Štípačka trochu jinak
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
Re: Štípačka trochu jinak
nechcem ťa strašiť ale ta trubka ktorou čerpadlo saje olej z nádrže by mala mať minimalné 2 krát taký priemer ako má teraz. to čerpadlo teraz dosť škrtíš.(pravdepodobná príčina hlučného provozu) a ešte jedna vec na rozvadzač ktorý používaš na štiepanie(jednosekicovy) privádzaš tlak z prepadu dvojsekčného rozvádzača ktorý je od firmy Bucher Hydraulics. lenže bacha aby si ho neodpísal lebo tento rozvádzač nemá tlakovo zaťažitelný vystup. respektíve má ale len do 30 bar a tento tlak ty isto pri štiepaní prekračuješ.
Zdravím.
Takové zapojení my bylo navrženo v Hydrocomu v Brně .
Jak bych to měl tedy správně zapojit , aby to chodilo v pohodě na jedno čerpadlo ?
Asi když to bude dělat problémy mi nezbude nic jiného , nešli dát dvojčerpadlo a napájet každý rozvaděč samostatně.
Uvidím , co to bude dělat dále při provozu.
Dnes jsem stím hrkal asi 30 minut a ještě sem tam něco ukápne. Přetěsním asi až po barvě.
Hluk po zahřátí trochu polevuje , ale malinko se to hřeje (sotva na tom udržím ruku)
Dle mého názoru tam mám málo oleje - na zkušební hýbání jsem tam hrkl asi necelých 10 litrů , ale nevím to přesně.
Už jsem to jednou vypouštěl , měl jsem obráceně trubky k hlavnímu válci.
Zde fota sestavy
Dal bych sem i video ze zkušebního hýbání , ale nevím jak.
Takové zapojení my bylo navrženo v Hydrocomu v Brně .
Jak bych to měl tedy správně zapojit , aby to chodilo v pohodě na jedno čerpadlo ?
Asi když to bude dělat problémy mi nezbude nic jiného , nešli dát dvojčerpadlo a napájet každý rozvaděč samostatně.
Uvidím , co to bude dělat dále při provozu.
Dnes jsem stím hrkal asi 30 minut a ještě sem tam něco ukápne. Přetěsním asi až po barvě.
Hluk po zahřátí trochu polevuje , ale malinko se to hřeje (sotva na tom udržím ruku)
Dle mého názoru tam mám málo oleje - na zkušební hýbání jsem tam hrkl asi necelých 10 litrů , ale nevím to přesně.
Už jsem to jednou vypouštěl , měl jsem obráceně trubky k hlavnímu válci.
Zde fota sestavy
Dal bych sem i video ze zkušebního hýbání , ale nevím jak.
to sú hovada v tom Hydrocome no najlepšie riešenie by bolo dať trojsekčný rozvadzač alebo teda už to dvojčerpadlo. tie rozvadzače su stavané na aký max. prietok oleja za minútu ?! aby nahodou nemali menši prietok ako je litráž čerpadla. a video musíš nahrať najprv na youtube alebo stream atd. a potom tu vložiť len odkaz na to video. priamo sem dať video sa nedá.
Naposledy upravil(a) harijaro dne úte kvě 28, 2013 6:46 pm, celkem upraveno 1 x.
idálně nahrát na youtube a sem dát odkazzdesy píše:Dal bych sem i video ze zkušebního hýbání , ale nevím jak.
Našel jsem odpověď z Hydrocomu.
Ptal jsem se , zda se dá napájet jedním čerpadlem dva rozvaděče.
Zde odpověď-
Rozvaděče lze napájet jedním čerpadlem.
Je třeba Je propojit tímto způsobem.
Na přívod dvousekčního rozvaděče napojíte čerpadlo.
Na dvousekčním rozvaděči je HPC vývod a ten propojíte se vstupem rozvaděče, který jste si tady zakoupil. (Je potřeba to zapojit přesně v tomto pořadí).
Je potřeba odkontrolovat jestli je na dvousekčním rozvaděči zátka HPCO (T2) viz příloha.
Zátku povolte Pod touto zátkou by měl být ještě jeden šroub –„červík“ pokud tam nebude je potřeba jej tam našroubovat – je tam závit G ¼“
Následně to zapojíte výše uvedeným způsobem.
POZOR! U obou rozvaděčů musí být zapojen i odpad.
Ptal jsem se , zda se dá napájet jedním čerpadlem dva rozvaděče.
Zde odpověď-
Rozvaděče lze napájet jedním čerpadlem.
Je třeba Je propojit tímto způsobem.
Na přívod dvousekčního rozvaděče napojíte čerpadlo.
Na dvousekčním rozvaděči je HPC vývod a ten propojíte se vstupem rozvaděče, který jste si tady zakoupil. (Je potřeba to zapojit přesně v tomto pořadí).
Je potřeba odkontrolovat jestli je na dvousekčním rozvaděči zátka HPCO (T2) viz příloha.
Zátku povolte Pod touto zátkou by měl být ještě jeden šroub –„červík“ pokud tam nebude je potřeba jej tam našroubovat – je tam závit G ¼“
Následně to zapojíte výše uvedeným způsobem.
POZOR! U obou rozvaděčů musí být zapojen i odpad.
Z fotek je vidět, že zapojené to máš správně.
Tu zátku 1/4" jsi tam dal? To na fotce neuvidím. Bucher a snad všichni rozumní současní výrobci dělají vícesekční rozvaděče stejně. Na výstupu mají křižovatku odpadu od sekcí a průběžného kanálu. Pokud chceme napájet něco dalšího za tímto rozvaděčem, pak to jde prostřednictvím toho průběžného kanálu, který by jinak tekl do nádrže společně s odpady od sekcí. Proto ten průběžný kanál musíme oddělit od sekčních odpadů - ty jdou samostatně do nádrže . Oddělení se provede vešroubováním zátky do té křižovatky. A to jsi udělal.
Je lepší, když sací hadice (trubka) je co největší.
Rozvaděče se samosebou kupují dle průtoku. Závit do rozvaděče 1/2" je do 70l/min. Zdá se mě, že to čerpadlo bude o nějaký litřík větší - zjisti si to. Pokud je opravdu zásadně větší, pak sežeň menší, nebo část průtoku odděl stejným ventilem, jako má na svém vlákně vizovjan. ( Ventil cca 2800,-) Lepší bude to menší čerpadlo. - Tak mě napadá, počítal jsi tlaky a sílu? Píst je příšerně rychlý a motor dosti malý.
A nakonec si neodpustím dovětek:
Samozřejmě se mohou vyskytnout lidé, kteří nemají, z nějakého důvodu, v lásce některé prodejce.
Tu zátku 1/4" jsi tam dal? To na fotce neuvidím. Bucher a snad všichni rozumní současní výrobci dělají vícesekční rozvaděče stejně. Na výstupu mají křižovatku odpadu od sekcí a průběžného kanálu. Pokud chceme napájet něco dalšího za tímto rozvaděčem, pak to jde prostřednictvím toho průběžného kanálu, který by jinak tekl do nádrže společně s odpady od sekcí. Proto ten průběžný kanál musíme oddělit od sekčních odpadů - ty jdou samostatně do nádrže . Oddělení se provede vešroubováním zátky do té křižovatky. A to jsi udělal.
Je lepší, když sací hadice (trubka) je co největší.
Rozvaděče se samosebou kupují dle průtoku. Závit do rozvaděče 1/2" je do 70l/min. Zdá se mě, že to čerpadlo bude o nějaký litřík větší - zjisti si to. Pokud je opravdu zásadně větší, pak sežeň menší, nebo část průtoku odděl stejným ventilem, jako má na svém vlákně vizovjan. ( Ventil cca 2800,-) Lepší bude to menší čerpadlo. - Tak mě napadá, počítal jsi tlaky a sílu? Píst je příšerně rychlý a motor dosti malý.
A nakonec si neodpustím dovětek:
Samozřejmě se mohou vyskytnout lidé, kteří nemají, z nějakého důvodu, v lásce některé prodejce.
Ve dvojsekčním rozvaděči jsem dal zátku do kanálu dle návodu Hydrocomu.
Čerpadlo jsem použil nové (opsáno ze štítku) UN 31 AL.
Ten hlavní válec ( na videu jde rychle) jde proto , že rozvaděč pro hlavní válec má dvě rychlosti.
Při potahnutí páky rozvaděče na plno jde stejnou rychlostí , jako při zasunutí pístní tyče na zpět.
Při potahnutí páky rozvaděče jen trochu vpřed jde snad 2x rychleji.
Bylo to tu již popisované , zkusím to najít.
Když udělám nové sání s 1/2" trubky , bude to stačit ? Nyní je tam 3/8". (přívod z nádrže do čerpadla)
Čerpadlo jsem použil nové (opsáno ze štítku) UN 31 AL.
Ten hlavní válec ( na videu jde rychle) jde proto , že rozvaděč pro hlavní válec má dvě rychlosti.
Při potahnutí páky rozvaděče na plno jde stejnou rychlostí , jako při zasunutí pístní tyče na zpět.
Při potahnutí páky rozvaděče jen trochu vpřed jde snad 2x rychleji.
Bylo to tu již popisované , zkusím to najít.
Když udělám nové sání s 1/2" trubky , bude to stačit ? Nyní je tam 3/8". (přívod z nádrže do čerpadla)
tak soráč nevedel som že máš rozvadzač z HPCO-čkom nakolko si to tu nikde nespomenul. a vtej spleti trubiek som si nevšimol že z prepadu toho dvojsekčného rozvádzača vychadzaju dve trubky jedna do filtra a druhá na další rozvadzač. takto to samozrejme fungovať musí . prietok dvojsekčného rozvadzača by mal byť 45 l/min a tvoje čerpadlo by malo byť 46 l/min takže pohoda. ten jednosekčný http://nasetraktory.eu/forum/download/f ... &mode=view má prietok 40 l/min či to nejak moc vadí neviem. k tomu nach sa vyjadria odborníci (ITS a pod.)Samozřejmě se mohou vyskytnout lidé, kteří nemají, z nějakého důvodu, v lásce některé prodejce. A nakonec si neodpustím dovětek: sám mám doma na štiepačke rozvadzač od Bucher Hydraulics a som sním spokojný. je to skôr o prístupe konkrétneho človeka k veci. niekto chce predáť a viac nič a niekoho zaujíma aj spokojnosť zákazníka
Podíval jsem se do svého "logaritmického pravítka Bosch", neboť nic nepočítám, pouze z něj vyčítám. A je tam :
Rychlost proudění v sacím potrubí musí být mezi 0,5 až 0,8 m/s. Při tvém průtoku 46l/min, je potřeba roura o světlosti nejméně 33 mm !!!!!!
Pří tvém motoru 4kW a čerpadle 46l/min a při jeho účinnosti (třeba) 90% docílíš tlaku 52 bar. A to je pouze 3 tuny síly !!!!
Takže něco musíš předělat.
Rychlost proudění v sacím potrubí musí být mezi 0,5 až 0,8 m/s. Při tvém průtoku 46l/min, je potřeba roura o světlosti nejméně 33 mm !!!!!!
Pří tvém motoru 4kW a čerpadle 46l/min a při jeho účinnosti (třeba) 90% docílíš tlaku 52 bar. A to je pouze 3 tuny síly !!!!
Takže něco musíš předělat.
- Terablick
- Kontaktovat uživatele:
ITS: dovolím si odporovat. U štípaček je totiž praxí prokázáno, že teorie o potřebném výkonu má trhliny. Specificky u štípačky totiž nejde o kontinuální příkon, ale o rázové zatížení, kde setrvačnost rotoru elektromotoru sehraje roli setrvačníku, a kontinuální odběr výkonu je násobně menší než ten rázový, takže pro čerpadlo této velikosti v praxi 4kW elektromotor plně dostačuje (pro štípačku - jinak ne!), i když bych si tam dovedl samozřejmě představit i 5-7kW motor . Také jsem se divil, ale je to opravdu v praxi mnohokrát ověřeno. S průměrem sacího potrubí v podstatě souhlasím, i když uvedená rychlost proudění mi připadá až extrémně nízká (ale samozřejmě lepší menší než větší Neni to výpočet pro stacionární zařízení pro nepřetržité provozy?). Dle vzorce který mám od jiného výrobce je dostačující při průtoku 46 litrů sací potrubí o světlosti 18mm. Jako "doporučené" bych odhadem viděl asi tak 1" (cca 25mm) sací vedení . To co tam je teď je evidentně poddimenzované, to je bez debat . A není mi úplně jasné, proč sání oleje jde od dna nádrže, když nahoře je krásnej filtr, kterej se jistě dá použít i jako sací
Jinak stroj parádní Jen bych tedy maličko předělal tu nádrž, udělal vracečku z boku, kolem poloviny výšky nádrže, na opačné straně než je filtr, a sání bych dal z filtru a o dostatečném průměru (od 1" vejš) . Samozřejmě průměr vedení by nemělo uškrtit (nebo co nejméně) ani nevhodné šroubení atd .
Jinak stroj parádní Jen bych tedy maličko předělal tu nádrž, udělal vracečku z boku, kolem poloviny výšky nádrže, na opačné straně než je filtr, a sání bych dal z filtru a o dostatečném průměru (od 1" vejš) . Samozřejmě průměr vedení by nemělo uškrtit (nebo co nejméně) ani nevhodné šroubení atd .
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...
Farming Simulator a další hry levně
Zdravím a díky za info ohledně sání .
Filtr jsem dal na vracečku , tak mi to bylo doporučeno v Hydrocomu , že patří na vracečku..
Sání jsem udělal dle předchozí štípačky ze spodu. Tam to šlape bez problémů.
Jak tedy mám dále pokračovat ze stavbou ?
Sání tedy nové. Žádnou hadici tam nechci (zapáskované koncovky) a raději bych šel
do ocelového potrubí .Argus hadice časem zestárnou a popraskají . Potrubí 1/2" má vnitřní rozměr 15mm to je dle vás málo.
Dále přichází v uvahu 3/4" potrubí , to má vnitřkem 21mm a to by dle mého snad mohlo
i vyhovovat.
Co dále s čerpadlem ? Nechat jej , nebo dát menší ?
Při štípání špalků , které jsem štípal až po správném zapojení elektromotoru se mi nechce věřit , že to mělo jen 52 barů ? Tak to alespoň píše ITS . Štípal jsem při prvních testech 40 let starou jabloň - pařez a šlo to jak malina.
Jinak štípajda by měla sloužit jen pro mé soukromé účely na štípání dřeva , asi klaďák
na topnou sezonu (+- kolem 20 kubíkú).
Díky za připomínky , velmi rád vyslechnu každou a příště se jich mohu vyvarovat.
Filtr jsem dal na vracečku , tak mi to bylo doporučeno v Hydrocomu , že patří na vracečku..
Sání jsem udělal dle předchozí štípačky ze spodu. Tam to šlape bez problémů.
Jak tedy mám dále pokračovat ze stavbou ?
Sání tedy nové. Žádnou hadici tam nechci (zapáskované koncovky) a raději bych šel
do ocelového potrubí .Argus hadice časem zestárnou a popraskají . Potrubí 1/2" má vnitřní rozměr 15mm to je dle vás málo.
Dále přichází v uvahu 3/4" potrubí , to má vnitřkem 21mm a to by dle mého snad mohlo
i vyhovovat.
Co dále s čerpadlem ? Nechat jej , nebo dát menší ?
Při štípání špalků , které jsem štípal až po správném zapojení elektromotoru se mi nechce věřit , že to mělo jen 52 barů ? Tak to alespoň píše ITS . Štípal jsem při prvních testech 40 let starou jabloň - pařez a šlo to jak malina.
Jinak štípajda by měla sloužit jen pro mé soukromé účely na štípání dřeva , asi klaďák
na topnou sezonu (+- kolem 20 kubíkú).
Díky za připomínky , velmi rád vyslechnu každou a příště se jich mohu vyvarovat.
Pro Terablicka: ( trochu jsem se uhlédl a rychlost je jiná a trubka je pak 25mm (vnitřek) tedy cólka a závit šroubení je 5/4")
Ty rychlosti jsou : sání nasávací - 0,5-0,8 m/s
sání nátokové - 1,5 m/s
zpátečka - 2 - 4 m/s
výtlak do 100bar - 2 - 4 m/s
výtlak do 315bar - 3 - 12 m/s
Takže já bych Zdessymu navrhl vyměnit sání na 1" . Jeho atypické umístění do dna může mít jeden problém, že tam může být časem kapka vody a ta se zúčastní koloběhu. Ale pokud bude chtít, já bych to tak nechal.
Jsem bojovník proti sacím filtrům. Proto dle mého je nádrž pěkně uzavřená a pokud budou stírací kroužky na pístních tyčích v pořádku ( nepodceňovat !!! ),pak je zpáteční filtr dostatečný.
Čerpadlo jde vyměnit kdykoliv. Takže první zkoušet. Pokud budou polena dobře praskavé, pak to bude jen lupat. Delší tlačení by motoru vadilo, ale stroj je na krátká polena, takže možná to půjde.
Ty rychlosti jsou : sání nasávací - 0,5-0,8 m/s
sání nátokové - 1,5 m/s
zpátečka - 2 - 4 m/s
výtlak do 100bar - 2 - 4 m/s
výtlak do 315bar - 3 - 12 m/s
Takže já bych Zdessymu navrhl vyměnit sání na 1" . Jeho atypické umístění do dna může mít jeden problém, že tam může být časem kapka vody a ta se zúčastní koloběhu. Ale pokud bude chtít, já bych to tak nechal.
Jsem bojovník proti sacím filtrům. Proto dle mého je nádrž pěkně uzavřená a pokud budou stírací kroužky na pístních tyčích v pořádku ( nepodceňovat !!! ),pak je zpáteční filtr dostatečný.
Čerpadlo jde vyměnit kdykoliv. Takže první zkoušet. Pokud budou polena dobře praskavé, pak to bude jen lupat. Delší tlačení by motoru vadilo, ale stroj je na krátká polena, takže možná to půjde.