Štípačka trochu jinak
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Štípačka trochu jinak
[
Pokusím se v první řadě koncem týdne udělat nové sání a uvidím.
Chtěl jsem se ještě zeptat na jednu maličkost . Jak by měl být teplý olej
asi za 30 minut provozu ? Posledně jsem na tom sotva udržel ruku.
Je možná příčina , že je uškrcené sání ?
Do nádržky je nyní šroubení sání , které trčí v nádržce asi 15 mm ode dna a je
v opačné straně vracečky (filru) nádržky. Objem by měl být asi do 25 litrů +-.
Pokusím se v první řadě koncem týdne udělat nové sání a uvidím.
Chtěl jsem se ještě zeptat na jednu maličkost . Jak by měl být teplý olej
asi za 30 minut provozu ? Posledně jsem na tom sotva udržel ruku.
Je možná příčina , že je uškrcené sání ?
Do nádržky je nyní šroubení sání , které trčí v nádržce asi 15 mm ode dna a je
v opačné straně vracečky (filru) nádržky. Objem by měl být asi do 25 litrů +-.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Jsem rád že jsme se shodli . Taky hlasuju pro 1", ale v nejhorším tedy ta 3/4" by asi posloužila no... Ale je to poddimenzované . Co máš proti sacím filtrům? Dle mého nejlepší řešení. Kal se usazuje na dno nádrže, voda samozřejmě taky (v zimě může i zamrzat, hrozí pak i poškození čerpadla atd., proto jsem zase já spíš proti sání ze dna), takže nádrž se jen odkalí a filtr pak i déle vydrží. Taky jde do okruhu čistější olej . Jsem taky pro to vyzkoušet čerpadlo i motor jak to je a uvidí se. Jen tedy předělat to sání (nebo alespoň zvětšit jeho světlost)ITS píše:Pro Terablicka: ( trochu jsem se uhlédl a rychlost je jiná a trubka je pak 25mm (vnitřek) tedy cólka a závit šroubení je 5/4")
Ty rychlosti jsou : sání nasávací - 0,5-0,8 m/s
sání nátokové - 1,5 m/s
zpátečka - 2 - 4 m/s
výtlak do 100bar - 2 - 4 m/s
výtlak do 315bar - 3 - 12 m/s
Takže já bych Zdessymu navrhl vyměnit sání na 1" . Jeho atypické umístění do dna může mít jeden problém, že tam může být časem kapka vody a ta se zúčastní koloběhu. Ale pokud bude chtít, já bych to tak nechal.
Jsem bojovník proti sacím filtrům. Proto dle mého je nádrž pěkně uzavřená a pokud budou stírací kroužky na pístních tyčích v pořádku ( nepodceňovat !!! ),pak je zpáteční filtr dostatečný.
Čerpadlo jde vyměnit kdykoliv. Takže první zkoušet. Pokud budou polena dobře praskavé, pak to bude jen lupat. Delší tlačení by motoru vadilo, ale stroj je na krátká polena, takže možná to půjde.
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Pro Terablicka:
Nemám rád sací filtry jen proto, že se bojím překážek v sání čerpadla. Bojím se kavitace. Sací filtry pro takové 10-tek-litrové okruhy jsou většinou 40 mikronů - pokud tedy nejsou mega obrovské. Jsou to drátěné filtry a většinou je výrobce stroje strčí dolů do nádrže. Jsou to tedy filtry pro hrubé nečistoty. Takové nečistoty ale nesmíme v nádrži dopustit. Jsou to třeba drobky těsnění, prach vtažený písty, smetí nasypané špatným víkem nádrže a také nečistoty z rádoby nového oleje nalitého bez filtrace - nejlépe pomačkanou konví z 200l plechového sudu - fujtajbl. Pečlivou údržbou tohoto všeho se nečistot vyvarujeme. A stejně vše, co se vrací do nádrže vedeme přes filtr, který pak může být i 5 mikronů. Takový filtr je vždy umístěn viditelně, indikace jeho zanesení manometrem je průkazná více než u sacího. Hlavním zdrojem smetí jsou písty. Proto je velmi potřebné dbát na dobrý stav stíracích kroužků a pokud na starších pístnicích nejsou, nebo jsou i mosazné, pak je nutno je doplnit. Nejlépe použít normované. Ten filtr 5 mikronů je opravdu moc jemný, ale filtrace není nikdy dost.
Ještě jsme opomenuli Zdesyho dotaz na horký olej. Může to být těmi malými trubkami i malou nádrží. Přece jenom 25l nádrž na 46l průtoku je dost málo. A pokud Zdesy vyráběl potrubí navařováním starých hadicových koncovek, pak to udusil i tam. Hadice i trubka s prstýnkem by měly světlost asi větší, než světlost hadicové koncovky, kterou dále promítl do trubek. Tomu poddimenzování světlosti potrubí asi odpovídá i ten hukot - to píše i Harijaro.
Nemám rád sací filtry jen proto, že se bojím překážek v sání čerpadla. Bojím se kavitace. Sací filtry pro takové 10-tek-litrové okruhy jsou většinou 40 mikronů - pokud tedy nejsou mega obrovské. Jsou to drátěné filtry a většinou je výrobce stroje strčí dolů do nádrže. Jsou to tedy filtry pro hrubé nečistoty. Takové nečistoty ale nesmíme v nádrži dopustit. Jsou to třeba drobky těsnění, prach vtažený písty, smetí nasypané špatným víkem nádrže a také nečistoty z rádoby nového oleje nalitého bez filtrace - nejlépe pomačkanou konví z 200l plechového sudu - fujtajbl. Pečlivou údržbou tohoto všeho se nečistot vyvarujeme. A stejně vše, co se vrací do nádrže vedeme přes filtr, který pak může být i 5 mikronů. Takový filtr je vždy umístěn viditelně, indikace jeho zanesení manometrem je průkazná více než u sacího. Hlavním zdrojem smetí jsou písty. Proto je velmi potřebné dbát na dobrý stav stíracích kroužků a pokud na starších pístnicích nejsou, nebo jsou i mosazné, pak je nutno je doplnit. Nejlépe použít normované. Ten filtr 5 mikronů je opravdu moc jemný, ale filtrace není nikdy dost.
Ještě jsme opomenuli Zdesyho dotaz na horký olej. Může to být těmi malými trubkami i malou nádrží. Přece jenom 25l nádrž na 46l průtoku je dost málo. A pokud Zdesy vyráběl potrubí navařováním starých hadicových koncovek, pak to udusil i tam. Hadice i trubka s prstýnkem by měly světlost asi větší, než světlost hadicové koncovky, kterou dále promítl do trubek. Tomu poddimenzování světlosti potrubí asi odpovídá i ten hukot - to píše i Harijaro.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Noooo... Na Sněžce jsou origo dva sací filtry. Jeden na 75 litrů průtoku, druhej na 120, nebo tak nějak. Oba jsou 5ti mikronový Maj samozřejmě "podtlakoměry" pro indikaci stavu . Jsou to jediné dva filtry na celém stroji, kterej má 4 silová čerpadla a hydropojezd (A4VG28 + A6VM80) s tlakem 400 bar Tak snad výrobce ví co dělá Nemám v plánu to měnit.
S druhým odstavcem plně souhlasím
S druhým odstavcem plně souhlasím
Opravdu je použití sacích filtrů vyloženě filosofií výrobce. Výrobce s nabízeným provedením problém nikdy nemá - i kdyby to bylo zmršené. Podstatné je, že tobě, uživateli to také problém nedělá.
Ještě něco - také jsem si dlouho myslel, že výrobce ví, co dělá. Po čtvrtstoletí praxe si o tom občas dovolím pochybovat. Bohužel je to tak. Naučili mě to ti výrobci. Proto jsou dnes tak populární všechny kecací obory. Něco vyrobit je i v dnešní době i pro profesionály, celkem dobrodružství.
Ještě něco - také jsem si dlouho myslel, že výrobce ví, co dělá. Po čtvrtstoletí praxe si o tom občas dovolím pochybovat. Bohužel je to tak. Naučili mě to ti výrobci. Proto jsou dnes tak populární všechny kecací obory. Něco vyrobit je i v dnešní době i pro profesionály, celkem dobrodružství.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Což to je mi jasné Ale Sněžka vznikala hned po revoluci, a myslím si, že ten kdo jí navrhoval věděl dobře co dělá (zkoumám jí už 3 roky odspoda nahoru a zpět) . Volba filtru byla čistě na něm - je tam směska snad od všech známých výrobců od Rexroth a Bosch (tehdy jako dvě samostatné firmy), přes Danfoss, Bucher, Hytos, TOS (Rakovník, Benešov i Vrchlabí), Jihostroj, Rerosa (SK), Technometra, Trilety, Autopal (chladič oleje), až po Argo, od kterého jsou právě filtry Takže předpokládám, že autor Sněžky volil výhradně to co opravdu chtěl a potřeboval, a ne co mu bylo "vnuceno" některým výrobcem
Co je na sněžce za čerpadla? Není tam náhodou PAR od Pelikána (bývalý TOS Rakovník, závod Vrchlabí)? Tady výrobce důrazně nedoporučuje použití sacího filtru a jakéhokoliv jiného sacího odporu (dlouhé vedení od nádrže, atd.). Důvodem je uložení pístků - koule na konci je v misce zapertlovaná a docházelo k vytrhávání z misky.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
„Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.”
Díky za přednášku ohledně hydrauliky . Já se v tomto oboru téměř neorientuji.
Vycházel jsem jen stoho , co jsem měl po ruce.
Co se týče těch malích trubek jsem uvažoval jsen jak to mám nyní . Na podavač na štípačku a stavěcí křídla.
Stím až tak často manipulovat nehodlám . Hlavní zátěž bude na hlavním pracovním válci.
Ještě jsem se chtěl zeptat na čerpadlo. Kdyby náhodou toto stávající UN31AL dělalo neplechu , po jakém bych se měl podívat
a mít jej v merku ? Chtěl bych určitě něco podobného od Jihostroje , aby nebyl velký problém s výměnou, spojka by možná taky mohla sedět.
Rozteč dír uchycení asi již pasovat nebude.
Co se týče těch malích trubek jsem uvažoval jsen jak to mám nyní . Na podavač na štípačku a stavěcí křídla.
Stím až tak často manipulovat nehodlám . Hlavní zátěž bude na hlavním pracovním válci.
Ještě jsem se chtěl zeptat na čerpadlo. Kdyby náhodou toto stávající UN31AL dělalo neplechu , po jakém bych se měl podívat
a mít jej v merku ? Chtěl bych určitě něco podobného od Jihostroje , aby nebyl velký problém s výměnou, spojka by možná taky mohla sedět.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Neni. Je tam A4VG28 s proporcionální elektronikou od Rexrotha, a má doplňovací čerpadlo a uzavřenej okruh s částečnou výměnou oleje Jinak k těm PPARum a GARum se dávalo taky doplňovací čerpadlo, ale možná jen pro uzavřené okruhy (je tam možnost použití i pro otevřené okruhy, a tam možná nebylo)chobotek píše:Co je na sněžce za čerpadla? Není tam náhodou PAR od Pelikána (bývalý TOS Rakovník, závod Vrchlabí)? Tady výrobce důrazně nedoporučuje použití sacího filtru a jakéhokoliv jiného sacího odporu (dlouhé vedení od nádrže, atd.). Důvodem je uložení pístků - koule na konci je v misce zapertlovaná a docházelo k vytrhávání z misky.
Naposledy upravil(a) Terablick dne stř kvě 29, 2013 8:36 pm, celkem upraveno 1 x.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Pokud chceš podobné čerpadlo, tak UN20 nebo UN16 (je i UN10 a menší) . Příruba je tvarově shodná, jen má menší rozměry (tedy i rozteče). Mohu posloužit kompletním katalogem včetně rozměrů přírub a provedení hřídelů .zdesy píše:Díky za přednášku ohledně hydrauliky . Já se v tomto oboru téměř neorientuji.
Za "přednášku" neni zač . Spíš ti tu vesele spamujeme vlákno Jestli tě něco zajímá, klidně se ptej
Na staré horizontální štípačce mám čerpadlo U20L a zatím jsem neměl žádný problém.
Potrubí k válci je obdobné (menšího průměru) a pojišťovák je přibližně nastavený kolem 140 barů.
Prozatím , co jsem dostal rukama na stůl štípačky pak nebylo problém rozštípat.
Asi za týden stím poštípu 20 kubíků
Mohl bych tedy požádat o katalog čerpadel podobných rozměru a výkonu co nyní mám ?
Našel jsem stránky Jihostroje , kde nějaký katalog je také.
Dneska jsem náhodou našel stránky s čerpadly , kde je i UN25 .
Jaký by byl rozdíl mezi čerpadly UN25AUN20 ?
Potrubí k válci je obdobné (menšího průměru) a pojišťovák je přibližně nastavený kolem 140 barů.
Prozatím , co jsem dostal rukama na stůl štípačky pak nebylo problém rozštípat.
Asi za týden stím poštípu 20 kubíků
Mohl bych tedy požádat o katalog čerpadel podobných rozměru a výkonu co nyní mám ?
Našel jsem stránky Jihostroje , kde nějaký katalog je také.
Dneska jsem náhodou našel stránky s čerpadly , kde je i UN25 .
Jaký by byl rozdíl mezi čerpadly UN25AUN20 ?
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Katalog zašlu na email (po SZ se dohodneme), a rozdíl je v objemu na jednu otáčku - to je to číslo v označení. Když vynásobíš to číslo otáčkama motoru, dostaneš teoretickej průtok oleje. V praxi uber asi 10%. Jen pozor na povolené otáčky čerpadla. S výkonem je to stejné - větší čerpadlo potřebuje víc výkonu. Čerpadlo U20 potřebuje o třetinu méně výkonu než čerpadlu U30 (31) při stejném pracovním tlaku . Pro čerpadlo cca velikosti U20 bych obecně doporučil asi 4-5kW motor, pro tvé U31 spíš 5,5, nebo raději i 7,5kW (ale ani víc by samozřejmě "nevadilo" - motor si vezme jen co potřebuje, čili nevadí když se dá větší)
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dneska odpoledne opět chvilku dělal na štípajdě.
Moc toho nebylo , ale zase se to trošku pohlo.
Měl jsem poskládanou el. bednu , tak jsem hledal vhodné místo na štípačce.
Zde pár foteček elektro
V týdnu mi přišlo nové slabší čerpadlo , tak jsem jej namontoval.
Je o maličko menších rozměrů , muselo se upravit sání a výtlak.Délka potrubí nepasovala , jinak vše sedlo.
Pak jsem nalil olej a s rozpaky to uvedl do chodu.
Výsledek - hlavní válec jde malinko pomaleji , hydr. pístnice na zvedání klád také malinko pomaleji i posuvná křídla
štípacího klínku . Největší plus vidím v následujícím - nehřeje se tolik olej , o mnoho to stichlo - nedělá to takový hukot !!!!!!
Mám maličký problém s průtokovým očkem na hlavní pístnici - slzí a slzí .
Skusím dát nové těsnění , možná i dvě pod oko ze spoda , kde to mrcha prolíná . Uvidím.
Čeká mne ještě vyřešit vypínač na ovládání zapínání pilky a snad bych mohl jít na barvu . Hodně ta mrška rezne.
Skusím po dalším přetěsnění průtokového oka něco opět poštípat , ale nemám již mnoho špalíků.
Snad to již bude vše v cajku a budu moci přejít na barvičky.
Moc toho nebylo , ale zase se to trošku pohlo.
Měl jsem poskládanou el. bednu , tak jsem hledal vhodné místo na štípačce.
Zde pár foteček elektro
V týdnu mi přišlo nové slabší čerpadlo , tak jsem jej namontoval.
Je o maličko menších rozměrů , muselo se upravit sání a výtlak.Délka potrubí nepasovala , jinak vše sedlo.
Pak jsem nalil olej a s rozpaky to uvedl do chodu.
Výsledek - hlavní válec jde malinko pomaleji , hydr. pístnice na zvedání klád také malinko pomaleji i posuvná křídla
štípacího klínku . Největší plus vidím v následujícím - nehřeje se tolik olej , o mnoho to stichlo - nedělá to takový hukot !!!!!!
Mám maličký problém s průtokovým očkem na hlavní pístnici - slzí a slzí .
Skusím dát nové těsnění , možná i dvě pod oko ze spoda , kde to mrcha prolíná . Uvidím.
Čeká mne ještě vyřešit vypínač na ovládání zapínání pilky a snad bych mohl jít na barvu . Hodně ta mrška rezne.
Skusím po dalším přetěsnění průtokového oka něco opět poštípat , ale nemám již mnoho špalíků.
Snad to již bude vše v cajku a budu moci přejít na barvičky.