Martinův TK

TK, MT, Vinea, Cabrio, Vega, Yukon, Farmář

Moderátoři: Tata, Tom

Zpráva
Autor
Martin_TDi

Re: Martinův TK

#481 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Tak včera proběhl test s rotavátorem a hloubkovými kolečky, bohužel kola se boří do země a rotavátor klopýtá, takže tento test nedopadl úplně dobře. :nene:
Takže buďto vyrobím nebo seženu široké a nízké kola, nebo udělám široké lyžiny. Co mi doporučíte?
Martin_TDi
TZ-4K-14, m.r.1980 - minulost
Vinea 36Hp Comfort m.r.2016 - současnost

ITS

#482 Nový příspěvek od ITS »

Já jsem ti už radil.
I já jsem minulý víkend odjezdil svoji jarní hodinu s rotavátorem a vzpomínal jsem, jak se trápíš s koly. Když na těch kolech budeš trvat, tak nemohou být tam, kdes je dal. Tam je může mít jen ten stroj se zavěšením na trojbod. Ty jsi je dal pod ten ohyb. Opisují kolem něj půlkruh dopředu a dozadu. Nikoli nahoru a dolu !!!! Musel by jsi je dát dozadu. Tam ale budou dělat šerednou stopu. Z tohoto stroje neuděláš zázrak. Jedině předělat do trojbodu. Možná by se to líp nasazovalo. Jinak je to s origo lyžinami docela dobře použitelné. Dokud jsem neměl rotor zmenšený ( jak ti popisuji dříve) , měl jsem lyžiny mírně přihlé dopředu a šlo to jakš-takš. Dnes je mám v původním tvaru a zasunuté nadoraz ( ale už mám i ten dvouvál). Ale i s jednoválcem to po zmenšení jelo jako ďas. V původním stavu je ten rotor pro jednoválec těžko zvladatelný a naprosto zbytečně veliký, protože tak hluboko se nemáš sil prokopat. Po zmenšení - přiznávám - dělá trochu járek převodovka.

Martin_TDi

#483 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Jó chybama se člověk učí, máš v tomto určitě pravdu. Ale víš jak to je.... někdy si ten svůj výmysl člověk musí otestovat sám, aby pak sám zjistil, že je to na prd. :) Pak s pokorou můžu poučit od zkušenějších. Tvoje úprava má logiku a věřím že funguje , ale bohužel nemám možnost dostat se někde do kovárny jako Ty a upravit tvar nožů. Nemohl bys mi poměřit a škicnout ty originální lyžiny? Mám doma hodně staré lyže, tak jsem pomalu začal špekulovat nad tím, jak z nich uřežu 20cm od špiček a nějak je dozadu napasuju se štělováním výšky :) Je to moc velká blbina?
Martin_TDi

ITS

#484 Nový příspěvek od ITS »

Chápu dobře, že ty nemáš ty origo lyže ?

Martin_TDi

#485 Nový příspěvek od Martin_TDi »

No, nemám je vůbec. Když jsem od minulého majitele kupoval traktor s rotavátorem, tak ty lyžiny jsem tam neměl.
Martin_TDi

ITS

#486 Nový příspěvek od ITS »

Udělal jsem ti dnes nějaké fotky. Jsou na nich ty lyže a nadstavená roura náhonu pro pětiřadou sedumnáctku řemenici.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Délka lyží je 20 cm k ohybu+ 20 cm k patce. Úhel se musí nazkoušet. Patka jede pod nakypřeným a vytváří vztlak tak, jako u pluhu.

Martin_TDi

#487 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Díky moc za informace a za fotky 8) Je to asi takto ? Kolik je asi vnitřní úhel ohybu+délka a šířka patky? Napadla mě ještě taková varianta patky-viz sklica pro lepší skluz. Co na to říkáš?
Obrázek
Martin_TDi

ITS

#488 Nový příspěvek od ITS »

Chvilku posečkej a ještě ti to líp změřím.
Doporučuji odzkoušet tvar tak, jak se to dělá s pluhem - podložit kola. V tomto případě by jsi potřeboval všechna čtyři kola podložit o asi 10cm ( třeba najet na dvě palety), rotavátor spustit na zem a v této poloze by dolní destička lyže měla být teoreticky rovně na zemi a plocháč by z ní měl jít skoro kolmo nahoru. Plocháč je v té dolní části zbroušený do ostří. No a z této polohy by měla být možnost jít ještě tří díry nahoru a dolu.
Ta zvednutá špička je zbytečná. Vše stačí řešit přihnutím v ohybu, nebo na konci plotničky. Ale fakt to je o nazkoušení.

Martin_TDi

#489 Nový příspěvek od Martin_TDi »

OK, díky moc za pomoc 8)
Martin_TDi

ITS

#490 Nový příspěvek od ITS »

Martin_TDi píše:Díky moc za informace a za fotky 8) Je to asi takto ? Kolik je asi vnitřní úhel ohybu+délka a šířka patky? Napadla mě ještě taková varianta patky-viz sklica pro lepší skluz. Co na to říkáš?
Obrázek
Tak jsem to trochu poměřil. Obrázek se mi nechce vkládat, takže :

vrchní část se šrouby je 300mm, dolní je 160mm. Patka dole je dlouhá 150mm a široká 90mm. Úhel je cca 135°.

Martin_TDi

#491 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Mockrát Ti děkuji za informace 8)
Martin_TDi

Martin_TDi

#492 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Pár pracovních fotek ..... Ty cca 3m řádků jsem jel bez zátěže (tchána), zapomněl jsem na něj :) Tento víkend se provětráme do lesa...
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Martin_TDi

Tom

#493 Nový příspěvek od Tom »

Moc pěkné fotky 8)
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Martin_TDi

#494 Nový příspěvek od Martin_TDi »

Výroba klajnic na dřevo :
Obrázek
Pár lesních fotek, tentokrát jsem z lesa vezl čerstvé vývraty borovice - bylo to napité a fest těžké. Ve dvou jsme měli problém to unést. Příště to nařežu na špalky přímo v lese.
Obrázek

Obrázek
Martin_TDi

Tom

#495 Nový příspěvek od Tom »

Moc pěkné fotky 8) Jakou má šířku ten vozík? Myslím ložná plocha. Jestli ji má víc než metr, tak přichází v úvahu, že budeš vozit z lesa metrovky... Rozřízni ten jackel, který tvoří základ klanic, vlož do toho "o číslo" menší, a udělej to roztahovací. Že ty klanice budeš moct použít jak na bočnice, při vození delšího dřeva, tak do čela a dozadu, když budeš vozit metrovky ;-)
Sháním veškeré možné i nemožné materiály týkající se Agrostroje Prostějov, jeho předchůdců i následovníků. Prospekty, ročenky, dobové fotky, informace, příručky,...
TomAgro@seznam.cz

Odpovědět

Zpět na „Naše malotraktory“