Secí strojek na přesný výsev

pluhy, kultivátory, brány, bramborářská technika , secí stroje, ...

Moderátoři: rezis, Malboro, Leo

Zpráva
Autor
ondra smetana

Re: Secí strojek na přesný výsev

#286 Nový příspěvek od ondra smetana »

kenybz píše:tak jsem zasel řepu...před tím jsem ještě upravil výsevní kotouč občas sa stalo že tam semékno ostalo a tak jsem zvětšil důlky v kolečku a srazil hrany nejdřív záhlubníkem a pak skalpelem sypalo to perfektně
několik záhumenkářů sa ptalo že gde sa to dá kůpit a kolik to stojí......
Obrázek Obrázek Obrázek
To jsi si dělal sám??

kenybz

#287 Nový příspěvek od kenybz »

samozřejmě
pokud si nalistuješ zpet tak je tu celý postup doslova vývoj a výroba strojku

ondra smetana

#288 Nový příspěvek od ondra smetana »

Jen jsem se chtěl ujistit :) Jinak o tom nepochybuj, že si to nalistuju. 8)

kenybz

#289 Nový příspěvek od kenybz »

klidně to okopíruj ale jednodušší by bylo okopčit ten teradonis a udělat výsevní jednotku z jednoho kusu klidně z plechu a výsevní kolečka s ploškou pro hřídel tak se to hodně zjednoduší.
Mám tam hodně dílů co jsem dělal na soustruhu a pokud chceš set malé semena mosí to přesně lícovat jinak sa to sype bokem...ten teradonis tak přesný neni tam je to mezi výsevním kolečkem a násypkou vytěsneno gumou taky má kluzné uložení tak s tím počítají že když se to ochodí tak ta guma to bude dotěsňovat já mám uložení na valivých ložiskách v domcích atd

Jenda-K

#290 Nový příspěvek od Jenda-K »

Ahoj, vkládám sem soukromou zprávu, kterou jsem psal Kenymu a na kterou mi odpovídal:

Ahoj,

dlouho jsem hledal všude možně, nějaký kvalitní secí strojek k prodeji, ale marně, až jsem našel tady na traktorech tvůj vývoj a výrobu. Máš to vážně pěkné a tak pokud to nevadí, rád si strojek podle tebe postavím. Přijde mi tato konstrukce ještě lepší než ten Teradonis, je to takové řemeslnější. Jediné co na tom trošku pozměním je to, že domečky a výsevní kolečka udělám z hliníku. Potřeboval bych se však zeptat a poradit se ohledně převodu mezi kolem a výsevním kolečkem a hustoty setí obecně. Doufám, že tě tím nebudu moc otravovat.

1. Hustota setí:

Nejsem žádný velký zahradník. Od předloňska dělám asi 2 ary česneku a 2 ary cibule. Chtěl bych si ale přidat krmnou i obyčejnou mrkev a špenát a cibuli místo sazečky zkusit sít. Jak hustě se strojkem seješ? Už na hotovou vzdálenost po jednom semínku, nebo hustěji aby se to lehce vyjednotilo?

2. Převod:

S tím převodem si nějak neumím poradit. Kdyby bylo výsevní kolečko stejně velké jako to přední, tak si převod řetězovými kolečky spočítám snadno, ale tím, že je to výsevní kolečko malé (X x menší) Tak je to vlastně druhý převod a už se mi to nák plete a já přesně nevím co to bude dělat :-/

Zatím díky a hodně úspěchů.
Jenda

statek.jesenice@gmail.com

od Kenybz:

ahoj můžeš klidně i z hliníku to je jedno akorát ocel se snáz svařuje...
já jsem těsnost secího kolečka vyřešiil přesnou výrobou a mezi tělesem strojku a secím kolečkem nepropadne ani semínko maku.
Teradonis to řeší tak, že je prostor vytěsněný gumou nebo molitanem.
výpočet výsevní vzádlenosti je jednoduchý obvod kola /ten si změř třeba metrem/ podělíš převodovým poměrem /počet zubů hnacího kola děleno počet zubů hnaného na strojku/ a vyjde ti kolik metrů ujede secí strojek na jednu otáčku výsevního kolečka
tuto hodnotu podělíš výsevní vzdáleností a vyjde ti kolik dírek musíš udělat do výsevního kolečka lepší bude když budem debatovat v tématu o strojku.
největším problémem je tvar semen mrkev jde pěkně ale petržel je špičatý jak kmín a buď to semínko nevypadne a nebo vypadne několik.
ideální jsou obalované semena a nebo u řepy jednoklíčková tam pak neni nutné jednocení.

Jenda-K

#291 Nový příspěvek od Jenda-K »

Ahoj,

díky za odpověď. Z hliníku udělám jen domečky pro ložiska a výsevní kolečka. Cenově ten materiál vyjde dokonce ještě lépe než ze silonu a budou se lépe dělat dirky do výsevního kolečka, budou pít lepší povrch. Trubku chci použít hladkou bezešvou a kolečka do ní udělat také úplně přesně, pokud to půjde bez protočení té trubky, nevím jestli bych měl dost dlouhou kudlu. Jinak moc děkuju za radu s tím převodem.

Jenda

kenybz

#292 Nový příspěvek od kenybz »

Ahoj no já jsem silon měl proto jsem ho použil. Obrábět silon chce trochu umu ale člověk nato příde.
nakonec když jsem to chladil emulzí tak to bylo perfektně hladké
Problém je s těma dírkama i když je ostrý nástroj, tak to stejně vytáhne otřep a je třeba ho ořezat velmi ostrým nožem. na ty důlky by bylo nejlepší dělat to na frézce v děličce a použit frézu s kulovou špičkou trochu je problém najít vhodný štětec já jsem nakonec použil z jiného secího strojku ale uvažoval jsem že bych si štětec udělal z štětin kartáče na nádobí jde to normálně vytrhnout a pak zmáčknout do nějakého zahnutého plechu

kenybz

#293 Nový příspěvek od kenybz »

zvaž ještě jednu věc a to dát výsevní jednotku zhora na řetěz tzn hnací řetěz by byl na rámu stále a měl by nakonci další řetězové kolečko. Kolečko výsevní jednotky by zapadalo do řetězu z hora...tím pádem bys otočil výsevní jednotku o 180° / protože se změní smysl otáčení/ a vyděl bys jak semena padají což je výhodné

Jenda-K

#294 Nový příspěvek od Jenda-K »

Ahoj,

dobrý nápad s tou změnou smyslu otáčení. Navíc řetěz bude na podvozku stále a při sundavání výsevní jednotky už se s ním nebude hýbat. Představuju si to tak, že bych ho nasazením té jednotky trošku došponoval. Nevím jak přesné jsou vevnitř hladké bezešvé trubky, ale protože by ten vnitřek mohl jít v té dýlce špatně protočit, možná kvůli přesnosti použiju i trubku hliníkovou, která přesná je, dokonce má i nějakou přesnost garantovanou, ale to je drobnost, to se ještě uvidí. Chci se zeptat na ten štětec. Jakou má přesně funkci? Má jakoby zamačkávat semena do důlků v secím kolečku?

Díky moc. Jenda

kenybz

#295 Nový příspěvek od kenybz »

ahoj,
pošpekuluj že bys přesně okopíroval tu výsevní jednotku z teradonise tak aby její soušástí byl aj ten semenovod jsou tu fotky o několik stran zpět dal bys tam těsnící gumy které by vytěsnily prostor mezi násypkou a výsevním kolečkem.
Podívej se i na videa teradonise tam je to vidět jak zapadá řetězové kolečko výsevní jednotky do hnacího řetězu...výhoda tohoto uspořádání je že můžeš použít kryt na řetěz.
štetec má několik funkcí stírá nadbytečné semena z kotoučku vytěsňuje prostor a zároveň propustí zpříčené semena. ten štetec musí byt seřiditelný
Za tím štětcem je větší otvor aby se mohly štětiny vychýlit a propustit i větší semena.
Na hrach a fazolky mám výsevní kolečka menšího průměru tam mezera mezi trubkou a kolečkem nevadí a semínka líp propadávají

eli

#296 Nový příspěvek od eli »

moc pěknej stroječek,

Také se podělím se svým výtvorem. Měl jsem starý, ještě napůl dřevěný, než mi ho někdo ukrad, a tak jsem musel na rychlo, za odpoledne, udělat jiný, na setí cibule a pak i řepy. Napadlo mě dětské kolo, obrácené vzhůru nohama a tlačené zepředu dozadu.
Použil jsem tedy rám z dětského kola i se zadním kolem a řetězovým kolečkem. Sundal př. vidlici a řidítka, sundal sedlo i s trubkou. Obrátil kolo vzhůru nohama. Hřídel šlapek zůstala bez klik a slouží jako předloha. Kliku šlapek u řetězového kola jsem jednoduše uřízl, takže zůstalo i toto původní řetězové kolo.

Z jedné strany zůstal původní řetěz od zadního kola ke kolu šlapek a z druhé strany hřídele šlapek je místo kliky se šlapkou rovněž malé řetězové kolečko, které řetězem pohání již hřídel výsevu. Na hřídel výsevu jsem přivařil pětikolečko z jiného bycyklu. Pětikolečko slouží na změnu otáček výsevního hřídele a tím změnu vzdálenosti vysetých semen. Stačí ručně přehodit řetěz na jiné kolečko hřídele výsevu. Jako napínák tohoto řetězu slouží původní mechanismus přehazovačky, který je namontovaný na přívařeném držáčku na rámu mezi kolečkem předlohy hřídele šlapek a výsevním pětikolečkem.

Dvojitý převod jsem musel použít z důvodů velikosti zadního kola dětského bicyklu ke zredukování otáček, jinak by otáčky na výsevním kolečku bylo moc veliké, a hlavně nic po ruce jiného nebylo. Výsevní truhlík jsem narychlo svařil ze silného plechu, vypálil ze stran díry pro hřídel výsevního kolečka (2Omm) a jako ložiska pro hřídel použil z boku navařené obyčejné 2cítky podložky. Hřídel i s navařeným pětikolečkem je nasunuta do truhlíku z jedné strany a z zdruhé zajištěna. Ve předu na špici truhlíku je pohyblivě připevněn plaz, který je tvořen dvěma plechy podél ze stran truhlíku. Plaz omezuje hloubku setí a je výškově štelovací. Zároveň chrání řetěz a pětikolečko před hlínou. Na truhlíku vzadu jsou na čepu i dva dlouhé zahrnoveče řádku a železné úzké kolečko na přitlačení osiva.

Celý výsevní truhlík k rámu kola drží přivařená trubka v předu k truhlíku, která je nasunutá do otvoru rámu kola, kde bývalo sedlo, a trubka je v otvoru stažená původní objímkou sedlové trubky. Na čelo hlavy kola jsem zpředu přivařil asi 1m dlouhou trubku a na ní přivařil původní řidítka.

Jako výsevní kolečko jsem však použil staré originální výsevní litinové kolečko o vnějším průměru asi 100mm se lžičkami po obvodu. Toto, zhruba po obvodě 5 až 8mm široké, ploché kolečko má střed široký zhruba 20mm, vnitř. pr. na hřídel je 20mm a k zajištění na hřídeli slouží kolmo vyvrtaný otvor se závitem 8mm, do kterého přijde šroubek. Kolečko je výměnné, podle druhu osiva.
Do truhlíku se vloží toto kolečko, ze strany do truhlíku nasune výsevní hřídel s pětikolečkem, hřídel projde výsevním kolečkem, z druhé strany truhlíku se hřídel zajistí a nakonec se kolečko zajistí na hřídeli utažením šroubku v závitu kolečka a je hotovo. Jen poznamenám, že v hřídeli je vyvrtaný důlek, do kterého zapadne sbroušený konec zajišťovacího šroubku výsevního kolečka. Je to proto, aby se závit šroubku utahováním nepoškodil na konci a šroubek následně nepoškodil závit ve výsevním kolečku při povolování. Zachránil jsem jen několik výsevních koleček s různou velikostí lžiček, z torza předválečného koňského lžičkového secího stroje na zeleninu.

Výsevní kolečko má po obvodu lžičky, nikoli z boku, které nabírají semeno. Jak se kolečko otáčí v truhlíku se semenem, tak lžička nabere semeno a unáší ho směrem nahoru a dopředu. Jakmile se lžička s důlkem dostane do určitého bodu na vrcholu, tak semeno vlivem setrvačnosti udělené otáčejícím se kolečkem padá směrem dopředu, před stěnu truhlíku, do brázdičky vytvořené špičkou truhlíku. Podobně jako brambora u lžičkového sazeče brambor. Strojek musí mít určitou stálou rychlost, aby se kolečko točilo určitou rychlostí a semeno správně padalo.

Výška přední stěny truhlíku musí být níže, nežli je vrchol otáčejícího se kolečka, jinak by semeno nemohlo vypadnout před truhlík, narazilo by do stěny a vrátilo by se zpět do truhlíku. Taktéž mezera mezi obvodem kolečka a přední stěnou truhlíku musí být malá, aby semeno mohlo tuto vzdálenost překonat. Taktéž mezera mezi obvodem kolečka a dnem nesmí být příliš velká, aby na dně nezbývalo mnoho osiva.
Boční stěny truhlíku mám rovné, ale je to špatně, měly být šikmé, směrem dolů, aby nezbývalo mnoho osiva. U řepy je to jedno, ale menšího semena, jako cibule a pod. musí být proto více - nedokonalost a spíše pro větší zahrádu.
Dalo to trochu práce vyzkoušet správnou výšku přední části truhlíku systémem pokus - omyl, ale plech je poddajný a flexa řezala rychle. Výsevní kolečka mají různě velké lžičky i s rúzným počtem, podle druhu semena, ale mají stejný vnější průměr.

Můj secí aparát má neduhy, vyplývající z rychlosti výroby, použitých dílů, vypadá na pohled strašně, ale seje.

kenybz

#297 Nový příspěvek od kenybz »

ahoj tak to je zajímavé pokud tió jde dej foto

DAFcif

#298 Nový příspěvek od DAFcif »

Secí strojek s přehazovačkou... :shock: :shock: ...to musím vidět!!! 8) :potlesk:

eli

#299 Nový příspěvek od eli »

DAFcif píše:Secí strojek s přehazovačkou... :shock: :shock: ...to musím vidět!!! 8) :potlesk:
Můj telefon je nanic, až dojede po neděli dcera, ta má pořádnej foťák.

mazhor

#300 Nový příspěvek od mazhor »

Potrebuji rucni seci strojek hlavne na repu, objevil jsem v inzerci tento http://stroje.hyperinzerce.cz/secky/inz ... ka-melnik/ mate s nim nekdo zkusenosti? Nebo radej tento? http://www.agroseznam.cz/cz/agrobazar/d ... 1482-.html Diky za radu

Odpovědět

Zpět na „Polní technika“