Ta modrá je lepší.Ty černý se vyhřívají.Jen pozor na to abys tam měl dost místa.Do světel strčit nejdou.A jak psal koleda spájet a přes smrskávačku.Brendak píše:Chtěl bych se zeptat. Ta černá patice na žárovce moc nedrží. Je ta modrá patice stejná? Je to keramická patice na žárovku H4. http://brendak2.rajce.net/Patice
Výstražná světla - nová elektrika zetor
Moderátor: Lukashil
Re: Nová elektrika v traktoru
já ty černé vždy jen nasadím ne do konektorů ale jakoby veldel nich, prostě to tam násilím narvu a vedou navěky.....
popř používám bílé patice, ty nasadíte a na ně dáte obyč konektory.
popř používám bílé patice, ty nasadíte a na ně dáte obyč konektory.
Stydím se za tuto zem
Bohužel tvoje navěky je 10* menší než mé navěky
My v tom jednom konektoru máme zasunutý do obloučku zohlý měděný kontakt z obyčejné ploché baterie. Přitláčí to ten kontakt patice ke kontaktu žárovky. Ale chtěl bych to udělat trochu řemeslně , tak tam dám tu modrou patici. Díky za odpovědi.
Je riešením keramická pätica? izolačný materiál sice má vysokú tepelnú odolnosť, ale čo pružné kontakty, nestratia pružnosť po vyhriatí? Viac ako na materiál pätíc by som sa zameral na čistotu a pružnosť kontaktov. Keď je zabezpečené dobré spojenie, nevzniká na pätici teplo, ktoré poškodí pružné kontakty, či izolačnú hmotu pätice.
nejlepší ovšem pro někoho složitý způsob je dát přímo na žárovku konektory.
jednou si to sestavím (třeba nalevo hnědý nahoře žlutý a napravo zelený drát)
a tak už to budu dávat pořád....
Stydím se za tuto zem
Dutinky nie sú zlé. Ale najspoľahlivejšie to vyriešil predošlí majiteľ traktora, káble rovno pricínoval na kontakty žiarovky keď som chcel rýchlo vymeniť žiarovku, radšej som sa na to v...Lukashil píše:nejlepší ovšem pro někoho složitý způsob je dát přímo na žárovku konektory.
Musí k tomu být ale příslušné konektory, nejlépe s plastovou bužírkou. Ty klasické co jsou k dostání v podstatě kdekoliv se pro to nehodí. Jsou o něco menší musí se roztáhnout a pak tolik nedrží. Nejlepší je koupit nové originál patice a ony zase nějaký čas vydrží.Lukashil píše:nejlepší ovšem pro někoho složitý způsob je dát přímo na žárovku konektory.
Jen tak pro informaci
http://www.automarket-sukorady.cz/autom ... 5t-komplet
http://www.automarket-sukorady.cz/autom ... 5t-komplet
nas Traktorik ZETORIK http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 37&t=36105
Re: Jak zapojit výstražná světla na Zetoru ?
tak přátelé už jsem je zapojil kamarádovi na 7711 a makají.
mám dvě varianty jak je zapojit:
1. při připojení vleku začne traktor blikat pomaleji (takto to mají 3011 - 6945)
2. při připojení vleku se rychlost blikání nezmění a lze namontovat i kontrolku směrových světel vleku (5011 - 7340)
Pro VŠECHNY typy traktorů lze použít obojího zapojení.
je to velmi jednoduché.
1. varianta je nejjednodušší, podle schématu škoda 120 se do traktoru zapojí spínač ze škody 120 včetně přerušovače a pouze se zruší stávající přerušovač s vodiči.
přidáme kontrolku a je vyhráno.
2. varianta
kabely k zásuvce pro přívěs si ponecháme stranou.
zapojíme vše podle 1. varianty a nakonec si přimontujeme 2 spínací relátka a kontrolku
obě relátka napojíme na + a kostru jak jsme zvyklí.
na ovládací kontakt 1 relé vývod levého blinkru traktoru na ovládaný vývod přívod k zásuvce.
druhé relátko druhý blinkr
pak už jen od obou vývodů k zásuvce kabílky na vývody u kontrolky.
funkce:
při zapnutých varovných světlech bliká pouze jejich kontrolka, bo kontrolka směrovek traktoru (ani vleku) v tu chvíli má na obou kontaktech + a tudíš nebliká (ale není rozbitá!!!)
pokud má někdo doleva jinou kontrolku než doprava blikají obě.
vím že u nových traktorů to funguje ale to už je trošku jiné provedení s jiným přerušovačem atd....
pro ty kteří by to nemohli překousnout mám řešení stačí napsat sz...
kontrolka směrovek přívěsu: (bliká pouze s funkčními žárovkami ve směrovkách vleku a to pouze při směrových, nikoliv varovných světlech)
při blikání doleva (doprava) hlásí funkci PRAVÉ (levé) žárovky.
prostě blikám doleva, přestane blikat kontrolka, jdu vyměnit pravou žárovku)
i když pravá žárovka při blikání doleva není v činnosti kontrolka hlásí její stav.
zapojení spínače:
na 15 přívod od pojistky na které je + po zapnutí klíčku
na Z,X( někdy P) připojit přerušovač P a Z
+ vede na + na přerušovači
na L levý blinkr
na P (někdy R) pravý blinkr
30 tka napájení od pojistky se stálým proudem (i když je vytaženej klíček)
3ka na kontrolku
49a napájení spínače směrovek traktoru
Snad jsem to dobře vysvětlil, kdyžtak se ptejte.
na té 7711 byla použita varianta 2.
zde onen traktor http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 37&t=61761
mám dvě varianty jak je zapojit:
1. při připojení vleku začne traktor blikat pomaleji (takto to mají 3011 - 6945)
2. při připojení vleku se rychlost blikání nezmění a lze namontovat i kontrolku směrových světel vleku (5011 - 7340)
Pro VŠECHNY typy traktorů lze použít obojího zapojení.
je to velmi jednoduché.
1. varianta je nejjednodušší, podle schématu škoda 120 se do traktoru zapojí spínač ze škody 120 včetně přerušovače a pouze se zruší stávající přerušovač s vodiči.
přidáme kontrolku a je vyhráno.
2. varianta
kabely k zásuvce pro přívěs si ponecháme stranou.
zapojíme vše podle 1. varianty a nakonec si přimontujeme 2 spínací relátka a kontrolku
obě relátka napojíme na + a kostru jak jsme zvyklí.
na ovládací kontakt 1 relé vývod levého blinkru traktoru na ovládaný vývod přívod k zásuvce.
druhé relátko druhý blinkr
pak už jen od obou vývodů k zásuvce kabílky na vývody u kontrolky.
funkce:
při zapnutých varovných světlech bliká pouze jejich kontrolka, bo kontrolka směrovek traktoru (ani vleku) v tu chvíli má na obou kontaktech + a tudíš nebliká (ale není rozbitá!!!)
pokud má někdo doleva jinou kontrolku než doprava blikají obě.
vím že u nových traktorů to funguje ale to už je trošku jiné provedení s jiným přerušovačem atd....
pro ty kteří by to nemohli překousnout mám řešení stačí napsat sz...
kontrolka směrovek přívěsu: (bliká pouze s funkčními žárovkami ve směrovkách vleku a to pouze při směrových, nikoliv varovných světlech)
při blikání doleva (doprava) hlásí funkci PRAVÉ (levé) žárovky.
prostě blikám doleva, přestane blikat kontrolka, jdu vyměnit pravou žárovku)
i když pravá žárovka při blikání doleva není v činnosti kontrolka hlásí její stav.
zapojení spínače:
na L levý blinkr
3ka na kontrolku
Snad jsem to dobře vysvětlil, kdyžtak se ptejte.
na té 7711 byla použita varianta 2.
zde onen traktor http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... 37&t=61761
Stydím se za tuto zem
Zdravím,
Lukashil se pěkně rozepsal , ale celý jeho návod je kničemu když nemám schéma ze škody 120.
Takže jsem použil schéma které někdo dával na začátku vlákna, trochu si ho vylepšíl a nyní bezproblému funguje na několika traktorech.
Zatím montováno dvakrát do 7011, následně do 7711,7745 a pak ještě do 8011, 6911 a 4311, ale tam není lucas tak se to muselo maličko poupravit
Lukashil se pěkně rozepsal , ale celý jeho návod je kničemu když nemám schéma ze škody 120.
Takže jsem použil schéma které někdo dával na začátku vlákna, trochu si ho vylepšíl a nyní bezproblému funguje na několika traktorech.
Zatím montováno dvakrát do 7011, následně do 7711,7745 a pak ještě do 8011, 6911 a 4311, ale tam není lucas tak se to muselo maličko poupravit
Zetor 7711 Tunis = ♥
všechno je to pěkné ale máš k tomu dva přerušovače a nejsem si jist zda v tomto zapojení bude fungovyt kontrolka vleku
mé zapojení jí dokonce umožŇuje namontovat na jakýkoliv typ traktoru.
zapojení varovných světel ze škody 120 je v tomto tématu taky
a kdyby nebylo popsal jsem to už ve svém návodu
zapojení spínače:
na L levý blinkr
3ka na kontrolku
mé zapojení jí dokonce umožŇuje namontovat na jakýkoliv typ traktoru.
zapojení varovných světel ze škody 120 je v tomto tématu taky
a kdyby nebylo popsal jsem to už ve svém návodu
zapojení spínače:
na L levý blinkr
3ka na kontrolku
Stydím se za tuto zem
Mám tam jeden přerušovač a jedno přepínací rele na kontrolku výstražných světel.
Kontrolka vleku nevím, pořád nechápu jak má být zapojena, protože když mi bliká blinkr na traktoru tak i do zásuvky (i když nemám připojen vlek).
To by jedině musel být druhý přerušovač jen na zásuvku pro vlek.
A na přepínači výstražných světel žádnej kontakt "3ka" nevidím.
Kontrolka vleku nevím, pořád nechápu jak má být zapojena, protože když mi bliká blinkr na traktoru tak i do zásuvky (i když nemám připojen vlek).
To by jedině musel být druhý přerušovač jen na zásuvku pro vlek.
A na přepínači výstražných světel žádnej kontakt "3ka" nevidím.
Zetor 7711 Tunis = ♥
ta 3ka je blbě vidět a některé spínače měli jiné číslování je to ta co zbyde jednoduchý
ale ta kontrolka funguje jednoduše
na vlek mají 70tyk samostatný okruh (v případě zapojení s dvěma relátky ten okruh tvoří spínaná část relátek.
pokud blikám proud tam sice jde do zásuvky ale kontrolka nezíská kostru z druhé žárovky okruhu, bo ta je umístěna na vleku.
ale ta kontrolka funguje jednoduše
na vlek mají 70tyk samostatný okruh (v případě zapojení s dvěma relátky ten okruh tvoří spínaná část relátek.
pokud blikám proud tam sice jde do zásuvky ale kontrolka nezíská kostru z druhé žárovky okruhu, bo ta je umístěna na vleku.
Stydím se za tuto zem