Citrusovi 7745

Moderátor: Lukashil

Zpráva
Autor
Rolník74

Re: Citrusovi 7745

#16 Nový příspěvek od Rolník74 »

Čím stříkáš a proč tak pozdě?Nestíhal jsi po zasetí nebo ti to nedovolilo počasí?Já letos Sumimax a zatím pole krásně čisté!A to na 10ha byla řepka.

Rolník74

#17 Nový příspěvek od Rolník74 »

citrusek píše:Všem děkuji za chválu, jsem rád, že se traktory líbí. Ve čtvrtek konečně dorazil dlouho očekávaný pomocník, rozmetadlo Bogballe L2 Plus a jestli zítra nebude pršet, tak bude mít svou premiéru. Bude se přihnojovat řepka a příští týden pšenice.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Čím jsi házel řepku?Já stříkal v sobotu DAM 100l/ha.Pšenici na podzim nepřihnojuji.Od příštího jara zkusím pokus.Nebudu vůbec házet ledek,ale rovnou budu aplikovat DAM.

citrusek

#18 Nový příspěvek od citrusek »

Stříkám podle fáze obilí, to má teď dva až tři listy a na postřik je to akorát. Letos jsem stříkal 12,5 ha Trinity a 5 ha Cougarem forte, co mi zbyl ještě od minulého roku. Oba berou jak vzešlé plevele, tak plevele vzcházející. Sumimax je něco jako Glean a ten se mi moc neosvědčil, vetšinou jsem to na jaře stříkal znovu. Mám ještě vyzkoušený Maraton a ten je taky dobrý.Chtěl jsem to dělat o pár dní dřív, ale nebyl na to čas.
Na podzim hnojím fosforem a draslíkem. Do pšenice amofos+draselná sůl, je to NPK 5-25-30. A do řepky jsem dřív taky dával ten amofos a sůl, ale letos poprvé na zkoušku Fertikomplex Brassica P, ten má trochu jinak živiny a navíc má ještě síru a hořčík. Je lepší hnojit to před setím, ale čekal jsem na to rozmetadlo.
Na první hnojení bych ledek určitě dal. Hnojí se na jaře co nejdřív,když je ráno zmrzlá zem a než se tam dostaneš s postřikovačem, tak už může být pozdě. Navíc DAM je listové hnojivo a pšenice z jara těch listů moc nemá.

Rolník74

#19 Nový příspěvek od Rolník74 »

Mě se naopak sumimax osvědčil.Cenově je to do 400kč/ha a na jaře je čistý pole a potom už jenom přestříkám Mustag forte zase kolem 400kč/ha.Maratonem jsem taky stříkal,ale je to hrozná darda!K hnojení.Na jaře je super hodit ledek po ránu,když je umrzlo,ale loni jsem naházel a potom přišel na měsíc sníh a déšť a efekt pryč.S damem nemáš pravdu.Proč se používají damové trysky?Aby se nepopálily listy!Mě se osvědčilo na jařiny po zasetí 200l damu na ha na hlínu a nemá to chybu!Samozřejmě jak jedu do pole s čímkoliv,s čím se dá dam míchat,tak tam jde,ale v menší dávce kvůli popálení.No a nakonec močovina do klasu.No,zdá se,že ještě v průběhu "sezóny" pokecáme. :)

tomous

#20 Nový příspěvek od tomous »

Já do pšenky dal Bizon,tak se z jara uvidí jestli bude potřeba oprava.

citrusek

#21 Nový příspěvek od citrusek »

Rolník74 píše:Mě se naopak sumimax osvědčil.Cenově je to do 400kč/ha a na jaře je čistý pole a potom už jenom přestříkám Mustag forte zase kolem 400kč/ha.Maratonem jsem taky stříkal,ale je to hrozná darda!K hnojení.Na jaře je super hodit ledek po ránu,když je umrzlo,ale loni jsem naházel a potom přišel na měsíc sníh a déšť a efekt pryč.S damem nemáš pravdu.Proč se používají damové trysky?Aby se nepopálily listy!Mě se osvědčilo na jařiny po zasetí 200l damu na ha na hlínu a nemá to chybu!Samozřejmě jak jedu do pole s čímkoliv,s čím se dá dam míchat,tak tam jde,ale v menší dávce kvůli popálení.No a nakonec močovina do klasu.No,zdá se,že ještě v průběhu "sezóny" pokecáme. :)
Já DAM nepoužívám a musím se přiznat, že ani nevím, že se dá stříkat jenom tak na půdu. Aspoň se zase něco přiučím. Tady v okolí jeden stříkal DAM i do klasu, ale to je prasečina. Taky jsem na jaře pohnojil a pak na to měsíc pršelo a sněžilo. Maraton, Cougar i Trinity vychází všechny kolem 850 na ha. U toho Sumimaxu je výhoda, že pokud je špatná zima a porost vymrzne, tak nepřijdeš o tolik. Na Glean je u nás asi rezistentní chundelka a na jaře jsem to musel všechno dělat znovu axialem, jinak ostatní plevele bere dobře. U Maratonu mě štve jenom to dávkování, 4 l/ha jsou fakt moc a na tu výměru co jsem dělal bych ho potřeboval 70 litrů.
Určitě v sezóně pokecáme. Co máš za odrůdy pšenice? Já krmnou Lear a potravinu Dagmar. Leara jsem měl už loni a docela překvapil, dával 80q z ha.

vladman

#22 Nový příspěvek od vladman »

Len pokecajte, aspon sa všetci niečo priučíme 8) ....
,,Pilní hospodár má pamatovať, abi rozeznal dobru zem od zléj..." Juraj Fándly

Ťapík 25 http://vladman.rajce.idnes.cz/Zetor_25_A/

Martis 056

#23 Nový příspěvek od Martis 056 »

Já teda zase DAM používám a nemůžu si na něj stěžovat. DAM stříkat na půdu jsem teda ještě neviděl ale může to taky dobře fungovat, já to stříkám na jaře těsně před tvorbou klásků v rostlině - je to taková akce jehla, je potřeba bedlivě sledovat pšenku :)
Jinak glean taky používám a docela se mi osvědčil, krom metlice, tý se nemůžu zbavit :(

citrusek

#24 Nový příspěvek od citrusek »

Tady u nás to stříkal na praporcový list, když už se začaly vylízat klásky. Glean je sulfonyl močovina a na tu má metlice vytvořenou rezistenci, proto ji nebere.

Rolník74

#25 Nový příspěvek od Rolník74 »

Letos mám zaseto 5q Bohemie a 12q Merito po řepce na cca 9ha a 6,2ha Sakura po jarní pšenici a předtím kukuřice.Zatím bez plevele.Pak mám ještě 4ha řepky Visby,ale letos setá pozdě a zatím bída.Minulou sobotu jsem tam byla Damem 100l/ha a týden předtím morforegulátor,tak se snad trochu srovná!Letos už jsem skončil,pokračování bude až na jaře.Cca 1q brambor a zbytek do 1ha jarní ječmen.

Martis 056

#26 Nový příspěvek od Martis 056 »

S metlicí jsem to myslel tak, že se ji nemohu všeobecně zbavit ničim :vztek:
Sory, že využívám tvé téma, ale neznáte někdo nějaký účinný herbicid na metlici ?

citrusek

#27 Nový příspěvek od citrusek »

Martis 056 píše:S metlicí jsem to myslel tak, že se ji nemohu všeobecně zbavit ničim :vztek:
Sory, že využívám tvé téma, ale neznáte někdo nějaký účinný herbicid na metlici ?
Vůbec nevadí, že využíváš moje téma, aspoň sem někdo píše. Zkusil bych hned brzo z jara Axial plus, ten by to měl vzít určitě.

STEEL

#28 Nový příspěvek od STEEL »

známej stříka proti metlici už napodzim a zjara mu ani nevzejde
mohl bych se zeptat čím to stříká
Zetor 6911 a Zetor 6945
vlek Deza 5000
štípačka do kšand
bedna do kšand
lejta na vodu 2000l
špalíkovač Biboš s dopravníkem v.č. 515
vlek BSS P 73 S olejová
věž z Balkancar 1733 upravená do tříbodového závěsu
ŽTR 216 H
Nakladač ND4 - 039

citrusek

#29 Nový příspěvek od citrusek »

Rolník74 píše:Letos mám zaseto 5q Bohemie a 12q Merito po řepce na cca 9ha a 6,2ha Sakura po jarní pšenici a předtím kukuřice.Zatím bez plevele.Pak mám ještě 4ha řepky Visby,ale letos setá pozdě a zatím bída.Minulou sobotu jsem tam byla Damem 100l/ha a týden předtím morforegulátor,tak se snad trochu srovná!Letos už jsem skončil,pokračování bude až na jaře.Cca 1q brambor a zbytek do 1ha jarní ječmen.
Já jsem sel řepku 23.8. a taky pořád vypadala mizerně, ale jak byl tak teplý říjen, tak najednou tak vyskočila, až je teď přerostlá. Seju už třetí rok Ladogu. Tady ve družtvě ji kupuju za 17 kč kilo, už namořenou, tak mě to vyjde osivo na 80 kč na hektar.
Bohemku znám, ale u toho Merita a Sakury pak během jara piš jak vypadají a taky jak přezimovaly, tyhle odrůdy jsem ještě neviděl. Ještě nás teď čeká rozmetání hnoje a orání 9 ha. Trochu jsme se teď s prací na poli zdrželi, protože máme 30 býků a potřebujem pro telata upravit ustájení, ale hned jak to doděláme, tak se do toho pustíme a udělám ještě nějaky fotky.

citrusek

#30 Nový příspěvek od citrusek »

STEEL píše:známej stříka proti metlici už napodzim a zjara mu ani nevzejde
mohl bych se zeptat čím to stříká
Jak už jsem psal, používal jsem Maraton a Cougar Forte a po těch je pole bez metlice. Letos jsem zkusil novinku Trinity a jak psal tomous, ten dával Bizona. Ale těch postřiků je daleko víc.

Odpovědět

Zpět na „Zetor 5211-7745“