Hydromotor

hydraulické okruhy, pístnice, hydromotory, netěsnosti, orbitroly, oleje, atd.

Moderátoři: rezis, Lukashil, Leo

Zpráva
Autor
Johaaan

Hydromotor

#1 Nový příspěvek od Johaaan »

Zdravim. Mam doma hydromotory Technometra AM-K-16-7-R dale stitek uvadi Pn 15.7MPa nn25 s-1 VGn 28.5cm3
Jednak bych potreboval presne vysvetleni techto pojmu( nejakou predstavu samozrejme mam, jen to chci vedet s co nejvetsi presnosti)
a dale me hlavne zajima pri jakem provoznim tlaku tohoto motoru, jaky vyvine kroutici moment.
Chystam se stavet maly dalkove ovladany pasacek a tento hydromotor by, podle me teorie, mel pohanet jeden pas pres snekovou prevodovku. chci nejprve vypocitat Mk na vystupu na pas, abych pak nebyl zklamany, jinak bych pohon resil mechanickym prevodem, coz by byla vysledna sila asi vetsi, ale vzhledem k ovladani pojezdovych komponentu pomoci dalkoveho ovladani by se lepe problem resil dve cerpadla, dva rozvadece, dva hydromotory, dve prevodovky, dva pasy..

Diky za jakoukoli radu, rad si poctu, ale ty parametry hydromotoru bych chtel mit co nejpresnejsi..

Jony

Re: Hydromotor

#2 Nový příspěvek od Jony »

Ahoj,pre predstavu o sile ,takyto jeden hydromotor mi pohana momentalne cely traktor ,ktory ma odhadom 500kg.No ,ale teraz ku tym znakom:Pn-je velkost nominalneho tlaku, inak povedane velkost tlaku pri ktorom je hydromotor schopny dlhodobo pracovat bez poskodenia,nn-su nominalne otacky,plati to iste ako o tlaku, v tvojom pripade je 25 ot.za sekundu co sa rovna 1500 za minutu,tieto dve hodnoty je mozne kratkodobo prekrocit,ale nedoporucujem a zrejme ani vyrobca :) ,VGn -geometricky objem na jednu otacku.Suma sumarum,teoreticky pri danych nom. hodnotach ho treba krmit 42,75 litrom za minutu,prenesie vykon 11kW,a krutak je 74,5Nm.Litraz ,vykon a krutiaci je pocitany ciste orientacne,len aby si mal predstavu,ak treba tak ma doplnte aby som tu nahodou nesiril nejake bludy :friends:

Johaaan

#3 Nový příspěvek od Johaaan »

Tak ty hodnoty jsem si myslel sprave. Jen jsem zklamany z toho Mk..
Stacilo by mi, kdyby mel vystup na pas otacky max do 2-3 za sekundu, coz by asi dany hydro splnoval, jen vystupni Mk mi prijde dost maly.
chci aby to utahlo jeden peknej strom, nebo balik haluzi z prorezu a samozrejme kdyz zatocim treba skoro na miste, aby se to nezadusilo, teda v tomto pripade asi povoli pojistovak nastaveny na 160 bar a tim budu koncit, pze vetsi mk na vystupu nedocilim.. muj nazor
Zitra se poradne podivam na prevod prevodovky, abych vedel presne s cim pocitat, ale na ocelovych pasecg z DT v mekke hline v lese, to uz trochu odpor bude..
tak jsem tak uvazoval, kdyz mam takovy pozadavky, jaky by mel byt orientacne vystupni Mk na pas..
stroj by moh mit radove tak pul tuny, a rozmer tak 2x 1.2 metru..

Johaaan

#4 Nový příspěvek od Johaaan »

a jeste by me zajimalo, jaky je vzorec ne vypocet Mk z elektromotoru o vykonu 10 kw? zajima me mozny zatizeni prevodovky, hnal ji takovy motor..

chobotek

#5 Nový příspěvek od chobotek »

Násobič momentu se jmenuje převodovka. Moment je podíl výkonu a úhlové rychlosti. Podrobnosti v každé učebnici fyziky a zde na foru.
Všechno, co se může pokazit... nás poučí.
Copak si myslíte, že pánem výroby je ředitel? I toto, pánem výroby je poptávka.

Jony

#6 Nový příspěvek od Jony »

Ahoj,pokial nechces kupovat radialny piestovy hydromotor za brutal peniaze, ktory je vhodny na nizke otacky a vysoky krutak ,tak musis ist cez prevody.Ako pise chobotek ,zakon zachovania energie funguje, inak povedane,vykon podelis otackami a mas krutak,alebo krutak nasobis otackami a mas vykon...

ITS

#7 Nový příspěvek od ITS »

Johaane - jsi jedním z těch, kteří najdou hydromotor a chtějí udělat buldozer. Bohužel je stále mnoho lidí, kteří si myslí, že vyrobit hydropojezd je nějak výrazně jednodušší, než mechanické řešení. Tito všichni si musejí uvědomit, že všechny dílce pro hydrostatické pojezdy jsou velmi drahé. Dříve běžně neexistovaly vysokomomentové hydromotory. Ty přišly opravdu až v docela posledních letech a tudíž se nikde na šrotištích a zapomenutých skladech nebudou válet. Vyrábět podobné stroje z legálně nakoupených dílců vyžaduje seriózní propočet výkonů, rychlostí a kroutících momentů. A hodně z toho budou opravdu jen tvoje odhady, jak by to mohlo zabírat na základě znalosti podobných strojů a jejich výkonů a rychlostí. A pak do toho dáš hodně peněz a nepojede to. Například jen ta šneková převodovka je pěkný prevít. Vytiskni si třeba katalog TOS Znojmo - náš supr výrobce šnekovek a přečti si o servisním faktoru, "což je odolnost převodovky podle hrubosti zubů". Toto vše není na 10 řádků odpovědi. To je měsíc úvah a trochy výpočtů. Tolik já skeptik.

Johaaan

#8 Nový příspěvek od Johaaan »

Chapu ze prevodovka je nasobic momentu, jen kdyz to nevyjde otackama, tak jako co..
Jaky mivaji kroutici moment zminovane radialni??

Johaaan

#9 Nový příspěvek od Johaaan »

Chapu ze to neni prdel, je to jen uvaha, protoze z hlediska dalkoveho ovladani je mnohem jednodussi pouzit dve maly elektroserva na ovladani soupat rozvadece, nez nejak mechanika, kde je potreba resit nejspis nejaky brzdeni jednotlivych pasu pres dif aby se dosahlo zataceni, ovladani nejakeho spojovani krouticiho momentu- asi nejaka spojka a pak by jeste chtelo dalkou umet reverzovat cely stroj..
Chapu ze mechanika by asi byla, co se tyce zivotnosti a vystupnich vykonu nejlepsi, jen jak vyresit elegantne a hlavne funkcne to dalkovy ovladani, protoze to proste Chci!! 8)

fastrac8250

#10 Nový příspěvek od fastrac8250 »

[Johaaan píše]a jeste by me zajimalo, jaky je vzorec ne vypocet Mk z elektromotoru o vykonu 10 kw? zajima me mozny zatizeni prevodovky, hnal ji takovy motor..[/quote]
zalezi ake ma otačky ;-)

jawa

#11 Nový příspěvek od jawa »

Zdravím, Johaaan pošli mi email. Mám nějaké foto origoš hydromotory s převodovkou a reduktorem. Zde nejde vložit foto.

ITS

#12 Nový příspěvek od ITS »

Kroutící moment v Nm = 9557 (přibližná konstanta) x Výkon v kW / ( děleno) otáčkama za minutu.

Takže Mk = 9557 x 10 / 1450 ( nenapsal jsi otáčky, tak si myslím, že motor byl čtyřpól) = 65 Nm
To je mezi motorem a převodovkou.

Za převodovkou se ve výpočtu vymění pouze rychlost výstupní hřídele převodovky. 10 kW i konstanta zůstanou.

Takhle se posunuješ celým pohonem a máš-li katalogové hodnoty převodovek, pak kontroluješ, jestli to ještě vydrží. Jsou-li v pohonu řemeny, pak je potřeba najít nějaký program na výpočet. Rozhodně je fajn mít obyčerjné strojnické tabulky, kde jsou průměry řemenic, únosnosti řetězů atd.

Jony

#13 Nový příspěvek od Jony »

ujo googl mi nasiel radialny piestovy hydromotor s krutakom aj 4000 Nm,len ma chybicku krasi ,vazi 196 kg a o cene ani nehovorim,tak ze asi zohnat nieco s mensim krutakom ,vacsimi otackami a sprevodovat to.Pises ,ze to chces na prevodovku kde bol 10kW elektromotor ked predpokladam ze mal 1450ot/min( nenapisal si kolko ma) tak ako nahradu vydim uz spominany hydromotor AM 16,no o dalsich parametroch konstrukcie nevieme tak je to len odhad.

ITS

#14 Nový příspěvek od ITS »

Jony - ubezpečuji tě, že motory jsou až do stovek tisíců Nm. Nejlepží použítí jsou dva motory, které točí kolesem velkorypadla uhlí. To je - myslím - maximum.

Jony

#15 Nový příspěvek od Jony »

ITS- :ano:

Odpovědět

Zpět na „Hydraulika“