetce tak ani jiných vymetáků koupil bych klidne ten a klidně i od wolf gatenu ten kotouč
tady jsem našel pár fotek jak to letos rostlo semena řepy mě to seje asi 5cm od sebe/neni problém dat jiné kolečko ale radši to skopu než aby tam nebylo nic/ všeci okolo chodili nahlédat jak mě pěkně roste řepa...no na první fotce je vidět malé rostlinky a jejich nerovnoměrné stádium vývoje. Bylo to suchem a nevhodná předseťová příprava narok sa zlepším. /projel jsem to rotovátorem a až za pár dní jsem sel a bylo to moc nakypřené a proschlé/ Lepší by byl kombinátor s válcem ten to nakypří srovná a mírně utlačí a nedojde k tak vekému porušení kapilarity jako u rotavátoru/ prostě by se vláha dýl udržela a semena by líp vyklíčily. ale aj tak to byla nejlepší řepa za tych pár roků co ju sadím.
ITSu v pohodě. Nějak zvlášť se neježím, protože toho už na sobě k naježení moc nemám. Mazhor bude set co napsal a to si myslím jsou pěkný, relativně pravidelný, kulatý semánka, tak by to mělo jít celkem obstojně.
Kenybzu, pro domácí výrobu výsevních pásků se používá kde jaký, vodou dobře zozpustný papír, tedy i ten z bálů nebo hajzlpapír no a jako lepidlo zase někteří používají vajco. To píšu jen tak, pro informaci. Čoveče, jen neříkej, že jsi zasel semínko a vyrostl ti karbec i s šoupátkem a jehlou Že ne, že je to omyl?
Kenybzu, pro domácí výrobu výsevních pásků se používá kde jaký, vodou dobře zozpustný papír, tedy i ten z bálů nebo hajzlpapír no a jako lepidlo zase někteří používají vajco. To píšu jen tak, pro informaci. Čoveče, jen neříkej, že jsi zasel semínko a vyrostl ti karbec i s šoupátkem a jehlou Že ne, že je to omyl?
no v tom množství semen sa připlétlo aj karboseménko ale než to narostlo tak to aj zoxidovalo.