Dělička k frézce

soustruhy, frézky a další stroje

Moderátoři: rezis, Leo

Zpráva
Autor
havtor

Dělička k frézce

#1 Nový příspěvek od havtor »

Zdravím, pořídil jsem si k frézce děličku, sice trochu větší k FA3,typ DU 320 ale je téměř nepoužitá a marně sháním manuál, kdyby se našel někdo ochotný a návod poskytl byl bych velice rád.Dík

kenybz

Re: Dělička k frézce

#2 Nový příspěvek od kenybz »

havtor

#3 Nový příspěvek od havtor »

Dík to už jsem prošel,ale v podstatě to neobsahuje víc než staré strojnické tabulky.Zkusím rozhodit sítě víc,začal jsem tady,třeba se někdo ochotný kdo má přístup najde.

tumlik
Kontaktovat uživatele:

#4 Nový příspěvek od tumlik »

A co bys k tomu ještě víc potřeboval k té děličce? kde se to maže, kterou rukou se to drží, nebo jak se to rozebírá? Pokud je to ten starý kulatý typ, tak v těch manuálech ke stažení je principielně naprosto stejný postup pro přímé dělení, diferenciální dělení a frézování šroubovic ať má dělička z produkce TOS jakýkoli pracovní průměr ;-)
Tebe zajímá v podstatě jen převodový poměr, který i u té děličky 320 je 1:40 a pokud hodláš frézovat šroubovice tak ještě stoupání posuvového šroubu zřejmě FA3, který je tuším 6mm.
Sady ozubených kol na diferenciální dělení, stejně tak na frézování šroubovic se dělali v TOS se stejným počtem zubů, jen se lišily modulem podle výšky vřetene děličky od konce posuvového šroubu ;-)
vše je v těch manuálech podrobně a srozumitelně popsáno..........

havtor

#5 Nový příspěvek od havtor »

Pro mé použití samo stačí základní tabulky, spíš když něco pořídím snažím se k tomu sehnat dostupnou literaturu, možná jsem trochu uchyl ,ale čtení ve starých technických knihách je pro mne jako pro některé ženské čtení růžové knihovny

tumlik
Kontaktovat uživatele:

#6 Nový příspěvek od tumlik »

havtor píše:...........možná jsem trochu uchyl ,ale čtení ve starých technických knihách je pro mne jako pro některé ženské čtení růžové knihovny
Chápu, mám podobnou úchylku ;-)

Zapletal124

dělička

#7 Nový příspěvek od Zapletal124 »

Zdravím všechny kutily, nemáte někdo nějaký prospekt nebo nějakou brožuru, o děličkách, jak je používat????? Předem díky

malotraktorpetr

Re: dělička

#8 Nový příspěvek od malotraktorpetr »

myslis delicku jakou ?

Zapletal124

#9 Nový příspěvek od Zapletal124 »

dělička
Přílohy
dělička se používa na frézkach
dělička se používa na frézkach

kenybz

#10 Nový příspěvek od kenybz »

tady v odkyze naspodu stránky
http://www.tumlikovo.cz/download/

mr.prazdroj12

#11 Nový příspěvek od mr.prazdroj12 »

zdravíčko,

V děličce je převod mezi sklíčidlem a tou klikou 1:40 Pro otočení obrobku 1x dokola musíš tedy klikou 40krát otočit. Pod klikou je deska s kružnicema s dírama, každá kružnice má určitý počet děr. Pokud tedy vynásobíš čtyřiceti počet děr na kružnici a podělíš počtem ploch které chceš vyrobit tak ti vyjde číslo které musí bejt celé, ne desetinné. když desetinné vyjde, zpočti to pro jinnou kružnici. Až trefíš tu správnou a budeš mít celé číslo tak jsi vyhrál. Toto číslo ti udává počet děr na této kružnici o které musíš pootočit kliku aby se ti obrobek přestavěl na obrábění další plochy.

Tento výpočet jde i jednodušeji, rozšiřováním a opětovnym zkracovánim zlomku. Na začátku je v zlomku počet zubů obrobku a ten převodovej poměr, na konci ti vyjde která kružnice to je a počet děr pro přestavení. Nikdy jsem si však nepamatoval co má vyjít v čitateli a co jmenovateli tak jsem vždy používal ten první způsob.
velké problémy neřeš, řešení se časem nabídne samo

kenybz

#12 Nový příspěvek od kenybz »

lepší bude když si stáhne návopd a nalistuje si to v tabulce tato dělička má tuším aj přímé dělení /za univerzálkou je kolík a další dělící kotouč a pro výrobu drážek atd to stačí jo ten dělící kotouč má dvě strany s různým /děrováním/ jsou i děličky s menšíma kotoučama ty jsou tuším 4 pak je tam aretační páka na zablokování otáčení a měl by tam byt jeětě jedna páka na vyřazení převodu abys nemusel točit klikou když dělíš přímo a zasunuješ aretační kolík do kotouče za univerzálkou.
Dozfám že se nepletu mám totiž jiný typ

Zapletal124

#13 Nový příspěvek od Zapletal124 »

Díky moc mi to pomohlo.

Odpovědět

Zpět na „Stroje a zařízení“