ZETRIESKA

Moderátoři: rezis, Toreto

Zpráva
Autor
dzango

Re: ZETRIESKA

#91 Nový příspěvek od dzango »

odfotil som to najlepsie ako sa dalo neviem ci z toho daco vycitas, ty mozno ano no ja nic :nene:
http://prntscr.com/v0mt2

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#92 Nový příspěvek od Terablick »

Takže 120cm3. To je na tak malý čerpadlo celkem hodně... :-/ Trváš na tom čerpadle? Já osobně bych ho prohlásil za zničené tím pokusem o převrtání a nahradil ho něčím co to uživí :). Píst by mohl vyhovět, a určitě se snáz (levnějc) vymění píst než orbitrol :)
Rád poradím s hydraulikou. Pište ale vždy na email hydraulika@post.cz

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

Farming Simulator a další hry levně

fatalboy

#93 Nový příspěvek od fatalboy »

Terablick píše:
Áša píše:
dzango píše:velky preitok vsak to je cerpadielko z auta sice som ho prevrtal zeby to bolo tym? kruci no skusim zohnat nove a vymenit ho uvidim co to bude robit ale skor by som povedal ze nestiha plnit tu velku piestnicu, ako zisitim aka velka je orsta?
Musíš zjistit kolik dává to čerpadlo litrů a kolik orsta. Musí to k sobě sedět litrama. To čerpadlo asi dává moc a řeže olej, ten pak pjení a proto ti škube řízení a hřeje se.
Ach jo. Klucí neblbněte jinejm hlavy. "orsta" neboli orbitrol nedává žádné litry. Nedává nic. Když už, tak přepouští olej, a to ne v litrech, ale v cm3 na jednu otáčku (třeba označení 160 znamená 160cm3 na jednu otáčku). "sedět" to k sobě s čerpadlem nemusí. Čerpadlo musí dát nějaké nezbytné minimum, aby orbitrol nezatuhával, ale maximum stanovené není (samozřejmě podle světlosti šroubení se dá dostat k nějakému reálnému provoznímu maximu, ale určitě snese mnohem víc než kolik běžné čerpadlo dá). A co prosím tě znamená "řeže" olej??? :-/ Správné dimenzování orbitrolu je jednoduchá věc. Čerpadlo by mělo dát alespoň tolik oleje, aby se orbitrol mohl otočit každou vteřinu alespoň jednou (to je minimum). Když dá 3x tolik, je to paráda, ale neni to nutné. Když to bude 5x tolik, pořád by to neměl být problém. Jde jen o světlost šroubení. Problém by mohl být až někde nad 40 litrů za minutu. Orbitrol volíme podle pístu, nebo píst podle orbitrolu. Je to skoro fuk. Výsledek by měl být přibližně 3-5 otáček volantu z jednoho plného rejdu do druhého. Do téhle hodnoty by se měly vejít oba směry zatáčení, protože u jednoho pístu klasické konstrukce bude počet otáček pro výsuv větší než pro zásuv. Je třeba odečíst objem pístní tyče. Pro výpočet je potřeba znát reálný krok spojovačky řízení z dorazu do dorazu. Píst by přitom měl mít krok tak akorát, aby netlačil v dorazech na páky řízení. Dá se to řešit i podložkou (kruhem železa) vloženou do pístu. Další co je potřeba pohlídat je správné zapojení podle typu orbitrolu (je jich několik různých) a provozní tlak orbitrolu, který bývá obvykle menší než kolik dá čerpadlo. Některé orbitroly mají vlastní přetlakový ventil, u jiných je potřeba ventil externí, seřízený na potřebný tlak, a samozřejmě pokud se jedná o průchozí zapojení, ventil musí být před orbitrolem. Těch orbitrolů které umožní průchozí zapojení ale moc není (většinou jen staré typy z DDR). Novější typy se zapojují jako samostatný okruh s vlastním čerpadlem, nebo s pomocí prioritního ventilu. Ne vždy mají integrovaný přetlakový ventil, takže je potřeba to vždy ověřit. Když mi napíšeš přesné a úplné označení orbitrolu, čerpadla (nebo parametry čerpadla) a rozměry pístu, dáme to snadno do kupy :)

Dobrý počtení, děkuji. V pár větách jsi mi objasnil všechny souvislosti čerpadlo-orsta-píst, který jsem chtěl zjišťovat zde na foru. Takový "článek" se srozumitelným obsahem asi napoví více lidem. Děkuji 8)

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#94 Nový příspěvek od Terablick »

Heh. Za málo :) Rád pomůžu :) Kdyby tě zajímalo něco dalšího, klidně se ptej (třeba i po SZ) :)

Moje stránky o HYDRAULICE (klik). Kalkulátory (řízení, naviják, štípačka, hadice, ...), návody, katalogy, vychytávky...

dzango

#95 Nový příspěvek od dzango »

na cerpadle netrvam a pokial to bude robit dake velke blbiny kupim novsie vacsie, velka vdaka za radu kukam pomohlo to aj inym takze je to v pohode :potlesk:

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#96 Nový příspěvek od Terablick »

No ono nejde o novější... Čerpadla ze serv z aut jsou prostě slabý. Maj hlavně moc malej průtok. Na 120cm3 orbitrol nedosáhne asi žádný :-/ Musel bys použít orbitrol tak 50cm3 (možná ještě 80cm3 by to zvládlo), a nebo dát jiný čerpadlo než z auta... Normální hydraulický. Stačí samozřejmě třeba ZBC... :)

dzango

#97 Nový příspěvek od dzango »

hmm tak co bude lacnejsie bud vymenit orstu alebo kupit cerpadlo oroginal z majorca 69 co je na servoriadeni?? to cerpadlo by to mohlo utiahnut?

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#98 Nový příspěvek od Terablick »

Určitě čerpadlo. Nové (nevím jestli zrovna tohle konkrétní) seženeš i pod litra, jeté za pár stovek). Nemusí to bejt origo Zetorácký, ale pokud máš důvod proč právě to, tak samozřejmě být může :). Jakékoliv origo hydraulické čerpadlo by mělo stačit :). Jsou i extrémně malá, kde by se muselo točit hodně rychle (malá ale můžou), a extrémně velké, ale jakékoliv "přiměřené" poslouží :). To ZBC se dá sehnat i s origo předlohovým hřídelem, takže je vyřešen pohon řemenem :). Je to origo čerpadlo k orbitrolovému řízení, takže to problém samozřejmě neni :). Jedno bych ti mohl i nabídnout. Je to ze Zetorů řady UŘ2 (tuším, že 8011-16145). Průtok při 1500/min kolem 30 litrů, tlak max. 17,5MPa, snese 2500 otáček. Můžeš ho samozřejmě zpřevodovat do pomala a snížit tak průtok :).

dzango

#99 Nový příspěvek od dzango »

no takto mam motor zetor 69 major a tam je vyvod na cerpadlo servoriadenia a toto co mam teraz je hnane remenicou od motora zprevodovane do rychla tak preto som chcel zohnat original aby som nemusel zasa kdesi vymyslat nejake uchyty a tak na nove cerpadlo, no budem robit aj hydrauliku a na to mi bude treba tiez cerpadlo takze zaujem by bol no neviem ci tie otacky co si pisal nebudu velke? mohol by si mi to odfotit aj z tou remenicou. zaujem by bol urcite, este otazka nemoze mi poskodit silnejsie cerpadlo orstu? kedze orsta je pisana 16 MPa

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#100 Nový příspěvek od Terablick »

Ty otáčky jsou maximální :). Kolik tlaku dá čerpadlo je taky fuk, protože součástí každého hydraulického okruhu musí být přetlakovej ventil. Ten máš přímo na orbitrolu (fotil jsi ho), takže se nemusíš starat :). To čerpadlo co nabízím je origo Zetor řady UŘII, čili by asi bez úprav na jinou řadu nepasovalo. Řemenici nemá, a mít nesmí - dává se taky na prsa motoru. Řemenici může mít ZBC, pokud se k němu použije origo předlohovej hřídel. Dělalo se totiž ve dvou provedeních - na prsa a s předlohovým hřídelem pro pohon řemenem. Občas se na něj narazí právě i s tím hřídelem. 99% všech čerpadel světa nesmí být zatěžováno řemenem bez předlohového hřídele nebo alespoň pomocného opěrného ložiska. Fotky ti pošlu do SZ, ale jestli by pasovalo nevím. Pošlu ti i rozměry, tak to můžeš změřit na motoru :).

dzango

#101 Nový příspěvek od dzango »

caute ten problem zo servoriadenim petrvava stale a dokonca je uz tak velky ze sa mi tak hreje olej ze na orste neudrzim ruku po cca 20-30 minutach chodu, orsta zacne potom vydavat taky pisklavy zvuk, ale mam aj druhy problem nahon prednej napravy mi dost rezonuje ked je vypnuty predok, hlavne pri vyzsich rychlostiach rezonuje ale vsak en pri tom ako je spajana na tom tisichrane kde je ta handra omotana, ak viete niekto co stym prosim poradte

dzango

#102 Nový příspěvek od dzango »

pani to na lavo kde su tie cisla od 0-6 je tlak oleja ci tlak vzduchu? kupil som si panel ale neviem kde zapojit tlak oleja?
Přílohy
911869_633543133329345_1860795074_n.jpg

Terablick
Kontaktovat uživatele:

#103 Nový příspěvek od Terablick »

Podle symbolu nad tím je to tlak oleje. Pokud se ti hřeje olej (natož orbitrol) máš něco špatně zapojeného, nebo nějakej dost zásadní problém.

dzango

#104 Nový příspěvek od dzango »

uz si neviem stym rady zapojene je asi vsetko OK servo funguje aj prepadom ide olej myslim skor ze to cerpadlo co mam ma velky prietok ja som nanom prevrtal vystupnu trisku , alebo bude daka poskodena ta orsta neviem fakt

dzango

#105 Nový příspěvek od dzango »

dnes bolo pekne tak sme trosku vybehli po nejake drevo

http://www.youtube.com/watch?v=Y003X-Cv ... e=youtu.be

Odpovědět

Zpět na „Stavíme traktor domácí výroby“