Paulownia - rychlerostoucí zdroj dřeva
Moderátoři: rezis, Leo, Malboro
- Roman 5511
Re: Paulownia - rychlerostoucí zdroj dřeva
Je to sice velice zajímavý a lákavý strom, ale někde jsem se dočetl, že stromy nejsou sterilní, což znamená, že se mohou dále rozmnožovat. Japonské topoly jsou sterilní, tím pádem se semeny nemohou rozmnožovat a to je určitě obrovská výhoda. Nevím jak by to vypadalo po několika letech kolem plantáží, kde by rostly pouze Paulownie a zase Paulownie. Třeba jsem se dočetl nepravdivou informaci, ale chtělo by se nad tím trošku pozastavit a raděli si to zjistit.
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Toto podléhá stejně jako u topolů a jiných RRD ohlašovací povinosti nad 22ha
tohle neni pravda
ano odruda CFI je v republice povolena, ale pokud dobre ctu mas jine klony a to je hned rozdil, ano neni zalobce neni soudce ale muzes se na beton spolehnout, ze se nikdo nenajde?
tohle neni pravda
ano odruda CFI je v republice povolena, ale pokud dobre ctu mas jine klony a to je hned rozdil, ano neni zalobce neni soudce ale muzes se na beton spolehnout, ze se nikdo nenajde?
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
-
Jednoznačně to topoláře nas.re a je zajímavé sledovat jejich paniku a negativní kampaň. Ale když si uvědomíš jaké podmínky pro vyrašení paulownie ze semena jsou potřeba, tak je možnost samovolného vyklíčení v našich podmínkách ve svéřě sci-fi. Člověk, který zde semena distribuuje, je ochoten se vsadit o 1mil. korun o to, že rozpráší na podzim 1kg semen na pole a na jaře nevyroste jediná rostlina !!Roman 5511 píše:Je to sice velice zajímavý a lákavý strom, ale někde jsem se dočetl, že stromy nejsou sterilní, což znamená, že se mohou dále rozmnožovat. Japonské topoly jsou sterilní, tím pádem se semeny nemohou rozmnožovat a to je určitě obrovská výhoda. Nevím jak by to vypadalo po několika letech kolem plantáží, kde by rostly pouze Paulownie a zase Paulownie. Třeba jsem se dočetl nepravdivou informaci, ale chtělo by se nad tím trošku pozastavit a raděli si to zjistit.
-
maršl: Do 22ha jseš drobný pěstitel a nikdo tě řešit nebude a na našem území již teď roste několik druhů paulownií - ani jedna není invazivní - neumí se šířit v našich podmínkách ze semene - to bys mohl taky za invazivní druh považovat rajčata, papriku atd.
stejný mechanismus rozmnožování v našich podmínkách.
Neni to nejak jedovate? Abyvh to.mohl pak mrsknout kozam a pak do kamen
Věrný člen agresorů.com
-
Příloha č. 2 vyhlášky č. 482/2005 Sb http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_invazních_rostlin
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
Do 22ha jseš drobný pěstitel a nikdo tě řešit nebude a na našem území již teď roste několik druhů paulownií - ani jedna není invazivní - neumí se šířit v našich podmínkách ze semene - to bys mohl taky za invazivní druh považovat rajčata, papriku atd.
no nevim nevim, drobny jak drobny, jsou v republice pripady, kdy byly udeleny pokuty za 0,5 ha 0,3 ha za vysazeni bez vedomi uradu...
At si dela co uzna za vhodne ale pak at se nedivi, jake jsou nasledky... ja se zamyslim nad tim, jak tato rostlina takhle najednou dobyla trh, znama je tak asi jak lide na sibiri a jak vidim tu pracnost, tak se mi zda, ze si nekdo dobre masti kapsu...
no nevim nevim, drobny jak drobny, jsou v republice pripady, kdy byly udeleny pokuty za 0,5 ha 0,3 ha za vysazeni bez vedomi uradu...
At si dela co uzna za vhodne ale pak at se nedivi, jake jsou nasledky... ja se zamyslim nad tim, jak tato rostlina takhle najednou dobyla trh, znama je tak asi jak lide na sibiri a jak vidim tu pracnost, tak se mi zda, ze si nekdo dobre masti kapsu...
Ford 8970, Landini 125, Zetor 12145, 6945, 6045 s nakladačem, vyvážečka STS Kesla 203T, štěpkovač Eschlbock Biber 7 Trio, Kubota B 1600
-
Uvidíme vznesl jsem dotaz na příslušný úřad životního prostředí - o tom, že je zde rostlina povolena není pochyb, o tom, že funguje taky není pochyb (jukni na stránky v USA a Německu, Bulharsku, Polsku) a o tom, že je to pracný taky není pochyb - chce to stejný zacházení jako přísada zeleniny (ale jen jednou na začátku) - to jsi hochu ještě nazakládal vinohrad , to je teprv prdel a staráš se o něj v jednom kuse celej rok a valíš do něj prachy a když se ti náhodou něco urodí, tak to nemáš komu prodat - v tomto srovnání je Paulownia zázračný produkt A o tom , že žijeme v nesvobodné zemi, birokratickém absurdistánu a kleptokracii taky není pochyb a ptoto si myslím, že tu nějaká oznamovací povinnost bude, ale zakázat mi to nemůžou ani této zku... zemi
- maršl
- Kontaktovat uživatele:
pravda, vinohrad jsem nezakladal a ani bych nemohl, na tech nasich studenych kopcach ani zalozit nejde
-
Tak jenom ve stručnosti:
- musíš převrátit zem 80cm hluboko
- musíš natáhnout drátěnku - osnovu (to jsou náklady na desítky nebo stovky tisíc korun a o pracnosti nemluvím)
- koupíš sazenice roubovance, které vypěstovat je tak 10 těšší než paulovnii
- první rok zalíváš jak k-kot
- přihnojuješ a 7x ročně stříkáš
- neustále provádíš zelené práce a přivazuješ nový kmínek k vodícím drátům
- každou zimu stříháš a vážeš
- udržuješ pozemek bez plevele
- odháníš špačky a zloděje
- za 2-3 roky první úroda
- ob cca 5 let ti to omlátí kroupy
- ob cca 5 let to neuhlídáš vůči plísni
- ob cca 5 let to vymrzne a někdy tak, že fest a musíš znova 2 roky od země
- ob cca 5 let je vody málo a výnosy v řiti
- ob cca 5 let je vody moc a všechno ti popraská a zhnije
Když máš štěstí a některé katastrovy tě potkají v jednom roce a jednou za nějaký čas se urodí, nikdo ti to nevykoupí, protože vinařské závody si přivezou z unie dotované hrozny za 5-6,-/kg !!!
Už chápeš s jakou optikou se dívám na Paulovnii ????
- musíš převrátit zem 80cm hluboko
- musíš natáhnout drátěnku - osnovu (to jsou náklady na desítky nebo stovky tisíc korun a o pracnosti nemluvím)
- koupíš sazenice roubovance, které vypěstovat je tak 10 těšší než paulovnii
- první rok zalíváš jak k-kot
- přihnojuješ a 7x ročně stříkáš
- neustále provádíš zelené práce a přivazuješ nový kmínek k vodícím drátům
- každou zimu stříháš a vážeš
- udržuješ pozemek bez plevele
- odháníš špačky a zloděje
- za 2-3 roky první úroda
- ob cca 5 let ti to omlátí kroupy
- ob cca 5 let to neuhlídáš vůči plísni
- ob cca 5 let to vymrzne a někdy tak, že fest a musíš znova 2 roky od země
- ob cca 5 let je vody málo a výnosy v řiti
- ob cca 5 let je vody moc a všechno ti popraská a zhnije
Když máš štěstí a některé katastrovy tě potkají v jednom roce a jednou za nějaký čas se urodí, nikdo ti to nevykoupí, protože vinařské závody si přivezou z unie dotované hrozny za 5-6,-/kg !!!
Už chápeš s jakou optikou se dívám na Paulovnii ????
-
Kolegové, přátelé pěstitelé, pokud to s tou rostlinou opravdu myslíte vážně, tady je jedna malá stránečka, ve které se časem hodně dozvíte a možná nás i vlastní zkušeností obohatíte - zkoušíme tam na sobě v českých podmínkách a je tam k vidění jeden komplexní experiment s paulovnií od semínka až do kotle. http://barvyrozehnal.rajce.idnes.cz/paulownia
- Roman 5511
Takže teda nehrozí samovolné a nekontrolovatelné rozmnožení?Jestli to tak je, tak je to jenom a jenom dobře. Držím všem Paulowniářům palce a až uvidím výsledky, tak se do ní taky pustím
-
Někdo to musí vyzkoušet a já si naštěstí takové "koníčky" už můžu dovolit a tak proč ne. A navíc s každým se rád o zkušenosti podělím
-
koukám že jsi prolezl už na oficiální stranky Tak ted nevím jestli to nakonec nejsou tvé a jen to tu vychvaluješ abychom se chytli na lep
-
No vypadá to tak - neboj zadarmo to není - beru za to solidní apanáž . Né teď vážně naše firma se zaobírá úsporami energie všeobecně a zatím plně jako koníčka (třeba se česem přeškolím na biomasu ve velkém - kdo ví) rozjíždím jako mezi prvními v malém rozsahu do 1ha zkušebně plantáž Paulovnií - pokud mě to tady ty zasr.ní ouřadové povolí. Musím přiznat a to bez mučení - oslovil mě člověk z firmy Paulownia CFI, že se jim líbí můj účet na RAJČETI a jestli prej si můžou dát odkaz na toto album na svůj e-shop. Souhlasil jsem, pokud si navzájem vyměníme odkazy na své weby - nic nás to nestojí a protože je máme oba docela populární, tak se nám dost zvýší návštěvnost - běžná praxe....