fortschritt ZT 303

Holder, Fendt, Hanomag, Porsche, Itma, Fiat, NewHoland, Valtra,...

Moderátor: DYK

Zpráva
Autor
poulm

Re: fortschritt ZT 303

#2326 Nový příspěvek od poulm »

Já to už několikrát řešil jak na traktoře tak na přívěsech.
Původní číslo se dá vybrousit jemným smirkovým kotoučem na flexe,nebo zamazat barvou a jinde vyrazit číslo nové,jde o to ať je stejné se štítkem a TP.Vyraž to raději menší raznicí,třeba 8mm,na menších číslech nejdou tolik vidět nepřesnosti,ty používám nějčastěji a pak znovu zamazat barvou ať jsou tak tak čitelné.
Vím,že je to podvod,ale u těch starých "old" zěmědělských strojů je to celkem jedno, nejdůležitější je mít odpovídající TP,STK a pojištění a je klid.
V určitém okamžiku se z každého nářadí stává kladivo
Všechno lze udělat snáz s kladivem
Nevěř na zázraky,spoléhej na kladivo
Optimista je pesimista s kladivem
Když se věci nedaří, každá snaha o zlepšení vede ke kladivu
Jedno kladivo vydá za tunu nářadí

zetorček

#2327 Nový příspěvek od zetorček »

Všetky čisla sedia , len tam neni štítok , tak som objednal dvá štitky kúpim si teda 8-čky raznice , vyrazim tam (sa mi zda 5 čísel ? To musim majitelovy povedať nech mi ich nahlási ) tam to nanitujem , a idesa . To budú nervy 120 km po vlastnej . Nevieš aká je spotreba na motohodinu ? Lebo u 303-ky je v papieroch napisana 35l/100km , ale ked to chcem odpisovať na živnosť , tak by som potreboval zistiť spotrebu na motohodinu (papierovu) ako aj u bágra . :jazyk: :jazyk: :jazyk:

CBS

#2328 Nový příspěvek od CBS »

To Práca: V prvom rade vitaj medzi nami! 8) Ako možno vieš, páčkou pri volante sa zaradí iba voľnobežka, pomocou ktorej sa prenáša krútiaci moment uvedením násobiča do činnosti, teda rozpojením pojazdovej spojkovej lamely, preto sa dá šlapákom na pedáli zaistiť polovytlačený pedál spojky.
Voľnobežka sa zaradí pootočením spodnej páky do prava, bez spojky som to zaradiť neskúšal (ale možno to ide bez väčšieho škrípania, vyradiť ju zvyknem bežne bez spojky) Podľa popisu ti však najskôr nevipína kardanová lamela, môže byť zalapená, alebo zle nastavené vypínanie.
Kardanovú lamelu vytláčajú tri skrutky M8, treba skontrolovať v akom stave sú tieto skrutky a nastaviť ich vôle, v kľude by to mali byť 4 mm, treba sa mrknúť a prípadne vyrovnať vôľe aj na výtlačných pätkách, potom skús natlačiť vzduch a skúsiť poriadne vytlačiť pedál spojky (pri vytlačenej spojke nesmie škrípať radenie voľnobežky, rovnako ako radenie kardanu, prípadne pri zaradenom čerpadle musí prestať fungovať hydraulika)
Ak ti nevypne kardanovú lamelu ani po vyššie uvedenom postupe, zmenši vôle na všetkých troch skrutkách na cca 2 mm, pri plne natlačenom vzduchu, stojacom motore a plne vytlačenej spojke skús poklepať po kardanovej lamele. Aby si nemusel štartovať traktor, na skúšku môžeš zaradiť kardanový vývod a skúšať otáčať kardanom. Ak sa ti podarí pretočiť kardanom pri vypnutej spojke, môžeš nastaviť skrutky M8 späť na vôľu 4 mm a vyskúšať to pri spustenom motore.
Je to podobný systém ako na Zetoroch UR I., tu sa však uvedením násobiča do činnosti namiesto preraďovania uzamkne voľnobežka. V príručke je podrobnejšie nastavenie spojky, nájdeš ju aj na uloz.to
Popísaný problém priamo nevplýva na nadmerné opotrebovanie súčiastok, ale treba sa na to mrknúť skôr ako budeš potrebovať kardanový vývod.
Prajem veľa zdaru a nezabudni sa ozvať ako to dopadlo. :friends:

To zetorček: Ak sedí číslo podvozku v papieroch s číslom na pravej strane rámu pri zadnom silentbloku motora pri prevoze nemôžeš mať problém. Štítky môžeš doriešiť aj potom, veľkosťi písmen sa však nezhodujú, na ráme je asi niečo okolo 10 mm a na štítku môže byť tak 4, 5.
Čo sa týka spotreby, tak pri plnom zaťažení motora je hodinová okolo 21l (240 g/kWh) teda zaleží od zaťaženia, mne vychádzalo 35l/100km pri odvoze obilia, ale to som ťahal 9t vlek aj jazdil na 2300 ot. Ten prejazd musíš zvládnuť do 5 h a nemal by si minúť viac ako 25l nafty.

poulm

#2329 Nový příspěvek od poulm »

Je to tak, těch 35l/100km je bráno orientačně s plně naloženou vlečkou.
Zálěží v jakém stavu máš motor,ale pokud je jakš takš,tak při jízdě po cestě by ti měl vzít okolo 4-6l/h
Motohodina bude u ZTéčka trochu jiná,protože při origo nastaveném čerpadle točí max. okolo 1800ot/min.
Já jsem si také zvedl otáčky čerpadla na cca 2200ot, ale používám je málo kdy,sem tam v dopravě při rozjíždění,jinak ne.
V orbě mi vychází spotřeba 8-10l/h,záleží jaké je to zrovna pole a jak moc to honím.
Ta spotřeba v lese může být různá,to budeš muset nejspíš odzkoušet,když to nebudeš honit a jen brnkat,tak bude jak u krystala 80ky,ale když tomu dáš za uši,tak bude žrát jak 160ka :-/ Je třeba jezdit s rozumem a určitě se vyplatí u tak starého traktoru minimálně vyměnit trysky.

karbus8045

#2330 Nový příspěvek od karbus8045 »

tak Poulme mě spotřeba u 121 překvapila je jak 80 někdy se mě zdá že snad ještě méně měl jsem do ní jít dávno

Páca

#2331 Nový příspěvek od Páca »

CBS píše:To Práca: V prvom rade vitaj medzi nami! 8) Ako možno vieš, páčkou pri volante sa zaradí iba voľnobežka, pomocou ktorej sa prenáša krútiaci moment uvedením násobiča do činnosti, teda rozpojením pojazdovej spojkovej lamely, preto sa dá šlapákom na pedáli zaistiť polovytlačený pedál spojky.
Voľnobežka sa zaradí pootočením spodnej páky do prava, bez spojky som to zaradiť neskúšal (ale možno to ide bez väčšieho škrípania, vyradiť ju zvyknem bežne bez spojky) Podľa popisu ti však najskôr nevipína kardanová lamela, môže byť zalapená, alebo zle nastavené vypínanie.
Kardanovú lamelu vytláčajú tri skrutky M8, treba skontrolovať v akom stave sú tieto skrutky a nastaviť ich vôle, v kľude by to mali byť 4 mm, treba sa mrknúť a prípadne vyrovnať vôľe aj na výtlačných pätkách, potom skús natlačiť vzduch a skúsiť poriadne vytlačiť pedál spojky (pri vytlačenej spojke nesmie škrípať radenie voľnobežky, rovnako ako radenie kardanu, prípadne pri zaradenom čerpadle musí prestať fungovať hydraulika)
Ak ti nevypne kardanovú lamelu ani po vyššie uvedenom postupe, zmenši vôle na všetkých troch skrutkách na cca 2 mm, pri plne natlačenom vzduchu, stojacom motore a plne vytlačenej spojke skús poklepať po kardanovej lamele. Aby si nemusel štartovať traktor, na skúšku môžeš zaradiť kardanový vývod a skúšať otáčať kardanom. Ak sa ti podarí pretočiť kardanom pri vypnutej spojke, môžeš nastaviť skrutky M8 späť na vôľu 4 mm a vyskúšať to pri spustenom motore.
Je to podobný systém ako na Zetoroch UR I., tu sa však uvedením násobiča do činnosti namiesto preraďovania uzamkne voľnobežka. V príručke je podrobnejšie nastavenie spojky, nájdeš ju aj na uloz.to
Popísaný problém priamo nevplýva na nadmerné opotrebovanie súčiastok, ale treba sa na to mrknúť skôr ako budeš potrebovať kardanový vývod.
Prajem veľa zdaru a nezabudni sa ozvať ako to dopadlo. :friends:

To zetorček: Ak sedí číslo podvozku v papieroch s číslom na pravej strane rámu pri zadnom silentbloku motora pri prevoze nemôžeš mať problém. Štítky môžeš doriešiť aj potom, veľkosťi písmen sa však nezhodujú, na ráme je asi niečo okolo 10 mm a na štítku môže byť tak 4, 5.
Čo sa týka spotreby, tak pri plnom zaťažení motora je hodinová okolo 21l (240 g/kWh) teda zaleží od zaťaženia, mne vychádzalo 35l/100km pri odvoze obilia, ale to som ťahal 9t vlek aj jazdil na 2300 ot. Ten prejazd musíš zvládnuť do 5 h a nemal by si minúť viac ako 25l nafty.
Moc díky za rady. Jak bude čas, tak se na to podívám a napíšu jak to dopadlo.
Dusík a blbost jsou ve vesmíru nejrozšířenější.

poulm

#2332 Nový příspěvek od poulm »

karbus8045 píše:tak Poulme mě spotřeba u 121 překvapila je jak 80 někdy se mě zdá že snad ještě méně měl jsem do ní jít dávno
Tohle jsem už taky dříve poznal,že jsou mnohé práce,při kterých větší a silnější traktor má jednotkovou spotřebu menší než malý traktor a výkonnost je pak úplně někde jinde. 8)

ZT 303

#2333 Nový příspěvek od ZT 303 »

Tak jsem zas trochu pokročil s přestavbou na turbo :wink: už mam hotovy vytlačny potrubi i svařený saní a ještě zbyva dovařit vyfuk a mužou proběhnout prvni zkoušky . Vyfukové potrubí je zatim nabodováno z trubek pruměr 70 mm a vrchní komín bude z trubky 90 mm . Sání bude 90mm napojeno na chladiči na stavajici rozvod a tlačna větev z turba do potrubí je z trubek pruměr 60 mm tak jsem na to zvědav na prvni zkoušky ktery proběhnou asi přiští tyden :smich:
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

poulm

#2334 Nový příspěvek od poulm »

Zajímavě řešené.Na mně je tam hodně trubek a kolen,ale jinak prima.
Jde viděť že ti není cizí práce s nerezí a to vždy dodá tu dobrou jiskru.
Tak ti přeji ať to má efekt,který očekáváš. 8) 8) 8)

ZT 303

#2335 Nový příspěvek od ZT 303 »

poulm píše:Zajímavě řešené.Na mně je tam hodně trubek a kolen,ale jinak prima.
Jde viděť že ti není cizí práce s nerezí a to vždy dodá tu dobrou jiskru.
Tak ti přeji ať to má efekt,který očekáváš. 8) 8) 8)
Jj maš pravdu co se tyče trubek a kolen je to divočina ale chtěl jsem jit cestou co nejmenšiho odporu proto jsem všude volil kolena a ne nikde ostre hrany . Puvodně z vyfukovych svodu do turba to mělo jit jeklem 100*100mm ale tam už by to mohlo mit trochu odpor . A dalši ukazatel pro mě byl využit diru po vyfuku a nikde nedělat zbytečně žadný novy aby se to nechalo kdykoliv sundat kdyby byly nahodou problemy s těma co pomahaj a chráněj a všechny věci jako stary vyfuk a gumova kolena zachovat .Tak do diry v kapotě po vyfuku jsem sved vyustění turba a na to přijde trošku hezči nerez vyfuk z trubky . Ještě jedna otazečka kolik tak mužou tlačit tyto turba v těchto přestavbách ??

poulm

#2336 Nový příspěvek od poulm »

Těžko říct,k přímému měření jsem se ještě nedostal,nebyl čas a ještě jsem nesehnal vhodný manometr s velkým rozlišením určené přímo pro turba,ale typuji to tak cca 0,2-0,5baru.Záleží na jaké maximální otáčky máš nastavené čerpadlo.Kolem 1800-2000ot. už je ten záběr cítit pořádně,jinak mně zabírá od cca 1200ot. V orbě jezdím v rozmezí 1500-1700ot,což je pro motor optimální.

Ještě drobnost,já jsem si otočil hlavu na kompresoru o 90stupňů směrem k vodní pumpě a sání jsem přivedl z trubky ještě před turbem.Kompresor si nasává ze svodů z motoru a jak ho začneš přeplňovat,tak ti začne mnohem víc tlačit,ale netuším,jak pak dlouho vydrží,když nemá hlavu chlazenou vodou jak to mají nákladní auta.

zetorček

#2337 Nový příspěvek od zetorček »

poulm píše:Je to tak, těch 35l/100km je bráno orientačně s plně naloženou vlečkou.
Zálěží v jakém stavu máš motor,ale pokud je jakš takš,tak při jízdě po cestě by ti měl vzít okolo 4-6l/h
Motohodina bude u ZTéčka trochu jiná,protože při origo nastaveném čerpadle točí max. okolo 1800ot/min.
Já jsem si také zvedl otáčky čerpadla na cca 2200ot, ale používám je málo kdy,sem tam v dopravě při rozjíždění,jinak ne.
V orbě mi vychází spotřeba 8-10l/h,záleží jaké je to zrovna pole a jak moc to honím.
Ta spotřeba v lese může být různá,to budeš muset nejspíš odzkoušet,když to nebudeš honit a jen brnkat,tak bude jak u krystala 80ky,ale když tomu dáš za uši,tak bude žrát jak 160ka :-/ Je třeba jezdit s rozumem a určitě se vyplatí u tak starého traktoru minimálně vyměnit trysky.
A rýchlosť 40km/h je udávana pri otáčkach čerpadlo 1800ot/min ? Ako sa ti zvýšila spotreba/rýchlosť oproti originalu ? :)

poulm

#2338 Nový příspěvek od poulm »

Ne ne,na origo kolech 18,4-30 při otáčkách motoru 1800 je rychlost cca 35km/h
Já jsem dal kola větší z kombajnu E516,které mají rozměr 23,1/18-26, jsou průměrově téměř stejné jako z Krystalu 18,4-34.
No a na těchto kolech při otáčkách motoru 2100ot mi to jelo přesně 40km/h podle radaru na silnici.
Časem mám v plánu sehnat zadní kola ještě větší, líbí se mi kola 20,4-38, pak bych se mohl dostat min na 45km/h.
Jenže je zase problém kde se jezdí,tuto rychlost jde dosáhnout na pěkné rovné cestě,nejlépe na silnici I.třídy a na rovině bez děr.S 10ti tunovým nákladem na vleku a v kopcích se už stejně musí řadit.
S šestiválcovým motorem to už bude lepší 8)
Se spotřebou je to dost relativní,je třeba jezdit hlavou a ne koulema,takže když přijde kopec,tak raději podřadit a zbytečeně nedusit motor.
Těch udávaných 35l/100km je asi takový ten střed. Já bych to viděl v rozmězí 10-50l/h,protože to ovlivňuje hodně faktorů jako způsob jízdy,roviny a kopce,kombinace pole a silnice,velikost nákladu,typ přívěsu,rozměr pneumatik a mnoho dalších :-/ :-/
Nejmíň co jsem se kdy dostal bylo cca 25l/150km,půlku jsem vezl prázdnou vlečku a půlku solo.

CBS

#2339 Nový příspěvek od CBS »

Nad 22l/h sa zo spotrebou nedostaneš, ak nie je enormne pridané na čerpadle. Ale pri prejazdoch, alebo v doprave ak držíš otáčky okolo 1400, máš síce rýchlosť len okolo 25km/h ale najnižšiu spotrebu. S väčšími pneu si ešte klesne spotreba.

Pri zástavbe turba nemôže byť kompresor podstatne viac namáhaný, lebo ak sa to berie čiste teoreticky bežne vyvíja pretlak z 0 na 600 kPa, na preplňovanom motore povedzme zo 100 na 600 kPa. Ale po naplnení sústavy môže spôsobovať zbytočný únik tlaku v sacom potrubí, keďže tlačí do ovzdušia cez prepúštací ventil, aj keď je to možno nepodstatný únik.

poulm

#2340 Nový příspěvek od poulm »

Myslím si že i těch 22l/1h je příliš moc,to je jak škodovka 180ka v zátěži v běžné hluboké orbě.
Já se nikdy nedostal přes cca 12l/1h a to jsem tomu dával v orbě v kopcích občas za uši.
Neumím si představit jak by to muselo kouřit při těch 22ti litrech,to už by ten motor musel jet úplně na doraz a ještě pod otáčkama,aby regulátor dával plnou maximální dávku a takhle se jezdit přece nedá.

Ta spotřeba v dobravě je více méně individuální.Pokud budu vozit třeba řepu od Holmru někam na hromadu,tak už to nejde počítat na 100km,ale na hodinu,protože po poli se určitě s plným vlekem nedostanu na plnou silniční rychlost,to je taky jasné.
pokud už je to kombinace 50/50 pole/silnice,tak už se to zase bude měnit.
Jak jsem již psal,je mnoho faktorů které ovlivňují spotřebu při dopravě a nejde to jednoznačně stanovit.
Mnohem jednodušší je to u kamionové dopravy,tam se jezdí po silnici a spotřeby se dají určit přesněji.

Odpovědět

Zpět na „Evropské stroje“