Vodni řezačka
- adam125
- Kontaktovat uživatele:
Vodni řezačka
Nenapadlo někdy někoho postavit vodni řezačku? Ja nad tim přemyšlel, ale v domacich podminkach dost nerealne.
Ale jen tak ze zvědavosti, nema s tim někdo nějake zkušenosti, myslim se strojem tovarni vyroby, nebo nějake prospekty a jinou dokumentaci?
Ale jen tak ze zvědavosti, nema s tim někdo nějake zkušenosti, myslim se strojem tovarni vyroby, nebo nějake prospekty a jinou dokumentaci?
- Standa
Re: Vodni řezačka
V akci jsem to vyděl akorát na veletrzích.Ve firmě kde dělám potřebujeme občas něco vodou uříznout,tak si necháváme řezat u firmy z chomutova.No doma asi těžko.Tlak vody je řádově ve stovkách atm.a ona sama o sobě ta voda neřeže,přidává se do ní abrasivum,které se musí před opětovným prohnáním čerpadlem odfiltrovat-a to je ta sranda,ono čerpadlo když má pracovat s vodou a takovým tlakem tak ta voda musí být kurňa čistá-špatná kombinace,abrasivum-čerpadlo.Jinak je to dobrá věc,řeže to třeba molitan nebo i 100mm tlustej nerez.Pro firmu kde dělám to má význam v tom,že to řeže i materiál kterej se nedá řezat laserem,cž je třeba měď.
Škoda,že jsem na žádnym veletrhu na kterejch sem byl nevzal dokumentaci,vždycky se toho u těch vystavovanejch mašin válí hromady.
ČÁGOS!!!
Škoda,že jsem na žádnym veletrhu na kterejch sem byl nevzal dokumentaci,vždycky se toho u těch vystavovanejch mašin válí hromady.
ČÁGOS!!!
Jednou měř,třikrát řež!
Loc: 50°17'38.348"N, 12°48'54.89"E
Loc: 50°17'38.348"N, 12°48'54.89"E
Přes cestu mám firmu která vodním paprskem řeže vodu používá stále novou.Ono jí tak moc nepadne,jak u WAPky ta taky potřebuje tlak ale spotřebu až tak velkou nemá.Jinak jim vozí nějakej korundovej písek ale to nevím přesně sice jsem jim ho skládal ještěrkou ale vím že to říkali a že je načervenalej.Každopádně jsou to takový jako plotry ale velký tak 4 krát 4 metry a druhej 2 krát1,5 metru a jsou řízený počítačem.Plotna leží na roštu těsně na vodě a nad ní jezdí ta tryska a řeže.Řežou prakticky cokoli od gumy přes kámen po jakékoli železo.
Dílna je dílna
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.
Pokud na něco zapomenu tak mi to prosím připomeňte.
- sajgonak
Ahoj,
na vejšce nas učily toto. Byl jsem i na exkurzích, kde jsem tyto stroje viděl v akci. Stroj tohoto typu po domácku nemáš šanci udělat
trocha teorie:
OBRÁBĚNÍ VODNÍM PAPRSKEM Obrábění vodním paprskem využívá k oddělování materiálu kinetickou energii vyso-kotlakého a vysokorychlostního (rychlost proudění 600 až 900 m/s) vodního paprsku (řezání čistým vodním paprskem - hydrodynamické obrábění, pracovní tlak až 690 MPa), kombino-vanou s kinetickou energií abrazivních částic (vodní paprsek s abrazivem, pracovní tlak vody 60 až 400 MPa). V případě paprsku s abrazivem dochází k úběru materiálu vysokorychlostním eroziv-ním procesem, v důsledku působení řezného média (abrazivní částice), usměrněného do úzkého paprsku s vysokým řezným účinkem. Paprsek prochází tryskou řezací hlavice (Omax - programovatelná pětiosá hlavice), proniká do obrobku, kde při vzájemném tření s materiálem obrobku postupně ztrácí svoji energii a vychyluje se z původního směru. Tento jev je dopro-vázen zhoršováním jakosti povrchu obrobené plochy s rostoucí vzdálenosti od místa vstupu paprsku a může být potlačen tzv. oscilačním řezáním, kdy rychlost pohybu paprsku vp není konstantní, ale v průběhu času se s určitou frekvencí mění. Kvalita řezu je ovlivněna výtoko-vým průměrem trysky (0,75÷2,50 mm), tlakem vody, rychlostí pohybu paprsku, rychlostí proudění, vzdáleností ústí trysky od povrchu obrobku, úhlem sklonu paprsku, druhem abrazi-va a aditivy, obsaženými ve vodě.Výhody technologií WJM a AWJM lze při porovnání s jinými nekonvenčními, pří-padně i standardními metodami obrábění shrnout následovně:
• vysoká energetická účinnost (až 80%),
• relativně studený řez, který umožňuje řezat materiály citlivé na teplo,
• obrobené hrany nevykazují tepelnou ani mechanickou deformaci,
• v obrobené ploše nejsou zbytková napětí, ani mikrotrhliny,
• proces je bezprašný, nevznikají žádné plyny nebo páry,
• malé ztráty materiálu v důsledku úzkého řezu,
• jedno vysokotlaké čerpadlo může současně napájet až 70 trysek paprsku bez abraziva ne-bo 8 trysek paprsku s abrazivem,
• vysoká životnost trysek (100 hodin u WJM, 50 hodin u AWJM),
• možnost řezání pod hladinou vody,
• řezání bez omezení směru, obrysů, tvarů nebo úkosů,
• mimořádná spolehlivost a jednoduchost obsluhy
mrkni třeba na : http://www.awac.cz/?lang=cz&m1=2&m2=1&m3=7&m4=0
na netu je toho dost
na vejšce nas učily toto. Byl jsem i na exkurzích, kde jsem tyto stroje viděl v akci. Stroj tohoto typu po domácku nemáš šanci udělat
trocha teorie:
OBRÁBĚNÍ VODNÍM PAPRSKEM Obrábění vodním paprskem využívá k oddělování materiálu kinetickou energii vyso-kotlakého a vysokorychlostního (rychlost proudění 600 až 900 m/s) vodního paprsku (řezání čistým vodním paprskem - hydrodynamické obrábění, pracovní tlak až 690 MPa), kombino-vanou s kinetickou energií abrazivních částic (vodní paprsek s abrazivem, pracovní tlak vody 60 až 400 MPa). V případě paprsku s abrazivem dochází k úběru materiálu vysokorychlostním eroziv-ním procesem, v důsledku působení řezného média (abrazivní částice), usměrněného do úzkého paprsku s vysokým řezným účinkem. Paprsek prochází tryskou řezací hlavice (Omax - programovatelná pětiosá hlavice), proniká do obrobku, kde při vzájemném tření s materiálem obrobku postupně ztrácí svoji energii a vychyluje se z původního směru. Tento jev je dopro-vázen zhoršováním jakosti povrchu obrobené plochy s rostoucí vzdálenosti od místa vstupu paprsku a může být potlačen tzv. oscilačním řezáním, kdy rychlost pohybu paprsku vp není konstantní, ale v průběhu času se s určitou frekvencí mění. Kvalita řezu je ovlivněna výtoko-vým průměrem trysky (0,75÷2,50 mm), tlakem vody, rychlostí pohybu paprsku, rychlostí proudění, vzdáleností ústí trysky od povrchu obrobku, úhlem sklonu paprsku, druhem abrazi-va a aditivy, obsaženými ve vodě.Výhody technologií WJM a AWJM lze při porovnání s jinými nekonvenčními, pří-padně i standardními metodami obrábění shrnout následovně:
• vysoká energetická účinnost (až 80%),
• relativně studený řez, který umožňuje řezat materiály citlivé na teplo,
• obrobené hrany nevykazují tepelnou ani mechanickou deformaci,
• v obrobené ploše nejsou zbytková napětí, ani mikrotrhliny,
• proces je bezprašný, nevznikají žádné plyny nebo páry,
• malé ztráty materiálu v důsledku úzkého řezu,
• jedno vysokotlaké čerpadlo může současně napájet až 70 trysek paprsku bez abraziva ne-bo 8 trysek paprsku s abrazivem,
• vysoká životnost trysek (100 hodin u WJM, 50 hodin u AWJM),
• možnost řezání pod hladinou vody,
• řezání bez omezení směru, obrysů, tvarů nebo úkosů,
• mimořádná spolehlivost a jednoduchost obsluhy
mrkni třeba na : http://www.awac.cz/?lang=cz&m1=2&m2=1&m3=7&m4=0
na netu je toho dost
- adam125
- Kontaktovat uživatele:
To ja jakože vim, akorad jsem se chtěl zeptat na nějake ty zkušenosti, ale diky za přispěvěk , ale je tam kapku složitějši to čerpadlo, ja tam klasicke hydraulicke čerpadlo, tlak je přes oscilatory napojen na multiplikatory a tak se dosahuje tlaku okolo 5000 atm.
Na nějakych americkych strankach jsem našel takovou malou řezačku asi velikosti invertoru, ale už to nemužu najit
Jinak u nas je firma AC WORD, pry je to dost levne http://www.acword.cz/index.php vypalujou tam i laserem.
Na nějakych americkych strankach jsem našel takovou malou řezačku asi velikosti invertoru, ale už to nemužu najit
Jinak u nas je firma AC WORD, pry je to dost levne http://www.acword.cz/index.php vypalujou tam i laserem.
- pilčikbs
- Kontaktovat uživatele:
vodny rezny luc jak to funguje?
http://www.rezmat.sk/rezmat9slc.html ja valam oci timhle rezat doma bi bola supa ktovie jak to funguje pod akym tlakom teda ten talk je pecka a co tam ide za rezivo? najviac bi ma zaujimalo z coho je ta tryska ? ked tej sa nestane nic a material to zozere jak nic
co nejde klucom to ide autogenom !!
moj svet je les, lesna vyroba
- mareko
Re: vodny rezny luc jak to funguje?
J e to tam ukázané na odkazu technologie.Jinak vynikající věc koukám
diesel to je koncert
- pilčikbs
- Kontaktovat uživatele:
da sa vraj aj cystim prudom vody
co nejde klucom to ide autogenom !!
- kysmen
- Kontaktovat uživatele:
toto je zajímavé
" "Voda je nestlačiteľná". - citát zo stredoškolských učebníc fyziky.
Pri stláčaní - kompresii vody v oblasti stoviek megapascalov však uvedený citát prestáva platiť. Pri každom stlačení vody o 100 MPa dochádza k jej kopresii o 4%.
" "Voda je nestlačiteľná". - citát zo stredoškolských učebníc fyziky.
Pri stláčaní - kompresii vody v oblasti stoviek megapascalov však uvedený citát prestáva platiť. Pri každom stlačení vody o 100 MPa dochádza k jej kopresii o 4%.
JEDE TRAKTOR JE TO ZETOR JEDE DO HOR ORAT BRAMBOR
http://kysmen.wordpress.com/
http://kysmen.wordpress.com/
- Mikro
- Kontaktovat uživatele:
Ve středoškolských učebnicích je definována jako ideální kapalina ( tedy nestlačitelná ) je to jenom proto aby se dalo na střední něco vypočítat
- dolls
- Kontaktovat uživatele:
Je to pěkná věc, mám tím řezané stěny na navijá, a absolutně čistý řez, moc pěkný.....
Touto technologií jsme si nechali s mým dvorním konstruktérem vyřezat ozdobné nápisy z nerezu na naše 600. Moc pěkná práce.
Když mùžu, pomùžu a poradim a občas kecam. :-)
Pro nás za : děkuju. To je naše oblíbená. Dneska vyzvednu, zkusim vyfotit mobilem a dam to sem na ukázku. Pokud by někdo chtěl ceny, tak zkusim dohnat nějaký kontakt. Dělal to tušim synovec mýho dvorního konstruktéra. Takže proto takový ceny.
Tak tady je foto těch nápisů, co sem si nechal říznout. Jsou dva, nerez 2mm a 1mm. Zjišťoval jsem, jak je to s řezáním a smůla. Kovy neřežou. Maj to jen na dlažbu.
Foceno mobilem, takže nic moc. Bohužel digitál teď nemam. Délka 20cm.
Foceno mobilem, takže nic moc. Bohužel digitál teď nemam. Délka 20cm.