Uložení nápravy na vlečce
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Uložení nápravy na vlečce
Jak už jsem se trochu zmínil v tématu o traktoru chystám se postavit vlečku za traktor.
Celkem to už mám vše vymyšleno jen chci znát váš názor na umístění nápravy na vlečce. Jaké je správné umístění nápravy vůči vlečce samotné? Někdy vidím že náprava je umístěná uprostřed vlečky,jindy uprostřed korby a jindy je umístěná naprava až skoro na samám konci vlečky.
Moje otázka tedy je: kam by jste umístili nápravu na mojí vlečce (foto+rozměry)
Dát jí doprostřed korby nebo víc dozadu nebo kam?
Celkem to už mám vše vymyšleno jen chci znát váš názor na umístění nápravy na vlečce. Jaké je správné umístění nápravy vůči vlečce samotné? Někdy vidím že náprava je umístěná uprostřed vlečky,jindy uprostřed korby a jindy je umístěná naprava až skoro na samám konci vlečky.
Moje otázka tedy je: kam by jste umístili nápravu na mojí vlečce (foto+rozměry)
Dát jí doprostřed korby nebo víc dozadu nebo kam?
Schopný autor tvoří,neschopný poučuje
Re: uložení nápravy na vlečce
Keď je náprava viac vzadu, tak naložená zaťaží traktor a nepreklzujú kolesa. V strede uložená náprava môže robiť problém pri ľahkom traktore.
Jednoznačně doporučuju dát nápravu dozadu, aby jsi zatížil zadní nápravu traktoru. Já to musím teďka bohužel taky tak předělat, nebo už mě to sere jak trochu zapadnu a traktor už hrabe. Kdyby jenom hrabal nic se neděje, ale když máš naloženou fůru a musíš ji sdělat.....
Presne tak keď je náprava vzadu váha je na oji a tlačí zadné kolesá traktora do zeme ale pozor skorej ti zodvihne predok ak je ľahký a oje musí byť z masívnejšieho materiálu, aby sa pri zahojdaní neohlo. Vzhľadom na rozmery tvojej vlečky nápravu osaď na stred alebo pár cm do zadu. Keď budeš potrebovať zaťažiť viac na traktor nahádžeš materiál viac na predok vlečky alebo dvaja kolegovia čo ti sadnú na zadné blatníky. Nedalo by sa kasňa vlečky trošku predĺžiť tak do 2m. Ale je to na tebe aby to aj trošku vyzeralo.
Myslím že takové posunutí vlečky asi 10-15 cm od středu nemůže mít nějaký zásadní vliv na rozložení váhy při zvedání rukama, ale v závěsu za traktorem už to bude jenom výhoda( dotížení zadní nápravy traktoru). Já mám vlečku 260 cm a počítám s posunutím maximálně do 20 cm dozadu( teď je na středu). I těch 20 cm bude sakra poznat. Teďka když jedu třeba ze dřevem, tak se vlečka houpe, nebo nadzvedává traktor( což je obojí špatně a je to znát).
- Tomáš
- Kontaktovat uživatele:
Dej ji trochu víc na zadek.Náklad na vlečce bude rozložený trochu na vlečku a traktor.Tim pádem ti vlečka víc uveze.Když pojedeš s prázdnou vlečkou tak se Ti taky nebude mlátit v závěsu.
Jsou dva druhy nespokojenosti: nespokojenost, která pracuje, a ta, co lomí rukama. První dosáhne toho, co chce, druhá ztratí, co má.
- potmir
Standart pro jednokolovou vlečku je 15 cm náprava dozadu od středu osy..Max 3 metry vlečka,pro malotraktor,potom musí být dvě nápravy nebo čtyřkola.Ale to už je potom řeč o velkých traktorech.
Traktory,a vše kolem toho..
-
Na druhou stranu bych ale upozornil, ze kdyz ma kara kola hodne vzadu, hur se s tim couva do zatacky - respektive hur se s tim manevruje ve stisnenem prostoru. Aby kara zatocila, musi si trakturek dost nadjet ........ a na to obcas neni misto Se 4-tunovym rozmetadlem na hnuj je to couvani pekny vopruz. Zato s karou, co mam za trakturek (ta ma kola nastred korby) - s tim se stocim temer na petniku. Jenze .......... kdyz se to nalozi, je to v perdeli No a ted babo rad, potrebuji s tim jak couvat, tak vozit - tak cemu dat prednost?
- Petr Matula
- Kontaktovat uživatele:
tak vetsinou jezdim do predu ne??
ja mam napravu 300 za stredem korby a je to uplne vyhovujici a odskousene.
pokud ji mas v prostredu tak se stane ze zalozis poradny "ocas" ze dreva a vlecka je vyvazena a tudis si nezatizis zadek traktoru a si pekne v ......
ja mam napravu 300 za stredem korby a je to uplne vyhovujici a odskousene.
pokud ji mas v prostredu tak se stane ze zalozis poradny "ocas" ze dreva a vlecka je vyvazena a tudis si nezatizis zadek traktoru a si pekne v ......
kdo nic nedale nic neskurvy
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
muj stroj http://www.nasetraktory.com/forum/viewt ... =20&t=2537
Starý stroj http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 9&start=30
http://www.sanovskestroje.wbs.cz
-
Jo, to mas pravdu, vetsinou se dopredu jede Jenze, kdyz vyvazim od koni hnuj, nebo vozit material do stavby (rekonstrukce) tak musim couvat Jestli ono nebude nejlepsi mit ty voziky dva
- Standam
Zdravím, já mám nápravu uloženou v druhé třetině korby od předu, to znamená, že při rovnoměrném rozložení nákladu dvě třetiny váhy nesou kola vlěčky a o zbylou třetinu váhy se dělí s traktorem. Couvá se s tím dobře, ale musíš vymyslet odpřahání a připřahání naložené vlečky. Já mohu spouštět a zvedat závěs traktoru hydraulikou (nemám spodní závěs). Standa.
- jirka_holub
Ahoj
ja mam vlecku z polskeho rozmetadla a osobne si myslim, ze kola jsou moc vzadu. Dal bych je bliz stredu, ale urcite kousek za stredem korby.
Couvani je v pohode, kdyz potrenujes, ja couvam asi 60m pres zahradu po dvou pruzich zatravnovacich dlazdic a ani moc nesjedu mimo . Pouze na konci musim prednima kolama fakt dost vyhnout z cesty, aby se vlek stocil kam chci, presne jak uz tu uvedl
Pokud nekde splasim finance na majler, tak bych to v budoucnu rad predelal na vyklapecku, pri te akci kola urcite trochu posunu.
Tak jak to je ted, tak spodni lista dostava dost na
ja mam vlecku z polskeho rozmetadla a osobne si myslim, ze kola jsou moc vzadu. Dal bych je bliz stredu, ale urcite kousek za stredem korby.
Couvani je v pohode, kdyz potrenujes, ja couvam asi 60m pres zahradu po dvou pruzich zatravnovacich dlazdic a ani moc nesjedu mimo . Pouze na konci musim prednima kolama fakt dost vyhnout z cesty, aby se vlek stocil kam chci, presne jak uz tu uvedl
, ale neni to zadna tragedieJiřin píše:..... Aby kara zatocila, musi si trakturek dost nadjet ....
Pokud nekde splasim finance na majler, tak bych to v budoucnu rad predelal na vyklapecku, pri te akci kola urcite trochu posunu.
Tak jak to je ted, tak spodni lista dostava dost na
- v2000m
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jirko, nemělo by se tohle rozmetadlo dávat do agrohaku???by se to pak chovalo o hodne lepší a na Majůrka ho přimontovat není až zas takový problém... jestli ho tam teda nahodou nemáš...
- jirka_holub
Pak mam jeste delanou vlecku na seno, tam jsme dali kola hloupe! presne uprostred. Ma to nevyhody, ale i nejake vyhody.
Vyhody:
!! ale pouze v tomto konkretnim vyuzitim se senem !!
- Muzu totiz plne nalozenou vlecku ( cca 1tuna ) lehce rukou odpojit ( odpojuju ze soupravy traktor, balikovac, vlecka) a lehce polozit oj na zem. Pak zase zvednout ( ale ne moc svihem ) a zapojit ( balikovac jsem mezitim "odlozil" a ted pripojuju ke traktoru a odvazim ). Pri teto akci mam samozrejme kola zajistena klinama z obou stran !
Nevyhody:
- vlecka se pri jizde v zavesu furt mele nahoru dolu ( u malotraktoru by asi vadilo, Zetoru je to fuk)
- nezatezuje zadni kola traktoru ( ale to u toho sena nevadi, Zetor stejne zadnou zatez neciti a jedeme po tvrdem )
- kdyz jsem mel jednou vic baliku na zadi, tak me to pri tom odpojeni malem poskodilo panske vybaveni ( stal jsem obkrocmo ) a skoncil jsem metr vysoko sedet s ojem v rozkroku . Fakt jsem to necekal Vsichni okolo se chvilku narame bavili , pak mi ale jeste vynadali, ze cast nakladu vzadu spadla na zem :-(
Zaver.
Pokud by se mi chtelo, tak to posunu dozadu, takhle je to fakt nevyzpytatelne pri tom odpojovani. Ale musel bych jeste pridelat nejakou opernou nohu s heverem ....
Ahoj
Jirka
PS: A bezvadne je, ze ma uzky rozchod, kola schovana pod korbou. Muzeme tak bezpecne nakladat baliky za jizdy a nic ti neprejede nohy .
Vyhody:
!! ale pouze v tomto konkretnim vyuzitim se senem !!
- Muzu totiz plne nalozenou vlecku ( cca 1tuna ) lehce rukou odpojit ( odpojuju ze soupravy traktor, balikovac, vlecka) a lehce polozit oj na zem. Pak zase zvednout ( ale ne moc svihem ) a zapojit ( balikovac jsem mezitim "odlozil" a ted pripojuju ke traktoru a odvazim ). Pri teto akci mam samozrejme kola zajistena klinama z obou stran !
Nevyhody:
- vlecka se pri jizde v zavesu furt mele nahoru dolu ( u malotraktoru by asi vadilo, Zetoru je to fuk)
- nezatezuje zadni kola traktoru ( ale to u toho sena nevadi, Zetor stejne zadnou zatez neciti a jedeme po tvrdem )
- kdyz jsem mel jednou vic baliku na zadi, tak me to pri tom odpojeni malem poskodilo panske vybaveni ( stal jsem obkrocmo ) a skoncil jsem metr vysoko sedet s ojem v rozkroku . Fakt jsem to necekal Vsichni okolo se chvilku narame bavili , pak mi ale jeste vynadali, ze cast nakladu vzadu spadla na zem :-(
Zaver.
Pokud by se mi chtelo, tak to posunu dozadu, takhle je to fakt nevyzpytatelne pri tom odpojovani. Ale musel bych jeste pridelat nejakou opernou nohu s heverem ....
Ahoj
Jirka
PS: A bezvadne je, ze ma uzky rozchod, kola schovana pod korbou. Muzeme tak bezpecne nakladat baliky za jizdy a nic ti neprejede nohy .
- jirka_holub
Aha...
Agrohak nemam, mam tam obycejnou taznou listu , nevim zda by tam agrohak sel ( je to stary Zetor 4011) a ani nevim jak to vypada...
Dostuduju...
Ahoj Jirka
PS: Ted uz to neni rozmetadlo, je to kompletne predelane na vlecku. Plechova korba, sklapeci bocnice a zadni celo. ( takto jsem to uz koupil)
Agrohak nemam, mam tam obycejnou taznou listu , nevim zda by tam agrohak sel ( je to stary Zetor 4011) a ani nevim jak to vypada...
Dostuduju...
Ahoj Jirka
PS: Ted uz to neni rozmetadlo, je to kompletne predelane na vlecku. Plechova korba, sklapeci bocnice a zadni celo. ( takto jsem to uz koupil)