Okna dřevěná nebo plastová?
Re: Okna dřevěná nebo plastová?
trojsklo je zbytečné, to ví i ti, co to prodávají montují a projektují - jen je dražší. skutečný přínos v teple, je díky vlastnostem rámu zanedbatelný a akusticky jsou spíše horší, proti dvojsklům.
plast je ideální ohledne údržby a při zachování technologickejch postupů zcela bezůdržbový. chladnější rám ( o malinko ) je pravda, ale komu to rosí, ten netopí a nevětrá, ať má okna jaká chce. Chaloupkový efekt se dá nahradit dřevodekorem z obou stran.
dřevo je o něco teplejší a akusticky lepší, ale lepení hranolů, kteréžto by mělo odrtraňovat práci dřeva, má jiné problémy a na údržbu je to jako klasické okno, což je nahovno, obzvlášť u patrových baráků, kdo se postará, bude tam mít okno ze dřeva 50 let, ten kdo ne, nepřežijou mu 15...
já mám v baráku ode všeho, s ničím nejsou problémy.
střešní mám velux - dřevené v plastu zalité GGU, vchodovky a balkonovky - klasika plast rám 70, zasklení klasika 4-16-4, okna dole. rám 90 plast, zaklení 8-20-6 protihlukové - jsou k silnici a já chci mít doma ticho jak v hrobě, a do kotelny mám klasika vchodovky dřevěné letité, co jsem vymontoval jinde a použil tam.
špaletová okna nejsou špatná ohledně izolace, jen musí být v OK stavu
shrnuto - u dobře udělaných oken je jedno z čeho jsou, parametry jsou obdobné, u dřeva je ovšem zapotřebí údržba u plastu ne, takže u mne vítězí plast. Nemám žádnou plíseň ani zarošená okna nikde, všechno snadno a lehce chodí, nikde netáhne.
ten kdo plísně má, a nemá barák napůl v zemi, neumí větrat nebo málo topí.
plast je ideální ohledne údržby a při zachování technologickejch postupů zcela bezůdržbový. chladnější rám ( o malinko ) je pravda, ale komu to rosí, ten netopí a nevětrá, ať má okna jaká chce. Chaloupkový efekt se dá nahradit dřevodekorem z obou stran.
dřevo je o něco teplejší a akusticky lepší, ale lepení hranolů, kteréžto by mělo odrtraňovat práci dřeva, má jiné problémy a na údržbu je to jako klasické okno, což je nahovno, obzvlášť u patrových baráků, kdo se postará, bude tam mít okno ze dřeva 50 let, ten kdo ne, nepřežijou mu 15...
já mám v baráku ode všeho, s ničím nejsou problémy.
střešní mám velux - dřevené v plastu zalité GGU, vchodovky a balkonovky - klasika plast rám 70, zasklení klasika 4-16-4, okna dole. rám 90 plast, zaklení 8-20-6 protihlukové - jsou k silnici a já chci mít doma ticho jak v hrobě, a do kotelny mám klasika vchodovky dřevěné letité, co jsem vymontoval jinde a použil tam.
špaletová okna nejsou špatná ohledně izolace, jen musí být v OK stavu
shrnuto - u dobře udělaných oken je jedno z čeho jsou, parametry jsou obdobné, u dřeva je ovšem zapotřebí údržba u plastu ne, takže u mne vítězí plast. Nemám žádnou plíseň ani zarošená okna nikde, všechno snadno a lehce chodí, nikde netáhne.
ten kdo plísně má, a nemá barák napůl v zemi, neumí větrat nebo málo topí.
Nevím co děláš a jak dalece rozumíš eurooknům,ale nesouhlasím stím,že udržba EURO dřevěné je stejná jako s klasickým oknem.........
Já je nevyrábím,vyráběli se ve firmě kde jsem před lety šéfoval a prošel si kolečko u atestů.
Jinak vyrábím okna do nahrávacích studií ,sálů a kinosálů....a dávám trojskla.Složení skla není tlouštkové identické a skla jsou naklopená....atd ostatní je výr. tajemství.......
Já je nevyrábím,vyráběli se ve firmě kde jsem před lety šéfoval a prošel si kolečko u atestů.
Jinak vyrábím okna do nahrávacích studií ,sálů a kinosálů....a dávám trojskla.Složení skla není tlouštkové identické a skla jsou naklopená....atd ostatní je výr. tajemství.......
Super 50 1963 ,1961,samodomo 4x2 r.v 85 1,2,teď vv 1,4D
do oken vidím dost, původní povrchovka není špatná, ale po konci její životnosti (10let) se musí natírat jako normální okno, je na každém, jestli je ochoten to pro lepší vzhled a malinko i teplo, překousnout.
já mám útlum 54db, složení jak jsem psal, je to velmi OK. trojskla znám max na cca 45db (slabší sklo se rozechvěje snáz. Je to také větší zástavbová tloušťka, proto je nutný silný rám.
pro další: ohledně funkce je nutné se podívat, zač je ten profil (výztuhy- síla tvar) a jaké je kování.
já mám útlum 54db, složení jak jsem psal, je to velmi OK. trojskla znám max na cca 45db (slabší sklo se rozechvěje snáz. Je to také větší zástavbová tloušťka, proto je nutný silný rám.
pro další: ohledně funkce je nutné se podívat, zač je ten profil (výztuhy- síla tvar) a jaké je kování.
A děláš??že dotoho vidíš??
S tou životností záleží na výrobci a zvolené povrchové upravě...zatím 14 let a drží.....což se srovnáním původních oken se nedá srovnat........
S tou životností záleží na výrobci a zvolené povrchové upravě...zatím 14 let a drží.....což se srovnáním původních oken se nedá srovnat........
Ludia sa toho hliníku boja lebo je to vraj drahé.
Daj si naceniť plastové okno vonkajšok dekor, vnútro biele a porovnaj si cenu z AL profilom.
Neporovnavaj mercedes- Huck ale skús pasat- sirco.
Daj si naceniť plastové okno vonkajšok dekor, vnútro biele a porovnaj si cenu z AL profilom.
Neporovnavaj mercedes- Huck ale skús pasat- sirco.
Keď ste už neúspešne vyskúšali všetky možnosti, prišiel čas prečítať si návod.
hliník jsem nedělal, vídám to, kde je velkej provoz. nevím ale, jak je na tom hliník tepelně.
hliník vedie dobre teplo ale u okien a dverí garantujú dostatočný tepelný odpor.
Keď ste už neúspešne vyskúšali všetky možnosti, prišiel čas prečítať si návod.
Dřevo je dřevo staré kastláče vydržely 50 let, barvy stály ....nejlepší byly původní fermežové.Plast je bezúdržbový, ale podívejte se na 15 let staré rámy jak jsou zašlé a ničím se neumyjí.Dnešní barvy na eurooknech u dobrých výrobců, pokud se udržují dodanou politůrou, musí vydržet 15 - 20 roků bez natírání.Je na každém ,co si zvolí a kapsa rozhodne,ale nejsem tak bohatý.........hlavně vybrat dobrého výrobce u obou typů, někdy vypadá plast na některých domech jako pěst na oko.Nejlepší tepelný odpor mají dřevohliníkové vyplněné polyuretanem v profilu hliniku, který kryje okno z venku, ale jsou nejdražší
co já vidím cca. pětiletá eurookna, tak většina z těch, která jsou nějak vystavena p. vlivům (jižní, západní strana), tak ej to často zralé na nátěr.
Dřívejší dřevená okna byla dobrá také proto, že se dělala z přirozeně, dlouhé roky vysychaného, pečlivě vybraného dřeva, baráky měly tlusté zdi, takže i okna byla v otovru hloub a méně trpěla.
také znám 50leté kastláky, které jsou zcela OK a na výměnu si ještě 10-15 let počkají minimálně... ale to se nedá srovnat s dnešními rychlovysušenými, lepenými profily bohužel srovnat nedá.
Lepené jsou proto, aby se nekroutily, když jsou masivní, ale to dřevo prostě není tak kvalitní.
ekvivalent v dnešní době technologicky ideálního okna, je třeba střešní Velux GGU GHU - dřevo zavařené v bakelitu, má tepelné a akustické vlastnosti dřeva, spolu s nulovými nároky na údržbu plasťáků.
Nicméně, pokud člověk dnes nekouká pouze na cenu, jdou koupit velice kvalitní plastová okna, která nezajdou (což i u levných spolu s jejich vzhledem ve starých barákách řeší dekorování foliemi) a vydrží věky, pak převažují jen výhody jako dobré tepelné a akustické vlastnosti, funkce, bezůdržbovost, vzhled.
Dřívejší dřevená okna byla dobrá také proto, že se dělala z přirozeně, dlouhé roky vysychaného, pečlivě vybraného dřeva, baráky měly tlusté zdi, takže i okna byla v otovru hloub a méně trpěla.
také znám 50leté kastláky, které jsou zcela OK a na výměnu si ještě 10-15 let počkají minimálně... ale to se nedá srovnat s dnešními rychlovysušenými, lepenými profily bohužel srovnat nedá.
Lepené jsou proto, aby se nekroutily, když jsou masivní, ale to dřevo prostě není tak kvalitní.
ekvivalent v dnešní době technologicky ideálního okna, je třeba střešní Velux GGU GHU - dřevo zavařené v bakelitu, má tepelné a akustické vlastnosti dřeva, spolu s nulovými nároky na údržbu plasťáků.
Nicméně, pokud člověk dnes nekouká pouze na cenu, jdou koupit velice kvalitní plastová okna, která nezajdou (což i u levných spolu s jejich vzhledem ve starých barákách řeší dekorování foliemi) a vydrží věky, pak převažují jen výhody jako dobré tepelné a akustické vlastnosti, funkce, bezůdržbovost, vzhled.
Každý hájí své.............
Kvalitní Euro 68 10-12 leté zatím nepotřebovali udržbu.
Životnost dřeva je neomezená třeba 50 a 100 let za tu dobu tu nebudu ani já ani žádný současný zastance plastu zde diskutující ale vsadím na to, že ten plast bude v prdeli.
Otázkou je kdo vyráběl,zda hranol nebyl prokcie Polska kde to frkají bez ohledu na kvalitu.
Lepeno musí být vždy z lichého počtu lamel,euro ze třech,hlavní důvod je
výtěžnost a úspora.........ono fošny 75 nebo 80mm by byli docela drahý a vybrat kvalitu by byl problém.Předchůdce eoro 68" se dělali z fošen
byl to profil tuším tl. 56.
Ale jo když si někdo myslíže plast je věčný )
Kvalitní Euro 68 10-12 leté zatím nepotřebovali udržbu.
Životnost dřeva je neomezená třeba 50 a 100 let za tu dobu tu nebudu ani já ani žádný současný zastance plastu zde diskutující ale vsadím na to, že ten plast bude v prdeli.
Otázkou je kdo vyráběl,zda hranol nebyl prokcie Polska kde to frkají bez ohledu na kvalitu.
Lepeno musí být vždy z lichého počtu lamel,euro ze třech,hlavní důvod je
výtěžnost a úspora.........ono fošny 75 nebo 80mm by byli docela drahý a vybrat kvalitu by byl problém.Předchůdce eoro 68" se dělali z fošen
byl to profil tuším tl. 56.
Ale jo když si někdo myslíže plast je věčný )
takhle silný dřevo v jednom kuse by se po rychlým vysušení v sušce mohlo kroutit, to lepený tomu do určitý míry zabraňuje... masivní je to proto, že rám je univerzální pro většinu rozměrů křídel.
stará okna byla většinou menší, se subtilním rámem.
plast zabije jen slunce... Za dlouuuuuhej čas, stejně jako dřevo, tomu krom toho vadí taky voda.
stará okna byla většinou menší, se subtilním rámem.
plast zabije jen slunce... Za dlouuuuuhej čas, stejně jako dřevo, tomu krom toho vadí taky voda.
Mám na stodole z roku 1917 původní dřevo,asi ošětřené kdysi dávno,prší na to,praží slunce a drží.........je vrásčité .)
Já vím že jsou prasata ty co to suší.ale né všichni.Plast také křehne.
Já vím že jsou prasata ty co to suší.ale né všichni.Plast také křehne.
Přispívám kratším článkem, který tato okna srovnává, třeba pomůže rozhodnout se http://bydletespokojene.cz/1590/plast-n ... -nejlepsi/
Ahoj spíš záleží kdo si stránku v časopise platí
Tady je něco objektivnější
http://www.nazeleno.cz/stavba/okna-a-dv ... -okna.aspx
S tou životností souhlasím
Tady je něco objektivnější
http://www.nazeleno.cz/stavba/okna-a-dv ... -okna.aspx
S tou životností souhlasím
tak, taksychrovak píše:Ahoj spíš záleží kdo si stránku v časopise platí
jak to jde sychrováku? (nehoním tě)