Ten první strojek jsme léta používali na setí řepy. Dělá se s ním dobře, ale počítej s tím, že tu řepu budeš muset jednotit.Antony30011 píše:Pročetl sem vaše dvě stránky... maminka mě zaúkolovala něco podobnýho sehnat. Koukám že kenybz koupil něco staršího, nějakou tuhle novou mršku doma někdo teda nemáte? http://www.agroseznam.cz/cz/agrobazar/d ... rojek.html popř http://zahrada.hyperinzerce.cz/zahradni ... ka-melnik/
Secí strojek na přesný výsev
Moderátoři: rezis, Malboro, Leo
Re: Secí strojek na přesný výsev
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Jednotit? Tim myslis protrhavat? Ted repu sejeme rucne, takze o tolik horsi to snad byt nemuze
Jednotit - protrhat. Ta mašinka není špatná, ale prostě řepa má malý semínko, a tyto mechanický mašinky výsev až tak neodhadnou. Ve velkým to sejí daleko přesnější mašiny, a řepa se pak nejednotí. Jenže ty mašiny jsou tak drahý, že si to ani kolikrát každý kolchoz nemůže dovolit koupit a tak si to nechá zasít službou.
V životě je potřeba se pro něco zapálit, v krematoriu už je pozdě.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Jak říkám, protrháváme i teď - a protrhaný se rovnou dává zvířatům. Takže to by ani tak nevadilo. A seje to teda řepu, červenou řepu, mrkev a ostatní přísady? Je to prostě univerzál?
No a co všechno vlastně má v úmyslu máma s tím sít? Jen řepu?
práce patří strojům ˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Řepa, červená řepa, mrkev, petržel a další přísady (možná i vojtěška)... ale primárně na řepu, tý máme nejvíc a s tím se i sereme nejvíc. Otec to dycky nějak řádkuje, pak se po tom lítá s hráběma. Tohle se nám líbí v tom, že tam dáš semínka a jedeš po řádku a práca je de facto hotová....
Hotová? To přece stejně něčím, nejlépe ručním válem, utužíte, ne? Uvědom si, že z tvého výčtu setých plodin jde o velice rozmanitou velikost osiva. Tady je namístě se zajímat buď o ten co jsi dal odkaz, ale s tím nikdo zkušenosti mít asi nebude, nebo je k dispozici ještě jeden, kopii nebo co dělají slováci ale jen ten originál funguje, ten má zde jeden zahradník a nemá připomínek. Je k tomu otýpka různých koltoučků a různá semena, dokonce k tomu prý existuje jakýsi cosi, co se přidělá na řidítka a lze přihnojovat do řádku. Ten secí strojek z Letovic z inzerátu jsemměl v ruce a řepu seje dobře. Za ty prachy a na řepu dobrý. Celkem solidně to seje i třeba hořčici, to byl pokus kvůli nelikosti osiva a po dobrém naštelování otvoru taky by to šlo, ale kdo by sel strojkem hořčici, že. Tady prostě platí, čím lepší a univerzálnější dobrý secí strojek, tím dražší, ale taky kvalitní výsev a úspora osiva. Odkaz na ten kotoučkovej si myslím je někde tady. To je on http://www.youtube.com/watch?v=tCitJ-bmyRQ Jo a ten sloveskej nějak trpý na plasty a tak. Jednou coo něm psal, se po dvou letech začalo loupat to plastový kolečko jako perník až se úplně rozpadlo. No nadával na to celkem dost, prý si myslel, že nejhorší investice je do nového auta, ale teď už si to nemyslí. Toto jsou prý dokonale vyhozený prachy.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Tak hotová, víš jak to myslím. Válem to se pojezdí, to je jasný! Ale když to děláme teďka tak to musíš margírem udělat vzdálenost řádků, pak se motykou udělaj řádky (stejně každej jinej) pak se s vohlejma zádama dávaj semínka, pak se to zahrabuje hráběma a pak válí... takle se to projede strojkem, uválí a pak mužeme zpívat píseň práce a kdyby to co sem dával já bylo jen na řepu, stejně to ušetří kus práce pro dvě prasata je tý řepy celkem dost takže tak. Mrknu na ten cos posílala a mrknu na fóru po tom cos říkal. Náhodou kolik stojí nevíš? Našel sem i ten Terradonise, ale takový prachy za to dávat nebudu, to už si rovnou koupím něco na setí za traktor a vynde mě to nastejno ale jako díky za názor a zkušenosti zase jestli ten co sem dal fakt není úplně na hovno tak i na tu řepu je to vratná investice!
Já ti to klidně zopakuju Kvalitní secí strojek na "všechno" je drahej!!! Ruční,kvalitní secí strojky se odvíjí od mech. secích sekcí secích stojů. Já pochybuju, že kvalitní to "něco" za traktor bude levné tak, jak si myslíš. Jako je to peněz dost, ale je jakási záruka, že to opravdu funguje navíc chudáka to nepotkalo, ne Tak ať nedělaj a šáhnou pod strožok. Šak to kupují pro sebe. To je stejně zajímavý, jak lidi na sobě šetřej. Na druhé straně vyhazují za sice levnější ale nefunkčí cosi. Jak se tím budeš probírat jsem zvědav, k čemu sám dojdeš. Já radím koupit jednou a pořádnej. Když to má být i na zeleninu.
pro antonyho 30011: ten strojek z první adresy mám doma,, moc z něj nadšen nejsem, pokud je secí otvor dostatečně otevřen , seje dobře ale husto / vysoká spotřeba semene), pokud se otvor přivře, šprajcou se tam dvě semínka a než na to přijdeš je třeba 5 m nezasetých,pro mrkev,petržel, mak apod. je nevhodný, já jsem násypku a řetěz odmontoval, nasadil radličky a mám z toho pře rok plečku.
Naprosto souhlasím se STORKOVÝm názorem. Před 25-ti lety jsem s dědou mnohokrát sel řepu. Ty litinové strojky jsme si vždy půjčovali od starých sedláků. Za tu dobu to bylo několik typů. Většinou měly jen vrtulku a otvor s clonkou. Jeden měl kromě toho i špetkovací klapku s výměnnou vačkou na různou rozteč špetek. Přivírání clonky nemá rovnoměrný výsledek. Nejprve to sype moc a pak se to ihned ucpává. Výše uvedený strojek Terradonis je geniální a nebylo by jej složité vyrobit doma. Základem strojku je vždy kotouč s otvory jen o málo většími než je každé semeno, které chceme sít. Jinak - univerzálně - to nejde. Jediné, co je dobré ze starého strojku, je jeho vysoká hmotnost a velké kolo. Strojek tak není náchylný na poskakování po hrudkách. Ne vždy je pole po přípravě rovné jako kulečník.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
No, takže z toho plyne že za ty dva litry je lepší se jít ožrat a ne mít doma krám na nic na ten za 8k Terradonic kašlu, šetřím na bubnovku a 8k už je prostě dost... ještě otázka mimo téma, když se řepa seje na dost velkou plochu.. dá se to set sečkou na obilí? Nerozumím tomu, tak mě nebijte ale sečku budu kupovat časem taky, a kdybych to sel na půl hektaru
-
Na půl hektaru řepu,tak to budeš kupovat jednoklíčkovou řepu - obroušené semeno,ale to bude paleta.
- Antony30011
- Kontaktovat uživatele:
Už letos se mě byli ptat ze dva strejcy ze vsi, jestli bych nějakou tu řepu neprodal že v JZD je drahá a stojí za hovno... tak proč ne a dá se to teda sečkou na obilí? Starou koňskou...
Antony zalezi ci ta konska sejacka ma moznost len spodneho vysevu, alebo ma aj vrchny vysev. Spoznas to tak, ze ta, ktora ma obe moznosti, musi sa na nej dat zmenit zmysel otacok vysevneho valceka. Spodnym vysevom sa seju semena velkosti obilia, vrchnym vysevom sa seju semana vacsie, alebo mensie, ako obilie teda aj repa. Pri vyseve maku sa pouziva riedenie kremicitym pieskom. Niekde sa uz vysev konskou sejackou rozoberal.