Štípačka trochu jinak

štěpkovače, šťípačky, drtiče, navijáky, pily...

Moderátoři: rezis, Leo, Malboro

Zpráva
Autor
frturek1

Re: Štípačka trochu jinak

#16 Nový příspěvek od frturek1 »

no pridrzovac bych urcite udelal kort kdyz bude retezova do rezu pujde rucne nebo hydraulicky? ja takovej poloautomat mam uz nekolit let a porad se upravuje bohuzel jsem z tech co moc nekoukaj na vzhled ale spis na funkcnost tady mam par fotek http://frturek.rajce.idnes.cz/stipacka/

zdesy

#17 Nový příspěvek od zdesy »

Zde slíbené fota el. pily , kterou bych chtěl napasovat na štípajdu:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Pilu asi určitě budu ovládat jen ručně .
Můžu požádat o posouzení , zda pevný štípací klín ještě vyztužit , nebo jej nechat tak ?

Obrázek

frturek1

#18 Nový příspěvek od frturek1 »

ten klin bude takle na pevno nebo na tohle prijde nasouvaci viceramenej klin?ja mel podobne udelanej jen sem nemel primo zavarenej klin ale takovou kapsu a a ram mam k sobe svareny180 icka a kapsu sem vyrval jako nic takze sem musel tu kapsu ze zadu vic vystuzit a zpevnit ale takle by to mohlo stacit jak je to silnej matros? je to neco lepsiho nebo obic?

zdesy

#19 Nový příspěvek od zdesy »

Vše je děláno heslem - co dům dal (většinou , co najdu doma , když už nic , tak to koupím v hutním ).
Asi nic axtra to nebude . Klín hlavní je z 12mm plotny , ve vnitř jsou vyvařeny trojůhelníky , aby se to při štípání nesevřelo.
Na tom pevném bude ještě chodit klín posuvný s křidélky (křídla jsou zhotovena 15mm plotny)
Zde pár fotek Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ITS

#20 Nový příspěvek od ITS »

Ten klín z ploten 12 mm to jistě vydrží. Sváry snad máš dobré. Ale problém bude s tím Hebkem dole. Je dlouhé a má tím menší torzní tuhost. Klín z něj také hodně trčí. Pokud by na klín působila IDEÁLNĚ rovně síla od špalku a pístu, pak se nic nestane. To rovné působení v praxi není. Stane se, že ten tlak půjde mírně z osy a klín začne hebko kroutit a to je jeho smrt. Pokud máš ty dvanáctky plotny, tak zavař to hebko z obou stran až k úchytu pístu. Sváry mohou být přerušované.

ITS

#21 Nový příspěvek od ITS »

Napsal jsem blbost. Tam jezdí beran. Tam to nezavaříš. Tak to vyztuž nějak jinak.

A vůbec - neřeš to. Dej si manometr a opatrně- vyzkoušej co to dělá. Nic nejde udělat napoprvé. Výztuha jde udělat i pod hebkem a nejlépe z trubky.

frturek1

#22 Nový příspěvek od frturek1 »

zalezi co se natom bude stipat pokud se tam hodi kroucenej sukatej spalek o prumeru 40nebo i vic tak uz by mohlo neco povolit ale to bude zalezet jakej prumer bude max, ale z vlastni zkusenosti vim ze se to bude postupne zvetsovat-jo tohle by to jeste mohlo vzit a pak tamten to vzalo tak tendle zkusim taky vse ukaze provoz zatim to vipada pekne ale bojim se ze to hebko se bude kroutit muze se stat ze to kridla klinu az u konce najede suk a na druhej strane ten odpor nebude a pak se to bud rozstipne nebo zkrouti a vrati zpet a nebo to zustane zkrouceny. ja mam klin z hardoxu silnyho 25mm a sirokyho cca 200 a klin se krouti klidne az o 5 cm ale zatim se pokazdy vratil. ja jako zateskavaci zkousku stipal polinka napric, prez leta

ITS

#23 Nový příspěvek od ITS »

Podle fotek se navíc zdá, že to není nosník HEB, ale pouze HEA. Tedy odlehčený typ s tenkou stěnou. Na štípačky se používá většinou běžnější HEB. Navíc většina klasicky udělaných štípaček má klín blízko nosníku. Ty jej máš hodně vyložený a to je nárůst ohybových sil dosti velký.

zdesy

#24 Nový příspěvek od zdesy »

Jak jsem psal již minule , většinou to dělám heslem - Co dům dal. Prvně prolezu své zásoby a pak teprve jedu do hutního.
Má první úvaha byla udělat nosný rám s klasického Ička 200 - 220mm. Cena byla ale velmi nekřesťanská a tak jsem to svařil se dvou Uček 160mm.
Na štípajdě bych rád řezal a štípal polena do max 400mm v průměru , větší průměr neuvažuji . Větší průměry bych valil na staré klasické horizontální štípačce ,
na které doposud všechno štípu. Zatím jsem na štípačce poštípal vše , co dostanu pouze rukama na stůl.
Jinak jsem dneska trochu okolo pevného klínu vyztužil , večer jsem dám nějaké fota . Snad to již bude lepší a vydrží to.
Zde jen foto při svaření těch dvou Uček k sobě - začátek.

Obrázek
Obrázek

Milangb

#25 Nový příspěvek od Milangb »

Já osobně bych při uvažování na stípačku ty účka ještě provařil středem alespoň v páru bodech, ale to by museli být už na začátku do jednoho z nich vyvrtané díry, mám za to, že tuhost by se ještě zvýšila.

Třeba mi to někdo z Vás vyvrátí, nejsem praktik, pouze teoretik...

ITS

#26 Nový příspěvek od ITS »

To provaření by tuhost zvýšilo jen o trošičku. Jo jiná by byla, kdyby se účka při výrobě nedala úplně na sebe, ale po 20-ti centimetrech se provařily "pěticentimetrovým špalíkem" ze stovky trubky. To by byla pevnost. Nahánění tuhosti se dělá vzdalováním materiálu od osy konstrukce. Je to onen známý moment setrvačnosti průřezu materiálu, tedy rozložení hmoty v určité vzdálenosti od osy.

chobotek

#27 Nový příspěvek od chobotek »

8) Na to už je naneštěstí pozdě. Případně z toho udělat uzavřený profil. Na to je taky pozdě.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

zdesy

#28 Nový příspěvek od zdesy »

Tak jsem se dneska hrál na štípajdě . Boky jsem znovu vyztužil 11mm plotýnkama (v místech , kde je navaření štípací klín) malinko ze zadu a ze spodu (uřezané 70mm pásky z 12mm plotny).
Snad to již vydrží a nebude se to tolik prohybat.
Celí den jemně mrholilo a na zahradě se v takovém počasí nedá nic dělat , tak jsem pokračoval.
Tady slíbené fota
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

ITS

#29 Nový příspěvek od ITS »

Jestli se ti chce vyztužovat dále, pak na ten íčkový svařenec dej zespodu další účko naležato na krabici. Až po čerpadlo.

zdesy

#30 Nový příspěvek od zdesy »

Zatím nechám již výztuhy na štípacím klínku tak a uvidím , jak se to bude chovat za provozu. Navařit se tam dá vždy cokoliv . Nebudu na spodek zatím nic dávat a nachám
tento prostor vpřípadě nutnosti na vyztužení .

Odpovědět

Zpět na „Lesní a dřevo technika“