Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
U nás dnes také proběhla První klobásková dietka
1:3 kančí s hovězím trochu hřbetního sádla a na kostičky nakrájenej špek.
1 den nechat odležet dnes narazit do střívek a 9,5 hodiny udit při cca 65-75 °C
Dělali jsme je poprvé takže už víme pro příště že to chce namlet malinko víc nahrubo ale jinak jsou naprosto luxusní
Chtěli jsme jich udělat jen tak pár na ochutnání na a nakone to vyrazilo jako 93 nožiček
A ještě udírnu..
Hotovej výrobek už boužel vyfocen nemam.....
1:3 kančí s hovězím trochu hřbetního sádla a na kostičky nakrájenej špek.
1 den nechat odležet dnes narazit do střívek a 9,5 hodiny udit při cca 65-75 °C
Dělali jsme je poprvé takže už víme pro příště že to chce namlet malinko víc nahrubo ale jinak jsou naprosto luxusní
Chtěli jsme jich udělat jen tak pár na ochutnání na a nakone to vyrazilo jako 93 nožiček
A ještě udírnu..
Hotovej výrobek už boužel vyfocen nemam.....
Když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo aneb když nestačí kladivo jistota je ještě větší kladivo.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
jo caja to "namletý" maso vypadá spíš jako na nějaku sekanu.příjde mě,že jste měli málo nabroušeny nůž a šajbičku .na to si dejte příště větší pozor,mlynek pak místo mletí to maso spíše rozmačkáva a to je špatně.ten poměr druhu masa 1:3 "měl by být 1díl hovězího ke 3 dílům vepřovýho".to hovězí maso semlít na jemno,klidně na "kaši"říka se tomu prát,nebo spojka,vepřový na hrubší šajbě pruměr 5 nebo 6mm.(ale dělaj se klobásy,třebárs jen čistě z vepř.masa,atd.)
tak ať se daří.
tak ať se daří.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
ten poměr dělám jak ty, ale zrovna včera jsem jedl klobásku u kámoše co hovězí krájí na kostičky a byly taky supr
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
JAk jsem řikal dělali jsme to napoprve... k vánocům mi ježišek přinesl 32 mašinku i s narážečkouFiataro píše:jo caja to "namletý" maso vypadá spíš jako na nějaku sekanu.příjde mě,že jste měli málo nabroušeny nůž a šajbičku .na to si dejte příště větší pozor,mlynek pak místo mletí to maso spíše rozmačkáva a to je špatně.ten poměr druhu masa 1:3 "měl by být 1díl hovězího ke 3 dílům vepřovýho".to hovězí maso semlít na jemno,klidně na "kaši"říka se tomu prát,nebo spojka,vepřový na hrubší šajbě pruměr 5 nebo 6mm.(ale dělaj se klobásy,třebárs jen čistě z vepř.masa,atd.)
tak ať se daří.
Nůž i šajba se musí nechat přebrousit 100% bylo to cejtit.. do zabijačky to musim nechat na magnetce trochu poladit..
Když tě všechno zradilo, pomůže ti kladivo aneb když nestačí kladivo jistota je ještě větší kladivo.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Nôž aj šajbu dávam brúsiť na jeseň. Robíme klobásy len ja a otec. Dakedy sme mlynec požičiavali, ale vracal sa nám totálne tupý, zle umytý tak už s ním robíme len my. Jeleninu melieme na 4 šajbe a bravčovinu na 6. Jeleninu nechávam odležať 4 dni v chlade. V tejto je 10 kg bravčoviny (výrez, plece, a slanina z chrbta laloky do klobás nedávam, lebo potom tečie z klobásy masť) a 6 kg jeleniny. Na 10 kg klobás dávam 220 g soli, 190 g paprika sladká 30 g paprika štiplavá, 22 g čierne mleté korenie, 22 g rasca drvená, 2 kávové lyžičky cukru a 1 strúčik cesnaku všetky koreniny rozmiešam v 3 dcl vody, koreniny a hlavne soľ vážim, kým mäso pomeliem nechám koreniny odstáť a zamiešam. Klobásy údim 3 dni v drevenej údiarni. Po vyúdení by mali aspoň týždeň vyzrieť, ale všetkým klobásam sa to bohužial nikdy nepodarí. K údeniu - najlepšie sa mi osvedčila vysoká drevená údiareň - máme výšku 3m, údime bukovým drevom, nesteká tam decht. Svokor najskôr údil v plechovej údiarni, teraz údi v murovanej a tie výrobky sú cítiť dechtom, nemôžem si pomôcť.
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ja mam murovanu udieren podla knižky a praveže to mam bez dechtu krásne čiste vyudené
-
- Příspěvky: 30
- Registrován: stř pro 05, 2007 11:26 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj chlapi, jaký je Váš názor na topeniště udírny...je lepší topeniště bez roštu a tedy přívodu vzduchu pod oheň nebo s roštem? A co se týče materiálu, kdy je topeniště z plechu, je dobré je vyložit šamotem? Nemáte někdo fotky Vašeho topeniště popřípadě jak v něm hoři při uzení?? Díky, Petr.
-
- Příspěvky: 243
- Registrován: sob dub 10, 2010 3:48 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
tady je videt jak maji vyreseno topeniste udirny asi od 13min. http://www.ceskatelevize.cz/porady/1030 ... 039/video/
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,ty volě,tož to sů kurva kanci a ešče věčí pobůchanci,to sa snáď nedá ani komentovať,ně to připadá,že si z lidí dělajů prdeľ,protože to majů všecko postavené na hlavu hore kokotom.Nasečkovali to na,odhadem nejakéj osmičce šajbě,My melěme maso na dvacítce šajbě a je to tak akorát,gdysi,ešče dřivéj na starém mlýnku sme to mlěli na takových,už přesně nevím,třech či štyřech ešče věčích ováľných ďůrách,keré měly tvar tajak lědvinky.Ty volě a ta jedna palička,beztak šikmookého česneku tam kurva táké velice žádnéj chuti nenadělá,zato ty dva míšky papriky to musí byť kurva paráda,taků dávku tam nenamrdajů ani čistokrevní Maďaři.No a s tým uzením,to je totáľ v prdeli,ty petry aj s tyma jejich růrama musél vymyslěť opravdu moc veliký špekuľant.A narvať to do novéj,nevytopenéj udírně,nemluvě o tých nových nevypálěných růrách može také enom pořádný dement,šak to také podľa teho vypadalo,hlavně,že si to pochvaľovál,jak to má pěkně zauděné a to ani nevím co tam gdesi cosi mľél o borovém dřevě,že to s ním snáď rozfedrovál asi sa mu ľůbila,že pěkně hořela ta priskiřica.A ten jaryn co jím tam jakože radíl,či co to mělo byť za ochvěja býl také jakýsi příručí,kerý za nic neručí.Sice jím o tych čerstvých palubkách říkál alě že by jich nakopál do řiti a nechál jim to pořádně roztopiť a přepáliť,tož to teda né,asi o tom také hovno věďél.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
- milstav1
- Příspěvky: 2401
- Registrován: pon lis 15, 2010 12:06 pm
- Bydliště: jsem lenivý své bydliště vypsat
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
olo " tak sem to po tobě přeluskal neni nad tvoje přízpěvky prostě taky sem se nato díval a hruza oni si snad dělají z vesničanú prdel na toto sa može dívat jenom nějakej měšták kterej otem nic neví Jak píšeš to topeniště nemělo chybu
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,víš milstave,takové cipárny,né,že sa tom ani nezasměješ alě ně dycky idů zebrať dech aj nervy a proto sa na to a tom podobné chujoviny v téj poblbanéj telěvizi ani vůbec nedívu,až tady sem to přehľéd gdesi od nejakéj dvanáctéj minuty enom o tých klobásách.A jak ta puška jela do tých hor s takovým traktorem pro takovů fůru,sice sem to rychlo po kůskoch přeskákál až k tem koštování klobás alě ťá ňa dostala úplně do kolěn.
Ahoj Petane,fotky nemám a teď na tom je navalěného ze třicet cenťáků sněhu.Mám celý život topeniště bez roštu a v pohodě,abych pravdu řek,tož si nejak nevybavuju,že bych gdy negde vůbec viďél udírňové topeniště s roštem.A mám ho udělané enom tak lajt,že aby sa jako dalo gdykoliv překopať.Je složené ze dvuch jakýchsi tých velikých pokrácených silničních obrubníků,usaděných na štyřech betónových dlaždicách 30x30 centimetrů,zadek kolem růry dozdítý z jakýchsi pľacatých kameňů a nad růrů kůska žulového obrubníka a na vrchu mám chľóplů také betónovů dlaždicu 50 na 50 cenťáků.Jeden ten obrubník aj s tů horní dlaždiců sů už sice róchlé v poly alě už tak slůží nejakých dvacet roků.Ono to hovno čem vadí alě ináč by to byla prkotina pozvyměňovť.A to plěchové topeniště sem také ešče snáď vyšamotované neviďél a ani nevidím jakýsi jo závažný důvod proč by sa mělo.Petan píše:Ahoj chlapi, jaký je Váš názor na topeniště udírny...je lepší topeniště bez roštu a tedy přívodu vzduchu pod oheň nebo s roštem? A co se týče materiálu, kdy je topeniště z plechu, je dobré je vyložit šamotem? Nemáte někdo fotky Vašeho topeniště popřípadě jak v něm hoři při uzení?? Díky, Petr.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
foto pohledám , ale topeniště mám asi 50x50 cm beton zhota na tom položené pláty litiny ze starých kamen, rošt tam sice je , ale spíš kvůli opékání párků než uzení je vysoký jen cca 5 cm. když tam nebyl bylo to skoro stejné
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
teda tady se člověk začte
máme doma asi 30 kg mraženýho masa a je třeba uvolnit mrazák. šlo by z toho nadělat klobásky nebo to z mraženýho nelze (je to to cca rok starý)? hlavně hovězí a něco vepřovýho...
máme doma asi 30 kg mraženýho masa a je třeba uvolnit mrazák. šlo by z toho nadělat klobásky nebo to z mraženýho nelze (je to to cca rok starý)? hlavně hovězí a něco vepřovýho...
Re: Výroba domácích klobás - moravské,uzené...
Ahoj,už mrtě roků děláme klobáse ze skopoviny a do teho sa přidá bůčku.Gdyž sa synovi švandře pod nohama nejaký ten všelijaký baránek tož ho lépne za ušiska,obere sa a čisté maso sa dá do mražáka.A gdyž dójdů klobáse a nebo je kůsek příhodného času,tož sa to vytáhne,přikůpí sa tak nejak aby to nebylo nejaké suché,bajoko půl na půl,klidně aj věcéj boka a poďme na to.
Čím věčí kladivo, tým věčí odborník, kurva podaj ně to pořádné kladivo!
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240
Kůkni na triála.http://www.nasetraktory.eu/forum/viewto ... =2&t=19240